Naše divoké dědictví

Naše divoké dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532486/bmid_nase-divoke-dedictvi-65d61810ed082.png 4 6 4

Proč ničíme svět Není snad člověk korunou stvoření, nejdokonaleji vyvinutou bytostí na této planetě? Jak je možné, že navzdory svému poznání ničíme Zemi, a tím i základní podmínky pro vlastní život? Peter Wohlleben přináší překvapivé i poučné odpovědi a ukazuje, že pro nás platí stejná pravidla hry jako pro všechny ostatní živé tvory, totiž že podléháme nadvládě instinktů. Je ale v naší moci svůj osud zvrátit. Ohromující vhledy do skryté přirozenosti člověka!... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Unser wildes Erbe , 2023


více info...

Přidat komentář

RadkaV
27.04.2024 4 z 5

Určitě stojí za to věnovat čas přečtení této knihy, v níž se autor snaží přehodit výhybku zajetých kolejí většinového uvažování a posunout vnímání více do hloubky, ke kořenům našich instinktů.

MoniMonika
24.04.2024 4 z 5

Wohllebenova kniha otevírá fascinující pohled na vztah člověka a přírody

V knize Naše divoké dědictví se Peter Wohlleben, uznávaný lesník a popularizátor ochrany životního prostředí, zamýšlí nad fascinujícím tématem: Jsme skutečně pánem tvorstva, nebo jen další součástí komplexního ekosystému Země? Wohlleben nás na stránkách knihy bere na poutavou cestu do hlubin lidské přirozenosti a zkoumá, jak naše instinkty a chování ovlivňují životní prostředí.

Autor srozumitelně a poutavě popisuje propojení člověka s přírodou, zdůrazňuje sílu instinktů a ukazuje fascinující svět sociálních stromů. Wohlleben nezapomíná ani na důležitost ekologické reflexe a vyzývá nás k aktivnímu hledání cest k nápravě škod, které jsme napáchali.

Naše divoké dědictví není jen knihou o ochraně životního prostředí, ale spíše hlubokou reflexí našeho místa ve světě. Wohllebenův poutavý a informativní styl psaní vtáhne čtenáře do děje a zanechá v něm trvalý dojem. Ať už jste vášniví ochránci životního prostředí, nebo jen hledáte nový pohled na svět okolo vás, tato kniha vám zaručeně otevře oči.


aknel.kaba
05.04.2024 5 z 5

Peter Wohlleben ve své nové knize Naše divoké dědictví přichází s vidinou člověka jako bytosti, která je součástí přírody. Platí pro ni stejné zákonitosti jako pro všechny ostatní druhy. Zamýšlí se nad tím, čím to je, že se člověk ničí své životní prostředí a co je třeba udělat, aby se to napravilo. Jeho myšlenky budou pro někoho velmi překvapivé, pro někoho logické, pro někoho samozřejmost.
Kniha naše divoké dědictví je skvěle napsaná kniha, která se dívá na řešení současných krizí úplně jinýma očima. Abychom je totiž mohli řešit, je třeba si uvědomit, kdo vlastně jsme a proč děláme to, co děláme. Možná si v duchu říkáte, jak lesník může fundovaně psát o antropologii, instinktech a dalších úplně cizích oborech. Ano může a dá se mu to věřit. Veškeré informace má autor v knize ocitované, a to ne na konci knihy, ale vždy na stránce pod čarou. Pomocí Google Lens se dají načíst veškeré v knize obsažené odkazy a přečíst si tak podrobnosti k danému tématu, ze kterých autor vychází.

Gurtha
11.03.2024 3 z 5

V této knize Wohlleben podává svůj výklad ekologické budoucnosti. Myslím, že na dané téma existují zajímavější knihy, ale autor má dobrou výchozí pozici hvězdy "mluvící se stromy".
Pokud vás téma zajímá, doporučuji, byť je kniha vhodná spíš pro ekology začátečníky.

Mám ale takový pocit, že si autor vzal příliš velké sousto, z lesa odbíhá do antropologie, sociologie a dalších věd a nějak mu nevěřím, vše co píše.
Podtrhují to i všudypřítomné poznámky, odkazující povětšinou na webové stránky (budiž nevadí, ale tolik lomítek už jsem v knize dlouho neviděla). Kladu si tedy otázku, proč nakladatelství Kazda všechny poznámka neshovalo nakonec, či ideálně na web, kde by se člověk mohl prokliknout - tedy za předpokladu, že rozumí německy.

Kniha Naše divoké dědictví je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x