Seteh Seteh komentáře u knih

☰ menu

Lesy hrůzovlády Lesy hrůzovlády Jennifer June Rowe

Knížka především pro dětské čtenáře. Ale tím nechci v žádném případě říct, že neudělá radost i dospělému. Dospělá už nějakou dobu jsem a jak mě to bavilo! :)) Ale když jsem dočetla poslední stránku, napadlo mě, že kdyby to byla knížka pro starší čtenáře, mohl by se potenciál příběhu o dost víc rozvinout... trochu mne mrzel místy příliš jednoduchý sloh a příliš jednoduché rozhovory, což mi přišlo zvláštně kontrastní k celému příběhu, který je naopak do detailu promyšlený.
Promyšlený příběh, zajímavé postavy, žádné hluché místo, dobrodružství, vtip, hádanky, napětí... tahle fantasy knížka má prostě všechno, co od fantasy žánru čekáte. A určitě bych tohle čtení doporučila dětem, které si cestu ke čtenářství teprve začínají hledat. :)

29.03.2024 4 z 5


Psychiatrické minimum Psychiatrické minimum Helena Kučerová

Fajn příručka pro seznámení se se základy psychiatrie. Přehledně a srozumitelně popsáno. Oceňuji, že autorka předkládá jak vlastní názor, tak i různé názory další a nebojí se vznést námitky například i vůči obecně uznávaným pravdám. Dokáže tak čtenáře přimět k zamyšlení a k samostatnému uvažování nad problematikou. Často přispívá postřehy ze své vlastní praxe, což vnímám jako velmi cenné. Obecně napsaných knížek najdete všude hromady.
Ale jinak mám na těchhle knížkách stejně nejradši kazuistiky. :D

16.05.2021 5 z 5


Opráski sčeskí historje 5 Opráski sčeskí historje 5 Jaz

Opět jsem se fajnově pobavila. A ten speciální češtin mě baví taky čím dál víc. :)

16.05.2021 4 z 5


Krvavá svatba Krvavá svatba Federico García Lorca

Já ani nějak nevím, co k tomu říct... jedna hvězdička za začátek, kdy se to tvářilo poměrně dost slibně a já jsem si říkala - "to bude super!" a za konec, který se vlastně vrátil stylově k začátku. Mezitím příliš lyrický, skoro nic neříkající balast.
Příliš mnoho veršů a ještě k tomu mizerných (ano, já vím, že je to básnické drama).
Navíc mi vyloženě nesedly zbytečně laciné sexuální narážky a podivné mnohdy až nechutné pasáže jako:
,,... noc umře, na hrotech skal vykrvácí..."
,,...budu jak fena - jsem, jsem čubka..."
,,... a teď bych tak ráda strhla modré větvoví tvých žil..."
,,... namočila jsem ruce v tý krvi a lízala ji..."
Jako co to, proboha, je?

Kdyby to měl být horor nebo nějaký sci-fi krvák se zombíkama, tak to beru, ale tohle je zralý na Chocholouška.
Musím aspoň složit poklonu panu překladateli - tohle překládat, to bylo asi značně jedlý.

No... a nebo je tu taky možnost, že jsem to prostě nepochopila.

16.01.2021 1 z 5


Opráski sčeskí historje 4 Opráski sčeskí historje 4 Jaz

Třetí Opráski tak dobré nebyly, ale tenhle díl se polepšil. :))

,,Říká, žesem jebaví amňě uš to nebaví!" - ,,Jásem Nezval!" :D :D Dokonalý.

09.01.2021 4 z 5


Akvárium Akvárium Peter Stadelmann

Pro začínajícího akvaristu je to fajn knížka. Určitě doporučuji na úplný začátek, kdy člověk potřebuje získat ty nejzákladnější informace a přehled. Já osobně nejvíc ocenila informace o filtru a osvětlení. Super jsou i konkrétní návrhy na rybí osádku do akvária o objemu 54 litrů. Nabídka ryb je široká a začátečník často nemá představu, které druhy by bylo nejvhodnější dát k sobě. Stejně tak je fajn návrh na osázení akvária konkrétními druhy rostlin. Zajímavé info doplňují moc hezké fotky a názorné ilustrace. :)
Jediné, co jsem trochu postrádala, bylo více informací o rostlinách - konkrétně o tom, jak rostliny vypadají, když jim něco schází a jak to napravit.

31.12.2020 4 z 5


Opráski sčeskí historje 3 Opráski sčeskí historje 3 Jaz

Tenhle třetí díl mě asi taky bavil zatím nejmíň... další jsem zatím nečetla, tak jsem zvědavá a doufám, že úroveň - spolu s číslem dalších dílů - zase trochu povyroste. :))

25.12.2020 4 z 5


Opráski sčeskí historje 2 Opráski sčeskí historje 2 Jaz

Opět super, brala jsem si sešitek do pelechu před spaním. :)) Obšírnějc jsem se vyjádřila pod prvním dílem Oprásků.
Bezva! :)

25.12.2020 4 z 5


Opráski sčeskí historje Opráski sčeskí historje Jaz

Mě to baví. :) Delší dobu mi trvalo, než jsem Opráskům začala věnovat pozornost. Tak nějak jsem si jich nevšímala, jen jsem zaznamenala všechny ty rozporuplné reakce, které vyvolávaly. Přiznám se, že některé komiksy prostě nepochopím, protože fanda historie nejsem a moje znalosti historie bohužel nejsou nijak závratné.
Že občas něco špatně přečtu, to se mi taky stane, ale čím více Oprásků, tím úspěšněji je louskám. :)) Zajímalo by mne, jak autor došel k nápadu používat takovýhle jazyk, ale musím přiznat, že specifická češtinářská úprava dává Opráskům jejich duši. Bez toho "prznění" - jak tu tomu mnozí z vás říkají - by to prostě nebylo ono. :))
Že jsou Opráski určené pro děti, to si teda já osobně nemyslím, protože když alespoň trochu neznáte historii, Opráski vás asi zrovna moc nepobaví. A jak už jsem naznačila, Opráski vyžadují trochu hlubší znalosti a zájem o historii a tím oplývá teda málokteré dítě... Podle mě je tento komiks určen hlavně pro dospělé inteligentní čtenáře, což by měla být skupina, která obstojně ovládá svůj mateřský jazyk. Domnívám se teda, že je pouze minimální riziko, že by Opráski měly na něčí češtinu demoliční vliv. :)
Upřímně jsem se pobavila, jako oddych je to fakt vynikající, kresba mě často rozesměje sama o sobě i bez textu a ten cynismus žeru. :D

25.12.2020 4 z 5


Osm týdnů v blázinci Osm týdnů v blázinci Eva Lohmann

Mně se to moc líbilo. Psychologie je pro mě dost atraktivní téma, ať už jde o filmy nebo o literaturu. Čtivě a s lehce úsměvným nadhledem popsaný pobyt na psychosomatické klinice. Není to odborná kniha, takže jsem v ní žádnou hlubokou psychologii nehledala a ani neočekávala. Přesto se tam objevilo několik myšlenek, které pro mne byly hodně zajímavé a přiměly mne přemýšlet nad problémy mého vlastního života. Hezké dílo. :)

02.08.2020 4 z 5


Zlatá brána otevřená Zlatá brána otevřená Agatha Christie

Jakožto obdivovatelka televizního Hercula Poirota (s Davidem Suchetem) jsem si říkala, že bych si už konečně měla přečíst nějakou knížku od Agathy Christie, abych mohla porovnat, nakolik si je hraný Hercule Poirot podobný s tím knižním. Také jsem chtěla hmátnout po knížce z toho důvodu, protože jsem předpokládala, že případy, které jsem při sledování televize ne úplně pochopila, pochopím spíš právě z knížek. :)) Mám pocit, že jsem hned na začátku hmátla po jednom z těch zapeklitějších příběhů, kdy se mi v hlavě opět ozvala otázka, jak je možné, aby todleto ten Poirot věděl?? Každopádně jsem s uspokojením zjistila, že filmový Hercule Poirot jako by tomu Agathinu z oka vypadl. :)) (Jestli to tedy mohu konstatovat po přečtení jedné jediné Herculovské knížky.) Rozhodně to nebyla poslední knížka od této autorky, spíš je jen začnu číst popořadě a ještě jednou přelousknu posledních pár stránek, abych měla ultra jasno. :D

12.08.2019 5 z 5


Buchenwaldské bestie : Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže Buchenwaldské bestie : Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže Flint Whitlock

Myslím, že autor si s tématem poradil docela dobře a na knize je vidět, kolik času nad její tvorbou strávil. Já osobně jsem velmi ocenila celý ten úvod, který tedy byl poměrně dlouhý, ale díky němu jsem konečně lépe pochopila všechny souvislosti, proč a kdy tábory vznikaly, společenskou náladu a politické souvislosti... to pro mne bylo velmi cenné a konečně jsem k té předválečné době našla nějaký ucelený a srozumitelný výklad.
Lehce bulvární styl mi zase tolik nevadil, možná, že u výkladu politiky to není úplně na škodu - čtenáře to u knihy udrží. Autentické fotografie jsou také velmi zajímavé a kniha rozhodně v člověku zanechá svou stopu.
Určitě jsem zvědavá i na další díly, ale prozatím dám přednost zase jinému typu literatury.

03.06.2019 3 z 5


Ptáci našich zahrad Ptáci našich zahrad Rudolf Specht

Hluboký pohled do ptačího života v knížce nehledejte. Jako základ pro začínající ornitology nebo prostě jenom pro ty, kteří se zajímají, co jim létá a hopká po zahradě, je to ale rozhodně moc pěkně zpracovaná a šikovná knížka. Čtivý text navíc doplňují moc hezké fotografie.

21.02.2019 4 z 5


Strážce času Strážce času Mitch Albom

Knížka předčila moje očekávání. Sáhla jsem po ní náhodně, padla mi v knihovně pod ruku. Nečekala jsem nic zázračného, po prvním nahlédnutí do stránek mi text přišel trochu zmatečný. Pak mě sloh jednoduchých a krátkých vět oslovil a moc dobře se mi četlo.
Skvělá myšlenka, která přinese spoustu podnětů k zamyšlení. I já občas zápolím s časem a mám pocit, že za den nestíhám vše, co bych si přála. V současné uspěchané době je "čas" dost aktuální téma.
Obě hlavní postavy mi byly místy nesympatické, jedna svou namyšleností, druhá svou pubertálností; obojí je ale vykresleno hezky přesvědčivě a postavy prozřou. :)
Fajnová knížka.

29.09.2018 4 z 5


Kategorie: Stvůry 2 Kategorie: Stvůry 2 Gokurakuin Sakurako

Pro mě čtivá a oddychová záležitost, i když hlubší stopu ve mně nezanechá. Líbilo se mi, že na sebe jednotlivé akty navazují, což v prvním díle nebylo. Jen se mi při čtení občas stalo, že jsem se ztratila, plus se v dění dvakrát objevila postava, která tam celou dobu nevystupovala a nebylo nikde vysvětleno, kde se vzala a co je zač. Pochybuji, že bych to přehlédla, jsem poměrně dost pozorný čtenář.

10.07.2018 3 z 5


Kategorie: Stvůry 1 Kategorie: Stvůry 1 Gokurakuin Sakurako

Mangu čtu pouze příležitostně, není to žánr, který bych nějak vyhledávala. Jen mi tak občas nějaká padne do ruky. Hlubší dojem ve mně tohle dílko asi nezanechá, ale bylo rozhodně čtivé. :) Nejvíc ze všech částí mě asi bavila ta poslední, která je o seznámení Asagiho a Amana a o jejich vlastně prvním společném případu, což se mi líbilo jako takový "zpětný úvod". :))

09.03.2018 3 z 5


Krmení ptáků v zimě Krmení ptáků v zimě Detlef Singer

Pěkná publikace s informacemi o krmení, které jsem hledala. Moc se mi líbily i fotografie, jen jsem si v textu všimla několika chyb, což mne mrzelo. Ale jinak hezká knížka. :)

25.02.2018 4 z 5


Žirafí krk Žirafí krk Judith Schalansky

Jak to shrnout... Postava Inge mi nejdříve byla celkem sympatická, protože jsem souhlasila s jejími názory nebo spíše s "vypozorovanými skutečnostmi" v oblasti školství a občas mi její postřehy a poznámky přišly i zábavné. Později mi ale začala jít na nervy a docela mne zklamala. Nejvíce mne zaujal její vztah k Erice a také problém Ellen, na který - ač nepřímo - navazuje Ingy vzpomínka na malou Claudii a scénu ve třídě. To mi přišlo dost silné.
Místy se mi kniha četla dost špatně, bylo to občas takové nemastné - neslané. Některé úseky jsem musela číst vícekrát a někdy se nutit, abych vůbec četla dál.

29.12.2017 3 z 5


Zapomnění Zapomnění Kateřina Pojkarová

Trochu pomalejší rozjezd příběhu, od naprostého bezvětří do zajímavého a napínavého finále. Kniha se mi líbila a určitě si hodlám přečíst i druhý díl. :)

08.10.2017 4 z 5


Chalupáři Chalupáři Václav Pavel Borovička

Seriál Chalupáři znám od malička, a když ho dávají v televizi, vždy se na něj ráda podívám. Některé hlášky prostě neomrzí a vždy mne znovu pobaví. :) Kniha mne bavila také, ale trochu mne mrzelo, že tam chybělo několik vtipných scén, které znám ze seriálu, a na které jsem se těšila. To je podle mne škoda. Ale jinak moc pěkné odpočinkové čtení. :)

29.09.2017 4 z 5