pepap pepap komentáře u knih

☰ menu

Způsoby vidění Způsoby vidění John Berger

Vždy mě bavily jen části esejů - občas jsem se ztrácel. Ale když jsem se chytl, bylo to dobré a čtivé - význam kamery a jejího záznamu pro umění, reprodukce umění, ztvárňování žen versus mužů v aktech, rozdíl aktu od nahoty .. a toho "ptáčka" v tom džbánu na přebalu knihy už vidím :-)

25.04.2024 4 z 5


Gustáv Husák Gustáv Husák Michal Macháček

Životopis jednoho z nejvýraznějších představitelů normalizace, ikony té doby. Kniha vypovídá o jeho inteligenci, cílevědomosti i statečnosti - doba, ve které žil, nebyla ani v nejmenším jednoduchá. A Gustáv Husák v ní dokázal nejen přežít, ale i uspět.

25.04.2024 4 z 5


Nejlepší kandidát Nejlepší kandidát Stanislav Biler

Rozhovory mezi hlavní vypravěčkou a lidmi z okolí (zaměstnankyní HR, která s ní dělá pracovní pohovor, lidmi, kterým má rozdávat letáky, barmanem, co ji nabaluje ..) jsou naprosto jedinečné. Cynismus autora mě moc bavil :-)

22.03.2024 3 z 5


Jak žít ekologicky? Jak žít ekologicky? Georgina Wilson-Powell

Zvlášť si cením konkrétních rad a doporučení, například seznamu pokojových květin, co čistí vzduch, nebo porovnávání konkrétních materiálů nebo zvážení použití repasované elektroniky.
Pravdou je, že obecnou myšlenkou ekologického způsobu života je : "používej věci opakovaně". Tím by se dala shrnout většina knihy.

22.03.2024 4 z 5


Odpojený muž Odpojený muž Philip Zimbardo

Zimbardo je můj oblíbený autor. Jeho "Luciferův efekt" mě naprosto učaroval a tahle kniha byla tedy koupena s velkým očekáváním. A opět jsem autorovi naslouchal se zaujetím a otevřenou pusou. Rozdíly mezi chlapci a dívkami ústící v rozdíly mezi muži a ženami, význam rodiny, význam přítomnosti otce, nebezpečnost a negativní efekt porna, které jsou do značné míry nerozpoznány a přehlíženy ... Zkrátka celá plejáda aktuálních témat, na která bychom se měli soustředit nebo si jich být minimálně vědomi a přemýšlet nad prevencí.

20.03.2024 5 z 5


Nejisté dějiny Nejisté dějiny Michal Stehlík

Pohledy a podání dějin v podobě rozhovoru, ve kterých na vás problikávájí velmi překvapující myšlenky. Konkrétně nyní, těsně po dočtení, jsem fascinovaný tématem paměti - historické i jedince. Velmi oceňuji také sdílené osobní vzpomínky pana profesora Stehlíka. A v neposlední řadě, seznam doporučené literatury. Už se na ni chystám ;-)

14.03.2024 4 z 5


Člověk revoltující Člověk revoltující Albert Camus

poslouchal jsme audio, upline jsme se do revoltujiciho nedokazal vcitit. Hodne pocitova a popisna kniha, asi jsme ji cetl moc brzy

12.03.2024


Atlas chutí Čech, Moravy a Slezka - Regionální kuchařka Atlas chutí Čech, Moravy a Slezka - Regionální kuchařka Petra Pospěchová

nazvy jidel vas uchvati :-) jsou tak krasna, ze se na ne sbihaji chute uz pri cteni

12.03.2024 5 z 5


Přepište dějiny potřetí Přepište dějiny potřetí Michal Stehlík

Mnichovské trauma, Únorové dny a počátek komunistického ČSSR, ale i přepisovaný Karel Hynek Mácha .. je to pestré přemítání nad dějinami a odhalování úskalí vytvořených zkratek, zjednodušení a zobecňování.
Seriál prezidentů je naprostá pecka.

04.03.2024 5 z 5


Udeř, mladá bouře Udeř, mladá bouře Michal Sedloň

Revolucni basne, bojovne sloky mladych buricu a planoucich srdci barikad. Nektere jsou fakt super :-)

26.02.2024 5 z 5


Paměť v kameni: Druhý život válečných pomníků Paměť v kameni: Druhý život válečných pomníků Vojtěch Kessler

Historie valecnych pomniku - docela me prekvapilo, ze pamet pomniku si zije svym vlastnim zivotem, zaziva oslavy i zapomneni v ramci jednotlivych rezimu a politickych systemu, pomniky jsou nenavideny i zboznovany podle nalad ve spolecnosti.
O bitve u Chlumce jsem dokonce vubec nevedel, musim se tam zajet podivat. Pomniky u Kolina, Slavkova nebo Sadove jsou impozantni !

26.02.2024 4 z 5


Chagall Chagall neznámý - neuveden

Obrazy jsou krásné, texty občas úplně mimo, většinou s obrazy nesouvisí - jako by vám byla vyprávěna linie Chagallova života, subjektivně vybraná, střípkovitá, v galerii jeho kohoutů, koz, šumařů a dechberoucích barev .. Zkrátka zvláštní koncept.

16.02.2024 4 z 5


Nedělní párty s Picassem: Jak nadchnout děti pro umění Nedělní párty s Picassem: Jak nadchnout děti pro umění Silvie Šeborová

Nejvíc se mi líbí idea - jak chápat umění a používat je jako téma hovoru a přemýšlení. A to napříč generacemi. Seznam nápadů, galerií, uměleckých děl a her (u těch jsem teda nejvíc skeptický - už vidím, jak mě vyhazují z galerie, protože dítka lítají po sálech a křičí na sebe, co je na jakém obraze .. :-)).
Kniha je plná motivace, musí se jen vyzkoušet a uvést do praxe ;-)

13.02.2024 5 z 5


Čísla nelžou Čísla nelžou Václav Smil

Jedno se panu Smilovi musí nechat - čísla a jejich výpovědi jsou fascinující a čísla mohou být skutečně dohledána o všem!! Ovšem ... to je i jejich úskalí. A sice interpretace. Kniha obsahuje spoustu příkladů, jak (zdánlivě) nesourodá porovnání můžeme vyžadovat a dostávat se k odpovědím skrze čísla a statistiky.
Co mně osobně chybělo v podání pana Smila byla zmínka a význam víry a přesvědčení. Z čistě racionálního hlediska jde nazírat například na klimatickou krizi či průmysl jasně, srozumitelně a bez obav. Člověk ale nikdy nebyl čistě racionální bytost. A proto ideály hrají důležitou roli. A o ideálech Václava Smila nejsem schopen říct nic.

06.02.2024 4 z 5


Julie a žralok Julie a žralok Kiran Millwood Hargrave

Vztahové problémy okolního světa očima mladé slečny, hledání sebe sama a svého místa ve společnosti, zkrátka samá důležitá témata. Jazyk je vlídný a uvěřitelný. A žralok je temný, majestátný a pomalu a nezadržitelně se blíží k vám a Julii ...
Ilustrace a grafické provedení knihy je vážně krásné.

18.01.2024 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Kniha se mi líbila moc. Prožíval jsem strasti, útrapy, křivdy a protivenství hlavní hrdinky a pořád dokola se mi vracela otázka "proč?" .. Proč aspoň jednou nemyslí na sebe a nedopřeje sobě a lidem, které miluje, štěstí a spokojenost .. ? Odpověď nevím :-) Ale takové otázky mě baví, takže díky za podněty, Jano Eyrová

12.01.2024 4 z 5


Poselství z Ukrajiny Poselství z Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj. Prezident, který neutekl. Prezident, který zůstal "tut" a bojuje se svou zemí a se svým lidem. Prezident Ukrajiny. Propůjčuje jí hlas a promlouvá k zatvrzelým srdcím a politikům, co mají pořád hluboko do kapsy (ačkoli platí penězi to, co Ukrajinci vlastní krví). Sláva Ukrajině. A Bůh stůj při ní i při Evropě.

29.12.2023 4 z 5


Chaloupka na muřích nožkách Chaloupka na muřích nožkách Sophie Anderson

Skvělé čtení na "dušičky", takový teenagerovský román s nejednou babou Jagou a chaloupkách na muřích nozkách. Velmi čtivé.

28.12.2023 4 z 5


Baba Jaga, kostlivá noha Baba Jaga, kostlivá noha Alena Ježková

Ruské pohádky ve velmi hrubé formě, řekl bych. Občas na mě šla během čtení deprese. Nicméně nádherně ilustrované.

22.12.2023 3 z 5


Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Za me nejlepsi Mawer - dozvite se o Mendelovi, dostane se vam pouceni o zakladnich zakonech genetiky, prozijete si bizardni romanek, fakt jsem si cteni uzil.

06.12.2023 5 z 5