pearl.a pearl.a komentáře u knih

☰ menu

Romeo a Julie na vsi. Výbor novel Romeo a Julie na vsi. Výbor novel Gottfried Keller

Pěkná, čtivá knížka se zajímavým dějem. Oslovila mě, nicméně více bych ocenila happyend. Ale to je můj problém. Dobrý vzor pro demonstraci realistické tvorby. :o) Určitě doporujčuji přečíst.

21.08.2013 4 z 5


Cizinec přichází Cizinec přichází Mika Waltari

Vynikající příběh, ale se špatným koncem. Jeden si myslí, že konečně budou oba šťastní a tak se to zvrhne ... :( vůbec mě Mika nepotěšil. Pokračování číst nebudu (pokud nebudu muset), protože konec je podle mě tam, kde má být.

21.01.2013 5 z 5


Země je hříšná píseň Země je hříšná píseň Timo K. Mukka

Jedním slovem - drsná. Podle názvu jsem čekala něco poetičtějšího. Kniha je sice čtivá, námět zajímavý, určitě vynikající jako zdroj lidových zvyků (zvlášť co se týče sauny; co se týče třeba sexuálního života, upřímně doufám, že ne!!), nicméně mezi moje oblíbené se nezařadila (asi kvůli vulgaritě). Rozhodně umí vyrazit dech.

14.12.2012 4 z 5


Červená čára Červená čára Ilmari Kianto

Výborná kniha. Člověka až zamrazí z líčení nuzných životních podmínek. Zajímavý je popis, jak se šíří mezi lidem obliba "solikrátů" (?). (Měla jsem ale takový divný pocit, že i když to mysleli dobře, stejně zase šlo jen o vymývání mozků lidem...). Jenom v závěru knihy vidím malý zádrhel a to, že nějakou dobu po volbách ("paňmáma" běduje, jestli to nebyl hřích jít volit) "pantátu" zabije mědvěd. Zapůsobilo to na mě právě v tom smyslu, že žena a de facto celá rodina byla za volení soc. dem. potrestána. :////

14.12.2012 5 z 5


Styk Styk Asko Sahlberg

Tato kniha je jen pro velmi otrlé čtenáře, přesto však doporučuji. Je to jedno z děl, které po přečtení nutí k hlubokému zamyšlení a člověka ovlivní.

14.12.2012 5 z 5


Konrad Wallenrod Konrad Wallenrod Adam Mickiewicz

Nelíbila se. Příběh je hezký, ale tak blbě se mi to četlo, že mi o zkazilo požitek z četby. Na druhou stranu hezký návrat do historie..

12.07.2012 1 z 5


Čarodějnice a déšť Čarodějnice a déšť Jurga Ivanauskaitė

Úžasná kniha. Doporučuji přečíst. Byla jsem sice malinko zklamaná podobností s Ptáky v trní, ale pro originální nápad spojení 3 různých, ale tak podobných příběhů, mě kniha uchvátila.

12.07.2012 5 z 5


Souboj nad propastí aneb Hrdinský příběh o lotyšském silákovi Láčplésisovi a jeho moudré nevěstě, sličné Laimdotě Souboj nad propastí aneb Hrdinský příběh o lotyšském silákovi Láčplésisovi a jeho moudré nevěstě, sličné Laimdotě Andrejs Pumpurs

Po přečtení celého díla jsem s ním byla spokojená. Nejdřív jsem se ale musela prokousat začátkem, který je docela nudný. Také se to zezačátku špatně čte, člověk si musí na ten styl psaní zvyknout.

12.06.2012 3 z 5


Dainavské pověsti Dainavské pověsti Vincas Krėvė-Mickevičius

Kniha, kterou za boha nemůžu sehnat. Chtěla bych ji mít v knihovně, protože jsou to opravdu krásné příběhy. Jsou poměrně krátké, styl je melodický, dobře se čtou. Všem, kdo mají rádi romantickou tvorbu, vřele doporučuji. :)

12.06.2012 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Nejkrásnější dílo české literatury.

01.05.2012 5 z 5


Máj a jiné básně Máj a jiné básně Karel Hynek Mácha

Máj je těžká báseň. Je to paradox, protože to je to, co ji dělá krásnou, ale zároveň proto ji čtenáři moc nemusí... Mně se líbí, ale že bych ji musela číst každý den, to ne.

01.05.2012 4 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Nelíbila se. Hemingwayův styl psaní nemám ráda. Jediné, co mě na příběhu zaujalo byl vztah chlapce a starce a kontrast mezi těmito postavami.

01.05.2012 2 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Úžasná novela, přečetla jsem ji jedním dechem. I když člověku přijde ten konec trochu useknutý (vím, že si na to stěžovalo dost lidí z mého okolí, co to četli), autor to mohl aspoň jednou větou rozvést. Co si pamatuju, nejprve jsem to ani nepochopila. Každopádně každému doporučuji ( i třeba k maturitě). :)

01.05.2012 5 z 5


Béowulf Béowulf neznámý - neuveden

Dobrá kniha. Jen jsem nepochopila účel grafické úpravy. Díky ní se četba stává téměř nesnesitelnou. Plus dávám poznámkám a vysvětlivkám.

01.05.2012 3 z 5