MoniMonika MoniMonika komentáře u knih

☰ menu

Naše divoké dědictví Naše divoké dědictví Peter Wohlleben

Wohllebenova kniha otevírá fascinující pohled na vztah člověka a přírody

V knize Naše divoké dědictví se Peter Wohlleben, uznávaný lesník a popularizátor ochrany životního prostředí, zamýšlí nad fascinujícím tématem: Jsme skutečně pánem tvorstva, nebo jen další součástí komplexního ekosystému Země? Wohlleben nás na stránkách knihy bere na poutavou cestu do hlubin lidské přirozenosti a zkoumá, jak naše instinkty a chování ovlivňují životní prostředí.

Autor srozumitelně a poutavě popisuje propojení člověka s přírodou, zdůrazňuje sílu instinktů a ukazuje fascinující svět sociálních stromů. Wohlleben nezapomíná ani na důležitost ekologické reflexe a vyzývá nás k aktivnímu hledání cest k nápravě škod, které jsme napáchali.

Naše divoké dědictví není jen knihou o ochraně životního prostředí, ale spíše hlubokou reflexí našeho místa ve světě. Wohllebenův poutavý a informativní styl psaní vtáhne čtenáře do děje a zanechá v něm trvalý dojem. Ať už jste vášniví ochránci životního prostředí, nebo jen hledáte nový pohled na svět okolo vás, tato kniha vám zaručeně otevře oči.

24.04.2024 4 z 5


Zaříkávač zvířat Zaříkávač zvířat Wolfgang Schreil

Zaříkávač zvířat od Wolfganga Schreila není jen kniha, je to magický portál do nitra Šumavy. Autor nás s humorem a nadhledem bere na dobrodružství plná setkání s divokou zvěří a sdílí s námi hlubokou lásku k tomuto kraji. Krásné fotografie a užitečné informace dělají z knihy úchvatný zážitek. Je to inspirativní příběh o úctě k přírodě a zodpovědném přístupu k divočině, který osloví všechny milovníky dobrodružství a poznání.

19.04.2024 5 z 5


Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Dojemný příběh o odvaze a síle lidského ducha

V srdci Apalačských hor se odehrává strhující příběh Cussy Mary Carterové, "modré" knihovnice, která s neuvěřitelnou odvahou a laskavostí čelí předsudkům a nenávisti v drsné době 30. let 20. století.

Autorka Kim Michele Richardsonová mistrně vykresluje těžký život Cussy Mary, která je poznamenaná vzácnou nemocí zbarvující kůži do modra. Stává se knihovnicí Pojízdných knihoven a na mule rozváží knihy do odlehlých oblastí, kde přináší osvětu a naději chudým a zoufalým lidem.

Kniha Knihovnice z Troublesome Creeku nabízí strhující a emotivní čtení plné lidskosti a pochopení. Připomíná důležitost tolerance a soucitu v dobách zkoušek a ukazuje sílu lidského ducha a touhu po vzdělání i v těch nejtěžších podmínkách. Dojmete se nad Cussy Mary a jejími boji a budete s ní prožívat každý krok její nelehké cesty. Kniha, na kterou jen tak nezapomenete.

16.04.2024 5 z 5


Kočka vs. pes Kočka vs. pes James Patterson

"Kočka vs. pes" je dojemným příběhem, který přináší nejen napínavé dobrodružství, ale také důležité poselství o přátelství a spolupráci. Patterson a Grabenstein vytvořili originální dětský román, jehož hlavními postavami jsou Oskar, energické štěně, a Molly, chytrá kočka. Jejich příběh o nečekaném přátelství a společném překonávání překážek zaujme čtenáře všech věkových kategorií. Doporučuji tuto knihu všem, kdo hledají zábavné a hodnotné čtení pro sebe nebo své děti.

13.04.2024 5 z 5


Výchova štěněte Výchova štěněte Katharina Schlegl-Kofler

Kniha srozumitelně a přehledně uvádí do problematiky výchovy štěněte. Díky strukturovanému plánu a jasným pokynům krok za krokem si s ní poradí i úplní začátečníci. Kniha je rozdělena do tří kapitol, které se věnují základní teorii, osmitýdennímu výcvikovému plánu pro štěňata a výcviku mladých psů. Velmi oceňuji doplňující tipy pro řešení běžných problémů a kapitolu o psí řeči těla, která mi pomohla lépe porozumět mému štěněti. Kniha je doplněna krásnými fotografiemi a praktickými rozvrhy pro daný měsíc, takže se v ní snadno zorientujete. Pokud hledáte ucelenou příručku pro výchovu štěněte, tuto knihu vám s klidem doporučuji.

12.04.2024 5 z 5


Zahradní projekty pro kutily Zahradní projekty pro kutily Folko Kullmann

Kniha Zahradní projekty pro kutily je praktickým průvodcem pro všechny, kteří chtějí zkrášlit svou zahradu a zároveň ušetřit peníze. Nabízí podrobné návody na širokou škálu projektů, od jednoduchých záhonů a cestiček až po složitější stavby. Autor jasně a srozumitelně popisuje každý krok, doprovází ho fotografiemi a nákresy, takže i začátečníci si snadno poradí. Kniha je plná inspirace a praktických rad, takže si každý najde něco pro sebe.

11.04.2024 4 z 5


Můj svět v tobě Můj svět v tobě Renata Šindelářová

Můj svět v tobě je strhující román, který vás vtáhne do fascinujícího světa malého Lea a jeho nadpřirozených vnímavostí. Autorka mistrně splétá napínavý příběh plný nečekaných zvratů a tajemství. Sledujeme Leovo úsilí o záchranu ztracené Sofinky a zároveň se ponořujeme do hlubin lidské duše. Autorka se nebojí otevírat kontroverzní témata a dotýkat se citlivých strun. Kniha je plná emocí, od lásky a naděje až po strach a ztrátu. Můj svět v tobě nenechá nikoho chladným. Je to strhující a myšlenkově bohatý příběh, který vám utkví v paměti na dlouhou dobu.
Lepší než první díl :)

09.04.2024 5 z 5


Přežít svou smrt Přežít svou smrt Radka Zadinová

Radka Zadinová ve svém románu "Přežít svou smrt" líčí dojemný příběh o sestrách Anně a Lucii, jejichž osudy jsou spojeny těžkými životními zkouškami a nečekanými událostmi. Román zasahuje do hlubin rodinných vazeb a ukazuje, jak se pouta mezi sourozenci mohou prohloubit za extrémních okolností. Autorka zručně kombinuje překvapivé zvraty s hlubokými reflexemi postav, vytvářející pro čtenáře dobrodružství plné emocí a otázek o životě a smrti. Příběh se střídavě zaměřuje na obě sestry, odhalující jejich minulost a aktuální konflikty, což přispívá k autentičnosti a prožití čtenáře. Autorčin prostý, ale působivý jazyk přenáší intenzitu emocionálních momentů a umožňuje čtenářům plně se vcítit do životních osudů hlavních postav. "Přežít svou smrt" není jen dojemným příběhem o sesterské lásce a zkouškách, ale také poutavým románem, který oslovuje srdce i mysl, a zanechává čtenáře přemýšlející i poté, co knihu dokončí.
Přečteno za jeden večer, doporučuji.

06.04.2024 5 z 5


Jen jeden svět Jen jeden svět Renata Šindelářová

Kniha "Jen jeden svět" od Renaty Šindelářové je jako ponoření se do hlubokého moře emocí a nečekaných zvratů. Bianka a Daniel, hlavní postavy příběhu, se stávají vašimi průvodci touto fascinující cestou plnou tajemství a nadpřirozena. S každou stránkou jsem cítila, jak mi kniha proniká pod kůži, až jsem se ocitla v jejich světě, plném otázek a překvapení. Doporučuji tuto knihu všem, kteří touží po dobrodružství plném emocí a záhad.

05.04.2024 5 z 5


Podzimní hvězdobraní Podzimní hvězdobraní Luke Oscain

(SPOILER) Luke Oscain v románu Podzimní hvězdobraní láká čtenáře do malebného prostředí jihobavorského zámku, kde se odehrává napínavé dobrodružství s detektivní linkou. Trojice anglických studentů se stává svědky podivných událostí a brzy se ocitá na stopě tajemství sahajícího do hluboké minulosti. Atmosféru tajemství a napětí dokresluje autorův propracovaný popis prostředí a děsivých legend spjatých se zámkem.

Ačkoliv děj slibuje strhující čtení, styl psaní může pro mladší publikum představovat překážku. Oscain používá složitá souvětí a archaismy, které nejsou pro teenagery běžně srozumitelné. Toto jazykové ztvárnění může zpomalit tempo četby a bránit v plném pochopení příběhu.

Podzimní hvězdobraní bezpochyby skýtá velký potenciál. Napínavý děj a originální námět by mohly oslovit širokou čtenářskou obec, včetně mladých čtenářů. Pokud by autor zjednodušil styl psaní a přizpůsobil ho cílové skupině, kniha by se mohla stát hitem mezi teenagery.

Knihu doporučuji spíše dospělým čtenářům, kteří si cení napínavých příběhů s detektivní linkou a nevadí jim náročnější styl psaní. Pro mladší čtenáře by kniha mohla být obtížná, i když je láká atraktivní námět a děj.

Přesto knihu doporučuji a mrzí mě nízké hodnocení, které si nezaslouží.

26.02.2024 4 z 5


Pražské ptactvo 1800–2020: Ptáci – město – příběh hrdiny Pražské ptactvo 1800–2020: Ptáci – město – příběh hrdiny Veleslav Wahl

Jako milovnice ptactva jsem byla knihou "Pražské ptactvo 1800–2020" nadšena. Bohatý a detailní popis vývoje ptačí populace v Praze v průběhu dvou staletí mi poskytl fascinující vhled do proměn ptačího světa v tomto historickém městě. Oceňuji také detailní ilustrace a fotografie, které dokreslují text a umožňují lépe si představit jednotlivé druhy ptáků. Kniha je pro mě cenným zdrojem informací a inspirace a s radostí se k ní budu vracet.

Kromě informací o ptácích jsem ocenila i příběh Veleslava Wahla, jehož životní osud je úzce spjat s pražským ptactvem. Jeho odhodlání a statečnost v boji proti totalitním režimům je inspirativní a nutí k zamyšlení.

Knihu "Pražské ptactvo 1800–2020" vřele doporučuji všem milovnicím ptáků, historie a inspirativních příběhů. Jedná se o unikátní dílo, které si zaslouží pozornost širokého publika.

19.02.2024 5 z 5


Vlků se nebojím Vlků se nebojím Renata Šindelářová

Berenika, vlci a Krušné hory - do této knihy se zamilujete.
Berenika je nejen hrdinkou románu "Vlků se nebojím", ale také mým duševním dvojčetem. Sledovat její dobrodružství, lásku k přírodě a odstup k lidským záležitostem bylo pro mě jako čtenářku emotivním putováním vlastními vzpomínkami. Knihu jsem vnímala nejen jako romantický příběh o Berence, ale i o sobě, o hledání spojení s přírodou, lásky a vlastního místa ve světě. Autorčina schopnost propojit Bereničin příběh s citovým já čtenářů vytváří dojem, že každý z nás může najít odraz svých snů a vášní v této poutavé literární krajině.

10.02.2024 5 z 5


Život s kočkou Život s kočkou neznámý - neuveden

(SPOILER) Život s kočkou - kočičí citáty a fotografie
Knížka o kočkách, která vás rozesměje i dojme
Život s kočkou není jen o tom poskytovat stravu a přístřeší. Je to nekonečná cesta objevování a porozumění zvířecím společníkům, kteří nám často připadají jako samostatní nájemníci v našem domě.
Kdo má doma kočku, ten ví, že to není jen tak obyčejné zvíře. Kočky jsou svéhlavé, nezávislé a mají své vlastní představy o tom, jak by měl život vypadat. To vše je skvěle zachyceno v knížce Život s kočkou, která přináší výběr citátů slavných osobností o kočkách, doplněné o krásné fotografie.
Kniha je rozdělena do několika kapitol, které se věnují různým aspektům života s kočkou. Najdete zde citáty o povaze koček, o jejich vztahu k lidem, o zábavě a hře, o péči a výchově, ale také o tom, jak kočky ovlivňují náš život.
Citáty jsou vybrané velmi dobře a vystihují kočičí povahu s humorem a nadsázkou. Některé z nich jsou až trefné a nahlas vás rozesmějí. Jiné jsou zase dojemné a připomenou vám, jak úžasná zvířata kočky jsou.
Jedním z citátů, který mě v knize zaujal, je: "Ve skutečnosti je tohle byt mé kočky. Já pouze platím nájem." Anonymní autor tímto vtipným způsobem popisuje, jak kočky dokážou ovládnout náš život a domov svou jedinečnou osobností.
„Jedna kočka prostě vede k pořízení další kočky.“ Ernest Hemingway
Kniha je doplněna o nádherné fotografie koček, které jsou nejen krásné, ale také zachycují kočičí chování a povahu. Fotografie jsou barevné a kvalitní a dodávají knize skvělou atmosféru.
Kniha Život s kočkou je skvělým dárkem pro všechny milovníky koček. Je to kniha, která vás rozesměje, dojme a připomene vám, jak úžasná zvířata kočky jsou.

26.01.2024 5 z 5