Země je hříšná píseň

Země je hříšná píseň https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42206/zeme-je-hrisna-pisen-42206.jpg 4 34 9

Dva sugestivní baladické romány o životě za polárním kruhem, v drsné přírodě, která určuje lidský život.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Maa on syntinen laulu , 1964


více info...

Přidat komentář

Víla
29.01.2022 5 z 5

Jedna z umělecky nejkvalitnějších knih, jakou jsem kdy četla. S dějem nelze souhlasit, ale od toho tam není, aby člověk souhlasil nebo nesouhlasil.

BeyondHorizon
02.07.2020 4 z 5

Kniha vypráví o osudech jedné vesničky kdesi v Laponsku, kde panují drsné podmínky. Dozvídáme se o každodenním životě obyvatel, o jejich útrapách a o událostech, které jsou téměř na denním pořádku, jako krvavé rvačky a nezávazný sex. Přestože valná většina vesničanů věří v Boha a chodí na pravidelná shromáždění, i při kázání a fanatickém vyznávání se očividně oddávají hříchu (osahávají se navzájem, apod., a to i včetně kazatele).
To ale není zas tak důležité. Obecně řečeno, tamní lidé se s ničím moc 'nesrali'. A stejný je i styl, jakým Mukka své dílo napsal (jako 20letý, mimochodem). Je plný nářečí a věcných popisů jak přírody, tak i událostí. Důležité scény (jako pohřeb, porod či sebevražda), které by v jiných knihách byly rozvedeny na několik stran, ne-li na celou kapitolu, zde zabírají většinou pouhý odstavec. Autor nezachází do žádných detailů a nepřidává žádné barvité přívlastky. Napíše to jen tak, jak to je. Netřeba dále dramatizovat bolestné a silné zážitky. Na takový život už jsou Seveřané zvyklí, je potřeba to nějak přejít a přežívat dál.


Schamila
22.08.2018 4 z 5

Krutá severská příroda, drsný život, předsudky, láska, nenávist, hrozně krutý příběh místních obyvatel - zajímavé čtení ...

MOu598
20.07.2017 3 z 5

Četla jsem v březnu 2008?. Podle mých poznámek:
Dva romány (bohužel jsem si nic dalšího nepoznamenala).

Devil-Ivet
17.07.2016 5 z 5

Tato kniha se zařadila mezi mé nej. Je drsná, krásná, čtivá a hned napoprvé upoutala mou pozornost (četla jsem ji 3x). Pan Mukka má svůj styl psaní. Takový zajímavý, drsný, s ničím se nesere. A to se mi na tom líbilo. Už v té době to muselo pobouřit.

Leena.K
26.06.2015 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Žádná kliše o životě v Laponsku a způsobu života.Pochvalu si zaslouží i překlad J.P. Velkoborského.
Podle knihy rovněž byl natočen stejnojmenný film.

pearl.a
14.12.2012 4 z 5

Jedním slovem - drsná. Podle názvu jsem čekala něco poetičtějšího. Kniha je sice čtivá, námět zajímavý, určitě vynikající jako zdroj lidových zvyků (zvlášť co se týče sauny; co se týče třeba sexuálního života, upřímně doufám, že ne!!), nicméně mezi moje oblíbené se nezařadila (asi kvůli vulgaritě). Rozhodně umí vyrazit dech.

mySaints
10.05.2012 5 z 5

Skvěle vykreslená severská atmosféra, kterou téměř naturalistické líčení jen podtrhovalo. Typicky finské dílo, smutné, ale krásné.
"Když pára začne pálit, Martta seskočí z palandy a střemhlav se řítí do sněhu. Převaluje se v závěji jako kůň v písku. Sob stojící uprostřed pole sleduje děvče, které, když se sdostatek vyskotačilo, uhání zpátky do sauny."

Trist Pike
30.11.-0001 5 z 5

Parádní knížka, moc jsem si od ní neslibovala, ale tím víc mě překvapila a do autorova psaní jsem se zamilovala :-)