Němé zpovědi

Němé zpovědi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411081/neme-zpovediBR89sv-qaK-.png 4 11 4

Tato kniha je vyvrcholením autorovy celoživotní práce. Peter A. Levine objasňuje podstatu transformace traumatu v těle, mysli a psychice. Čerpá při tom z bohatých zkušeností z klinické praxe, komparativních studií mozku, vlastního bádání v oblasti stresu a pečlivého pozorování zvířecího světa. Kniha Němé zpovědi vychází z myšlenky, že trauma není ani onemocnění, ani porucha, nýbrž zranění způsobené pocity děsu, bezmoci a ztráty, zranění, které je možné zhojit, zapojíme-li naši vrozenou schopnost samoregulace silně vybuzených a emocionálních stavů. Kniha, která navíc poskytuje i přehledný teoretický rámec, elegantně mísí nejnovější poznatky z biologie, neurovědy a bodyterapií, aby dokázala, že když v sobě propojíme zvířecí instinkt a rozum, můžeme se stát celistvějšími lidskými bytostmi.... celý text

Přidat komentář

pablito
04.11.2023 5 z 5

Já považuji knihu za úžasnou. Nejen pro profesionály. Popisuje pohled na léčbu traumatu, který se mnou rezonoval. Určitě se k ní budu vracet.

anansie
16.07.2023 3 z 5

Tak trochu zklamání. Začátek byl velmi zajímavý, jak tělo a mozek reaguje v nebezpečí a jak se trauma vlastně propíše do těla, srovnání s fungováním u zvířat. Pak se tam hodně věcí opakovalo, zejména autorova nehoda a v závěru z návodů k praktickým cvičením mi vyplynulo, že je to vlastně takový tělesný focusing spojený s meditací. Ale myšlenka bottom-up mě oslovila, dává to smysl a věřím, že touto cestou lze dosáhnout nápravy.


strzaa
16.04.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha, která je plná zajímavých informací - jak vědeckých, tak lidských příběhů, citátů a ostatních.

Levine zde rozebírá příčiny traumatu a lidského utrpení. Popisuje také, jak se lidé v moderním světě odpojují od svých těl a potlačují jejich přirozené instinkty. Právě to nám následně přináší do života utrpení nebo přinejmenším nesoulad a narušení šťastného plynutí.

Také velmi jednoduše popisuje funkci mozku jako celku. A kritizuje (právem) přístup aktuálních psychoterapeutických metod.

Zkrátka pokud chcete lépe porozumět sobě, lidem okolo vás a světu, zlepšit své emocionální reakce nebo chování, tato kniha vám na té cestě určitě pomůže.

Shindo
16.06.2020 4 z 5

Sú knihy, ktoré len preletíte. Potom sú také, ktoré zatnú do živého, niečo vo vás otvoria a zanechajú. Začnete sa na veci pozerať inak Táto je práve ten druhý prípad.

Sám som mal dlhú dobu z liečenia traumy a traumatizovaných pacientov strach, až "posvätnú bázeň". Ku knihe som prichádzal s istou skepsou, hlavne z dôvodu vydavateľa a istého predpokladaného ezozávanu". Mýlil som sa.

Peterova kniha vychádza nielen z desaťročí praxe ale aj z osobnej skúsenosti s traumou a z toho, akým spôsobom sa s ňou rozhodol pracovať. Ukazuje, že telo žije a pamätá si. Chápe, že telo s trauma majú obrovský liečebný potenciál, rozlišuje medzi znovuprežitím traumy (ktoré môže človeka ešte viac traumatizovať) a znovuvyjednaním (ktoré môže uzdraviť). Dôležitá je citlivá terapeutická práca. Nejde o to aby sme priepasť zasypali ale aby sme sa do nej pozreli a pochopili, že s ňou môžeme pracovať.

Som skeptik a skeptikom aj ostanem, táto kniha mi však pomohla chápať. O to viac, že mi ju odporučil človek, ktorý si sám zažil traumu.

Autorovy další knížky

Peter A. Levine
americká, 1942
2011  82%Probouzení tygra
2012  89%Trauma očima dítěte
2019  89%Němé zpovědi
2019  93%Léčba traumatu - Program probuzení moudrosti těl
2017  89%Trauma a paměť