Sidonia Sidonia komentáře u knih

☰ menu

Lampička Lampička Annet Schaap

Troufám si tvrdit, že je to jedna z nejkrásnějších knih, které jsem četla. A vůbec nezáleží, zda je určena dětem nebo dospělým. Je nádherná. Je o odvaze, toleranci, kamarádství, ale i o lidských chybách a nedokonalostech života. Přitom je v ní i krásný příběh, nechybí napětí a dobrodružství.

23.11.2023 5 z 5


Nejlepší kamarádky Nejlepší kamarádky Emily Edwards

Problematika očkování, v knize stojí za to sledovat vztah k dnešním dětem, chování otců, kteří hodně tolerují dvé ženy a jsou hodně starostliví a uvědomělí tátové. Zajímavé.

26.09.2023 4 z 5


… stačilo jen říct Jáchymov … stačilo jen říct Jáchymov Anna Strnadová

Jsem překvapena čtivostí knihy. Pro mě má historickou hodnotu a jsem vděčná, že autorka se do tohoto tématu pustila. Kniha je dokladem o životě v Jáchymově a je naspána velmi poctivě, skoro bych ji řadila do naučné literatury. Děkuji paní Strnadové.

22.09.2023 5 z 5


Volyňská rapsodie Volyňská rapsodie Anna Strnadová

Založeno na skutečných historických událostech , u nás ne až tak známých, velmi dobře napsáno, čte se dobře, pro mě jedna zajímavost - trošku jsem se ztrácela v osobách a rodinných vztazích, ale vůbec to nebylo na škodu, spíše naopak, lépe jsem vnímala události a dobu, ve které se román odehrává. A o to víc pro mě byla kniha autentická. Podobný pocit i u románu z Jáchymova.

22.09.2023 5 z 5


Chci tvůj život Chci tvůj život Amber Garza

Výborné, až do rozuzlení jsem netušila, kdo je vlastně jaký. Líbil se mně i konec - nečekané, odvážné řešení.

13.09.2023 5 z 5


Knihkupec v Kábulu Knihkupec v Kábulu Åsne Seierstad

Norská autorka žije po určitou dobu přímo v rodině kábulského knihkupce a v knize popisuje nejen rodinný život v současném Afghánistánu, ale i politické poměry, válečný konflikt i vliv náboženství na život lidí. Málokdy nás někdo nechá nahlédnout tak hluboko do mentality národa a jeho myšlení jako tato kniha.

17.07.2023


Bublinky štěstí Bublinky štěstí Helen Fripp

Pěkné, dobrá historie šampaňského, doba Napoleona B. - zajímavé

29.06.2023


Půjdu s tebou Půjdu s tebou Lina Nordquist

Odvíjí se dva příběhy - Unni a Armoda a rodiny jejich syna Roara. Osudy jsou spletité a Roarova snacha Kara je hodně složitou osobností a děj je neobvyklý a zvláštní.

27.06.2023 5 z 5


Osm týdnů v blázinci Osm týdnů v blázinci Eva Lohmann

Je to reálné, líbilo se mi to.

23.06.2023 4 z 5


Mína - jablko ze stromu Aspergerů Mína - jablko ze stromu Aspergerů Blanka Holzäpfelová

Velmi fandím autorce, že se odhodlala tak pravdivě napsat o svých pocitech a zkušenostech. V prvé řadě řeší své těhotenství a děťátko, ale kdo má s Aspergerem co do činění, pochopí přesně, co autorka chtěla knihou říci a jsem si jista, že leckomu hodně pomůže.

28.02.2023 3 z 5


Vždycky přijde noc Vždycky přijde noc Willy Vlautin

Lynette byla pro mě uvěřitelná, byla opravdová, nežila ve virtuálním světě a nevydělávala hromady peněz a dokonce ani nic nezdědila po tajuplné babičce nebo tetičce, jak je v moderních románech obvyklé. Proto měla i opravdový život plný hříchů a chyb, o kterých se člověku v dnešním světě plném úspěšných lidí docela těžko mluví. Přesto se pořád snažila zlepšit život svůj, bratrův i své dost neschopné matky. Obdivovala jsem ji, držela jí palce a bála se o ni. Palce jí vlastně držím pořád - Lynette jde dál a přes zoufalství v ní pořád zůstává láska a laskavost". Zajímavý byl také monolog matky v závěru knihy, kdy mluví skepticky o současném světě, o politicích a politice. Románů z tohoto sociálního prostředí je docela málo a tento byl působivý.

12.01.2023 5 z 5


Jako by se vypařila Jako by se vypařila Minka Kent

Dobré, zajímavé, pěkně se četlo, trochu psychologické.

07.10.2022 3 z 5


Jen o trochu víc Jen o trochu víc Simona Ahrnstedt

Nedočetla jsem, nějak mě to nechytlo.

07.10.2022 1 z 5


Pět Číňanů oběšených v Idahu Pět Číňanů oběšených v Idahu Jenny Tinghui Zhang

Nádherné. Užívala jsem si čtení o kaligrafii, kochala jsem se čínskými znaky a jejich významy, hrdinku jsem si naprosto zamilovala a celá kniha je výjimečně krásná.

30.08.2022 5 z 5


Okouzlena Řeckem Okouzlena Řeckem Hana Anthi

Přečetla jsem se zájmem. Autorka popisuje věrně a moc pěkně svůj život s Řekem a v Řecku, ale i u nás. Mohla jsem porovnávat - dobře si situaci pamatuji a jsem paní Anthi vděčná, že vše připomněla, nic nezamlčovala - situaci v Řecku, jejich zdravotnictví, školství apod. Velmi doporučuji k přečtení.

18.07.2022 4 z 5


Poutník před branami moudrosti Poutník před branami moudrosti John Boyne

Zajímavě napsané, ke konci trošku únavné, ale líbilo se mi.

18.07.2022 2 z 5


V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Chtěla jsem do knihy jen nakouknout, ale už jsem se neodtrhla. Dobře napsané, přestože téma je děsivé, necítila jsem hrůzu, spíš mě poháněla zvědavost, jak se bude děj vyvíjet. Kniha je napsána podle skutečné postavy, ale s románovými prvky, zajímavý je i doslov autorky.

10.05.2022


Žít! Žít! Jü Chua

Moc se mi líbila. Vývoj politické situace v Číně - velmi zjednodušeně, ale poutavě popsáno na osudech vesnické rodiny Fu Kueje.

11.04.2022 4 z 5


Karlíček a vosy Karlíček a vosy Noemi Cupalová

Dětská kniha, ale přečetla jsem se zájmem, protože děj se nevyvíjí obvykle jako v jiných dětských knihách, je více realistický a trochu drsnější chování hlavního protagonisty je překvapivě osvěžující a asi i poučné. Neučí děti být změkčilým a rozmazleným. Ke všemu má kniha krásné ilustrace.

23.03.2022 4 z 5


Kráva Říčanová Kráva Říčanová Tereza Říčanová

Dlouho jsem k žádné knize nepojala tak hezký vztah. Z knihy přímo cítím kravskou vůni - směsici tepla, hojnosti a bezpečí. Výborný text, nádherné ilustrace. Moc oceňuji.

28.02.2022 5 z 5