MiBob MiBob komentáře u knih

☰ menu

Člověk bez osudu Člověk bez osudu Imre Kertész

Přečetla jsem mnoho knih s tematikou holocaustu a koncentračních táborů, takže jsem si myslela že vím co mě čeká. Ale to byl omyl.
Tohle není vyprávění dospívajícího kluka o tom co prožil. Tohle syrový odosobněný popis zhmotnělého pekla. Z počátku mi to zpracování dělalo problémy číst (můj mozek čekal něco jiného), ale pak se nešlo odtrhnout. Přes všechny okolní hrůzy na pozadí pekla prosvítají záblesky štěstí a naděje ... Takhle kniha je prostě jiná.

15.05.2024 5 z 5


Sonderbehandlung neboli Zvláštní zacházení Sonderbehandlung neboli Zvláštní zacházení Filip Müller

Co napsat k takové knize? Copak jde vychvalovat popis ztělesněného pekla a nepopsatelných hrůz?
Za mě jedna z nejsilnějších knih o holocaustu. Takové knihy by měly být povinnou četbou, aby na to co se dělo nemohlo být nikdy zapomenuto, aby nemohl nikdo nikdy říct "to se nestalo"
Je nepředstavitelné, co tito lidé prožili a co vše museli dělat aby přežili. Ale ještě neuvěřitelnější je, že po tom všem dokázali dál žít.

15.05.2024 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Neskutečná kniha. Vracím se k ní opakovaně a jako audiokniha načtená Norbertem Lichým dostává zase další rozměr.
Je až neuvěřitelné co z toho zakřiknutého tyranizovaného chlapce vyrostlo a "kam to dotáhl". Pokaždé mě to nutí zamyslet se nad tím, co vše je jen jeho vlastní osobní chybou a odpovědností a co z těch napáchaných hrůz má vlastně na svědomí jeho rodina, výchova, doba, prostě ti ostatní, kteří z něj stvořili to co se z něj stalo. Není to ospraveditelné ani odpustitelné, ale ....

15.05.2024 5 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Nevím jak hodnotit ... Když budu hodnotit dílo jako takové je to "klasická" Picoultová. Krásně se to čte, má to jasný děj, člověka občas nutí k zamyšlení. Ta by byla za 5*
Ale je mi prostě proti srsti to hlavní téma, na kterém je celý děj vystaven. Přečetla jsem mnoho knih o holocaustu a tohle mi prostě občas přišlo "mimo". Ale asi dokážu pochopit, že tak těžké a silné téma je nutné lehce změkčit, aby se dostalo do podvědomí širší čtenářské veřejnosti, která by jinak po knize s takovou tématikou nikdy nesáhla.

15.05.2024 3 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Silný příběh. Prvky nadpřirozena mi v kontextu děje nevadily. Proč by to nemohla být pravda. Touha po pomstě, spravedlnosti za prožité neskutečné zlo a utrpení.
Přečetla jsem mnoho knih o holocaustu, takže hrůzy, které je člověk schopen páchat na jiném člověku mě už moc "nepřekvapí". Na této knize mi ale přišel nejstrašlivější a nejsmutnější závěr. Nechuť a neochota státu/společnosti postavit se ke své vlastní minulosti čelem a přijmout za ni odpovědnost.

15.05.2024 5 z 5


Sněžím! Deník bílé mafie Sněžím! Deník bílé mafie Radek Kedroň

Posloucháno na ČRo. Co k tomu říct. Člověka až mrazí při představě, že se tohle skutečně dělo. Když se při poslouchání objevují některá jména, která mají stále moc i v dnešní době ... neuvěřitelné. A nejhorší na tom všem je, že mnoho protagonistů zůstalo i přes všechna známá fakta bez trestu.
Ale celá kniha (alespoň mně) vyznívá o něco pozitivněji než Nepohodlný policajt.

15.05.2024 5 z 5


Oko za oko Oko za oko William Shakespeare

Posloucháno na ČRo. Děj nadčasový. Konec neočekávaný. Přestože místy komediální vyznění není to podle mého komedie. Celé vyznění knihy je spíš k zamyšlení o cti, pokrytectví, nespravedlnosti ... Pro mě zcela neznámá Shakespearova hra a stala se milým překvapením. Obsahově hezky uchopitelná a pochopitelná na rozdíl od některých jiných jeho knih, u kterých se musí ve škole trápit děti v rámci povinné četby.

15.05.2024 5 z 5


Krvavý román Krvavý román Josef Váchal

Posloucháno na ČRo. V geniálním podání Leoše Suchařípy. Upřímně řečeno jako knihu bych to asi číst nemohla a odložila po pár stránkách. Ale takhle doposloucháno až do konce. Obsah/ děj asi nemůžu hodnotit, občas jsem se ztrácela, ale hra se slovy a s češtinou dokonalá.

15.05.2024