Komentáře knihy Santiniho jazyk

SSTknihy
25.05.2026

Zvláštní mysteriózní příběh, který vás provede po Santiniho úžasných stavbách, poodhalí tajemství života Jana Nepomuckého a nastíní poněkud spletitý návod na univerzální jazyk, potažmo marketingový slogan.
Když přistoupíte na autorovu hru a nebudete se zbytečně šťourat v logičnosti a uvěřitelnosti děje, bude vás to docela bavit a navrch se dozvíte pár zajímavostí.

Impersonator
29.12.2025

Hmm... tak já nevim. Když koukám na vysoký hodnocení u některých vyloženě škvárů, tak tady musím říct, že to vůbec nebylo špatný a především je kniha mnohem lepší, než televizní adaptace od neumětela Stracha. Trochu mi to připomnělo Devátou bránu, kterou znám jen jako film - na pět hvězd to taky není, něco tam chybí, což se týká především jednání postav a dalších prvků, který komplexně tvoří dokonalost. Přesně tohle kořeníčko chybí i u Urbana, ale když se člověk oprostí od toho, co čekal a hlavně od Eca, Browna a dalších, tak si tu četbu (nebo poslech Procházkou skvěle namluvené audioknihy), může docela dobře užít, vychutnat si české reálie a pěkně napsanou "pohádku pro dospělé."

snimcibdim
12.09.2025

Vůbec nevím, co si o tom mám myslet. A kladu si otázku, jestli autor vůbec věděl, co chce psát. Hlavně z hlediska žánru. Bo má to pěkný námět, najde se tu několik opravdu hezkých metafor a myšlenek, ale zbytek je "cochcárna" chabě a nepravděpodobně vysvětlená v závěru.
Celek je jak dečka uštrikovaná ze zbytků. Od všeho kousek a nic pořádně. Snad kdyby trochu fungovaly ty postavy, ale jsou zoufale ploché a nezajímavé.
Vyslechnuto jako audio a byť přednes byl rozhodně kvalitní, těšila jsem se až to budu mít za sebou. To nejlepší na té nahrávce byla hudba. Bohužel.

Miroslavacte
25.05.2025

Jazyk Santiniho i Urbana jistě má co nabídnout. Bavilo mě to. Nepodbízivé a zábavné (mezi řádky).

Žabák83
24.03.2025

Od Urbana jsem předtím četl jenom Hastrmana a ten se mi líbil hodně. Ovšem toto je splátanina bez logiky s rádoby "mysterióznem", postavy se chovají a regují naprosto chaoticky, děj nesmyslný. Nechápu srovnání s Ecem, to je úplně jiný vesmír, i ten Brown to aspoň napsal čtivě a s jakousi vnitřní logikou. Jedna z mála knih, které jsem v půlce vzdal.

Trana
24.02.2025

Přečteno v rámci čtenářské výzvy. Upřímně, nevím, co si o tom mám myslet. Kdybych to před tím neviděla jako film, asi bych to nedočetla, moc rozvláčné, moc překombinované. Takhle jsem si říkala, že mi kniha třeba dá pochopit, co jsem ve filmu nepochopila. Linie pátrání po Santiniho tajemství dobrá, tam není moc co vytknout. Zbytek mi přišel zmatený, nelogický, chování postav nepochopitelné. Jediný, kdo mi dával smysl byl hlavní záporák, ten byl nechutný od začátku knihy (i filmu) až do konce.

Akana
31.10.2024

Daleko za Ecem, ale zase daleko před Brownem. S Urbanem zůstávám, podobně jako v případě Sedmikostelí, někde mezi zdvořilým zájmem a spikleneckým pobavením. Ta nejistota, nakolik je to celé míněno vážně a nakolik jde o přestřelený pastiš, je přitažlivá, a právě ta dává Urbanovi náskok před zmíněným Brownem, jehož romány se "záhadami" okázale ohánějí, na nich samotných ale není záhadného nic.

kosátkoo
30.10.2024

Ten text je plný odkazů do naší historie, pochybuju, že jsem je pochytala všechny, ale ten lov slov a významů mě bavil. Příběh mě trochu míjel, ale napsané je to pěkně.

boticelli
12.02.2024

Nevadí, že mi ta akční linie moc nesedla, zájem o Santiniho architekturu ve mě kniha vzbudila a to se počítá. Nemělo to tu divno-tajemnou atmosféru Sedmikostelí, chyběly mi zajímavé figury a taky bych ocenil nějaký ten magický realismus více, než tu moderní honičku za senzací. Ale i tak jsem se bavil.

poulet
10.02.2024

Poslouchala jsem na ČRo. Urban mě bavívá, ale tohle bylo moc neuvěřitelný, moc přehnaný, moc překombinovaný. Jinak podle komentů jsem tedy výjimka, ale nebyla jsem nadšená ani z načtení, zato hudba byla vybraná skvěle (Florian Seraul - The true life).

LenkaKT
29.01.2024

Jak píší mnozí - Dan Brown v českých kulisách. Hm. Málokdy odkládám věci nedočtené. Tady ano.

Kopta
08.01.2024

Audio ČRo: Urban se rozhodl, že udělá Šifru mistra Leonarda po česku, ale vzal si z toho přesně to nejhorší, co ty knihy nabízí. Jediné dobré byl nápad. Jinak je divé, že už je to druhá kniha od Urbana, kde hlavní postava je nudný cápek, který je sexuálně frustrovaný, z čehož mu jistě dopomůže záhadná sexy ženy a to celé je nějaký komplot, který ho vyvede z jeho stereotypu života. Nemám moc motivaci si číst další jeho díla

Monnyska
05.01.2024

Hlas pana Procházky je jedinečný, samotná kniha je takovou českou napodobeninou Dana Browna... Neurazí, nenadchne, znovu bych už to asi nečetla...

IHT
04.01.2024
IHT

Sifra Mistra Leonarda byla bombasticka - mozna nebyla prvni v tomto zanru, ale byla prvni, ze ktere se stal bestseller. Dalsi varianty na toto tema nemuseji byt spatne, ale uz jsou to napodoby. V tomto dile jsem zadnou pridanou hodnotu ke klasicke zapletce nenasel.
Me konkretne historie nebavi, takze ty snahy zachytit nejake nadcasove poselstvi ve stredoveke architekture mi zajimave ani napinave neprijdou a trochu mi tyto snahy pripominaji Danikena. Hvezdicku pridavam za prednes pana Prochazky.

elcapitano
04.01.2024

Asi před třemi lety jsem knihu četl, nyní znovu slyšel na Vltavě brilantně načtenou Alešem Procházkou. Líbila se mi, i když jsem ji četl, na poslech je ale ještě o třídu lepší.
..Ano, ta kniha je přes čáru, je to svým způsobem brak, ale to přece nevadí, ne?.. podle mne je okouzlujicí.

tlllk
03.01.2024

Je úsmevné ako sa autori nechajú strhnúť trendami, skutočne taký český Robert Langdon. Trochu prekombinovaný scenár, a komparz má silnejší Urbanovský charakter. Príbeh neočarí ani neurazí, kto sa vyžíva v konšpiráciách si príde na svoje.

Kraken126
27.12.2023

Kniha a její děj mě nikterak neoslovili, snad je postavička šéfa Kńoura trochu pobavila. Nevidím jedinný důvod proč v četbě pokračovat, když je tolik jiných užasných knih.

R47
27.12.2023
R47

DaVinciho kód po česku. Akorát tam věci nedávaj moc smysl a je to všechno přes koleno. Dokonce tak, že vypravěč v závěru za zástěrkou vyprávění dalších osudů hlavních postav spíš vysvětluje jejich do té doby nelogické pohnutky v uplynulém ději

mirek7450
21.12.2023

Nečetl, ale poslouchal na Vltavě. O dost lepší, než nedávná serie na ČT.

Chesterton
13.12.2023

[četba ČRo]
Nebýt hlasu Aleše Procházky v četbě na Vltavě, nenapadlo by mi po autorovi sáhnout.
Díky pasážím o Santinim a Janu Nepomuckém jsem vydržela do první vraždy...brát celé trochu vážně.
Urban je mistr atmosféry, ale tohle je zneužití Santiniho pro skoro čistokrevný škvár. Totální slátanina ve stínu italského baroka :o)

"Kňourova slovní zásoba má barokní rozměr "
Aleš Procházka celé povýšil na druhou hvězdu.
1/2

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi