Bublinky štěstí

Bublinky štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497147/bmid_bublinky-stesti-iPo-497147.jpg 4 38 13

Nicole Ponsardinová pochází z dobře situované remešské továrnické rodiny. Už jako dítě se zajímá o práce na vinicích a ve vinných sklepech v oblasti Champagne, které její bohatá rodina vlastní. Díky své tvrdohlavé a nespoutané povaze si dokáže prosadit svá přání – především sňatek z lásky s Françoisem Clicquotem, jehož rodina se také už po generace zabývá vinařstvím. Mladí manželé se odvážně pouštějí do výroby vína a zakládají vlastní firmu, na jejímž chodu se Nicole podílí stejnou měrou jako její manžel, což je pro ženy té doby velmi neobvyklé. S podporou manžela si Nicole postupně prošlapává cestičku do zatím mužského světa vinařství. Šťastné roky však netrvají dlouho. Přicházejí napoleonské války a najednou je nebezpečné, a časem i nemožné vyvážet francouzské zboží do ciziny. Firmu závislou na ruském odbytu to finančně ruinuje. A situace se dál zhoršuje… Neúrodný rok… Nečekaná smrt milovaného muže, která s sebou nese nejen bolest, ale navíc i společensky nebezpečnou otázku – zabil ho tyfus, nebo šlo o sebevraždu? Neustálý tlak ze strany souseda, zhrzeného nápadníka a nynějšího konkurenta, Jeana-Rémyho Moëta, který chce její vinařství za každou cenu koupit… Zdrcená mladá vdova o prodeji firmy uvažuje, na čas se odstěhuje do Paříže a touží jen zapomenout, ale nakonec se odkazu svého muže nedokáže vzdát a s pomocí přátel odvážně a cílevědomě pokračuje v započatém díle. Značka dnes světoznámého šampaňského Veuve Clicquot vznikla právě na jejích vinicích a Nicole ji během svého života usilovně a trpělivě vylepšovala. Proslavila se i tím, že vynalezla rychlý a účinný způsob odkalování šampaňského a jako první dokázala vyrobit jiskřivé, křišťálově jasné perlivé víno. Nicole Clicquotová je dodnes právem považována za jednu z nejvýznamnějších osobností ve světě šampaňského a vysloužila si přezdívku La Grande Dame de Champagne.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The French House , 2021


více info...

Přidat komentář

Careza
05.09.2023

Krásně napsané, úžasná žena, velice inspirativní.

Sidonia
29.06.2023

Pěkné, dobrá historie šampaňského, doba Napoleona B. - zajímavé


maminaOlina
03.03.2023 5 z 5

Úžasná kniha, četla jsem jí jedním dechem, já bych asi takhle na vinicích nedřela a ještě ta špatná doba. No prostě nádhera.

iška
28.01.2023 4 z 5

Přelom 18. - 19. století, napoleonské války a křehká žena, která se v této rozjitřené době snaží prosadit v oboru vinařství, zatím zcela ovládaného muži. Mám tuto sérii beletrizovaných životopisů ráda a vždy si díky nim rozšířím své obzory. Tentokrát mi to ale přišlo lehce limonádové.

Šebestová3
13.10.2022 5 z 5

Po knize jsem sáhla jako po odpočinkové, s tím, že je alespoň trochu historicky zakořeněná...a zcela předčila mé očekávaní! Jedna z nejlepších z této řady.

tittanie
01.10.2022

Za mě zklamání. Obrovské. Ano měla jsem čekat, že to bude hodně červená knihovna. Vysoké hodnocení mě zlákalo ke čtení. Ale to byla taková nuda. Předvídatelná.
Nevím, co dalšího napsat.

mamina2
18.09.2022 5 z 5

Příběh ženy, téměř dívky, která v době, kdy měla pouze reprezentovat muže, se pustí do nelehkého podnikání. Protivníky jí jsou nejen předsudky, konkurenti, složité vztahy v době napoleonských válek, ale i sama příroda. Ale Nicole se vždy zvedne a nejen to. Dokáže i přemýšlet o své práci a tak objeví revoluční metodu výroby, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám. Klobouk dolů!!!

eva3992
13.09.2022 4 z 5

Příběh Nicole Clicquot. Ovdověla velice brzy, ve svých 27 letech, ale jelikož milovala vinice a svůj domov (oblast Champagne), rozhodla se, že bude pokračovat v budování toho, co začali spolu s manželem. Ustála nejeden problém a její značka šampaňského – Veuve Clicquot – se prodává dodnes.

S příběhem se dostáváme do let 1789 až 1814. Ocitáme se tak v období francouzské revoluce a napoleonských válek. Celkově nelehká doba a rozhodně těžká pro mladou vdovu, která se rozhodne jít za svým snem. Máme tu silnou ženu, která se nevzdává a její příběh může inspirovat i v současnosti.

Moc ráda čtu zbeletrizované životopisy, navíc pak ty, které jsou o významných ženách. Vždy se dozvím spoustu nového. Nejinak tomu bylo v této knížce, protože dodnes jsem neměla ponětí o tom, jak se šampaňské vyrábí a nevěděla jsem ani to, kdo byla Nicole Clicquot. Při čtení takovýchto knih si vždy ráda dohledávám další informace, a nejinak tomu bylo i tentokrát.

Je tu skvěle vylíčena atmosféra té doby i výborně poskládaný celý příběh, který měl hlavu a patu. Autorka díky podkladům, které získala, dokázal perfektně zpracovat příběh, který se takto skutečně mohl odehrát.

Rozhodně moc zajímavý příběh. Na mě byl v některých částech trošku pomalejší (když se Nicole rozhodovala co a jak dál) a někdy tam na mě bylo až moc intrik a falše. Ale na druhou stranu, tohle všechno k té době prostře patří.

Otevřete si láhev dobrého vína, nebo ještě lépe šampaňského a rozhodně se ponořte do tohoto příběhu plného bublinek a odhodlání.

4,5*/5*

youngkita
04.09.2022 5 z 5

Román, který mě absolutně uchvátil, a to nejen svým hlavním příběhem, ale i vysvětlením všech historických souvislostí. O životě Madame Veuve Clicquet jsem již měla nějaké povědomí, ale po přečtení té to knihy, mi bylo objasněno plno souvislostí, doplněno informací, a to velmi krásně čtivou formou! Doufám, že H. Frippe bude v psaní pokračovat a i její další knihy se dostanou na český trh! Knihu vřele doporučuji nejen všem milovníkům champagne! ... i když se dá předpokládat, že po přečtení se jim stanou.

bookcase
26.08.2022 5 z 5

Krásný román, velmi čtivý, plný akce i informací ze světa vinařů.

zuzana2599
22.08.2022 5 z 5

Historický román neboli úchvatný příběh inspirovaný životním osudem Nicole Clicquotové. Nemusíte mít ani rádi šampaňské, i tak vás zcela jistě pohltí tento příběh odehrávající se na pozadí událostí francouzské revoluce. Příběh Veuve Clicquet, mladé vdovy, je prosycený vůlí a odvahou ženy, která bojovala za své vinice, za manželův odkaz a vybudovala jeden z největších světových sklepů šampaňského.
Bublinky štěstí jsou debutem Helen Frippové a pro mě tak trošku překvapením... Nečekala jsem, že se mi tato knížka bude až tak líbit. Ráda ji všem doporučím !!!

Danago
17.08.2022 5 z 5

Velice krásný příběh inspirovaný skutečnou silnou ženou, která si prožila, jak francouzskou revoluci, tak napoleonské války, a přesto se nenechala zlomit mnohými velmi těžkými překážkami své doby.
Kniha velice citlivě popisuje skutečné události a místa, i když je příběh přibarven autorčinou fantazií, jak to mohlo být.
Autorka napsala historický román, který ve mě dokázal vzbudit neskutečnou dávku emocí. Sama jsem z vinařského kraje, proto jsou mi vinice blízké, a tato kniha vás přenese svou atmosférou do kraje , kde zraje to nejlepší víno, kde se hledá způsob, jak udržet vinařství nad vodou , jak vyrobit to nejlepší šampaňské.
Román vzdává hold silným ženám a skvělému vínu.
Nezbívá než si nalít sklenku vína a ponořit se do tohoto inspirativního a historickými událostmi protkaného příběhu jedné značky ,dnes světoznámého šampaňského Veuve Clicquot , která se stala světově známou a uznávanou a to jen díky nezdolné odvaze a píli jedné ženy a jejich přátel.

VasnivaCtenarka
19.07.2022 4 z 5

Helen Frippová při psaní knihy Bublinky štěstí využívala řadu odborných zdrojů, aby se její příběh co nejvíce přiblížil skutečnosti. Nutno ale dodat, že kniha je pouze inspirovaná její životní cestou, není to biografická literatura.

Musím přiznat, že kniha mne velmi mile překvapila. Teprve nyní, při psaní této recenze, si začínám uvědomovat ten úžasný příběh jedné ženy a domnívám se, že by z této knihy mohl být krásný film. Nicole si zaslouží náš obdiv a jsem nesmírně ráda, že si dal někdo tu práci a poukázal na její příběh.

Přestože jsem od knihy neměla žádné velké očekávání, musím přiznat, že mne její příběh oslovil a velmi mile překvapil. Nesmírně oceňuji připravenost autorky a její rešerše, díky kterým dokázala politickou situaci té doby krásně zakomponovat do samotného příběhu, čímž se stal příběh uvěřitelným a “barevnějším”. Možná bych ocenila, ale to je jen už taková má marnivost, kdyby v knize byly ilustrace, které by podtrhly tu francouzskou atmosféru. Stačilo by jen pár…pro zajímavost, pro podporu představivosti.

Mile mne překvapila také promyšlenost děje. Autorka nás ve svém příběhu zavedla nejen na vinice oblasti Champagne, ale podívali jsme se také na skok do Paříže, vydali jsme se s vínem k carskému dvoru atp. Příběh nám skutečně přiblížil dobu, kdy světu bylo ouvej.

Tempo knihy bylo přiměřeně rychlé. Žádná hluchá místa, která by vás nudila, se v knize neobjevují. Vše hezky plyne, vše na sebe krásně navazuje a v ději se neztrácíte. Neztrácíte se ani v postavách a při čtení jsem nezaznamenala nic, co by nějakým způsobem narušilo požitek ze čtení. Rozhodně ke čtení doporučuji otevřít si lahvinku šampaňského… a vnímat jeho šumění…

Knize prakticky nemám co vytknout. Po dočtení jsem si říkala, že je to příběh, který neurazí a ani nenadchne. Musela jsem to nechat takříkajíc “sednout”, a teprve nyní, s mírným odstupem, jsem schopna tento příběh plnohodnotně docenit.

Helen Frippová odvedla krásnou práci a pokud máte rádi zajímavé příběhy inspirované skutečností, rozhodně vám tuhle knihu doporučuji k přečtení. Myslím, že tato kniha krásně osvěží v letních dnech.