Buchenwaldské bestie : Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže

Buchenwaldské bestie : Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266692/mid_buchenwaldske-bestie-karl-a-ilse-ko-266692.jpg 4 46 8

Buchenwald série

1. díl >

Velitel tábora Buchenwald Karl Otto Koch měl neomezenou moc a zcela volné ruce rozpoutat nevídané peklo. Se svou ženou Ilse dali volný průchod zlu ve všech možných podobách a vládli společně jako šílený královský pár, který si svůj palác vybavoval dekoracemi vyrobenými z lidské kůže. Kniha vypráví jejich příběh a vysvětluje podstatu fungování koncentračního tábora s fascinující naléhavostí, která nás přenese desítky let nazpět časem, abychom mohli být svědky hrůz koncentračního tábora a naštěstí i jeho osvobození americkou armádou a následného potrestání vládnoucího páru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The beasts of Buchenwald : Karl & Ilse Koch, human-skin lampshades, and the war-crimes trial of the century , 2011


více info...

rilajaan
rilajaan
29.11.2022 4 z 5

Čtivé, zajímavé i komplexní.

Liliana2006
Liliana2006
09.01.2022 5 z 5

Ač jsem na téma druhé světové války přečetla již mnoho knih, jen pár z nich mi v paměti vyryli díru, jako tato publikace. Líbil se mi jak začátek knihy, kde byl popsán samotný vzestup Hitlerovy vlády až konec, kdy se čtenář dozví, jak s kým a čím vše dopadlo. Možná bych špetku řekla, že to bylo vyprávěno takovým americkým stylem, ale to bude zřejmě autorem. I tak je za mě kniha skvělá.


AlbionFoxyFox
AlbionFoxyFox
09.09.2021 4 z 5

Čtivě napsáno, líbilo se mi, jak bylo dění dáváno do širších souvislostí, fotografická příloha je skvělá. Trošku mi vadilo neustálé omývání některých informací.

Seteh
Seteh
03.06.2019 3 z 5

Myslím, že autor si s tématem poradil docela dobře a na knize je vidět, kolik času nad její tvorbou strávil. Já osobně jsem velmi ocenila celý ten úvod, který tedy byl poměrně dlouhý, ale díky němu jsem konečně lépe pochopila všechny souvislosti, proč a kdy tábory vznikaly, společenskou náladu a politické souvislosti... to pro mne bylo velmi cenné a konečně jsem k té předválečné době našla nějaký ucelený a srozumitelný výklad.
Lehce bulvární styl mi zase tolik nevadil, možná, že u výkladu politiky to není úplně na škodu - čtenáře to u knihy udrží. Autentické fotografie jsou také velmi zajímavé a kniha rozhodně v člověku zanechá svou stopu.
Určitě jsem zvědavá i na další díly, ale prozatím dám přednost zase jinému typu literatury.

kristynao
kristynao
30.08.2017 4 z 5

Přestože ke knize mám drobné výtky - například k začátku, který se nese v duchu učebnice pro základní školy, nebo k místy poněkud senzačnímu až bulvárnímu tónu vyprávění, knihu jsem si přečetla ráda, něco nového jsem se dozvěděla a na mé poličce knih s tématem 2. světové války zaujme čestné místo. V

Lenka1981
Lenka1981
10.04.2017 3 z 5

Řekla bych nic převratného. Přečetla jsem hodně knih o koncentračních táborech i holocaustu, ale tato už mě ničím nepřekvapila. Místy byla docela čtivá, místy na můj vkus moc historie a nejasností. Pan Koch dostal, co si zasloužil, u jeho ženy, bych to neřekla. Co to bylo za ženskou, když jí bylo všechno ostatní přednější než její umírající dítě. Ve výsledku ji asi nejvíc potrestalo to, že jí vzali to, co měla nejraději-moc a majetek, ale v klidu si dožila ve vězení. Je to sporné, v knize samotné nikdo stoprocentně neprokázal její vinu nebo nevinu - viz ty stínítka, ale pokud by se dostala v té době do rukou vězňů, asi by ji potrestali sami a bez soudu. Takhle těžko říct, nebyli jsme u toho. Znovu bych to ale už nečetla. Za mě nic moc.

dearkiki
dearkiki
09.02.2016 3 z 5

Zajímavé to bylo, ale čekala jsem asi víc. Trochu mi vadí ten "americký" pohled, kdy se ze všeho dělá senzace, opakuje se to do omrzení, a nakonec se ukáže, že se vlastně nic stoprocentně neví (viz. ta omílaná stínítka). Výklad dějinných událostí, který příběh Buchenwaldu prokládá jsem musela často přeskakovat. Je to leckdy podané jak pro základní školu a jindy zase dost zmatené. Ale, co se týká dění v samotném táboře, seznámení s osobami, které tam působili, nebo byli vězněni, fotografií, atd., zklamaná rozhodně nejsem. Jen proto si určitě pořídím i další díly. Snad budou méně "bulvární" a více svědecké. Alespoň titul dalšího dílu tomu naznačuje.

maryzka
maryzka
19.12.2015 3 z 5

Nad touto knihou jsem byla zjevně na rozpacích. Je pravda, že se znalo asi pět ,, táboru smrti" mezi ně patřil i koncentrační tábor ,, Buchenwald", který se nacházel od Výmaru. Bohužel je to také i moje ostuda,že jsem ani nevěděla pořádně,kde se nacházel,ale taky jsem bohužel o něm moc nečetla. Prostě se objevil pouze v několika knihách a také v učebnicích dějepisu. Nyní v některých knihách je zaznamenán tento manželský pár. Kniha tento manželský pár popisuje od jejich života až do své smrti. Co se mě na této knize částečně líbilo byli fotky i když bohužel si myslím,že už jsou trochu upraveny, aby nebudili ,, hrůzu z těchto míst". Na to,že knihu napsal,, američan" tak je docela čtivá a myslím,že vychází i z reálné skutečnosti( nic si nepřidává, ani nefantazíruje).

Štítky knihy

Buchenwald (koncentrační tábor)

Autorovy další knížky

2015  83%Buchenwaldské bestie : Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže
2016  83%Přežil jsem Buchenwald - moje osobní cesta peklem
2016  81%Buchenwald : peklo na kopečku

Kniha Buchenwaldské bestie : Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže je v

Právě čtených3x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst40x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x