Pět Číňanů oběšených v Idahu

Pět Číňanů oběšených v Idahu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489205/bmid_pet-cinanu-obesenych-v-idahu-2xa-489205.png 4 76 24

Pozoruhodný historický román vypráví strhující drama mladé Číňanky Taj-jü v kulisách amerického Západu v 80. letech 19. století. Taj-jü se nikdy nechtěla podobat tragické hrdince, po níž dostala jméno, oceňované pro svou krásu a prokleté nešťastnou láskou. Unesena ve třinácti letech na rybím trhu a propašována z Číny do Ameriky se musí vzdát domova a budoucnosti, kterou si pro sebe představovala. Sledujeme její osudové zvraty od školy kaligrafie přes sanfranciský nevěstinec až po krámek zastrčený v horách v Idahu. Taj-jü se neustále snaží přizpůsobit novému prostředí a uniknut prokletí svého jména. Když se konečně cítí v bezpečí, protičínská vlna strašlivého násilí zasáhne i její městečko. A Taj-jü se musí obrátit ke všemu, čím byla dřív – včetně toho, co nejvíc chtěla nechat za sebou –, aby konečně vznesla nárok na vlastní jméno a příběh. Kniha přináší zajímavosti z čínského folklóru a z méně známé kapitoly americké historie, která nápadně připomíná nedávné rasistické a xenofobní nálady ve Spojených státech.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Four Treasures of the Sky , 2022


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
21.04.2024 4 z 5

Místy trochu předvídatelný příběh mladé Číňanky, která je prodána do otroctví. Místy mě děj překvapoval.
A když si vezmu, že se to mohlo klidně stát, je mi smutno.

Allla9
08.01.2024 5 z 5

Dočetla jsem knížku, která se mi hluboce vryla do srdce. Jedna z nezapomenutelných.


eliska2669
11.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Miluju knihy, ve kterých se dozvíte o celý nový obrovský ( a děsivý) části historie, o který jste se ve škole neučili. A zároveň je to příběh, který vás chytne a nepustí. Je to příběh, který se stal - ne přesně takhle, ale v podobě spousty osudů jiných lidí. Člověk je zděšenej tím, co se děje, a celou dobu jenom doufá, že název knihy (dost pitomě přeložený do češtiny, nemá s originálním názvem nic polečného) znamená něco jiného, než se domnívá. Ale žádná naděje neexistuje. Happy end pro reálné lidi neexistuje. Život je nespravedlivý. Oni neudělali nic, čím by si zasloužili takové osudy. Myšlenka toho, jak obrovskému množství lidí v průběhu historie se stalo něco podobného.
Pašování lidí v sudech. Nevěstinec v San Franciscu - místo, o kterém všichni sní, zní to hrozně glamorous. No, ne pro někoho z té úplně nejnižší třídy, někoho, kdo v podstatě neexistuje, v 19. století. Je to naturalistický, nechutný a zasáhlo mě to. Jsem ráda, že jsem po knize sáhla. (Dost náhodně)
Myšlenky před smrtí.

monika_v_trapu
05.09.2023 5 z 5

Jsou knihy dobré. Pak jsou ty, které jsou napsány skvěle a chybku na nich nenajdete ani pod mikroskopem. A pak jsou knihy, které vás zasáhnou. Které zanechají velmi silný a hluboký dojem a nad jejichž příběhem budete přemýšlet ještě dlouhou řádku dní po dočtení - přesně taková je tato kniha!

Malá holčička Lin Daiyu vyrůstá poklidně s rodinou v malé čínské vesnici. Ze šťastného dětství je ale znenadání vytržena a po zmizení rodičů se musí postavit na vlastní nohy. Najít si práci, sehnat jídlo a přežít. Ale osud k ní není milostivý. Ve stínu své románové jmenovkyně a jejího tragického příběhu, je malá Daiyu unesena do Ameriky. To, co tam na ni čeká spolu s novým jménem, by ji nenapadlo ani v nejhorších nočních můrách.

Autorka Jenny Tinghui Zhang, narozena v Číně a žijící v Americe, vypráví příběh velice silný, vystavěný na reálných událostech. Na pozadí amerického Idaha 80. let 19. století nám nabízí pohled na tehdejší rasovou nenávist Američanů vůči Číňanům. Bestiální činy, masakry, které byly páchány, nespravedlnost, ponižování, znásilňování a obviňování. Autorka nastudovala spoustu studijního materiálu, historických pramenů, bádání. Vše na konci shrnuje v Poznámce a poodhaluje čtenáři, jak nápad a tuto knihu vznikal.

Pět Číňanů oběšených v Idahu je kniha, která by vás neměla minout. Číst ji, je jako pozorovat čínského mistra kaligrafa precizně psát štětcem. Na každé čáře záleží. Zvláštností je, že v ní nenajdete vyznačenou přímou řeč. Žádné uvozovky! Zprvu mě to zaskočilo, možná jsem se i zalekla toho, jak se mi to bude číst, ale začetla jsme se hned. Zvykla jsem si okamžitě a hltala jsme stránky. Text je místy poetický. Zejména ze začátku je tu cítit velká úcta k čínskému písmu a znakům. Písmo a jeho čtení není něco, co by ovládal kde kdo jako to je tomu u nás. Psát čínské znaky a číst v nich ukryté významy, to je něco, co mě nepřestává fascinovat. Lin Daiyu vše popisuje s takovou úctou a lásko.

Po poetickém, i když krutém začátku, si čtenář ale moc neodpočine. Jakmile se hlavní hrdinka dostává do Ameriky, teprve to všechno začíná. Nechci a nebudu nic víc prozrazovat, protože kouzlo této knihy v ní musí čtenář objevit sám. Často vás donutí přemýšlet nad věcmi, které jsou zmíněny jen okrajově. Jindy po dočtení kapitoly zíráte do zdi a máte v hlavě prázdno stejně jako v srdci a jste ztraceni v příběhu tak moc, že zapomínáte jak rychle ubíhá čas reálný. Za mě velký čtenářský zážitek. Nejlepší kniha tohoto roku. Pochybuju, že ji něco ještě překoná.

Atlantis
30.08.2023 2 z 5

Mladou čínskou dívku Daiyu unesou, aby v Americe byla po vůli chlípným mužům. No a zbytek prozrazuje pitomý český název knihy.
O historii rasismu vůči asijské menšině v USA se poslední dobou mluví, ale pořád ne dost. A přitom je plná nepěkných zvěrstev. Čekal jsem, že Pět Číňanů tohle téma otevře a pořádně se v něm pošťourá, ale ne. Celá kniha je povrchní a v zásadě nudná cesta k předem známému konci.
Hlavní hrdince nemůžete fandit. Nic sama nedokáže, nechá se jen vláčet okolnostmi a když už něco zplodí, dělá to její alter ego, kterému jakoby předává vládu nad tělem. Kolem ní přicházejí a odcházejí lidé, aniž by ve vás vyvolali jakoukoli emoci a fakt, že jsme na Divokém západě mi docvakl snad až někdy ve třetí třetině. Atmosféra nulová. Přidejte si k tomu ještě nahnilou třešínku v podobě podivného rozhodnutí nepoužívat uvozovky v přímé řeči.
Pět Číňanů oběšených v Idahu je plytká, nezáživná kniha, která své téma nedokáže prodat. 2,5*

Baiba
28.06.2023 4 z 5

Komorněji pojatý historický román o jedné trochu pozapomenuté (tedy aspoň v Evropě) neveselé kapitole amerických dějin. Poetičtější než by člověk od tématu čekal, nicméně na tísnivém vyznění příběhu to nic nemění. Tragický osud jedné z milionů podobných...

inachisio
22.05.2023 2 z 5

Kniha mě ničím nenadchla, nebyla nijak zvlášť napínavá ani zajímavá. Pouze depresivní, chvílemi příjemná, ale ničím výjimečná.

Iva.Iv
17.05.2023 5 z 5

První můj dojem, trestuhodný překlad názvu knihy, to by se mohlo u detektivky napsat do názvu jméno vraha a mělo by to stejný efekt .. .Román to byl hezký, rozhodně nic radostného, ale se spoustou zajímavých informací, jako byl rasismus vůči asiatům, nenávist, kterou posvětil Zákon o vyloučení Číňanů apod. O tom všem jsem neměla tušení. No a k tomu moc hezké pasáže o samotném životě a kultuře v Číně i kaligrafii. Určitě stojí za přečtení

Anushka1
29.04.2023 4 z 5

Kniha mě zaujala svým tématem. Mám hodně ráda seriál Warrior, který popisuje život Číňanů v San Fransicu (tongy, souboje, nevěstince, je to hodně divoké, ale taky hodně dobré, moc doporučuji), a proto bylo hned jasné, že si tuto knihu musím přečíst.
Sledujeme život mladé dívky Daiyu, s níž se osud nemazlí. Jako malé jí zmizí rodiče. Dostává se tak do města, kde živoří, dokud jí do služeb nevezme mistr kaligrafie. U něj sice Daiyu uklízí, ale zároveň se i učí psát čínské znaky. Bohužel je ale jednoho dne unesena a jako prostitutka prodána do USA. Na západním pobřeží USA narůstá odpor proti čínským přistěhovalcům, což vyústí až ke schválení zákona o vyloučení Číňanů. Další osud Daiyu nebudu už dále rozepisovat, ale vzhledem k českému názvu knihy, je vám asi jasné, že happy endem tato kniha nekončí.
Autorka v knize otevírá ne úplně známé téma rasismu vůči asijským přistěhovalcům v USA. Všichni jsme někdy slyšeli o otroctví a utlačování černochů. Ale že se stejná věc děla a stále děje i Asiatům, se moc nemluví. Jediné, co mi v knize trochu vadilo, bylo, že tu neexistuje přímá řeč. Celý text je psaný stejně a občas to může být matoucí. Za tohle dávám o hvězdičku méně, ale jinak je příběh velmi poutavý a pokud vás toto téma zaujalo, knihu můžu určitě doporučit.

clouds
14.04.2023 5 z 5

Na příběhu je pozoruhodné, jak pracuje s tragickou předurčeností jména , jak se "nomen omen" pořád v v hlavní hrdince převrací, od nenávisti a odmítnutí svého jména, k pochopení a přijetí až se mění v jakousí mateřskou ochranitelskost. Jak autorka pacuje s alter egem, jako často jedinou osobou, jíž se Daia může svěřit a se kterou vede věčné spory. Neskutečně zajímavě zpracovává také téma vnitřní svobody, poukazuje na nezastupitelnou roli umění....Výborné čtení, doporučuji...

SgtTračník
09.03.2023 5 z 5

No, neradostné ale dobré čtení. Dějí se na světě věci a o silné vlně rasizmu/"pogromům" proti Číňanům v USA jsem se dozvěděl prvně.

veriszv
27.01.2023 5 z 5

Mimořádná kniha o malé Daiyu, jejíž osud byl tak těžký, až z toho při čtení bolelo srdce.
Rasismus v USA je téma, na které jsem přečetla už několik knih. Toto byla ale první kniha, kde byla tématem nenávist vůči Číňanům, nikoli černochům.
Autorka tak poodkrývá dějinné události, které moc známé nejsou, nicméně by rozhodně neměly být zapomenuty.
Temnou a krutou historii vyvažují poetické odkazy ke kaligrafii, která ve vší té hrůze utěšuje Daiyu i čtenáře.
Pokud hledáte knihu, při jejímž čtení poodhalíte zapomenuté dějiny, budou s vámi cloumat emoce, objevíte krásy kaligrafie a zkrátka vám prostě čtení zase jednou vyrazí dech, tak Pět Číňanů oběšených v Idahu je ta, co by vás rozhodně neměla minout!

AlenaF
11.12.2022 5 z 5

Nádherný román, silné téma rasismu a nesnášenlivosti, krásný překlad. Stojí za přečtení.

katasokolov
12.11.2022 4 z 5

Autorka zpracovává nepříliš známou historii, která i v dnešní době zaujímá jakési zastrčené téma, jemuž pomáhá do povědomí společnosti jen malé množství literárních děl.

Knihu pro její výpovědní hodnotu rozhodně doporučuji a jsem ráda, že takovéto texty vycházejí stále častěji. Ameriku si spousta z nás představuje jako ráj na zemi a jakousi metu, které by se všechny země měly přibližovat, přesto ale vyplouvají na povrch mnohé skutky, které ti “praví Američané” páchali na lidech odlišné rasy a vzhledu. Nejstarší demokracie světa pak v tomto světle vypadá tak trochu jako pokrytec.

Jsem ráda, že jsem se dozvěděla o Zákonu o vyloučení Číňanů, o kterém jsem doteď neměla ani ponětí. To, že velké množství násilností vůči čínské minoritě v Americe mělo oporu v legislativě, dělá příběh ještě o to více bolestný. Popis osob, které vrhaly stejně nevraživými slovy, jako následně i kameny je vyveden velmi zdařile.

Jediné mínus knihy vidím v samotném názvu, který jednoznačně prozrazuje, kam bude příběh směřovat.

Co chci naopak vyzdvihnout je vložení kaligrafie do samotného textu a také popis kulturních zákoutí Číny.

Doslov autorky vynesl na světlo světa danou problematiku once more. V době začátku celosvětové pandemie byl virus nazýván přídomkem “čínský” a na toto etnikem se v souvislosti s tím snesla vlna urážek.

TENTO TKLIVÝ A ZAJÍMAVÝ PŘÍBĚH SE SILNOU HLAVNÍ POSTAVOU BY VÁM ROZHODNĚ NEMĚL UNIKNOUT.

markej
09.11.2022 4 z 5

Příběh čínské dívky Daiyu, která byla koncem 19. století unesena z Číny do Ameriky. Čtení je to poučné, ale nelehké, konec popisuje dost neředěnou formou americký rasismus vůči čínským přistěhovalcům, o němž podle autorčina doslovu mnoho Američanů neví či nechce vědět. Oceňuju místy poetický a metaforický jazyk, naopak mě dost mrzí český překlad názvu, jenž nenechává žádný prostor představivosti, bohužel odhaluje celou pointu.
Hodnocení: 4 ⭐ z 5 ⭐

Knižní střípky
25.10.2022 5 z 5

Osud byl k naší hrdince velmi krutý, bylo zde mraky pasáží, které se mi nečetly vůbec jednoduše, o to více jsem však ocenila odstavce, jež se věnovaly kaligrafii, a odvedly mou pozornost na chvíli od vší té lidské krutosti. Kéž by se lidstvo někdy poučilo z minulosti...

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

aktijnov
25.10.2022 5 z 5

Téma, se kterým jsem se ještě nikdy nesetkala, dobře propracovaná hlavní postava, kombinace snu a drsné reality....

denisa7430
07.10.2022 5 z 5

Autorka se líčení historických událostí souvisejících s rasistickými útoky proti obyvatelům čínského původu v USA zhostila perfektně. Kniha mě zaujala od první stránky. Ani Amerika není tou pravou vysněnou zemí.

kaja77
30.09.2022 3 z 5

Kniha mě moc nebavila. Děj se odehrával v zajímavých kulisách, téma bylo také velmi nadějné (motivy čínských dívek v nevěstinci mi připomenuty knihu i.allende), ale autorka vše nadějné pohřbila, výsledek byl plochý, nudný, táhlý, řekla bych že nedotažený. Škoda.

soukroma
11.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Průměrný román: zajímavé reálie, místo a doba, připomenutí konce přízně Číňanům-imigrantům s koncem 19. století v USA, jejich pracovní síla už vytlačovala místní, zákony zamezující přílivu dalších. nejen žen. Idaho a příběh vedoucí k oběšení pěti Číňanů ale tvoří pouze poslední třetinu románu, do té doby je to taková skoro romantika (hrdinka všemu unikne, téměř pohádkově), hlavní hrdinka sice trpí únosem a přesídlením do San Francisca a přípravou na práci v nevěstinci, ale včas prchne a jako kluk se protlouká (spíš méně realisticky podáno) a chce mocí mermo zpátky domů, do Číny. kde ji ale taky nic nečeká. Idaho má být plné Číňanů (už ale nastal jejich nucený odliv), ale není zrovna moc na cestě na západ. Nakonec je i jako kluk pověšená, svého převleku se nezbaví.

"Mohla jsem uniknout pouze tak, že sama budu tou nejpřesvědčivější verzí muže.
Bedlivě jsem pozorovala každého, kterého jsem potkala, snažila se odkoukat jejich pohyby a manýry. Nejdřív držení těla. Nohama stát pevně na zemi, jako by člověk zakořenil. Nohy musí být silné a panovačné, musí budit dojem, že se pro chůzi, kopání a běh už narodily, taky pro sebevědomé rázování a pro odchod, kdykoli se člověku zlíbí - aby ho nesly tam kam chce, aniž by ho kdokoli zastavil. Pak je tu podbřišek, tam se těsně pod pupíkem nachází veškerá síla a moc. O té části se nemluví. Střed těla je určen k halasnému smíchu, zralému vědomím, že smrti se muž neobává. To vědomí osvobozuje břicho, které se může volně nadouvat a scvrkávat, jak se mu zachce. Hruď netvoří jen kosti a kůže, je to spíš brnění. Paže jsou k braní, mávání, rozkrádání a k utkávání se. Ruce vždy připravené sevřít dlaně do zaťaté pěsti. Šíje nikdy není zranitelná. Hlava - jistá a sebevědomá. "

Pozn.: strašlivý je český titul - odrazující, neliterární, zavádějící, v překladu se ztratily drobné kaligrafické vsuvky, které pro autorku Four Treasures of the Sky byly tím hlavním tématem na pozadí. Jenže to by také slušelo text doplnit pár kaligrafickými ilustracemi a ne jen několika čínskými písmeny. Domnívám se, že paperback za čtyři stovky by alespoň tohle mohl nabídnout...