Karlíček a vosy

Karlíček a vosy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485947/bmid_karlicek-a-vosy-KcQ-485947.jpg 5 29 8

Je v pořádku někoho mít rád – a je v pořádku někoho rád nemít. Karlíček vosám v lese překáží, nesnesitelně jim páchne a jeho hospodaření na zahradě a v sadu je akorát k vzteku. Karlíčkovi se zas z vosího bzučení může rozskočit hlava a vos je prostě moc a všude plno. Když ale vosí královna jedné zimy málem umrzne, Karlíček ji zachrání a zimní měsíce stráví spolu. Začnou se mít rádi? Ani náhodou. Ale naučí se žít spolu a pomáhat si. Kniha o tom, že se nemáme naučit mít rádi ty, kteří nás štvou, ale naučit se s nimi vycházet, i když je prostě rádi nemáme – což je v pořádku.... celý text

Přidat komentář

potesenicist
02.04.2024 5 z 5

Mladší dcera knihu miluje, je snadné nenávidět vosy s Karlíčkem a přesto je příběh pozitivní.

BlbyHolub
23.01.2024 5 z 5

Úžasná knížka, pro děti, vnoučata, rodiče i prarodiče.
Celá rodina si užije.
Mile morbidní :-)


lucakuca
08.09.2023 4 z 5

Ano :-)
Příběh vlídného nepřátelství. Co je to vlastně za týpka, ten Karlííček?

Kobzíci
10.03.2023 5 z 5

Velmi laskavý příběh na hlubší téma, děti byly z knížky nadšené.

Elenleb
15.06.2022 4 z 5

Kniha pro děti s celkem netradičním vyvrcholením příběhu. V záplavě dobrých konců a sluníčkového kamarádství působí opravdu osvěžujícím dojmem. Zaujme nejen děti, ale i dospělé.

Sidonka3
03.06.2022 5 z 5

Nejkrásnější kniha pro děti (57.ročník): Karlíček a vosy, příběh vlídného nepřátelství.

"Je v pořádku někoho mít rád.
Je v pořádku někoho rád nemít."

Krtek Karlíček nemá rád vosy. A vosy nesnáší Karlíčka. Jsou příliš rozdílní a vypadá to, že se nemohou vzájemně pochopit ani si být ku prospěchu. Tak na sebe útočí, protože si prostě a jednoduše lezou krkem. Je možné i k tomu, kdo se nám nelíbí pocítit soucit? Žít vedle někoho nám obtížného, aniž by jsme mu ubližovali nebo si navzájem znechucovali den? Můžou se spolu naučit vycházet dva rozdílné živočišné druhy? Někdy se sobě raději navzájem tiše vyhnout a jindy si i být navzájem k výpomoci? Odpověď na tyto otázky budou umět rozluštit děti zhruba od sedmi do desíti-jedenácti let.
Obrázky neprvoplánově roztomilé. V detailech jsou pěkné, ale na první pohled neoslní. Ilustrovala a graficky upravila Hana Šradějová. Není to špatná kniha, o čemž svědčí i její vítězství v soutěži.

Pro zajímavost posílám odkaz na další nominované knihy (ty nejlepší pak byly oceněné 23.května 2022):
https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/to-jsou-ony-nejkrasnejsi-ceske-knihy-roku-znaji-seznam-nominovanych-kdo-ma-letos-sanci-vyhrat

ivana02
24.03.2022

Pokud bych to četla jako dítě, měla bych z příběhu noční můry...

Sidonia
23.03.2022 4 z 5

Dětská kniha, ale přečetla jsem se zájmem, protože děj se nevyvíjí obvykle jako v jiných dětských knihách, je více realistický a trochu drsnější chování hlavního protagonisty je překvapivě osvěžující a asi i poučné. Neučí děti být změkčilým a rozmazleným. Ke všemu má kniha krásné ilustrace.