poppins poppins komentáře u knih

☰ menu

Pilát Pontský Pilát Pontský Roger Caillois

Zajímavě vykreslená psychologie postav a politické pozadí velkopátečního dramatu. Kratičká kniha, kterou přečtete za chvíli ,ale filosoficko etických otázek k přemýšlení z ní dostanete na dlouhou doby.

26.05.2021 5 z 5


Rané případy Hercula Poirota Rané případy Hercula Poirota Agatha Christie

Agatha Christie a Monsieur Poirot tentokrát nejen geniální, záhadní a napínaví, ale i struční a humorní!
"...a kdyby Vám kdykoli připadlo, že začínám být domýšlivý- není to pravděpodobné, ale stát se to může..Eh bien, příteli, pak mi řekněte: Boboniera ."
Monsieur Poirote, nebojte se, to slovo na B ode mne nikdy neuslyšíte! Co by bez Vás byl svět detektivek a záhad!

13.04.2021 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

V době zavřených knihoven se vracím k zaprášeným knihám mého mládí a stojí to za to. Malý princ s odstupem desítek let je něco úplně jiného, než, co si pamatuji. Myslím, že teprve člověk trochu více proplesknutý světem toto dílko více pochopí a ocení. Většina kapitol by mohla sloužit jako úvod k meditacím.!

13.04.2021 5 z 5


Tobiáš Tobiáš Nico Ter Linden

Nico Ter Linden vytvořil svým převyprávěním tak trochu sporné biblické knihy Tóbijáš poetický pohádkový příběh o tom, že tam, kde je víra, naděje a odvaha je i andělský doprovod a šťastný konec. Krásná kniha, která potěší nejen svým obsahem,ale i (a možná hlavně) nádhernými a výstižnými ilustracemi Mariky Bumbálkové.
Pobídku k přečtění říká na rozloučenou sám anděl : " ... celý ten příběh zapiště. Až budete mít děti, předčítejte jim ho....Byla by škoda, kdyby se takový příběh ztratil. O tom, že nemusíme zoufat. Že máme statečně čelit smrti. Že můžeme mít naději, i když nic nevidíme. Prostě celý ten příběh předávejte dál!"

13.04.2021 4 z 5


Divadelní román / Mistr a Markétka Divadelní román / Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Kniha pro náročnější čtenáře. Vtipně a trefně popsaná sovětská realita, které se ovšem není radno smát. Ďábel je v provnání s ní sympaťák, kterému držíte palce. Osobně mě nejvíce zaujal román v románu o Pilátovi. Doporučuji i stejnojmenný ruský seriál z roku 2005, který je takřka doslovným přepisem knihy.

24.03.2021 4 z 5


Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Karel Čapek jako vždy vtipný, trefný, laskavý a často až neuvěřitelně aktuální:
"Chováte svého vlčáka v domácnosti....a vezmete ho na pět minut na řemínek ven, aby se vyvenčil, a myslíte, že ho máte rádi. ...Nenapadne vás chovat si jako domácí zvíře antilopu nebo divokého osla, protože jim nemůžet dát dost pohybu, ale u psů na to nemyslíte. Rád bych vám to připomněl."
Jen o těch kočkách tam toho moc nebylo:-).

24.03.2021 5 z 5


Principálova dcera Principálova dcera Jostein Gaarder

Musím přiznat, že knihu jsem přečetla hlavně proto, že je od Gaardera, nikoliv proto, že by mne od první stránky upoutala. Kniha je sice o fantazii, ale s fantaskním světem Sofie se nedá srovnat. Zápletka byla dříve jak od půlky předvídatelná, byť samotný konec opravdu překvapil drsnou realitou. Co ale na každé u nás vydané Gaardervě knize obdivuji, je skvělý překlad Jarky Vrbové!

24.03.2021 3 z 5


Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Čapek a Bouda je skvělá kombinace vtipu, znalosti lidské povahy a shovívavé lidskosti. Čapek pohladí a pobaví slovem, Bouda obrazem. Za mne nejlepší vydání.

23.03.2021 5 z 5


Vesmír versus Alex Woods Vesmír versus Alex Woods Gavin Extence

Jako první jsem od pana Extence četla Potíže s empatií (také s tématem očekávané smrti) a musím říci ,že bez nadšení z této knihy bych se trochu dlouhým a pro mě málo uvěřitelným rozjezdem s meteoritem těžko prokousala. Pak už dostanete, co jste čekali: vážné téma zpracované s porozuměním, vtipem, dojetím a špetkou moudrosti k zamyšlení. Jsem zvědavá, jestli i další autorova kniha bude o smrti. Každopádně už se na ni těším.

18.03.2021 4 z 5


Potíže s empatií Potíže s empatií Gavin Extence

Čtivá kniha byť konec je jasný již od začátku. Konečně jako u každého z nás smrtelníků. Jde o to, jak prožít konec života, který jste do teď vlastěně nežili. Téma ne neznámé, ale autorovi i hlavnímu hrdinovi se zpracování docela povedlo. Dojemné i vtipné zároveň a nijak předvídatelné. Tedy kromě toho konce.:-)

18.03.2021 5 z 5


Poslední seance Poslední seance Agatha Christie

Krátké povídky, které vás nenutí pročíst se nocí. Christie často překavapí velmi netypickým koncem. Kdo čeká klasickou Christie může být zklamán, stejně jako ti, kteří čekali něco nového. Většina povídek už byla několikrát vydána.

18.03.2021 3 z 5


Jako v zrcadle, jen v hádance Jako v zrcadle, jen v hádance Jostein Gaarder

Sníh, Vánoce, andělé a umírání v jediné dětské knize? To chce velkou odvahu, cít, víru a talent. Jstein Gaarder dokázal, že to vše má. Něžná a citlivá kniha,která pohladí bolavou duši.Pokud ovšem nejste zarytý materialista.

08.03.2021 5 z 5


Kouzelný kalendář Kouzelný kalendář Jostein Gaarder

Krásné adventní čtení, ke kterému se můžete opakovaně vracet. Vánoční atmosféra i trochu moudrosti k rozjímání jsou zaručeny.

08.03.2021 5 z 5


Mystérium pasiansu Mystérium pasiansu Jostein Gaarder

Gaarderův rozjezd k |Sofiinu světu, bez filosofických výletů. Čtivá kniha nejen pro náctileté. Přemýšlivý čtenář se při čtení k filosofickým otázkám také dopracuje.

08.03.2021


Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Čtivá knha, zápletka sice zajímavá, ale ne originální. Pár detektivek na toto téma již bylo napsáno. Dokážu si představit, že se to brzy objeví jako další úspěšný seriál pro náctileté.

08.03.2021 2 z 5