Hate List

Hate List https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387533/bmid_hate-list-tOE-387533.jpg 4 262 68

Hate List série

1. díl

Před pěti měsíci střílel Valeriin přítel Nick na spolužáky v kantýně. Valerie se ho pokusila zastavit a jeden život tak zachránila, ale kvůli seznamu, který pomáhala sepsat, je podezřelá ze spoluúčasti. Byla na něm jména lidí a věcí, které oba nenáviděli. Pro ni to byla jen slova na papíře, pro něj však cíle k odstranění. Po létě stráveném v ústraní se teď Val vrací do školy. Pohledy spolužáků i vlastní rodina jí neustále připomínají, čeho byla součástí. Musí se vypořádat nejen s Nickovou smrtí, ale především s důsledky toho, co udělal. Vina padá i na ni, ale jakou roli vlastně při tragédii sehrála? Dokáže odčinit to, co pomohla stvořit, ale nikdy nechtěla přivést k životu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Hate List , 2018


více info...

Přidat komentář

ovsemzectu
20.01.2024 5 z 5

To je tak skvělé! Tak krásně a uvěřitelně zpracované. Víc jak rok jsem ji měla koupenou, než jsem si jí konečně přečetla a ani jsem netušila, jaký je to poklad. Velmi zajímavý a neobvyklý příběh, od kterého se nešlo odtrhnout (to šlo jen když bylo potřeba utřít slzy, jelikož jsem už přes ně ani nemohla rozeznat písmena).
Škoda, že se nepřeložily i další díly...
Za mě velké doporučení.

_Brunetka_
28.08.2023 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Tak tahle knížka byla opravdu něco a já bych se ji nebála zařadit do povinné četby, aby se dostala k co nejvíce lidem. Její obsah v sobě totiž ukrývá velmi děsivé a silné téma střelbu ve škole která je noční můrou rodičů i studentů. Styl psaní autorky si mě získal a bavil mě, díky čemuž se mi příběh opravdu těžce odkládal z rukou a slupla jsem ho poměrně rychle. Líbí se mi, jak je kniha rozložena na několik částí, přičemž každá tu hraje svou roli a autorka se v nich věnuje různým časovým obdobím (před útokem a po, během terapií,). Námět je skrz naskrz originální. Nejen, že jsem nikdy nic podobného nečetla, ale ani jsem neměla možnost nic podobného někde vidět. Hlavní hrdinka byla vykreslena velmi dobře a já s ní vážně silně soucítila. Nebyla dokonalá, ale o to víc všechno působilo skutečněji. Jennifer Brown se zodpovědně a pečlivě pověnovala i pocitům dalších postav, které taky pochopíte. Příběh je opravdu natřískaný emocemi a ze mě jich to ještě víc vyždímalo. Cítila jsem se frustrovaně, smutně, šťastně, rozzlobeně, dojatě, Neubránila jsem se ani slzám (protože je to sakra nemožný!). Kniha toho v sobě nese a zpracovává spoustu šikanu, nenávist, špatné rodinné vztahy, ztracení sebe sama, otázky viny a odpuštění, nepochopení, sebevražedné myšlenky, a celé je to WOW a ve mně to bude ještě nějakou chvíli rezonovat. Jedná se o zážitek, který s vámi otřese, ale stejně ho potřebujete. Odnesete si odtud nejednu důležitou myšlenku. Celé vyústění mě dostalo a zůstal mi po něm obrovsky hřejivý pocit. Hate List je oficiálně titulován knihou, která mi srdce rozbila na kousky a pak ho zase poskládala dohromady. Už teď vím, že jsem ji nečetla naposledy a vy byste to alespoň jednou měli absolvovat taky.


tami1
30.06.2023 4 z 5

Střelba ve škole.

Téma, které děsí snad všechny rodiče na světě. Není nic horšího než přijít o své dítě a tento temný fenomén je námětem knihy. Příběh se nečte snadno, je až syrově pravdivý. Kdo všechno je vlastně oběť, kdo hrdina a padouch.

Zpočátku jsem se nemohla začíst, ale nakonec mě příběh zcela pohltil.

PosPol
20.03.2023 3 z 5

"Nemohla jsem se pohnout, uši mi zacpala rána z pistole, oči mě pálily, v krku mě škrábalo. Nic jsem neříkala. Nic jsem nedělala. Jen jsem tam stála a sledovala, jak Kline leží na boku a chvěje se".

Valerie je jednou z mnoha studentek střední školy. To se ale změní 3. května 2008. "Střelba začala, když se studenti připravovali na první hodinu, a zanechala po sobě nejméně šest mrtvých a nespočet dalších zraněných..." Valeriin přítel Nick zastřelí spolužáky, postřelí Valerii a spáchá sebevraždu. Příběh, který se následně rozvine rve člověku srdce.

Následující kapitoly popisují vyšetřování Valerie a její vinu na vraždách. Policie nalezne Hate list, kde jsou jména obětí. Seznam ja napsán Valeriinou rukou.... Jak ale vysvětlit okolí, že nevěděla, co Nick chystá? Že doopravdy nechtěla nikoho zabít?

Příběh je úžasnou ukázkou toho, kam až může šikana zajít! Nick i Valerie jsou vpodstatě obětmi šikany. A ačkoliv to nijak neospravedlňuje vraždy, je v tom určité poselství, kam až může taková šikana vyeskalovat, pokud ji lidé přehlíží, či se na ni sami podílí. Při čtení mi bylo nesmírně úzko z toho, jak nikdo Valerii neposlouchal, jak ji každý obviňoval, jak byla rozervaná vevnitř na kusy a nikdo jí nepomohl!

Že ji odsoudilo okolí bych pochopila, Nick je mrtvý a lidé potřebují obětního beránka. Ale to, jak se k tomu postavili rodiče, tak z toho se mi chtělo zvracet. Vlastně se k ní chovali snad nejhůře, matka z ní udělala div ne teroristku.

Ačkoliv byly příběh i pointa úžasné, kniha promarnila svůj potenciál, některé části se opakovaly, přeskakovaly beze smyslu v čase a celkově je příběh vystavěn spíše pro mladší generaci. Každopádně sice dávám 3,5/5, ale i přesto doporučuji ke čtení a to především kvůli zamyšlení, že každá akce má svoji reakci a je důležité věnovat pozornost okolí, protože těmto situacím lze často předcházet.

Aveli
17.09.2022 4 z 5

Velmi silný a emotivní příběh, dokonale postupně se rozvíjející postavy, které vás nenechají chladnými. Emoce se vám budou střídat jak na běžícím pásu, spoustu
lidí z Valeriina okolí budete nenávidět včetně jí samotné a zároveň je všechny obhajovat. Kniha má za mě i velký přesah pro rodiče, učitele i teenagery samotné. Nikdy totiž nevidíme druhému do hlavy a nemůžeme si být jisti, zda na věc opravdu pohlížíme stejně.

Dandy1
02.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Toto číst bolí. Byla v nesprávný okamžik na špatném místě. Milovala špatného kluka. Nepochopená jak okolím, tak vlastními rodiči. A to bolí nejvíc.

WaN635
04.08.2022 4 z 5

Těžký příběh, k zamyšlení.
Kniha o pochopení, odpuštění a taky naopak o nepochopení, hledání obětního beránka, šikaně.
Soucítila jsem s Val, snažila jsem se pochopit její rodiče (především otce), nadávala jsem jim, někdy jsem jim dala zapravdu (málokdy).
Na knize se mi líbilo rozkreslování a postupné odhalování charakterů jednotlivých postav.
Kniha mi zůstane nějakou dobu v hlavě, to je více než jisté.

Ani832
17.07.2022 4 z 5

Ne až tak populární kniha, přitom vychvalovaná. Očekávání jsem měla – ne přepálená, ale měla. Hate list je naplnil dokonale a možná je ještě předčil.

Sice se jedná o dílo o school shootingu, ale moc se neřeší samotný akt – především jeho dohra a dopad. Na celou věc nahlížíme z perspektivy Valerie, holky Nicka, kluka, co tu školu vystřílel. Příběh je prokládaný krátkými flashbacky z toho osudného dne.

Valerie po většinu děje dostává strašnou bídu – a proč vlastně? Nic neudělala, akorát s Nickem psala Hate list, seznam lidí a věcí, které nesnáší. Rodiče a všichni okolo jí opovrhují, chovají se k ní příšerně, její kamarádi s ni nechtějí mít nic společného. Jen si představte, že si o vás vaši nejbližší myslí, kdovíjakej nejste vrah, i když jste se vrhla v obraně před spolužačku a schytala kulku do stehna. Nicméně podle nich si stejně zasloužíte přístup “nejradši bych tě vydědil”. Stane se z ní obětní beránek, protože není na koho jiného hodit všechny ty mrtvé. Škola byla vystřílená někdy před koncem školního roku, a když se Val vrací do školy po prázdninách, má to fakt těžký. Nikdo se s ní nebaví, lidi na ni hází obviňující pohledy.

Valerii se dějou takový sračky, že vám nezbývá, než s ní soucítit. Neměla o Nickově záměru ponětí, je celou událostí otřesená, plus se jí zabil kluk, kterého milovala. Nejde jí do hlavy, jak to, že na Nickův plán nepřišla, přemýšlí, jestli ty lidi vlastně zabila, když připsala jejich jména na seznam (Nick totiž na dost lidí ze seznamu střílel a šlo o jeho hlavní cíle). A do toho všeho se začíná rozpadat vztah jejích rodičů.

Ale i přes sympatizaci a lítost vůči Val chápu všechny zúčastněné strany. Pozůstalí potřebují na někoho hodit vinu, ale nemají na koho, protože Nick spáchal sebevraždu hned po střelbě. Valerii se strašně křivdí, a je naprosto pochopitelné, že jí to vadí a Nick už měl plný zuby neutuchající šikany, tak se rozhodl provést totální masakr.

Stejně jako Valerii se čtenáři nedostane odpovědi na otázku, proč to Nick udělal – stoprocentně k tomu velkou měrou přispěla šikana, ale co přesně se mu honilo hlavou ve chvíli, kdy střílel do spolužáků, nikdy s jistotou vědět nebudeme. Bylo by fakt zajímavý celou situaci vidět Nickovýma očima a znát události k ní vedoucí.

Konec skýtá naději, lidi začnou konečně chápat, že Valerie v tom má prsty asi jako pes, co šel zrovna kolem školy a očichával obrubník.

Silný psychologický čtení, rezonuje dlouho a nepouští se snadno z hlavy.

4,5*/5*

Elena_Dark
15.06.2022 5 z 5

Tahle kniha má neuvěřitelný příběh, který je plný emocí a citu. Je zde velmi dobře poukázáno, jak pro spoustu lidí není lehké zotavit se z jakýkoliv situací. Dokážete se s Val úplně vcítit do děje, vtáhne vás do něj. Pochopíte její situaci. Když se nad tím zamýšlím, situace je to opravdu zlá a mrzí mě, že na tom Val měla zčásti vinu, když vlastně za nic nemohla. Myslím si, že takový ,,Hate list", který si napsala Val, máme v hlavě občas úplně všichni.

Gabux
15.06.2022 4 z 5

Tato kniha ve mně zanechala spoustu emocí. Nebylo lehké se do ní začíst, ale jakmile jsem se do příběhu dostala, tak jsem se nemohla odtrhnout.

Hlavní hrdinka nemá snadný život. Ale tragédie, která ji postihne, ji odhalí pravou tvář několika lidí kolem ní. Některá odhalení jsou šokující a milá. Jiná jsou zase velmi bolestivá.

Nové začátky nikdy nejsou snadné. Na to bychom měli všichni myslet a neztěžovat je jiným.

Andrea_I_Am
14.06.2022 2 z 5

Vypadalo to zajímavě. Na začátku to i bylo zajímavé...skoro se zdálo, že to bude po dlouhé době fajn YA. A pak se to zlomilo.

I když jako věnovat se na 400 stranách porad dokola asi pěti druhům emocí je ... taky hodno uznání. Jde o lehce, čtivě napsanou knihu, která vám mizí pod rukama, ale mě to prostě přestalo bavit skrz to neustálé omilani ...

Hvězdičky za charakter hlavní postavy + její styl. Byt o 15 let mladší je to asi má hodně oblíbená kniha.

TeriLin1111
23.05.2022 4 z 5

Nějaký ten pátek jsem nic nepřečetla, jednak kvůli času a jednak jsem prostě měla svojí "reading slump". Takže ke svému "návratu" jsem si vybrala tuto knížku, která mi už dost dlouho ležela doma.
Nechci říct, že by mě nějak zklamala.... Líbila se mi, akorát jsem čekala nějaký ohromný emoční příběh, který mě pocitově dostane bůhví kam. Knížka samozřejmě smutná byla, je tu těžké téma, ale hlavně se tu zaměřuje na hrdinku a její pocity. Četla se dobře, čekala jsem jestli se z toho něco vyvrbí, nějaké třeba tajemství nebo tak, ohledně incidentu a ono nic. Ale jak říkám, vcelku se mi to líbilo, sem tam se našla i nějaká ta dobrá myšlenka, s hlavní hrdinkou jsem se snažila soucítit. Alespoň na jedno přečtení bych jí doporučila, vzhledem k tomu, že takovýchto případů je poměrně dost, i když si to možná ani neuvědomujeme.
(Alespoň na ní mám hezké vzpomínky, protože mě doprovázela na cestě do Londýna).

Moniska2410
15.05.2022 4 z 5

Těžké téma a bohužel se to občas děje. Hlavní hrdinka mi byla sympatická. Knížka se četla dobře a na konec padl balíček kapesníčků. Možná by mohla být zařazena jako povinná četba.

Kaila146
09.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Wau, už hodně dlouho jsem si takhle nepobrečela. Jediné, co mi vadilo, byla neorientovatelnost, a to hlavně na začátku. Hl. hrdinka mi byla sympatická a místy mi jí bylo příšerně líto.
Takový otec... zase mi to připomíná, že bychom si měli své rodiny vážit.

speciale88
28.04.2022 3 z 5

Depresivní téma ,ale bohužel realita dnešní doby. Šikana na školách a pak někomu přepne a je z toho katastrofa. Je mi líto hlavní hrdinky ze ji tak odsuzovali i když ona nestrilela ,ale nesla svůj díl viny. Jsem rada ze se nakonec tou vinou prokousala a dokázala snad i žít trochu normálně.

VůněKnih717
14.08.2021 4 z 5

Je to silná kniha, ale v druhé půlce už jsem začínala být z hlavní hrdinky a té její povahy trochu otrávená...četlo se to opravdu dobře, ale vzhledem k tomu, jaké to mělo závažné téma, jsem byla i ráda, když to skončilo :)

Nikychlupova
20.07.2021 3 z 5

Nevím, asi jsem čekala víc. Nějaký důvod proč, vím, že šikana- což už je samo o sobě zle, ale čekala jsem nějaké tajemství. A nejvíc mi byla sympatická Bea a její oblíbená fialová, ale o ní tam toho bylo málo. Dávám tři hvezdy.

Sixtinka144
08.03.2021 5 z 5

Tahle kniha pojednává o tak závažném tématu, že jsem každou stránku četla se zatajeným dechem. Celý příběh má naprosto dokonale vykreslenou atmosféru, ze které jsem měla dokonce i husinu. Knihu jsem měla přečtenou během dvou dnů, protože jsem se od tak dokonale vykreslené dějové linky nemohla odtrhnout. Hlavní hrdinka to měla příšerně těžké, a ať udělala co udělala, vždycky to bylo špatně. Občas jsem byla až překvpanená, jak se k ní její nejbližší zachovali, i po tom, co policie prokázala její nevinnu na celém případu. Bála jsem se konce knihy, ale jsem s ním naprosto spokojená. Takhle kniha v sobě skrývá neskutečně moc hezkých a pravdivých myšlenek. Za poslední dobu je tohle fakt dokonalá kniha, kterou vám mohu jedině doporučit.

Ivet_V
04.03.2021 2 z 5

Nebylo to nic moc, možná protože jsem měla moc vysoká očekávání. První polovina se hrozně táhla, nemohla jsem se začíst a hlavní hrdinka mi nesedla. Potom se to zlepšilo, ale pořád to nebylo nic moc. Ale celkově celý příběh byl dobrý a normální ze života. Nemyslím tím tu střelbu, ale jak se s tím Val musela vyrovnat.

6591
08.02.2021 4 z 5

Dobrý příběh, cover se mi moc nelíbí -líp by bylo kdyby ti třeba zobrazovalo jen třeba sešit-, nejvíc mě dostal konec..
*spoiler*
...když hodili Nickova Hamleta na Valerin sešit do kapsle...
*konec spoileru*

Půjčila jsem si ji z knihovny, asi bych si ji nutně nekupovala...

Autorovy knížky

Jennifer Brown
americká, 1972
2018  80%Hate List

Kniha Hate List je v

Právě čtených2x
Přečtených346x
Čtenářské výzvě54x
Doporučených23x
Knihotéce202x
Chystám se číst243x
Chci si koupit49x
dalších seznamech3x