Styk

Styk https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17129/bmid_styk-h4x-17129.png 4 31 4

Novela Styk, jejíž podtitul zní Poznámka na okraj k historii války, je komorní drama o touze po lidském sblížení i za mimořádných okolností. Zároveň se pokouší nalézt odpověď na otázku, kudy vede hranice mezi tím, co je a co už není morální. Místo a čas děje – Helsinky, mrazivý únor 1944. Do krátkého časového úseku se toho věru vejde hodně – čtyři životy, náhodně svedené dohromady, jež nezadržitelně vrcholí v bombami pustošeném městě...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Yhdyntä , 2005


více info...

Přidat komentář

dark.ma93
29.09.2016 4 z 5

Ubírám hvězdu za to, že na mě chudý popis emocí a psané na mě hodně stroze, ale ten námět, ten všechny ostatní nedostatky kompenzuje. V hotelu se potkají za války dvě osamělé a zbloudilé duše, které alespoň umírají s nadějím a šťestím.

"Místo je čas. Roky se střídají a všechno se mění, stromy rostou, domy chátrají, nábytek pokrývá prach. Jedny okamžiky prožírají druhé, a když se v čase pohybuje člověk, žádný okamžik nepřipomíná jiný a žádné místo tak není po celou dobu stejné. Proměňuje se nejen osvětlení nebo teplo nebo atmosféra bydlení či neobyvatelnosti místo přetváří i sám člověk. Je to stav jeho a duše a ta se mění podle něho bezděčně a neustále, nazdařbůh."

Teď by si měli promluvit. Kdyby si promluvili, porozuměli by obdobnosti svých osudů. Možná by si uvědomili, že lidské osudy obecně si jsou navzájem podobné, že se skládají z několika základních témat, z jejich nekonečných proměn.

milan.krimsky
24.10.2015 5 z 5

V Helsinkách v době náletů si užívat v rezidenci bohatých, až na smutný konec.


Aaron Lewis
14.08.2014 3 z 5

Zajímavý nápad, ale nějak divně daný dohromady, prostě se mi moc nelíbilo, jak to bylo napsaný. Výběr slov, krátké věty, takové útržkové, kratičké kapitoly, já jsem na dlouhé romány a ne na toto. Pravděpodobně je to o samotě lidí za 2. sv. války. Trochu hořké, ale ne nějak moc, suché a bez chuti, to mi vadí, skoro žádné emoce to ve mně nevyvolalo.

Dva lidé se našli, aby hned na to umřeli (ale ten Axel by umřel asi hned, i bez náletu, páč ho chtěl jeho ředitel zabít, asi za to překupnictví). Ale aspoň umřeli s nadějí na lepší zítřky, jelikož by měli jeden druhého.

Podle mě to ani není tak o válce, protože jsem četla horší (jako víc emocionální a drastičtější věci). O samotě no.

pearl.a
14.12.2012 5 z 5

Tato kniha je jen pro velmi otrlé čtenáře, přesto však doporučuji. Je to jedno z děl, které po přečtení nutí k hlubokému zamyšlení a člověka ovlivní.

Štítky knihy

finská literatura severská literatura

Autorovy další knížky

Asko Sahlberg
finská, 1964
2007  80%Styk
2005  76%Pírko