Chagall

Chagall https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199501/bmid_svetove-umeni-chagall-Nmq-199501.jpg 4 6 5

Světové umění série

< 7. díl >

Edice Světové umění je zasvěcena nejvýznamnějším osobnostem v dějinách umění a jejich dílu. Dokonale graficky zpracované knihy obsahují velké množství kvalitních barevných reprodukcí, z nichž si čtenář může udělat dobrou představu o umělcově tvorbě. Doprovází je fundovaný biografický text, který shrnuje nejen základní informace o malířově životě, ale také o jeho postojích a názorech a obecně přístupu k umění. Díky praktickému formátu a vysoké kvalitě představuje série Světové umění dokonalé dárkové publikace. Marc Chagall (1887–1985), bělorusko-francouzský malíř židovského původu, jehož dílo je významnou součástí moderního malířství. K nejznámějším obrazům patří např. Židovská svatba, Zelený houslista či Paříž z okna.... celý text

Přidat komentář

pepap
16.02.2024 4 z 5

Obrazy jsou krásné, texty občas úplně mimo, většinou s obrazy nesouvisí - jako by vám byla vyprávěna linie Chagallova života, subjektivně vybraná, střípkovitá, v galerii jeho kohoutů, koz, šumařů a dechberoucích barev .. Zkrátka zvláštní koncept.

laepus
24.09.2018 3 z 5

Z této edice asi určitě nejslabší kousek... krom neseřazení obrázků a textu, tady je text absolutně mimo všechny obrazy - je to jen o Chagallově mládí do jeho definitivního odchodu z Ruska, navíc to jsou jen nesrozumitelné pseudointelektuální snobské kecy plné citátů, nic konkrétního o Chagallově tvorbě. Ta, naprosto úžasná, tak zůstává jediným (obrovským) kladem této knihy. Netušil jsem, že Chagall byl až tak úžasný malíř. Opravdu smekám před velikostí jeho génia.


Samira
05.03.2016 4 z 5

Netradičně pojatá edice světového umění je vizuálně dokonalá a musím říct, že právě menší formát je její hlavní devizou. Dá se vzít i sebou a v knihovně udělá radost.
Co se týče obsahu je přece jen stručnější. Vadilo mi také, že text časově a tématicky neodpovídá jednotlivým obrazům, ale je na nich nezávislý. Pokud chcete mít doma velmi pěknou kapesní sbírku obrazů, pak vás knihy potěší, pokud však chcete dílo daného autora prostudovat hlouběji volila bych jiné zpracování.

klerikkoza
07.02.2016 3 z 5

Malá čtvercově formátovaná knížečka o jednom z nejosobitějších tvůrců moderní doby Marcu Chagallovi.

Na maličkosti této knížky je výborné to, že jí lze slupnout jak malinu i s prohlédnutím všech obrázků za takové krátké tři hodiny, a tak je skvělým úvodem do světa dějin umění a člověk tak získá nějaký malý přehled o tom, jaký Chagall byl. Knížka dokáže rozvíjet v člověku výtvarné a tvůrčí myšlení, které díky ní může nabýt a ocenit jak zájemce o dějiny umění, tak tvůrci umění samotného.

Nevýhodou této knížky je, jak je nepropojená chronologicky obrazy s životem autora, protože pak vzniká situace, kdy je vám na straně 200 popisován obraz, který je někde na začátku, je to sice detail, ale je to trochu matoucí. Trochu škoda.

Přesto je docela dost velkou silou této knížky množství obrazového materiálu. Chagall je opravdový unikát, který ve své tvorbě snoubil expresionismus, naivismus, kubismus, fauvismus i surrealismus, jeho obrazy jsou často záhadné a mystické. Velmi mě zaujaly obrazy jako Židovská svatba, Žlutý Pokoj, Zed nářků, Zjevení a další. Byl to velmi odvážný tvůrce, který uměl kreslit naprosto bezprostředně, což se na jeho obrazech jako Žlutý Pokoj zvláště rýsuje. Vůbec se v knížce píše, že celý jeho život byl jedním velkým dialogem mezi malířem a papírem.

Ke konci měl jeho život obzvláštní spád ve sporech s agresivním Malevičem a s problémy s nastupujícím Leninismem v Rusku. Navíc se mu před očima hroutí jeho sen vychovat obyvatele Ruska, udělat z nich citlivé tvůrčí bytosti tím, že podporoval a zřizoval různé tvůrčí galerie a instituce.

Jinak celkově dobrá knížka, ale vzhledem k stručnosti textu v ní všechno vysvětlení kolem Chagalla rozhodně nehledejte: za to je tu opravdu suma jeho obrazů.

Hezzy
18.02.2015 4 z 5

Velmi zajímavá edice (Světové umění), u které hraje prim celkový design knihy a opravdu velké množství obrazového obsahu. Samotný text je na můj vkus psán však až příliš stroze a tak "suše" akademicky. Více zajímavostí např. ze života nebo malířových inspirací by ovšem neškodilo.