Pražské ptactvo 1800–2020: Ptáci – město – příběh hrdiny

Pražské ptactvo 1800–2020: Ptáci – město – příběh hrdiny https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528751/bmid_prazske-ptactvo-1800-2020-ptaci-mes-6585eb608a164.jpg 5 1 1

Kniha Pražské ptactvo 1800–2020 (Ptáci – město – příběh hrdiny) je určena odborné i široké veřejnosti a propojuje zdánlivě odlehlé oblasti: svědčí o mimořádné osobnosti v boji proti dvěma totalitám a představuje pozoruhodné ornitologické dílo. V jednom svazku je zahrnuto v jistém smyslu několik knih najednou: Těžištěm je ceněná a v mnoha směrech průkopnická práce Pražské ptactvo, v níž ornitolog Veleslav Wahl (1922–1950) v polovině čtyřicátých let 20. století knižně dokumentoval a komentoval stav a prostředí ptáků v hlavním městě. Na svou dobu mimořádně prozíravý a dnes zvlášť aktuální je mimo jiné Wahlův přístup k ochraně ptactva apelující na cílenou péči o životní prostředí. Kapitoly původního Pražského ptactva byly pro současné vydání významně doplněny a aktualizovány novými texty, které reflektují změny v avifauně Prahy od dob Veleslava Wahla. Další podstatná část knihy je zaměřena na nevšední život Veleslava Wahla a jeho hrdinské občanské postoje, jimž dodnes nebyla věnována patřičná pozornost. Wahl byl nejen významným ornitologem, ale také aktivním členem domácího protinacistického a posléze protikomunistického odboje; za údajnou velezradu a vyzvědačství byl v roce 1950 totalitní komunistickou justicí odsouzen k smrti. Důležitou rovinu tvoří i obrazová vrstva knihy. Texty o ptactvu provázejí nové kresby Jana Hoška, starší ilustrace Karla Svolinského i výběr z obrázků samotného Wahla. Publikaci doplňují fotografie pražských lokalit, které speciálně pro tento účel pořídil Karel Cudlín, i řada archivních snímků, dokumentů a dalších pramenů. Autory grafické úpravy celého svazku jsou Josefina Karlíková a Matej Vojtuš. Kniha ve svém edičním záměru vychází z Wahlovy poslední vůle, kterou vlastnoručně sepsal den před popravou. Chce splatit dluh vůči jeho ornitologickému dílu i jeho občanské statečnosti a být zdrojem poučení, posily i radosti pro mladé i starší čtenáře 21. století.... celý text

Přidat komentář

MoniMonika
19.02.2024 5 z 5

Jako milovnice ptactva jsem byla knihou "Pražské ptactvo 1800–2020" nadšena. Bohatý a detailní popis vývoje ptačí populace v Praze v průběhu dvou staletí mi poskytl fascinující vhled do proměn ptačího světa v tomto historickém městě. Oceňuji také detailní ilustrace a fotografie, které dokreslují text a umožňují lépe si představit jednotlivé druhy ptáků. Kniha je pro mě cenným zdrojem informací a inspirace a s radostí se k ní budu vracet.

Kromě informací o ptácích jsem ocenila i příběh Veleslava Wahla, jehož životní osud je úzce spjat s pražským ptactvem. Jeho odhodlání a statečnost v boji proti totalitním režimům je inspirativní a nutí k zamyšlení.

Knihu "Pražské ptactvo 1800–2020" vřele doporučuji všem milovnicím ptáků, historie a inspirativních příběhů. Jedná se o unikátní dílo, které si zaslouží pozornost širokého publika.

Štítky knihy

ptáci, ptactvo

Autoři knihy

Veleslav Wahl
česká, 1922 - 1950
Petr Voříšek
česká, 1967

Kniha Pražské ptactvo 1800–2020: Ptáci – město – příběh hrdiny je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x