Píďalka1 Píďalka1 komentáře u knih

☰ menu

Dcera Sieny Dcera Sieny Marina Fiorato

Snažila jsem se knihu dočíst, ale ne. Nejsem cílový čtenář. Pia mi přišla tak neskutečně naivní a hloupá, zápletky nefungovaly, všechno bylo až příliš předvídatelné. Nevyšla ani snaha o senzaci. Knihu jsem odložila.

05.04.2024 1 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

(SPOILER) Proč?! To bylo to první, co se mi chtělo na konci knihy křičet. Skvělý příběh, který se vůbec nečte lehce. Několikrát jsem musela přestat v půlce kapitoly s hlavou plnou otázek. Generační vina a trest, nenávist přenášející se z rodičů na děti a na to narážející touha nevinných prostě jen žít. Tak proč zrovna Klára?
Odpovím si sama - protože někdy musí někdo nevinný zemřít, aby se ti ostatní konečně probraly. Jenže proberou se?
Dávám plný počet za výborné promyšlenou zápletku, sympatické hrdiny, emoce i vyústění.

11.02.2024 5 z 5


Mechanická princezna Mechanická princezna Cassandra Clare (p)

Tak úplně nevím, jak celou sérii hodnotit. Mechanický anděl ukázal barvitý svět s velkým potenciálem dobrého příběhu. Druhý díl se mu snažil zdárně sekundovat. A třetí díl to vše téměř zabil množstvím vzdechů, milostného tokání, milostným vzplanutím, odmítáním, omlouváním se, a opětovným dvořením. Ufff. Místa, kde se dělo něco pro příběh podstatného to zachraňovala, ale měla jsem pocit, že autorka už jen natahovala délku knihy. Srážím na tři hvězdy kvůli sáhodlouhým pasažím o ničem. Přes pět stran milostného tokání v téměř každé kapitole je prostě na mě moc. Škoda.

29.10.2023 3 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Bylo mi z toho smutno, protože podobný osud postihl i mého dědu. V roce 1945 to byl sedmnáctiletý kluk, který musel opustit svou rodnou vesnici. Pocit křivdy zůstal až do smrti. Ano byla to doba, kdy se lidé dělili na ty "dobré" a ty "zlé". A bylo jedno, jestli souhlasili s tím co se stalo Čechům v roce 1938, nebo ne. Kolektivní vina smetla všechny. I ty, kteří se nemohli ničím provinit, protože byli dětmi. Nic není černobílé a historie už vůbec ne. A proto víc takových knih. Díky za ni. :-)

14.07.2023 5 z 5


Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Už hodně dávno jsem shlédla začátek filmu Den trifidů a asi po půl hodině to vypnula, jelikož film více připomínal dort Pejska a Kočičky, než uznávané literární dílo. Teď, při dlouhé cestě na dovolenou jsme Trifidy vzali jako audioknihu a nemohli se od poslechu odtrhnout. Nyní je mi naprosto jasné, proč to, co je v knize, ve filmu nemůže fungovat. Trifidi nejsou klasická akční sci-fi, nečekejte zuřivý boj lidstva proti masožravým rostlinám, bitky gangů a vůdců jednotlivých frakcí, byť i to v knize je. Hlavně je kniha dokonalá sociologická sonda do společnosti, kde většina nevidomého lidstva se stane závislá na vidoucí menšině, kde se formují nová pravidla pro bytí i nebytí, určuje se, co je ještě milosrdenství a co šílenství hraničící se sebevraždou, nakolik se můžete obětovat pro druhé, aniž byste zničili nejen sebe, ale i ty, co vám věří... a tak bych mohla pokračovat. Až mi bylo líto, že kniha končí.

06.09.2022 5 z 5


Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Po přečtení prvního dílu jsem trochu v rozpacích. Nápad dobrý, provedení už méně. Je tu mnoho klasických vztahových klišé. Hlavní hrdinka mi přišla neskutečně otravná. Chvílemi jsem přemýšlela, jestli si autorka uvědomuje, že to má být o mladé ženě, nikoliv nevyrovnané puberťačce. Příběh by mohl být určitě zajímavý, ale prostě něco tomu stále chybí.

13.06.2022 3 z 5


Jackaby Jackaby William Ritter

Oddechové čtení pro nenáročného čtenáře. Detektivní zápletka mi přišla hodně předvídatelná. Jak už bylo napsáno níže, vraha odhalíte od jeho prvního objevení se v knize. Hlavní hrdinové jsou oba ztřeštění, jeden více, druhý méně. Vztah mezi nima docela funguje a vzájemně se doplňují. Na letní dovolenou ideální kniha :-).

04.05.2022 3 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

První kniha, kterou jsem od Michaely Klevisové četla. Nečekala jsem nic zvláštního a byla jsem velmi mile překvapená. Vlastně to byla jen "obyčejná" historie několika rodin v jedné zapadlé vesnici. Ale historie může být velmi překvapující, poutavá a napínavá.

07.01.2022 5 z 5


Prokletí pro všechny Prokletí pro všechny Martin Paytok

Vzdala jsem to. Musím souhlasit s předešlými komentáři. Jestli v tom měl být smysl, tak jsem ho nenašla. Přišlo mi to chaotické, nepřehledné, těžkopádné.

02.01.2022 1 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

Kristýna Sněgoňová opět nezklamala. Kniha má spád, hlavní hrdinové nejsou ani černí ani bílí. Prostě jen dělají, co musí. A při tom zjišťují, že jejich domov je na prahu další katastrofy ...

22.12.2021 5 z 5


Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Jedna hvězdička za nápad. Na mě moc brutální, místy až nechutný. Nedočetla jsem to a knihu poslala dál.

08.11.2021 1 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Hodnotím až potom, co jsem přečetla hned za sebou všechny tři dosud vydané knihy a přidám se k těm, co jsou ze světa Naslouchače nadšeni. Děj není prvoplánovitý, svět je velmi dobře propracovaný a všechno dává smysl, pokud čtete pozorně. Dokonce i ta hodně vyčítaná numerologie a množství otázek a hádanek. Illan je typický puberťák, pánové s ní mají téměř otcovskou trpělivost. Zapomenutá historie se opět dostává na povrch a otevírá staré rány, které mohou otřást i tím nejupřímnějším přátelstvím.
Na tuhle sérii si udělejte čas, nenechte se ničím rušit a společně s Illan tak můžete objevovat to, co mělo být navždy zapomenuto.
PS: už aby byl další díl ;)

17.10.2021 5 z 5