Tajemství počátků přehled

Tajemství počátků https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362163/bmid_cerna-palice-tajemstvi-pocatku-NqI-362163.jpg 4 95 95

Černá palice série

< 1. díl >

Černá palice je hořká parodie na superhrdinské příběhy, ve které její autor Jeff Lemire představuje nové univerzum na pomezí superhrdinských a nezávislých komiksů. Zapomenutí hrdinové Spiral City se v důsledku interdimenzionální katastrofy ocitnou na tajuplné farmě, odkud nemohou odejít a kde spolu žijí jako každá jiná dysfunkční rodina. Není návratu zpátky domů!... celý text

Dobrodružné Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Black Hammer 1: Secret Origins , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství počátků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

mpb1913
26.06.2023 5 z 5

Prvním dílem celá série našlápla skvěle. Kresba výborně vystihuje americký venkov, a za mě forma jasně předčila samotný velmi dobrý obsah.

fvalek
18.07.2022 5 z 5

Do světa Černé palice jsem chtěl zabrouzdat už dávno, ale shodou okolností jsem se k tomu dostal až teď a musím říct, že velká škoda... že to nebylo už dávno! Celá ta parodická rovina pro Lemira typická je naprosto uchvacující a postavy, které jsou zpočátku trošku těžko uchopitelné a celý start je takový skok do neznáma, jsou super. Valda jako stárnoucí pragmatický hrdina, Barbufoun jako nějaká parodie Martian Manhuntera, Zlatuška Zlatonoška jako malá Shazamka, paní Vážka jako parodie všech kouzelníků a Robotela s plukovníkem Bizárem jako věční vesmírní cestovatelé. Existuje spousta parodií na superhrdiny, ale tohle je dost originální a věnuje se různým žánrům, ne konkrétním postavám. Já si je okamžitě oblíbil a už po přečtení prvního dílu jsem se těšil na jejich další dobrodružství.

Celé prostředí farmy je tajemně idylické a je to záhada, které se čtenář rád chopí. První díl ještě není tak záhadný, spíš se hodně zaměřuje na psychologii postav a otázku zůstat nebo ne. Na jednu stranu chápu postoje třeba Valdy, zároveň i Zlatčinu touhu zmizet. Celý první díl je do velké míry seznamovací a ještě se tam toho moc neděje, ale u prvního dílu je to pochopitelné a dá se s tím pracovat. Nuda to rozhodně není. Všechno skvěl doplňují kapitoly s originy jednotlivých postav, které postupně během čtená dodávají pocit, že chápeme o co jde. Doufám, že bude vycházet více čísel, kde budou třeba i příběhy různých hrdinů během jiných epoch a událostí, protože tu sice jsou nastíněné nějaké základní původy postav a souboje, ale klidně bych poznal jejich život i před objevením na farmě.

Všechno pak doplňuje originální a hezké kresba, které je někdy taky taková tajemná a potulná, ale stojí za to. Bonusy nejen v podobě skicáře, ale i nějaké základní životopisy postav, které jsou ale dost původní a přepracované, jsou třešnička na dortu v tom poznat postavy a jejich základy.


Šimon_
22.09.2021 4 z 5

Slibný start série, který stejnou měrou oslavuje superhrdiny, jako paroduje tradiční a již otřepané motivy. V jednotlivých kapitolách dostaneme originy všech postav, které spolu nyní trčí uvízlé na venkovské farmě, a mezitím sledujeme jejich marné živoření na tomto zapomenutém místě. Se superhrdinským komiksem se tak potkává jakási rurální americká gotika, což skvěle funguje. Na druhou stranu příběh se jen pomalu otevírá, a jako takový je těžké jej hodnotit. Lemire je každopádně velký profík, takže o pokračování strach nemám, ale nechávám si jednu hvězdu jako rezervu pro další díly. Kresba Deana Ormstona je krásná, atmosférická a trochu připomínající Mignolu. Coloring Davea Stewarta pak nemá chybu a i díky němu je Černá palice především pastvou pro oči.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Eisner Award (Best New Series (Černá palice))


Kniha Tajemství počátků v seznamech

v Přečtených112x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených6x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x