Způsoby vidění

Způsoby vidění https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305043/bmid_zpusoby-videni-zST-305043.jpg 4 59 6

Jedna z nejinspirativnějších a nejvlivnějších knih o umění a vizualitě, která je právem považována za zakladatelskou klasiku oboru vizuálních studií. Poprvé vyšla v roce 1972, ale dodnes neztratila nic ze své břitké pronikavosti, s níž bezprostředně a srozumitelně zpřístupňuje základní vědění o obrazech a dívání, do té doby zastřené sofistikovanými mystifikacemi profesionálních teoretiků a kritiků. Sedm esejů (z nichž tři jsou čistě obrazové) se zabývá takovými tématy, jako jsou moderní reprodukce starých mistrů, zobrazováním ženské nahoty, vztahu vidění a moci anebo reklamou. Kniha Způsoby vidění (Ways of Seeing) britského kritika, spisovatele a výtvarníka Johna Bergera (nar. 1926) představuje klíčovou publikaci z oblasti teorie vizuální kultury. Oproti původní černobílé verzi český překlad, který nyní vychází vůbec poprvé, doprovází bohatý obrazový materiál v barvě.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Ways of Seeing , 1972


více info...

Přidat komentář

Amalberga
10.11.2021 4 z 5

Byla jsem překvapená, že kniha vyšla v roce 1972, protože až na pár kulturních referencí působila aktuálně. Nebo se jen od té doby tak málo změnilo? Jednu hvězdičku dávám dolů, protože jsem nemohla úplně docenit obrazové eseje. Nejsem student dějin umění, takže mi naházené malby vedle sebe (ještě ke všemu tak titěrné, to nemohli tu knihu vydat ve větším formátu?) přišly dost "random".

rabor
25.12.2020 4 z 5

Myslím, že většina normálních lidí se umění vyhýbá v domnění, že umění vzniklo jen pro těch pár studentú uměleckých škol a několik mimoňú, jejichž podivnost děsí asi tak jako podivnost zapomenutých, hlubinných, hlavonohých monster jenž občas vyvrhne moře. A skutečně tomu asi tak je, nicméně tato kniha je docela přístupná i obyčejným smrtelníkúm. Ze čtyř esejí, mi tři přišli jako docela dobré, no a ta jedna (ta o olejomalbě) šla nějak mimo mě. Ale i tak slušný výsledek.

(Úryvek z eseje o reklamě) "Záměrem je, aby divačka-zákaznice záviděla tomu kým se stane, jakmile si daný výrobek pořídí. Nakupující si má představovat, jak se díky výrobku stane objektem závisti druhých. Závisti, která následně ospravedlní její sebelásku. Jinými slovy řečeno, reklamní obraz ženu připravuje o lásku k jejímu skutečnému já, aby ji vzápětí nabídl zpět navýšenou o cenu výrobku."


bethulda
22.06.2020 3 z 5

Knihu jsem četla kvůli práci do školy. Některé myšlenky mi přišly zajímavé a převratné, u některých mi naopak přišlo, že se mi autor snaží vnutit jeho světonázor. Myslím, že o dojmu z knihy rozhodne především to, s jakým myšlenkovým nastavením se do ní pouštíte.

Palivo
17.10.2018 4 z 5

Patrik Berger, legendarni hrac FC Liverpool a Sralta Praha, se nam tu pod pseudonymem John vyjadruje k obrazum a ja se divim, ze takhle chytrej chlap byl fotbalista! Kdosi mi rikal, ze to jsou dva ruzni lidi, ale ruku na srdce, kolik znate Bergeru? Ja teda jen jednoho.

Prvni tri eseje jsou dobry kladivo na palici, kdy si reknete, "ty vole, jak to, ze jsem o tom nikdy takto nepremyslel," na coz jsem si samozrejme dokazal v cuku letu odpovedet. No protoze jsi dement, Palivo. Duhh. Esej o oil painting me zarmoutil - pred par stoletimi lidi malovali olejem takovy krasny obrazy a my ted na oleji maximalne tak smazime hranolky a rizky! To jsme to klesli! Posledni esej o reklame me moc nezajimal, protoze jak reklama funguje vim naprosto presne. Vidim Jegra na plakate: objednavam sest Jegru.

8/10, doporucuji vsem lidem dobre vule, pusinky a navidenou u dalsi recenze lidicky. Balicky s donaty nebo donuty mi posilejte na adresu Literarni krumpac Palivo, Evropa 2, 90210.

buitenlander
23.12.2017 5 z 5

Hutné, ale přesto velmi zajímavé a srozumitelné eseje o umění a současné společnosti vůbec (přestože byly napsány v roce 1972). Ráda se k ní budu vracet a číst znovu, přestože už teď změnila můj způsob vidění obrazů i mnoha jiných věcí.

Eorin
05.05.2017 5 z 5

Přehledné zpracování, skvěle popsané, působivý výběr nejen reprodukcí. Vynikající kniha - a to jsem na ni narazila jen pouhou náhodou. Krása.

Štítky knihy

teorie umění estetika zfilmováno – TV seriál vizuální kultura

Autorovy další knížky

John Berger
anglická, 1926 - 2017
2016  81%Způsoby vidění
2013  72%G.
2009  86%O pohledu

Kniha Způsoby vidění je v

Právě čtených5x
Přečtených74x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce28x
Chystám se číst92x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x