Dívka v medvědí kůži

Dívka v medvědí kůži https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523845/bmid_divka-v-medvedi-kuzi-651f0342c91c6.jpg 5 33 13

Říkají jí Medvědice Janka. Není to kvůli tomu, kde ji našli, ale proto, že je jiná. Janku našli jako dvouletou u medvědí jeskyně a ona celý život přemýšlí, odkud vlastně pochází. Tváří se, že nevidí, jak se na ni ostatní vesničané dívají a špitají si. Janka je na svůj věk vysoká, statná a silná a zoufale si přeje být i uvnitř stejně silná jako navenek. Podivné okolnosti Janku přimějí opustit dosavadní domov a vydat se hledat odpověď na otázku, co je ve skutečnosti zač a kam patří. To ovšem ještě netuší, že ji čeká dobrodružná výprava, jakou by si nedokázala představit ani v nejdivočejších snech. Putování ji zavede od břehů ledové řeky až k vrcholku běsnící sopky a na cestě potká i celé stádo úžasných nových přátel. A možná narazí i na chaloupku na muřích nožkách... Pro čtenáře od deseti let.... celý text

Dobrodružné Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

The Girl Who Speaks Bear , 2019


více info...

Přidat komentář

Áňa 998
19.04.2024 5 z 5

Minulý rok jsem si od autorky přečetla Chaloupku na muřích nožkách a říkala jsem si, že bych si ještě něco přečetla... A najednou se objevila Dívka v medvědí kůži. Doufala jsem, že bude aspoň z 75% stejně tak dobrá, jako Chaloupka.
.
Už teď říkám, bylo to ještě lepší čtení. Na první pohled je knížka zase vymazlená, jak obal, tak vnitřek. Ilustrace, zdobené kraje... Krása!
.
A pak je tu děj. Hlavní hrdinkou je Janka. Děvče z vesnice, která moc neví, kam patří... A hledá se. Ve vesnici se necítí a všechno jí táhne do lesa. Janka je větší než ostatní, sílu má za tři... Co je vlastně zač? Kam patří? Jaký je její domov?
.
Janku jsem si zamilovala. Je to ten typ hrdinky, která se objeví, a vy si jí zamilujete a pak už jí přejete jen to dobré. Objevují se tu i další postavy, Mamočka, Anatolij Saša, Jurij, Myšilov, dokonce i jagy.... Ale mezi nimi není jediný rušivý element.
.
Po celou dobu četby se posouváme v ději, ale zároveň se víc dozvídáme o světě, ve kterém Janka žije a jeho historii. A to zejména díky příběhům, které jsou takové odbočky. Jsou to takové krátké pohádky, které Vám pomohou chápat, co se děje.
.
Nemyslím si, že je to jen čtení pro dospělé. Ráda bych ho doporučila i dětem, kterým může kniha trochu pomoci pochopit svět, miloučkou formou.
.
Tohle bylo opět úžasné čtení. Autorka dokáže spojit kouzelný příběh s vážnějším tématem, čtivou, lehkou formou. Dívka v medvědí kůži byla trefou do černého a já se nemůžu dočkat, až se pustím do další její knihy, Zámku v pavučině kouzel!

nela3812
15.04.2024 5 z 5

Tento příběh je pohlazením na duši. Je to příběh o lásce, přátelství, rodině. Ale také o hledání sebe sama, svého domova a svého místa na světě. O tom, že svou budoucnost naleznete teprve ve chvíli, kdy se dokážete podívat na svou minulost. Při hlubším zamyšlení najdete v knize spoustu krásných odkazů nebo si s z ní můžete odnést krásnou pohádku na dobrou noc. Tak či tak věřím, že vás čtení nezklame.

Márinka, hrdinka z Chaloupky na muřích nožkách, pro mě byla komplikovanou postavou, ke které jsem si dlouho nemohla najít vztah. V tomto případě si mě však Janka, dívka v medvědí kůži, získala od prvních stran. Její odvážná a zvídavá duše je přesně to pravé pro takto hluboký příběh a důležité poselství. Janka si hravě získá srdce mladších i starších čtenářů.

Hlavní dějovou linku o medvědici Jance doprovází krátké pohádkové příběhy, které jí vypráví Antolinyj, přítel z lesa. Díky tomu děj krásně ubíhá a my se opět setkáváme nejen s chaloupkou na muřích nožkách, ale také s vlkem, medvědy, kouzelným lesem a mnoha dalšími. Všechny postavy příběh nejen krásně dokreslují, ale zároveň předávají nejedno moudro Jance i samotným čtenářům. Již dopředu víte, jak celý příběh dopadne, ale víte taky co všechno se může stát, než Janka dorazí ke svému cíli? A právě to je na knize nejlepší, spoustu napětí i poznání, spoustu smutku i radosti. Najdete tu opravdu vše.

Autorka opět nezklamala a předčila má očekávání. K jejím příběhům se budu vracet moc ráda. :)

Hodnocení: 5/5


spencer
04.04.2024 5 z 5

Bylo, nebylo, žila jednou dívka jménem Janka, která netušila, kdo vlastně je. Její mamočka ji našla, když jí byly dva roky u medvědí jeskyně a od té doby se o ni stará. Do vesnice, ve které žije nezapadá a něco nebo někdo jí neustále tahá do zasněženého lesa. Když se jednou její nohy promění na medvědí, rozhodne se vyhledat pravdu o svém původu.

Řekla jsem to jednou a říkám to znovu, knihy Sophie Anderson mají šanci zaujmout především díky svému barvitému stylu vyprávění a překrásným ilustracím. Pokud jste četli některou z autorčiných jiných knih, nejspíš vás nepřekvapí jistá šablonovitost vyskytující se v ději. Ovšem věřím, že v tomto případě ji rádi omluvíte, neboť k tomuto žánru prostě patří.

Titul mimo jiné obsahuje několik důležitých zpráv o tom, že rodina není jen o krvi, ale o tom, kdo nás akceptuje takové, jací jsme. Velmi doporučuju.

PosPol
21.01.2024 5 z 5

"Hýl odletí a já si promnu oči, jako bych se právě probudila. Vysoko nad Sněžným hvozdem svítí měsíc a celý svět halí modrostříbrným nádechem. Špičky stromů sahají až ke hvězdám a větvě šumí šeptanými tajemstvími. Hýlovo volání možná utichlo, ale mě k lesu pořád něco táhne. Něco mnohem silnějšího: příslib odpovědí na otázky, kdo jsem a co se se mnou děje. Už se tomu nedokážu dál bránit."


Janku našla její mamočka jako dvouletou u medvědí jeskyně. Ve vesnici jí říkají Medvědice Janka, i kvůli její statné a nezvykle rozložité postavě. Trápí jí to, neví kdo je a odkud je. Jednoho dne neodolá vábení lesa a vydá se na výpravou za hledáním svého já. Cesta to je dobrodružná, leckdy životu nebezpečná. Během ní Janka pozná nejen spoustu přátel, ale především zjistí, že nemusí být na všechno vždycky sama a že není slabost požádat o pomoc....


Miluji tenhle typ knížek - pohádka pro děti, i dospělé. Hřejivý příběh, u kterého vám nevadí určitá šablonovitost, ani že víte, jak dopadne. Příběh, který se prolíná do reálného života, vždyť koneckonců každý chce někam patřit, zbavit se té občasné příšerné zmatenosti kdo jsem a co tady dělám. Vše podtrhují úchvatné ilustrace a proložení klasickým ruskými pohádkami, které miluji už od dětství.


Můžete ji přečíst povrchně, jen jako jednu z mnoha pohádek, či v ní hledat ukrytá moudra, jako : bojovat s tím, co je ti souzeno, přináší jen žal a zlomené srdce, nebo to co je člověk uvnitř, se nemění tím, jak člověk vypadá navenek. Či abys dokázal sílu, nemusíš se stát vůdcem smečky, stačí být jejím členem.


Chaloupka na muřích nožkách byla skvělá, ale promiň Márinko, Janka mi ukradla srdíčko! I zde máme chaloupku na muří nožce a jí miluji ty výrazy, jako když chaloupka mlčky pokrčí okapy, nebo nesouhlasně přimhouří okna a dveře. Bez rozmyslu 5/5 a rozhodně ji musíte mít!

bookcase
04.01.2024 5 z 5

Nádhera, krásná, výpravná, magická pohádka nejen pro mládež. Nadčasová záležitost pro všechny, kteří milují klasické ruské pohádky a mají bujnou fantazii.

cestina_s_linus
26.12.2023 3 z 5

Další krásná kniha pro mladší čtenáře, ve které se dozví, že rodina a přátelé jsou k nezaplacení a není slabostí požádat o pomoc, když ji potřebujeme.

co se mi na knize líbilo:
- slovníček - usnadňuje práci s textem
- pohádky - tvoří výplň, ale zároveň jsou vyprávěny takovým způsobem, že člověk může mnohé věci odhalit dopředu

co se mi na knize nelíbilo:
- šablonovitost - kdybych na základě Chaloupky na kuřích nožkách hrála bingo, tak jej vyplním celé, protože nesnáším, když jsou knihy psané šablonovitě (pouze se liší postavy a jména)

Jane2016
19.12.2023 5 z 5

Sophie Anderson, moje oblíbená autorka pohádek. Před nějakým časem jsem od této talentované spisovatelky přečetla Chaloupku na muřích nožkách a moje nadšení přetrvává do dnes. Šlo o tak originální a zajímavou knihu, která byla zároveň tak pozoruhodná a povznášející. Ah, no prostě dokonalost. A proto, když jsem zjistila, že vyšla Anderson nová kniha s názvem Dívka v medvědí kůži, musela jsem si ji také přečíst!

A z Dívky v medvědí kůži jsem stejně nadšená jako z Chaloupky na muřích nožkách. Jde o krásně vyprávěný příběh, mnohdy se do děje tak začtete, že Vám přijde jako byste na daných místech byli. Procházíte lesem, bojujete s vlky, potkáte pozoruhodnou chaloupku a snažíte se přijít na to, kdo vlastně jste.

Celý nápad a myšlenka pohádky je mi velmi sympatická a příběh jsem si velmi užila. Anderson píše opravdu skvělé příběhy a jsem si jistá, že až jednoho dne budu mít vlastní prcky, její příběhy je neminou.

rozaaalie_
14.12.2023 5 z 5

Tato knížka dokáže už na první pohled zaujmout svou nádhernou obálkou, která je zdobená krásnými zlatými detaily. A stejně pohádková je i uvnitř. Text je protkaný barvitým jazykem, který najdeme nejen u popisů, ale i u samotných postav a vykreslení jejich emocí. Krásné je i samotné grafické zpracování knihy, které skrývá osobité ilustrace, úchvatnou mapku a taktéž slovníček pojmů, který mi několikrát přišel vhod. Slovanský folklór ani tentokrát nezklamal. V této knize si pro nás autorka oproti Chaloupce připravila hned několik bájí, mýtů, pohádek a příběhů, které společně s tím Jančiným sledujeme. A kdo ví, možná, že se tu mihne i chaloupka na muřích nožkách..

Jančin příběh je sice místy trošku melancholickým, ale zároveň milým počtením, dokonale se hodící do zimní atmosféry, které vás dozajista zahřeje u srdce. A třeba ve vás, stejně jako ve mně, probudí dávno zapomenutou jiskřičku z dětství.

(více recenzí na mém bookstagramu: @rozaaalie_)

Mojepočteníčko
15.11.2023 5 z 5

Pohádky v pohádce...

Když byla Janka úplně malou holčičkou, našla ji u medvědí jeskyně bylinkářka s laskavým srdcem a vzala ji k sobě domů.
Ačkoli Janka ve vesnici žije celých dvanáct let, má pocit, že mezi ostatní tak úplně nezapadá. Miluje les, který k ní promlouvá, kdykoli jím prochází a ona touží po jediném - přijít na to, kým doopravdy je.
Když se jí v den oslav vynášení Zimy přihodí nehoda, je rozhodnuto. Janka se vydává na dlouhou a dobrodružnou výpravu, aby našla odpovědi na všechny své otázky.

Tahle knížka je prostě poklad. Od začátku až do konce nejen svým grafickým zpracováním, ale i textem, který je uvnitř.
Má přenádhernou zimní atmosféru a kromě hlavní dějové linky, v níž figuruje Janka, obsahuje nespočet kouzelných bájí, legend a pohádek. O lidech, zvířatech, rostlinách i fantastických tvorech.

Zamilovala jsem si každičkou stránku a musím se přiznat, že se mi Dívka v medvědí kůži líbila o něco víc než autorčina předchozí knížka.

Doporučuji všemi deseti :)!

pajaroh
11.11.2023 5 z 5

Ty popisy lesa, přírody, pocitů jsou neuvěřitelně živé. Postavy netradiční a laskavé: myslím, že se touto knihou vyléčila fóbii z dětství z muřích noh i baby Jagy (danou opakovaným čtením pohádek M. A. Bulatova). Příběh obsahuje mnoho krásných obrazů a symbolů a vyprávění mě z jazykové i obsahové stránky chytlo od první věty a probudilo - ani nevím - snad spící dětskou duši.
Grafické zpracování nezaostává, opravdu velmi povedená kniha.

Anoel1
06.11.2023 5 z 5

Knihy Sophie Anderson mě naprosto uchvacují. Má skvěle vystavěné příběhy, překrásný jazyk, a to grafické zpracování - nádhera.
Dívka v medvědí kůži se dokáže dotknout duše dětí i dospělých stejně jako předchozí kniha Chaloupka na muřích nožkách. (Ačkoli příběh o medvědici Jance mě zasáhl přeci jen o něco více - a to jsem si myslela, že Chaloupku jen tak něco nepředčí).
Doporučuji každému, kdo miluje příběhy a rád sleduje hrdiny na jejich napínavé cestě za poznáním, zmoudřením.

veriszv
03.11.2023 5 z 5

To vám bylo tak krásný!
Bylo to zábavný, poučný, akční a mělo to prostě všechno.
Pokud jste četli Chaloupku na muřích nožkách, která byla skvělá, tak Jančin příběh se mi líbil ještě víc. Byl totiž obohacený o spoustu bočních linek a příběhů postav, které Janku potkávají a tyhle střípky dělaly příběh ještě kouzelnější.
Knížka je nádherně vyvedená i po grafické stránce, takže vám navíc bude zdobit knihovnu.

Ronnie Sparks
13.10.2023 5 z 5

Jedná se o krásnou a milou pohádku, která obsahuje vše, co má v pohádce být - dobrodružství, láska k přírodě a zvířatům, kamarádství, nějaké to nenásilné poučení a příjemná atmosféra se skvělými postavami. Více v mé recenzi.

Štítky knihy

pro děti od 10 let

Autorovy další knížky

2023  89%Chaloupka na muřích nožkách
2023  93%Dívka v medvědí kůži
2024  93%Zámek z pavučiny kouzel

Kniha Dívka v medvědí kůži je v

Právě čtených3x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst59x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x