Chaloupka na muřích nožkách

Chaloupka na muřích nožkách https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509610/bmid_chaloupka-na-murich-nozkach-63cad08585314.jpg 4 93 35

Co kdyby se váš dům uprostřed noci bez sebemenšího varování zvedl a odkráčel pryč? Dvanáctiletá Márinka ze všeho nejvíc touží po docela obyčejném životě v domově, který zůstane na jednom místě dost dlouho na to, aby si mohla najít kamarády. Potíž je v tom, že bydlí v chaloupce na muřích nožkách, která se neustále stěhuje z místa na místo. Márinčina babička je totiž sama baba jaga, která doprovází zemřelé na onen svět. Márinka ale nechce kráčet v jejích stopách a strávit celý život ve společnosti mrtvých, a proto se rozhodne svůj osud změnit. Její chaloupka to ovšem vidí jinak a postaví si hlavu. Ale počkat — odkdy mají chaloupky vlastní rozum?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The House with Chicken Legs , 2018


více info...

Přidat komentář

kopeceli
01.04.2024 5 z 5

Vloni jsem Chaloupku darovala dceři k svátku. A letos zjistila, že ji ještě nečetla. Půjčila jsem si ji, že se do ní podívám. A už jsem nepovolila, dokud nebyl konec.
Ta se ale povedla! Krásné, smutné, laskavé i moudré vyprávění mě naprosto uchvátilo. Potěšilo mne, jak autorka vyřešila konec, pro potěchu dětí i dospělých.

markej
08.03.2024 5 z 5

Když jsem zjistila, že hrdinkou Chaloupky na muřích nožkách je Márinka, což je zdrobnělina, kterou mi doma říkají, byla jsem zvědavá, jaká tahle Márinka je...

Je to dvanáctiletá holčička, která není moc spokojená s tím, že žije s babou jagou, jež převádí mrtvé z pozemského života ke hvězdám, a které se moc nelíbí, že chaloupka, v níž s babou bydlí, čas od času přeběhne na úplně jiný konec světa... Márinka by ráda žila na jednom místě, hlavně aby mohla mít kamarády a žít podobný život jako oni... Zdá se to však nemožné, ovšem i tak to chce Márinka změnit... (Tu umanutost máme asi společnou...)

Příběh vychází z východoevropského folkloru a líbila se mi jeho kouzelná atmosféra a to, že se věnuje i těžším tématům včetně tématu smrti. Tu nelíčí nijak depresivně: smrt není konec, ale cesta někam jinam, do jiného světa...

Chaloupka je určitě knížka, která kromě dětí potěší i dospělé, a i když nehodnotím nejvýše, protože mi tam přece jen ještě nějaká třešnička na dortu chyběla, určitě vám ji můžu doporučit...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *


hippiesak
07.03.2024 5 z 5

Tak toto byla zajímavá kniha! Bavila i mě, dospělého a bavila i děti, takže ideální kniha na společné čtení. Myslím si, že si tuto knihu v budoucnu rád přečtu znovu, sám :) Ta atmosféra byla prostě úžasná. Doporučuji všem.

broskev28
07.02.2024 5 z 5

Tahle knížka - ačkoli ji máme v knihovně - by mě minula velkým obloukem, ale úplnou náhodou jsem si přečetla recenzi bajub, a ta mě správně navnadila: doporučuju vám udělat totéž!
A potom už jsem jen četla a žasla, jak krásný, moudrý a přitom uvěřitelný příběh autorka vykouzlila z něčeho tak profláknutého jako je chaloupka na muřích nožkách. Zapomeňte na „chaloupko, ke mně čelem a k Ivanovi zády!“, tohle je úplně jiná pohádka, a určitě stojí za přečtení!

Souteska
20.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha! Sice určena pro mládež, ale bavila i mě dospěláka a baví i mé děti 6 a 8 let, kterým ji čtu před spaním.
Téma smrti, osamělosti, přátelství, touhy znát sám sebe, práva znát sebe a svůj původ, téma rodiny a radosti ze života, trochu tajemna a strašidelného poctu, když se večer u chaloupky rozsvítí svíčky v lebkách, to vše mě pohltilo. Příběh měl jiskru, duši, spád i konec zvonec.
Pro mě zatím letos nejlepší kniha, a že už jsem jich za leden pár zhltla:-) Nasadila pro rok 2024 vysokou laťku. Doporučuji!

Veve721
14.01.2024 4 z 5

"Chaloupka na muřích nožkách" mě překvapila svým originálním příběhem. Hlavní hrdinka Márinka žije v chodící chaloupce se svou babičkou jagou a společně převádí duše do posmrtného života. Márinku ale jejich poslání nebaví, radši by se vydala do světa živých a našla si kamarády. Každá chaloupka ale potřebuje jagu, která bude převádět, jinak se svět vychýlí z rovnováhy...

Knížka je úžasná. Emotivní, zajímavá a chytlavá. Obsahuje mnohá poselství a mladším čtenářům přijatelným způsobem představí pojem smrti a ztráty. Navíc je psaná líbivým pohádkovým stylem, který lahodí oku. Jediným mínusem byla Márinka, která mě svou sebestředností extrémně vytáčela, přestože chápu, že k jejímu věku jistá nevyzrálost sedí. Závěr ale přinesl očekávané prozření a uzavření příběhu, který si mě svým způsobem neskutečně získal. (A taky mě rozbulel, což se často nestává.) Chaloupka je jedinečným počinem, který zaujme trvalé místo v mé knihovničce a ráda se k ní znovu vrátím.

nela3812
02.01.2024 5 z 5

Naprostá pecka, po které prostě musíte sáhnout! Originální, napínavé a emoce s vámi budou houpat na každé stránce. To vše doplněné o drobné ilustrace, které vás vtáhnou do příběhu ještě o chloupek více.

Ač se primárně jedná o knihu pro mladší čtenáře, doporučím ji i všem dospělým. Skrze pohádkové vyprávění nám autorka přibližuje smrt v jedinečné podobě. Po shlédnutí pohádky o Mrazíkovi ve vás asi baba Jaga a chaloupka na muřích nožkách budou zpočátku vyvolávat spíše negativní stránku věci. V tomto příběhu je však všechno naopak a nenajdete vřelejší spojení než je chaloupka, baba a Márinka.

Přiznám se, že mi trvalo, než jsem si k Márince našla cestu. Chvílemi jsem její myšlení chápala a chvílemi jsem měla pocit, že je vše zbytečně vyeskalované. Není se však čemu divit, už je to pár let, co jsem byla v jejím věku, ačkoliv je na svůj věk opravdu hodně vyspělá. Dříve či později si k této malé treperendě najde cestu každý čtenář.

V příběhu najdeme krásná moudra a zajímavé myšlenky, se kterými by mladší čtenáři mohli bojovat. Ale při pozorném čtení jistě pochopí, kam je autorka chce nasměřovat. Sama jsem se několikrát pozastavila a popřemýšlela o hloubce zmíněných myšlenek - pokud se do knihy pustíte, pochopíte. V poslední době jsem se setkala hned s několik příběhy, kde hraje hlavní roli smrt a převádění mrtvých na druhou stranu - a tento mě z nich zaujal nejvíce. I po několika týdnech mám stále v hlavě celý proces, postavy a kouzlo celého příběhu.

Jedinečný zážitek. Moc doporučuji!

-spolupráce, Host Brno - děkuji za poskytnutí knihy k recenzi

Ív688
28.12.2023 3 z 5

Zvláštní kniha o vyprovázení mrtvých a dalších Jagách. Chaloupka vás odnese do různých částí světa, hlavní hrdinka Márinka nechce vyprovázet mrtvé, jako její babička, ale lze změnit to, co je nějak předurčeno? Čeká vás dobrodružství..

pepap
28.12.2023 4 z 5

Skvělé čtení na "dušičky", takový teenagerovský román s nejednou babou Jagou a chaloupkách na muřích nozkách. Velmi čtivé.

lucakuca
25.12.2023 4 z 5

Zvláštní kniha o Márince, která málem ztratila všechno, aniž by si toho všimla.
Otázka tradic, života a smrti a konečné rozuzlení a propojení.

cestina_s_linus
21.12.2023 4 z 5

Nejsem si úplně jistá, jestli je toto knížka pro děti. Docela chytrou a nenápadnou formou se zde řeší otázka života a smrti. Co se děje po smrti? Proč někdo musí odejít dříve a jiní výrazně později? Nedovedu si moc představit, jak tuto stěžejní část knihy může chápat malý čtenář.

Já jsem si čtení užila. I když jsem se 2/3 knihy točila v kruhu (Márinka prostě dělá vše proto, aby se vymanila ze svého poslání, ale vše tím jen zhorší). Poslední část začala být konečně akční a plná zvratů.

Z knihy si odnáším to, že je důležité si (nejen) v rodině nelhat... a také to, že mrtví milují ruskou kuchyni.

Luccinda
27.11.2023 4 z 5

Schválně jsem si tuhle knihu nechala na období kolem Halloweenu a moc jsem si její čtení užila. Hlavní hrdinkou knihy je dvanáctiletá Márinka, která žije se svojí babičkou ve chaloupce na muřích nožkách a jejich úkolem je vyprovázet mrtvé duše na onen svět.

Stránky zdobí nádherné ilustrace, které jsou hlavním důvodem, proč ještě občas sáhnu po nějaké middle-grade. Naposledy to byla Julie a žralok a teď Chalupka na muřích nožkách, která neobsahuje tak těžké téma, ale několik důležitých myšlenek se tu také objevilo.

Knížka má naprosto úžasnou atmosféru, kterou si podle mě nejvíce užijete právě teď na podzim. Příběh byl zajímavý a vůbec nebyl předvídatelný, což mě opravdu velmi mile překvapilo. Jediné, co bych knížce vytkla, je příliš paličatá hlavní hrdinka, ale to už je v middle-grade skoro takový nešvar, přijde mi, že jsou všechny ty hlavní hrdinky jako přes kopírák. Ale jinak to bylo perfektní a já se moc těším, až si od autorky přečtu něco dalšího.

Leona333
23.11.2023 5 z 5

U této knížky mám silný pocit, že se výhradně nejedná o literaturu pro děti a mládež... Stejně jako jsem si to kdysi nemyslela o Malém princi, kde je toliko moudra a filozofování..., že by to snad žádná, malá - dětská hlavička nedokázala přesně pobrat - pochopit.
Chaloupka na muřích nožkách, je v lecčem Malému princi podobná... Jednoznačně moudrá, moc hezká a díky hloubce textu, co v sobě skrývá..., i přes veškeré mraky a toky ubíhajících časů..., nesmrtelná.

Áňa 998
17.11.2023 5 z 5

Tahle kniha je tak nádherná, už jen na první pohled! A to byl vlastně hlavní důvod proč jsem do ní šla. Nádherná pohádková obálka se zlatými detaily... A navíc, autorce letos u nás vyšla ještě jedna kniha, Dívka v medvědí kůži. A tu jsem si po takové lavině chvály nechtěla nechat utéct, takže už je mám doma hezky obě.
.
Ale teď zpátky k Chaloupce na muřích nožkách. Hlavní hrdinkou tu je dvanáctiletá dívenka Márinka. Nemá snadný život. Bydlí v chaloupce na muřích nožkách s babičkou, a nikde se dlouho nezdrží. Chaloupka vycítí, kdy je potřeba být jinde a tak se zvedne a odejde... Pro dvanáctileté dítě je to strašné. Žádní kamarádi, obyčejný život!
.
Posláním babičky Márinky je pomoci mrtvým duším odejít Bránou. Další důvod neštěstí Márinky. Nechce tohle dělat, brzy je ale do tohohle řemesla hozena rovnýma nohama a musí překonávat překážku za překážkou.
.
Kniha je určena pro děti a mládež, ale myslím si, že ani dospělák jí nepohrdne. Je krásně čtivá, příběh ubíhá... A navíc, kniha je krásně zpracovaná. Ilustrace, různá zpestření... Není to jen pohádka!
.
Tahle kniha měla tolik témat, tolik poučení a rad, skrytých mezi řádky. Obsaženy jsou i nelehká témata, jako osamění a nepochopeni. Nádherná kniha, obsahově i zpracováním.
.
Už teď se moc těším na Dívku v medvědí kůži. Jestli bude aspoň z většiny jako Chaloupka na muřích nožkách, tak rozhodně nebudu zklamaná!

Jaehyun
13.11.2023 5 z 5

Nádherná knížka, kterou může číst kdokoliv nehledě na věk.

LuckaH2
28.10.2023 5 z 5

Škoda ze nejde dát vic hvězdiček. Jedna z nejkrásnějších knih, ktere jsem kdy četla. Nejsem cilovka, je mi 35:-) ale bylo to úžasné. Doufám, ze po smrti existuje Brána, nějaká baba, co tam provází... Schované veci o přátelství, smrti, lasce, rodině, svobodě, i zodpovednosti. Dojemné, brecela jsem jak želva. Asi si ji prectu hned znovu:-)

lailaj
15.10.2023 5 z 5

Nádherné napsaná kniha. Člověk musí mít na paměti, že hrdince je jen 12. Je vidět, jak se snaží zavděčit všem a napravit svoje chyby a hlavně jak je důležité aspoň sobě nelhat. Nakonec si uvědomí, co potřebuje a ostatní ji pomůžou s tím, co sama nezvládne

PosPol
21.09.2023 5 z 5

"Dnešek asi budu muset strávit úklidem a pak je samozřejmě třeba postavit kostěný plot. A taky vařit a nachystat všechno potřebné na příchod zemřelých... To přece nemůže být všechno - celý můj život, už navždycky. Já chci víc. Chci objevovat města a městečka. Zajít si do divadla na koncert, jezdit na festivaly a chodit tancovat. Chci poznávat nové lidi. A najít si přátele..."

Márince je dvanáct a touží po normálním životě. Jenže místo toho žije v živé chaloupce, co běhá po lese, šplhá po stromech a plave přes moře. Spolu s babou jagou, jejímž úkolem je vyprovázet duše zemřelých za bránu na onen svět. Jenže osud si nevybíráme a tak čeká Márinku převzít po babě rodinné řemeslo a jít v jejích šlépějích. Nebo ne?

Tahle kniha pro mě byla objevením podobně jako Malý princ, Julie a žralok nebo Pod šeptajícími dveřmi. Příběh, co se tváří jako dětský, naivní a prostoduchý, ale je v něm schovaná všechna moudrost i bolest světa. Po dočtení máte pocity, jaké lze jen těžko navodit a myšlenky, které vás jen tak nepustí. Naprosto úchvatná obálka a kresby uvnitř, každou jsem zkoumala do nejmenšího detailu.

Málokdy mám od začátku knihy pocit, že bych dala rovnou 5/5, ale tady se snad nedá nic vytknout. Hlavní hrdinka, která je nešťastná z předem daného osudu, její sobecká rozhodnutí, kterým se sotva lze divit. Tolik nepřátelských lidí s předsudky stejně jako těch hodných a milých, ochotných přehlížet odlišnosti dívenky. Mrazí mě jen při psaní recenze, protože proměna Márinky během příběhu je působivá a celek chytí za srdíčko.

Neobyčejný příběh malé bojovnice, která se rozhodla vzepřít předivu osudu a jít si vlastní cestou. Příběh o smrti, její nezbytnosti a nevyhnutelnosti. Přátelství, láska, smrt a všechny ty věci, které by jinde vypadaly tak kýčovitě, ale tady jim jdete v ústrety....

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy.

Anoel1
18.09.2023 5 z 5

Nádherný, magický příběh o dospívání, o hodnotách v životě, hledání přátel, mladické touze vzepřít se svému osudu i o zmoudření. To vše vetkáno v příběhu dvanáctileté Márinky a baby Jagy, v prolínání světa mrtvých a živých.

Maky78
18.08.2023 4 z 5

Pohádka nejen pro děti. Téma smrti a vyprovázení je citlivě zpracované, aby i děti měli možnost pochopit. Pohlazení po duši krásným příběhem a ty ilustrace a obálka, prostě nádhera.

Autorovy další knížky

2023  89%Chaloupka na muřích nožkách
2023  93%Dívka v medvědí kůži
2024  93%Zámek z pavučiny kouzel

Kniha Chaloupka na muřích nožkách je v

Právě čtených2x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených7x
Knihotéce55x
Chystám se číst98x
Chci si koupit33x
dalších seznamech4x