pablito pablito komentáře u knih

☰ menu

1 + 1 = 1: Rovnice života a symbiotická ®evoluce 1 + 1 = 1: Rovnice života a symbiotická ®evoluce John Archibald

Plný počet hvězdiček nedávám jen z pocitu vlastní méněcennosti. Protože pro mě to byla hodně těžká (odborná) knížka. Přestože jsem spoustě věcí nerozuměl, neustále listoval dozadu, abych si připomněl co už jsem jednou pochopil a po pár stránkách zase zapomněl :)) Do knihobudky ale určitě nedám a vrátím se k ní ...

17.04.2024 4 z 5


Příručka Alexandrovy techniky Příručka Alexandrovy techniky Richard Brennan

To není kniha na jedno přečtení, to je příručka, neboli manuál :)

14.04.2024 5 z 5


Trauma a paměť Trauma a paměť Peter A. Levine

Knížka byla pro mě méně výživná, než Němé zpovědi, ale nelituji a patrně dám časem i druhé čtení ...

14.04.2024 4 z 5


Tisíc tváří hrdiny Tisíc tváří hrdiny Joseph Campbell

Vynikající zdroj pro terapeutické využití cesty hrdiny (z mýtů a pohádek).

02.04.2024 4 z 5


Dar Ducha I. a II. díl Dar Ducha I. a II. díl Prentice Mulford

Určitě užitečná knížka. Obdiv autorovi za precizní formulaci myšlenek. Nicméně musíme vzít v potaz, kdy byla napsaná. Z mého čistě subjektivního pohledu tam je například přehnané moralizování.

02.04.2024 4 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Chrise Cartera si bez psychopatického vraha představit nedokážu. A popravdě kdyby nebyl autor takovým mistrem slova a mistrem v udržování čtenáře v napětí, tak bych námět sám o sobě považoval za neuvěřitelný brak.

02.04.2024 5 z 5


Afganec Afganec Frederick Forsyth

Fakt dobrá knížka. Originální zasazení fikce do kulis skutečného světa. Román tak (alespoň zpočátku) působí jako dokument. Člověk se tak ledacos dozví a přitom je držen v napětí příběhu. Fikané :)

21.01.2024 5 z 5


Jak člověk smýšlí Jak člověk smýšlí James Allen

Já v knížce nenašel nic nového, ale narozdíl od svého "předřečníka" mě to nijak nepobuřovalo. Myslím, že popsaných myšlenek není nikdy dost a je dobré si je opakovat. A nezapomínejme, že byla napsána v roce 1903, v době, která se lišila od té dnešní instantní, kdy máme rádi vše v rešerších a s pomocí AI okamžitě. Kromě toho knížka nebyla patrně zamýšlena jako filozofické dílo, ale jako populární spisek pro veřejnost.

14.01.2024 4 z 5


Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Přestože to bylo hodně psychopatické, tak dávám plný počet. Autor je mistr napětí, od knižky se člověk nemůže odtrhnout. Přestože to je dost obáhlá kniha, tak jsem ani chvilku neměl dojem, že to je nafukované, resp. že autora platili od stránky. Líbí se mi, jak udržuje napětí čtenáře předkládáním děje ve třech paralelních liniích. Ale pro slabší povahy dodávám, že psycho to je nevídané :)

08.01.2024 5 z 5


Cesta pokojného bojovníka Cesta pokojného bojovníka Dan Millman

Dávám plný počet z nostalgie. Dnes mi to sice připadá, jak když čtu vnoučatům Červenou Karkulku, ale před cca dvaceti lety ten film (přiznám se, že jsem tehdy knihu nečetl, ale mnohokrát viděl film) pro mě hodně znamenal a patrně mi i hodně dal. Člověk si na tom uvědomuje, jak všechna hodnocení jsou subjektivním a emocionální ... nwbýt mých letitých vzpomínek, tak bych té knížce dal maximálně tři hvězdičky a označil ji za ezoterický kýč. Tak nedej nikdy na hodocení, nikdy nevíš, co je zrovna pto tebe v dané době to pravé! :)

14.12.2023 5 z 5


Hluboký spánek Hluboký spánek Raymond Chandler

Detektivka z doby, kdy ještě nebyly všude kamery, ani DNA (tedy DNA byla, ale nikdo o tom nevěděl) a lidé si kupovali detektivky i když v nich nebyl psychopatický vrah zvrácený způsobem, který ještě dříve nikdo nepopsal.

05.12.2023 5 z 5


Dvě slova jako klíč Dvě slova jako klíč Josef Formánek

Dobrá knížka o životě. Zpočátku se mi nevyplatilo mé ledabylé čtení, protože se tam proplétá několik osudů a abych se chytil, tak jsem musel trochu listovat zpátky :) Ale nestěžuji si ...

03.12.2023 4 z 5


Vy jste placebo Vy jste placebo Joe Dispenza

Knížka to je dobrá, ale pro mě tam nic nového nebylo.

03.12.2023 3 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Koukám, že knížce pokazím hodnocení. Nicméně hodnocení jsou od toho, aby byla subjektivní. Já měl pochybnosti už u posledního dílu, ale tento jsem dočetl jen s vypětím všech sil. Měl jsem z něj pocit, že cílem bylo popsat co nejvící stran, detektivního příběhu tam bylo stěží 10%. Jen kdyby se vybrala slova "zazvonil mobil", tak by to dalo na 40 stran. Ale tím nechci nikoho odradit, nejsem fanda nekonečných seriálů a tady se to asi projevilo.

21.11.2023 1 z 5


Štěstí není náhoda Štěstí není náhoda Kay Pollak

Netvrdím, že to je k postgraduálnímu studiu filozofie, ale hezky se čte, nezarmoutí a neuškodí. Když ji v knihobudce najdeš, tak neváhej a vezmi ji :)

08.11.2023 4 z 5


Němé zpovědi Němé zpovědi Peter A. Levine

Já považuji knihu za úžasnou. Nejen pro profesionály. Popisuje pohled na léčbu traumatu, který se mnou rezonoval. Určitě se k ní budu vracet.

04.11.2023 5 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Asi jsem se už autorem přesytil, dám si chvíli od něho pohov, abych nepsal nevděčné komentáře. Nicméně (narozdíl od těch předchozích) tato knížka byla trochu zklamáním. Od pohádek pro dospělé člověk nečeká, že to budou příběhy ze života ... ale v určité rovině se uvěřitelnost očekává. A tento příběh moji htanici pro to, aby byl (v té určité rovině) uvěřitelný, překročil. Dlužno dodat, že napínavé to bylo, určitě jsem se nenudil. Připdalo mi to (narozdíl od předchozích autorových knih) tak nějak tahané z paty.

06.10.2023 3 z 5


Duše moderního člověka Duše moderního člověka Carl Gustav Jung

Klasika od klasika ... knížka, ke keteré se člověk stále vrací ... a které mu pokaždé má co říct ...

01.10.2023 5 z 5


Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Autor mě svými detektivními příběhy z doby dávno minulé zaujal a zatím mě ani jeho druhá kniha neomrzela.

01.10.2023 4 z 5


Propletený život Propletený život Merlin Sheldrake

Úžasná knížka, která mi rozšířila obzor v nepříliš publikované oblasti. Jedná se o fundovaný populárně odborný text.

01.10.2023 5 z 5