ovsemzectu ovsemzectu komentáře u knih

☰ menu

Potichu Potichu Jaroslav Rudiš

Asi na straně 70 jsem to chtěla vzdát a knihu navždy odložit. Nakonec jsem se k ní po měsíci zkusila vrátit a zbytek se mi podařil dočíst na jeden zátah, až tak mě to chytlo.
A jsem ráda, že jsem se dostala až na poslední stránku, protože se mi celkově příběh vlastně líbil.

21.01.2024 4 z 5


Hate List Hate List Jennifer Brown

To je tak skvělé! Tak krásně a uvěřitelně zpracované. Víc jak rok jsem ji měla koupenou, než jsem si jí konečně přečetla a ani jsem netušila, jaký je to poklad. Velmi zajímavý a neobvyklý příběh, od kterého se nešlo odtrhnout (to šlo jen když bylo potřeba utřít slzy, jelikož jsem už přes ně ani nemohla rozeznat písmena).
Škoda, že se nepřeložily i další díly...
Za mě velké doporučení.

20.01.2024 5 z 5


Desatero Desatero Adam Pýcha

No, zvláštní povídka. Taková vlastně o ničem a rozhodně by víc stran neuškodilo. Vlastně nevím, co jsem to právě přečetla, takže ani netuším jak hodnotit.

29.12.2023 2 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

No, co k tomu říct... Být to fikce, řeknu že to autor překombinoval, že tam toho nacpal příliš mnoho, že je to neuvěřitelné i na smyšlený příběh. Jenže tohle fikce bohužel nebyla.
Opravdu smutný život, působilo to na mě, že šel neustále z bláta do louže. Téměř čtyřicet let. Myslím, že svou autobiografii napsal opravdu za pět dvanáct. Jedna z jeho prvních vět se naneštěstí stala pravdou a já se k jeho příběhu dostala až po jeho smrti. Myslím, že kdyby mohl, rád by měl život stejný jako Chandler, protože by si splnil svůj celoživotní sen - mít vlastní rodinu. Bohužel, sice měl peníze i slávu, ale opravdové štěstí mu to rozhodně nepřineslo, spíš naopak.

Co se týče stylu psaní, měla jsem v tom trochu zmatek, protože děj nešel chronologicky ani jakkoli uspořádaně a navíc i v samotných kapitolách se přeskakuje v různých časových obdobích. I přesto se mi celou dobu četlo "lehce" a "dobře".

A co dodat, jsem ráda, že to napsal a že jsem si to přečetla i když to nebylo hezký...

Pokud si tuto autobiografii chcete přečíst, neváhejte, stojí za to.

12.12.2023 5 z 5


Neohlížej se Neohlížej se Jennifer L. Armentrout

Celou dobu mě čtení velice bavilo. Atmosférou mi to (v dobrém) připomínalo Seznam mrtvých, který jsem četla před rokem. Od jisté chvíle (a bohužel i po přečtení jednoho komentáře zde...) jsem měla tušení, kdo je ten dle anotace "někdo, kdo se chce ujistit, že Samanta o pravdě navždy pomlčí", ale i tak mě dokázala autorka držet celou dobu v napětí.

Doufám, že ještě budu mít možnost si od autorky podobnou knihu přečíst (nebo radši víc než jen jednu...)


Ještě jsem od autorky četla i Navždy a věčně, což má podle mě také svým způsobem podobnou atmosféru jako Neohlížej se a Seznam mrtvých.

19.08.2023 5 z 5


Malibu v plamenech Malibu v plamenech Taylor Jenkins Reid

Tak tohle je pro mě oficiálně jedna ze dvou nejlepších knih od autorky (tou druhou je Možná v jiném životě). Celou dobu mě kniha bavila, občas jsem tedy nevěděla kdo je kdo, co se týče vedlejších postav, ale jinak za mě velmi povedená kniha.
Teď už mi zbývá od autorky přečíst jen Sedm manželů Evelyn Hugo, tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit...

17.08.2023 5 z 5


Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Četla jsem k maturitě, jinak bych po knize asi nesáhla.
První půlku jsem spíš přečkala a v podstatě jsem Martu nesnášela, což se tedy ani po dočtení nezměnilo v sympatie. Druhou polovinu už to bylo lepší (především po tom, co zajistila, že je těhotná mě to začalo bavit víc). Ale pořád nevím, co si o tom myslet. Připadá mi, že kdyby se z knihy vyškrtly všechny pasáže o alkoholu, zbyla by tak polovina stran. Číst o tom, co všechno vypila, kolikrát se s kým pohádala, kolik toho kde vykouřila a kde všude byla místo školy mě vážně nebavilo. Robert mi lezl krkem od samého začátku. S kamarády se scházela jen kvůli pití, připadala mi celkově děsně nezodpovědná a štvalo mě, jak se všem plácá a přežívá jen na pití.
(A taky mi teda přišlo dost zvláštní, že zvládá číst i dvě, tři knihy denně...)

Možná od autorky zkusím něco dalšího, pravděpodobně až zapomenu na zážitek s touhle knihou.

15.08.2023 3 z 5


Stargirl Stargirl Jerry Spinelli

Celá kniha mi připadá jako vyprávění starého muže o dívce, kterou poznal jako školák. O samotném vypravěči se prakticky nic nedozvíme, vše se točí pouze kolem Stargirl. Bylo to tak zvláštní a neobvyklé, až se mi to líbilo - asi tak bych popsala můj celkový dojem z knihy.

11.08.2023 4 z 5


Dvojí tvář Dvojí tvář Kathrin Lange

Tuto knihu jsem našla v knihobudce a rozhodla se, že ji zkusím. Nic moc jsem nečekala, ale velmi mile mě překvapila! Má jen pár stran, je přečtená za pár hodin, děj plyne příjemně rychle, za mě v příběhu nic nepřebývalo ani nechybělo - byl tak akorát. I napětí jsem cítila jako při dobrém thrilleru. Určitě si přečtu i další (všechny) díly této edice.

10.08.2023 5 z 5


Srdcový kluk Srdcový kluk Lenka Lanczová

Překonala jsem se a zvládla dočíst až do strany 30. Pak jsem to vzdala.
Hlavní hrdinka mi připadala jak hlavní záporná postava, už vlastně od první stránky mi byla velice nesympatická. Iritovalo mě, jak oslovovala svého staršího dospělého bratra (bráška/debil/idiot), jak prakticky všechny nesnášela a ona byla vlastně jediná dobrá. Jakmile ji někdo nešel na ruku hned ho nenáviděla a alespoň ve své hlavě ho nazvala velmi neslušně, byla útočná, vypočítává, lhala a byla dle mého i dost nafrněná. Myslela si o sobě kdoví co a přitom vlastně neměla důvod. Její rodiče se mi příliš svým pohledem na svět a workoholismem nezamlouvali, ale to jí neopravňovalo být taková.
Od autorky nic dalšího (minimálně v dohledné době) číst neplánuji, i když chápu, že to byl takový začátek YA literatury u nás.

15.07.2023


Moje srdce a jiné černé díry Moje srdce a jiné černé díry Jasmine Warga

Tohle jsem si vážně užila. Četlo se mi sice vzhledem k tématu trochu smutně (párkrát to ve mě vyvolalo i slzy), ale velmi rychle. Stránky ubíhaly ani nevím jak a celý příběh se mi velmi líbil. Možná bych byla radši, kdyby bylo i pár kapitol navíc nebo epilog, protože mám několik nezodpovězených otázek a taky bych snesla víc prostoru pro vedlejší postavy, ale to jsou jen drobnost. Vývoj postav se mi líbil a jsem ráda jak to dopadlo.
Přijde mi to podobné knize Co jsme si nikdy neřekli, ale za to jsem naopak ráda, protože se mi obě knihy líbily (tahle byla ale o dost méně depresivní). Určitě doporučuji.

07.05.2023 5 z 5


Eleanor a Park Eleanor a Park Rainbow Rowell

Knihu jsem dlouho odkládala, ale naštěstí jsem ji dala šanci a jsem za to ráda. Nevím jak to popsat, ale asi takhle: bylo to tak divný až se mi to líbilo.

Přála bych si pro ně šťastnější konec...

13.02.2023 5 z 5


Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Na knihu jsem se poměrně těšila, ale nakonec jsem ji dočetla spíš proto, že jsem neměla co dělat a k dispozici mi byla pouze takhle kniha. Jinak nevím, jestli bych ji vůbec dokázala dočíst. Snad je to tím, že jsem ji četla ve špatnou chvíli?
Anotace se mi moc líbila a hodnocení (tehdy víc jak 90%) mě přimělo ke koupi. Nebylo to úplně příšerné, to ne, ale vůbec mi styl psaní nesedl. Celá kniha mi přišla až moc přeslazená (a to čtu běžně romantiku) a taková příliš přemoudřelá.

Snad nikoho neodradím tímto komentářem od čtení, protože naprosto chápu, že se tolika lidem líbí a myslím, že za přečtení stojí.

11.12.2022 4 z 5


Kluk mého srdce Kluk mého srdce Huntley Fitzpatrick

Prvních asi 50 stran mě čtení celkem nudilo až tak, že jsem přemýšlela, že knihu nedočtu. Pak jsem se ale rozhodla, že zkusím číst jen přímou řeč a sem tam pro kontext i pár řádků bez přímé řeči. Tímhle způsobem jsem nakonec dokázala knihu dočíst a jsem ráda, že jsem ji neodložila. Žádný zázrak, ale pár dějových linek se mi líbilo.

11.12.2022 3 z 5


Sny v nás Sny v nás Anna Savas

Mě se tedy tento díl líbil více než první, ale to je možná tím, že jsem tentokrát byla v té správné náladě. Každopádně se moc těším na další díl. A celou sérii doporučuji.

(Bylo to trochu podobné Začít znovu od Mony Kasten.)

22.11.2022 5 z 5


Ve vteřině Ve vteřině Suzanne Redfearn

Líbila se mi tak, že jsem ji přečetla za jediný den. No myslím, že ji za nějakou dobu přečtu ještě alespoň jednou. Vůbec jsem nečekala že to bude prvních skoro sto stran takový boj o přežití, takže mě to trochu vykolejilo, ale bylo to celkově uvěřitelné a velmi zajímavé. Žádnou podobnou knihu jsem nečetla.
Doporučuji.

10.11.2022 5 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Dlouho jsem knihu odkládala s přesvědčením, že je příběh poměrně drsný/drastický, ale nakonec jsem ve chvíli "experimentální" nálady knihu nakonec zakoupila a pár týdnů na to se pustila do čtení. A jsem tak ráda, že jsem to udělala! Byla to jedna z těch knih, které mě chytnou a nepustí do otočení poslední stránky. Konec byl dle mého názoru dost otevřený a trochu uspěchaný. Několikrát jsem se neorientovala v čase. Děj si plyne, popisuje se den po dni a najednou zmínka o tom, že už je to dva měsíce a já jen koukala a nechápala, kdy uběhly ty měsíce.

(Spoiler: zima mě trochu zklamala, protože ji prakticky jen prospala a nic moc se tam nedělo.)

I když má příběh pár much a konec je nevysvětlený, jsem celkové spokojená a čtení mě bavilo. Takže doporučuji.

03.11.2022 5 z 5


Tajemství porodních bab Tajemství porodních bab Sally Hepworth

Od autorky jsem četla už Tchyni a Hodnou sestru,ale Tajemství porodních bab se mi líbilo asi nejvíc. Možná je to tím, že nemám tchyni ani sestru, ale o porody se zajímám celý život, takže je to že všech knih pro mě nejbližší téma. I když se těhotenství/mateřství vyskytuje ve všech autorčiných dílech. Tahle mi přišla nejméně "psycho" (nevím jak jinak to popsat) a dost mi sedla do mého momentálního rozpoložení.

03.11.2022 5 z 5


Hra o dědictví Hra o dědictví Jennifer Lynn Barnes

To se četlo úplně samo. Jsem ráda, že jsem knihu koupila a počkala se čtením až do vydání dalšího dílu, protože se jistě co nevidět do něj pustím.
Je to vlastně detektivka (až na to, že se nepátrá po vrahovi) se středoškolskými hlavními hrdiny. Kapitoly jsou velmi krátké, přibližně na dvě strany, což mi velmi vyhovovalo. Prakticky všechny postavy se mi nějakým způsobem líbí a prostředí je, podle mě neokoukané, je to originální a velmi poutavý příběh. Určitě doporučuji.

03.11.2022 5 z 5


Tisíce metrů ode dna Tisíce metrů ode dna Jasmin Schreiber

Uff... Touhle knihou jsem se nějak nemohla prokousat. Ale nebyla vyloženě špatná, to rozhodně ne. Jen byla taková jiná než ostatní knihy co jsem četla. Nejspíš si ji za nějaký čas i přečtu znovu.

27.08.2022 4 z 5