poulet poulet komentáře u knih

☰ menu

Santiniho jazyk Santiniho jazyk Miloš Urban

Poslouchala jsem na ČRo. Urban mě bavívá, ale tohle bylo moc neuvěřitelný, moc přehnaný, moc překombinovaný. Jinak podle komentů jsem tedy výjimka, ale nebyla jsem nadšená ani z načtení, zato hudba byla vybraná skvěle (Florian Seraul - The true life).

10.02.2024 2 z 5


Hordubal Hordubal Karel Čapek

K tomuhle bych se sama už asi neodhodlala (téma, jazyk), pro audio jsem se rozhodla čistě ze zájmu o doplnění vzdělání :-), ale Igor Bareš to tak parádně přečetl, že jsem tajila dech, co a jak se stane.

12.12.2023 4 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Lepší audio jsem asi neslyšela - skvěle napsáno, skvěle přečteno.

08.11.2023 5 z 5


Svědectví Svědectví Stephen King

(SPOILER) Jako vždycky u Kinga. Cesta je cíl.
Dobře napsáno, parádní příběh, zábavný postavy a jejich psychologie, pak nadpřirozeno, které mě nebaví, a pak se po tisíci stránkách všechno vyřeší na jedný. V koncích je prostě King slabší. No a tu cestu zpátky bych zkrátila na čtvrtinu. Každopádně stále dobrá zábava a je fakt neuvěřitelný, jak ten člověk umí poutavě psát a jakou má fantazii.

11.09.2023 4 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Trochu mě mrzí, že jsem dřív četla Krále krysu od Mievilla, kde je ta atmosféra lehce podobná. Byla bych si to užila víc, kdybych tohle četla jako první. No...pěknej svět, postavy, nápady, ale všechno je takový jenom nastíněný, nedotažený...chtěla bych toho vědět víc, měla jsem pocit, že se ten příběh pořád jen rozjíždí a přitom už byl konec. Čekala jsem trochu víc od takovýho hitu.

24.07.2023 3 z 5


Slib Slib Damon Galgut

Líbil se mi styl. Měnění úhlu pohledu postav v jedné větě - zajímavé, celkově to vlastně docela plynulo, ale znovu bych to nečetla. Na mě trochu málo příběh.

28.06.2023 3 z 5


Vzestup Endymionu 1 Vzestup Endymionu 1 Dan Simmons

(SPOILER) Mě to nebavilo. Nejprve jsem byla ráda, že od příliš lehkého Endymionu dílu jsme zpátky v něčem, co má myšlenku, tady jich ale bylo tolik, že mi dělalo problém to sledovat a váhám, jestli kdybych ty desítky stran plných autorovy filozofie četla pozorně a přemýšlela o nich, jestli by dávaly smysl. Takhle jsem byla přehlcená ( a to jsem absolvent FF :-D) a znuděná. Dost mi vadilo překrucování "závěrů" Kantosu, nahodilé řešení všeho nebezpečného, pasivní Raul a vševědoucí Aenea taky nic moc. Nemes, co dokáže všechno, ale pak ji přemůže obyčejný zraněný člověk mě otravovala už od minule. Co se mi líbilo, bylo vykreslení Ťan Šanu, to bylo nádherný. Četla jsem nové vydání (obě knihy v jedné), tak rovnou dodám, že závěr byl trochu lepší, jak přišlo víc děje, už to šlo lépe, ale zase - tak náhlé konce všeho a vlastně bez vysvětlení. No nic, měla jsem číst jen Kantos :-D.

22.02.2023 2 z 5


Později Později Stephen King

Nebyla to žádná pecka, ale pořád osvěžující čtivá zábavná oddechovka, takže nedám 3*, ale 4*.

18.02.2023


S orlem na zádech S orlem na zádech Iva Pekárková

Všechny stereotypy o Romech a ztracených existencích jsou v tý knížce dokonale naplněný a je hrozně smutný, že je to realita. Na konci, poté co se mozaika těch bizarních střípků seskládá, to na člověka obzvlášť dolehne. Poutavý prostředí, zajímavý téma. Dobrý.

28.01.2023 4 z 5


Café Groll Café Groll Jan Štifter

Pomalé tempo, občas nějakej hrabalovskej obraz. Příběh za mě trochu nuda, ale dobře napsáno a opět musím pochválit audiozpracování na ČRo. Výborně načteno (Pavel Olbram) a atmosféra doladěna i pěknou hudbou.

28.01.2023 3 z 5


Lovci švábů Lovci švábů Matěj Dadák

Poslouchala jsem na Dvojce. Cenim atmosféru (podpořenou dobrou hudbou), autor obstojně načetl (i když ty dámský hlasy teda..:-D), líbil se mi závěr (Babylon). Není to úplně můj žánr, jako knížku bych si to asi sama nevybrala, ale takhle jako audio mě to bavilo, bylo to napínavý a zajímalo mě, jak to dopadne.

23.01.2023 4 z 5


Endymion Endymion Dan Simmons

Četlo se to dobře, bavilo mě to, ale oproti předchozím dvěma dílům je to takové….jednoduché. Prostě dobrodružná sci-fi, postrádala jsem přesah a tajemno Kantosu. Připadalo mi, že po úspěchu předchozích knih si autor užíval toho, že může rozvíjet fantazii ohledně nových prostředí, zbraní, postav a nic extra nového nevymýšlel. Postava Nemes mě vyloženě nebavila.

05.01.2023 3 z 5


Kuchař, chmaták a realitní magnát Kuchař, chmaták a realitní magnát Liou Čen-jün

Moje první setkání s autorem a dobrý :-). Závěr byl trochu slabší, ale chápu, že tolik linek bylo těžký propojit a ukončit. Jinak se to četlo samo, bavilo mě to. Až si zase někdy budu chtít odpočinout a přečíst si něco neobvyklýho, zase po Liou Čen-Jüovi sáhnu.

06.12.2022 4 z 5


Pitná kúra Pitná kúra John Irving

Já se tak těšila na velkej irvingovskej příběh a ono nic. Žádnej zázrak to neni, ale dobře se to četlo, hodnotím průměrně.

22.11.2022 3 z 5


Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Právě jsem si doposlechla audio a dávám palec hore pro Janu Kubátovou, protože obvykle mám trochu problém udržet pozornost u audioknih a tady to šlo samo. Teď jsem si ale přečetla komentáře a zjistila jsem, že to bylo asi dost upraveno. Během poslechu jsem váhala, proč se hlavní hrdinka vlastně rozhodla žít tak, jak se rozhodla, a budu si to asi muset ještě přečíst. Každopádně ten hype, kterej byl kolem týhle knížky, když vyšla, teď chápu. Zajímavý reálie a podmanivě napsáno.

18.10.2022


Pád Hyperionu Pád Hyperionu Dan Simmons

(SPOILER) Čtivější než první díl (ale to bylo možná tím, že na tenhle jsem měla na dovolený čas, kdežto ten první jsem četla po pár stranách před spaním) - přesah je evidentní, to cením, za mě se teda trošku táhne poslední třetina a uplně mě neoslovujou takhle neuvěřitelný happyendy, ale stejně: dobrý, promyšlený, zábavný.

06.08.2022 4 z 5


Augustin Zimmermann Augustin Zimmermann Zuzana Kultánová

Zaslechla jsem kdysi dva strašně dobře přečtený díly na Vltavě a od tý doby jsem na tu knížku myslela. Když jsem se k ní konečně dostala, přesně splnila, ba dokonce předčila, má očekávání nastavená audiem. Ta atmosféra. To, jak to bylo napsaný. Depka teda příšerná a pominu-li závěr, mohlo se toho víc dít, ale celkově hrozně zajímavej, neobvyklej počin, kterej se (alespoň mně) výborně četl. Závidím autorce, že umí takhle psát a že jí vůbec napadlo takhle zpracovat tohle téma. Dobrý!

03.04.2022 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

(SPOILER) Napsaný jako vždycky skvěle, tohle umí King výborně - ty popisy lidí, prostředí, atmosféry- ale: už nikdy nechci číst tak strašidelnou knížku!:-D Navíc nejsem přítel až takový duchařiny/nadpřirozena a ani hororů - za mě teda příběh ne, ale pro ty, kdo tyhle žánry vyhledávají, to je, myslím, hodně dobrý.

24.03.2022


Střih Střih Nathan Hill

Za mě dobrý. Takovej správnej větší americkej román. Má to děj, myšlenku a dobře se to čte.

15.03.2022 4 z 5


Kanada Kanada Richard Ford

Mám rozporuplný pocity. Napsaný to bylo stylem, kterej mě baví, mělo by se mi to líbit. Po prvních kapitolách jsem byla nadšená, ale pak…neustálý opakování, část v Kanadě v jeden moment navzdory předcházejícímu zdlouhavýmu vyprávění uplně nelogicky a neuvěřitelně zrychlená. Nechápu, proč je ta knížka rozvržená tímhle způsobem, a nechápu moc ani poselství. Hodně souhlasím s komentářem od bosorky, tam je to pěkně konkrétně rozepsáno.

15.03.2022 2 z 5