Tajná síť přírody

Tajná síť přírody https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370807/bmid_tajna-sit-prirody-it7-370807.jpg 4 91 26

Jak stromy vyrábějí mraky a žížaly regulují divoká prasata Příroda je plná překvapení: listnaté stromy působí na rotaci Země, jeřábi sabotují výrobu šunky ve Španělsku a jehličnaté lesy umí přivolat déšť. Autor bestsellerů Peter Wohlleben nám umožňuje ponořit se do neprobádaného světa a popisuje úchvatnou souhru světa rostlin a zvířat: jak se vzájemně podmiňují? A co se stane, když něco tento jemně vyvážený systém naruší? Na základě nejnovějších vědeckých poznatků a desetiletí vlastních pozorování nás nejznámější německý lesník opět uvádí v úžas.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Das geheime Netzwerk der Natur , 2017


více info...

Přidat komentář

Taufa
01.03.2023 3 z 5

Pokud jste četli Tajný život stromů, tak budete zklamaní. I kniha Můj první les mi dala více. Kniha neobsahuje moc zajímavých informací o lese a stromech. Kapitoly jsou dost krátké a uměle na sebe navázané. 3/5

Vidlička
19.09.2022 4 z 5

U téhle knížky bohužel nemáte tak velký objevný pocit, jako třeba u Stromů, protože to už tak ňák víme fšichni, že všechno se vším souvisí, ale štvrtú bligocavú hvezdičku přidám už jen za práci, kterou tenhle lesník mezi lidmi (a i stromy a zvířaty samozřejmě) odvádí a za lásku a jemný humor, se kterými se o přírodě vyjadřuje.


LordSnape
31.07.2022 3 z 5

Můj třetí a nejméně zajímavý Wohlleben. Něco se opakuje, něco je zajímavé a jindy se prostě nudíte, protože už jste to četli v jiné jeho knize a nebo s tím prostě nesouhlasíte. Autor zná les a ekologii plic Země dobře, ale občas prostě fabuluje a jde až trochu za hranu. V knize jsou místa jak vystřižená z internetové diskuze a to číst opravdu nechcete. S autorem a jeho knihami už končím, protože mi to už nápadně připomíná dojení čtenářů a jejich portmonek.

Turmee
16.07.2022 3 z 5

Autor jako vždy poskytuje zajímavé informace v nezvyklých souvislostech. Nicméně oproti ostatním titulům mě tento bavil výrazně méně. Posledních 30 stran bylo docela utrpení.
V textu je na mě prostě příliš odboček, skoků a vratek, oslích můstků a opakování se. Spousta tvrzení není vůbec podložena zdroji.
Moc se mi nezdá, že by hasiči zapalovali lesy, protože nemají co na práci. Pobavilo mě ale, že buk může dostat úpal a taky přibodobnění podzimního listí k toaletnímu papíru stromů.

Elea
17.06.2022 4 z 5

Krásně popsaný život lesa a v lese, z každé stránky je cítit láska k přírodě, ale přece jen se mi Tajný život stromů líbil víc.

Karammela
02.04.2022 5 z 5

Tak tohle je kniha, která mě fascinuje každou svou stránkou. Bez legrace. Jasně, všichni víme, že to má příroda dokonale vymyšlené a ze jakýkoli náš zásah je spis spatna věc...ale jak je to všechno propojené...zasnu! Musím taky pochválit styl...kniha je psaná lehce a velmi laskavě, až to budete číst, pochopíte, co tím myslím. Jakmile to doctu, jdu na další od autora. Báječná záležitost!!!

cvpython
16.02.2022 5 z 5

Čtivá kniha plná informací.

dominga
24.12.2021 5 z 5

Opäť úžasné čítanie o tajomstvách a prepojeniach prírody, ľudí a zvierat. Sme jeden celok, škoda, že to ľudstvo dosiaľ nepochopilo a že narušením akéhokoľvek miesta tohto zložitého a krehkého ekosystému dochádza k vykoľajeniu a narúšaniu spojitostí na dlhé desaťročia ak nie storočia. Tu viac ako kdekoľvek inde platí staré známe: "Ži a nechaj žiť!"
***Odporúčam!

van0502
23.10.2021 5 z 5

Opravdu je to krásně napsaná kniha. Kapitoly hezky na sebe navazovaly. Poutavé a zajímavé čtení.

hu_87
12.03.2021 5 z 5

Perfektní knížka populárně-naučného stylu. Autor velmi srozumitelnou a čtivou formou seznamuje čtenáře s tím, jak je příroda navzájem propojená a že všechno souvisí se vším. Ať už máme na mysli zajímavosti o lesích a lesních ekosystémech, kůrovcích, nebo vlcích a jejich spojenectvím s vránami.

claudiavas89
19.02.2021 5 z 5

Kniha nabízí pohled na širší souvislosti v ekosystému

Ermisuck
18.02.2021 4 z 5

Lepší než Tajný život stromů

inachisio
30.08.2020 5 z 5

Úžasně chytré a poutavé. Stále žasnu nad dokonalotí přírody a její propojenosti.

knizninadsenec
05.04.2020 5 z 5

Je to dokonalé čtení od začátku až do konce, a to včetně velmi milého poděkování. Je v ní mnoho textu a možná jí budete číst pomaleji, ale to asi i hlavně z důvodu, že se zamyslíte. Nebo ne. Měla jsem to tak já a u každého to samozřejmě může být jiné. Osobně jsem tedy velmi ráda, že knihu Nakladatelství KAZDA vydalo v překladu. Přiučila jsem se a jsem zase o něco blíže k porozumění přírodě.

soukroma
29.03.2020 4 z 5

Všechno souvisí se vším, takže přírodní zákonitosti jsou líčeny autorem na příkladech komplexně, ale přitom srozumitelně. Většinu sice známe, ale jsme součástí přírody, takže určitě stojí za to si chod pozemského i vodního života připomenout.

kaffa
29.07.2019 5 z 5

opět 5*, hlavně za spoustu zajímavých informací.... avšak trochu se začínám děsit sama sebe a vlastně všech lidí, jestli jen nejsme vředy na krásném pozadí přírody :-)
ale hledání správné cesty k vyváženému přístupu k přírodě bude asi někde uprostřed.... ignorovat ji nemůžeme, neboť nás stále živí, ať už si sebestředný člověk myslí o sobě víc; nicméně ani nemůžeme ustoupit přírodě zcela, nikdo asi nechce přijít o svůj komfortní život, nikdo nechce hladomor....
snad aspoň jednu věc by si člověk z té knihy mohl odnést - člověče, zastav se a přemýšlej

MOu598
01.07.2019 5 z 5

Moc zajímavé a poučné, spousta info.
Knížka super.

pepa4081
14.06.2019 4 z 5

Autor nám opět ukazuje, jak je v přírodě všechno propojené, jaká hrozí nebezpečí z činnosti lidí a jaká vidí řešení. Obzvlášť pro milovníky přírody zajímavé čtení. Je to už třetí kniha od pana Wohllebena a souhlasím, že se informace opakují a po čase mohou začít nudit.Kdyby nešlo o tak závažná témata, napsal bych příjemná oddychovka.
Uspokojivé.

haki34
26.03.2019 4 z 5

dočteno..ale s přibývajícími knihami pana Wohllebena mi čtení trvá déle a déle...i tato knížka obsahuje hodně zajímavých informací, zejména když se zamyslíme nad propojením celé přírody...akorát my se moc nezamýšlíme...:D tak si aspoň přečteme knížku a najednou cvak ! no jasně ! vždyť je to tak zřejmé, a do sebe zapadající... jenomže...možná styl, jakým je knížka psaná, styl , jakým je zaranžovaná - po několika knihách bych opravdu uvítala text proložený obrázky či fotkami... takhle jsem louskala balík zajímavých informací, celkem nenápadně rozdělený do kapitol, které byly spolu stejně provázané, takže prostě balík... a ve finále mi to trvalo několik měsíců...protože jsem začla, zasekla se, tak se zas vrátila k jelenům a řekám...a pak zas zásek...a pak se mi to povedlo..

abych to shrnula - PW se nám snaží předkládat pořád zajímavé informace ze světa přírody, předkládá je srdcem (proč, vysvětluje v poslední kapitolce)..vše do sebe zapadá, vše dává smysl...ale už po několikáté knížce, kdy se informace i opakují (zas není špatne zopakovat, občas něco v tom kvantu vyšumí) mám pocit, že čtu učebnici ekologie/přírodopisu...
info hodně, zajímavé ano, ale už to není jaksi že wau ! - takže za mě velmi dobré 4*

P.s. možná by nebylo špatné učebnice vypracovávat ve spolupráci s lidmi jako je PW..nejen lesníci, ale i zoologové a botanici - věřím, že v každém oboru by se našel někdo podobně nadšený a schopný...

katka.oo
05.03.2019 4 z 5

Kniha hezká, hlavně se mi líbí ta obálka :-), opět se dovídáme zajímavé informace o přírodě - o zvířatech a stromech, ale připadne mi, že se informace opakují. To co bylo v ostatních knihách je i částečně tady, nicméně jako milovník přírody jsem si ji musela přečíst a hlavně jsem ji chtěla do výzvy - příroda jako moje oblíbené místo.

Štítky knihy

ekologie příroda ekosystémy

Autorovy další knížky

Peter Wohlleben
německá, 1964
2016  90%Tajný život stromů
2017  81%Citový život zvířat
2018  84%Moudrost lesa
2018  89%Tajná síť přírody
2017  77%Les - Návod k použití

Kniha Tajná síť přírody je v

Právě čtených5x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených6x
Knihotéce81x
Chystám se číst92x
Chci si koupit41x
dalších seznamech4x