Sněžím! Deník bílé mafie

Sněžím! Deník bílé mafie https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432578/bmid_snezim-denik-bile-mafie-2GR-432578.jpg 4 97 28

Přední český investigativní novinář Radek Kedroň, který před pár lety debutoval knihou Operace Rath, se nyní zaměřil na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví, kterým často bez kontroly procházejí miliardy korun z veřejných peněz. Jako ukázkový případ si vzal kauzu ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, který byl odsouzen na 9 let a proslul v médiích tím, že si o svém korupčním, finančním i kokainovém tažení vedl barvitý deník. Skvěle napsaná kniha, která se čte jako detektivní thriller, je dokonalou rekonstrukcí a popisem toho, jak mafie v českém zdravotnictví fungovala - od dodavatelů přes šéfy zdravotnických zařízení a vysoké státní úředníky až po vyhlášené kmotry. Zároveň kniha podrobně mapuje, jak spletité sítě bílé mafie rozplétala policie a vyšetřovatelé. A samozřejmě nechybí ani bohaté citace z legendárního ředitelského deníku.... celý text

Přidat komentář

Andulino
07.06.2022 5 z 5

K Radkovi Kedroňovi jsem se dostala přes jeho první publikaci Operace Rath, která mě zaujala detaily příběhu Davida Ratha. I tato kniha dokazuje, jak perfektní novinář Radek Kedroň je, obdivuju jeho mravenčí a často jistě náročnou práci a energii, kterou do knihy vložil. Příběh Vladimíra Dbalého je do nebe volající arogancí. Poměry a pletichy v knize nastíněné jsou neskutečně složité, až si říkám, jak inteligentní zúčastnění tuneláři musí být. Nebo se spíše naučili v tomto prostředí orientovat a tyto podvody jim složité nepřipadaly? Tak jako tak se jednalo o unikátní případ, jelikož hlavní důkaz si Vladimír Dbalý proti sobě vytvořil sám. Je velmi směšné, jakou báchorku si pak vymyslel o tom, že psal fiktivní knihu, obzvlášť vzhledem k existenci fotografií, které i my čtenáři v knize vidíme. Všechna čest rovněž vyšetřovacímu týmu, jejich práce je zkrátka prodírání se balastem, bahnem a hnusem.

kopeceli
28.05.2022 4 z 5

Podrobně rozvedená a poměrně čtivě napsaná kauza. Místy se v první části příliš opakuje zesměšnění obsedantní poruchy psát si proti sobě důkazní materiál v podobě deníku.
Sama jsem pracovala v jedné nemocnici a to i v uvedené době. Pan ředitel si také pomohl, vyšetřování proběhlo a byl potrestán - přišel o post ředitele. Toť vše.
Knihu jednoznačně doporučuji, už jen proto, aby se společnost více dívala a lépe rozuměla spatřenému. Že se tím něco zlepší, tomu už nevěřím. Vlčí smečka stále loví.
Mimochodem, co třeba kontrakty na zbraně pro Ukrajinu v době nesmyslně vyhlášeného (!) výjimečného stavu?


Gibis
23.05.2022 5 z 5

Člověka až mrazí z toho, co všechno je u nás možné a hlavně co zůstává a bohužel bude zůstávat skryto a nikdy nepotrestáno, protože ne každý si o tom vede deník a nechá se nachytat, že...
Jak moc toto prorůstá do nejvyšších pozic v politice mě naplňuje pesimismem a neochotou uvěřit politikovi kterémukoliv, protože přestávám věřit, že tam někdo může zůstat čistý.

puczmeloun
31.03.2022 4 z 5

Příjemné překvapení. Čekal jsem mírné rozvedení novinových článků, jde ale o převedení celého příběhu včetně souvisejícího kontextu do podoby hutné, přesto stravitelné a soudržné.

První část se zabývá především deníkem a životem i "trampotami" známého fanouška "sněžení", jeho blízkých i vzdálených spolupracovníků a nepřímých nadřízených z "šedé zóny". Ta druhá pak rozvádí vyšetřování, soud a uzavření celého "příběhu". Jazyk je z řeči zpravodajství převeden do žurnalisticko-populárního až někdy bulvárního stylu, přesto onu červenou linii nepřekračuje. Výsledek je škodolibý, přesto se dle všeho drží (tam kde to jde) pouze fakt.

Za mě je fascinující, kolik náhod muselo vést k odsouzení hlavních pachatelů, včetně neodolatelného nutkání si vše zapisovat u postavy z nich nejznámější. Jak moc se cítili nedotknutelní... Kolik kvůli tomu muselo být obětováno osobního nasazení strany zákona, nejen při překonávání cíleně házených klacků pod nohy kolegy (nemluvě o logických právních kličkách protistrany). A že ta nejdůležitější postava, která dle opakovaného naznačování textu tahala celou dobu za provázky, dodnes nebyla odsouzena, naopak byla pravomocně osvobozena ve všech možných ne/souvisejících kauzách.

kristleko
22.01.2022 5 z 5

„Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN,“ zapsal si Vladimír Dbalý 8. 3. 2011, tedy na vrcholu svého ředitelského období, kdy si v nemocnici Na Homolce s kumpány rozděloval „moo“ z ohnutých a předražených tendrů. Ta kauza je tak bizarní, že díky některým hláškám aspiruje na zdivadelnění ve stylu Ivánku, kamaráde. Jelikož ale soudy pravomocně potvrdily, že deníkové zápisky vycházely z reality, je to celé spíše děsivé svědectví o fungování českého státu. Radek Kedroň podrobně popsal, jak se Dbalý stal šéfem nemocnice s kmotrem Rittigem v zádech a od začátku blaho pacientů neatakovalo přední místa žebříčku jeho manažerských priorit. Jak jde čas, neurochirurg a triatlonista Dbalý se proměňuje v paranoidní trosku, závislou na kmotrovských mocenských strukturách, alkoholu a v terminální fázi i „sněhu“, který rozpad jeho osobnosti dokonal. Kauza byla do detailu rozkryta hlavně díky Dbalého zápiskům, čímž je unikátní – přece jen málokterý korupčník si o svých kšeftech vede podrobné zápisky. Přesto z odsuzujících rozsudků v kauze Homolka zůstává určitá pachuť – potrestáni byli „pěšáci“ v čele s Dbalým, ale loutkovodiči jako Rittig nebo Šnajdr zůstali zájmu policistů ušetřeni. Dbalý totiž raději riskoval propadnutí majetku a sedm let ve vězení, než aby promluvil o jejich roli… Kniha je kusem poctivé novinařiny, Radek Kedroň i Ondřej Golis s kauzou Homolka strávili kus života a nastudovali ji snad poctivěji než soudci. A poukazuje i na hodně smutné fungování protikorupční policie (zametání kauz a vynášení informací, které je souběžně šetřeno v kauze Bereta) a že ani detailní novinářská a politická pozornost Dbalého zakázkovým čachrům nezabránila. Kolik takových „Homolek“ zůstalo bez odhalení, natož potrestání…? (9/10)

Miesbacher
11.01.2022 4 z 5

Strašnej kokot ten chlap. lol, rofl, atd. Škoda, že to Čtvrtníček zatím nezrežíroval, protože tady by zlidovělo skoro všechno.

6053
11.11.2021 5 z 5

knihu jsem četla se zatajeným dechem. Jestli opravdu takto funguje systém úplatků ve státní správě, tak se nedivím tomu, kde jsme.

teratera
22.09.2021 5 z 5

Knihu jsem nečetla, ale poslouchala na Českém Rozhlasu (skvělá práce). Velmi velmi dobře napsané. Občas se člověk musí skoro smát, nebo spíše brečet nad tím jak jsou naši čeští "podnikatelé" kreativní a drzí. Je to strašné. Přímý náhled do všeho co si ani nedokážeme představit, potom zjistíme, že se to děje, že jim na to přišli, s velkou slávou se to odkreje, pak je chytí a potom zas nic.... Úžasně uchopené téma. Nechápu kde na to bere Radek Kedroň žaludek, téma rozhodně výborně zpracované. Chystám se na Ratha. Btw Rittiga před pár dny osvobodily z tzv. jízdenkové kauzy....

RH faktor
28.07.2021 5 z 5

Shodou okolností čtu v době, kdy Dbalý nastupuje do vězení... 7 let, 10 mio peněžitý trest + 50 mio nahrazení škody NNH. Nepravomocně zvýšeno na 10 let + propadnutí majetku. Dost binge, což, pane šiditeli... Děsí mě ale, že Dbalý je vlastně jen malá ryba... (A že jich je!) Ti Paraziti s velkým P, jsou zdá se, naprosto nedotknutelní! Rittig, Babiš a jim podobní jsou stále u zdrojů a přicházíme tak o víc než si dovedeme představit!

MARTh
18.06.2021 5 z 5

Výborně napsaná kniha, Radek Kedroň podobná témata umí uchopit, píše velice poutavě a dokáže Vás dostat do děje.... úvod mi připadal malinko zdlouhavější, ale pak se to "rozjelo" a četlo se samo :-) ....Za mě 5 hvězd (i když Operace Rath, kterou jsem četl před lety, pro mě osobně o "ždibíček" lepší)

Hotanka
09.06.2021 4 z 5

Neskutečná jízda. Čte se jedním dechem. Málokdy se stane, aby se člověk stal přímým svědkem českého korupčního bahna, aby seděl u porad zloděje Rittiga a jeho poskoků (Michal, Babáková, Stubley, Oboňová ze zkorumpované adv. kanc. Šachta a partners, později MSB Legal) takříkajíc s nimi. Díky Dbalého deníčku je to možné. Dbalý si až obsedantně znamenal, kolik a za co komu přinesl a kolik si od toho kterého odnáší, co se řešilo, jaký nový tunel na Homolku vymysleli etc. Je to svědectví značně devastující a vrhá na první dekádu nového tisíciletí nelichotivé světlo. M. Barták (známý z kauzy Pandur), Marek Šnajdr, ti všichni v tom jeli s Rittigem.
Nadto R. Kedroň skvěle píše, člověk se nenudí ani u popisů soudních líčení v závěru. A ještě dovětek: klobouk dolů před prací protikorupční policie, nebýt jich a jejich houževnatosti (navzdory pidiplatům ve srovnání s těmi, které šetřili), odtékaly by stamilióny Kč z Homolky, Františka i Thomayerky proudem ještě dnes. Kolik by za to, co Dbalý, Rittig, Žďárek, Toběrný, Michal etc za těch 6-7 let nakradli, mohlo být nových oddělení a moderních přístrojů např. na podfinancovaném Františku, ani nemluvě...

Víťa89
13.05.2021 4 z 5

Výborná kniha, která by se klidně, stát předlohou pro hollywoodský trhák ve stylu sjíždění hor koksu a praní špinavých peněz. Bohužel se, ale jedná o reálný příběh z českého rybníčku. Člověk krásně pochopí jak funguje propojení politiky, lobingu a tunelování veřejných financí. Člověk má hned mnohem větší chuť, platit daně, "uklidněním" budiž fakt, že je to jen špička ledovce a skutečný rozsah bude pravděpodobně mnohem větší.
Sněhu zdar!

Ticiana
21.02.2021 5 z 5

Nejsem moc na politické knihy. Ale tohle jsem teda necekala. Skvele napsané, krok za krokem. Je hrozne, jak dlouho to trvalo. Ta arogance obžalovaných, vytrvalost vyšetřovatelů. Je hrozne, co se děje. Není jsou peníze a přitom se tohle děje.

Jonny
11.01.2021 4 z 5

Kniha u které by byl člověk spokojenější, kdyby byla fikcí.
Je to děs. A těžko říct, co je horší, zda to, co všechno je možné, nebo že to prochází... A k dnešku žádný z jeho trestů není pravomocný - pokud jsem googlil správně.

BabcaJanca
27.12.2020 5 z 5

V NNH jsem kdysi pracovala, přímo na oddělení neurochirurgie, proto mě příběh mého bývalého šéfa dost zajimal. Neuvěřitelné a jak se říká to by Dietl nevymyslel. Tento příběh budu mit jeste dlouho v hlavě!

Onoff
28.11.2020 5 z 5

Mimořádně precizní novinářská práce. Navíc se výborně čte a místy se člověk i zasměje.

xxtom
23.11.2020 4 z 5

Neuvěřitelné. Korupce okolo nemocnice na Homolce popsaná do podrobností.

iz67
22.11.2020 3 z 5

Smutna litanie.

Iv8
19.11.2020 5 z 5

Právě poslouchám jako četbu na pokračování v aplikaci můj ROZHLAS :-)

olga8832
18.11.2020 5 z 5

Neuvěřitelný příběh, skvělá kniha.

Štítky knihy

zdravotnictví korupce rozhlasové zpracování

Autorovy další knížky

Radek Kedroň
česká, 1979
2020  86%Sněžím! Deník bílé mafie
2015  90%Operace Rath

Kniha Sněžím! Deník bílé mafie je v

Právě čtených5x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených8x
Knihotéce15x
Chystám se číst63x
Chci si koupit22x