marti9448 marti9448 komentáře u knih

☰ menu

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Příběh Kristýny se mi jevil mírně rozvleklý a hrdinka až neskutečně naivní. Další dva příběhy strhující. Doporučuji přečíst, autorka knihy zvolila netradiční úhel pohledu na situace, které může prožívat každá z nás.

04.06.2016 4 z 5


Berlín, Alexandrovo náměstí Berlín, Alexandrovo náměstí Alfred Döblin

Nedočetla jsem, možná se k ní někdy vrátím. Stránky mi vůbec neubývaly :(

31.07.2015


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Hvězdičku ubírám za popisy scén, které by mohly konkurovat padesáti odstínům šedi. Příběh je dle mého názoru nepotřebuje, naopak mu škodí. Ale možná jsem konzerva. Nebo to prostě teď frčí.

31.07.2015 4 z 5


Škvár Škvár Charles Bukowski

Jednou se ke Škváru vrátím a jsem si jistá, že mi dá mnohem víc. Ještě není můj čas.

16.02.2015 4 z 5


Mytologie Mytologie Roland Barthes

Doporučuji každému, kdo se chce podívat na produkty masové kultury z jiného úhlu pohledu. K pochopení některých esejí je třeba znát širší kontext, proto přiznám, že některé mne zaujaly více, některé méně. Valná většina je aplikovatelná na soudobé aspekty i po více než půl století od vydání.

08.02.2015 3 z 5


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Knížku mi donesla kolegyně. Přiznám se, že jsem ji otvírala s jistou skepsí a obavami, že mi nepřinese víc než emoční vývar. ALE jsem mile překvapena. Příběh se odvíjí nenásilně, vývojové zvraty nepůsobí jako snaha o výjimečnost. Při popisu drsnějších momentů došlo i na strach o hlavní postavy. Největším přínosem je pro mne bližší setkání se s Afghanistánem. Kniha mne přiměla vylovit ze svého povědomí obrázek o zdejším dění, sestavený do určité míry médii a zamyslet se .. A třeba načíst i něco víc.

28.01.2015 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Zhltla jsem ji za dva dny a jsem nadšená. Žádné pasáže mne neobtěžovaly, naopak například citace ze spisů dodávaly příběhu na autentičnosti. S časovými přechody ani s množstvím jmen jsem neměla sebemenší obtíž. Na jedné straně krásné vyobrazení lidí prostých, v duši i svědomí čistých, na druhé straně ukázka toho, kam až vede nenávist a lidská zášť. Doporučuji.

23.12.2014 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Skvělá!

06.12.2014 5 z 5


Hollywood Hollywood Charles Bukowski

Francois Racine, ten co si roztáčí svou ruletu, je nejlepší!

19.09.2014 4 z 5


Sladký čtvrtek Sladký čtvrtek John Steinbeck

Neobyčejné příběhy obyčejných lidí. Krása v prostotě.

28.08.2014 4 z 5


Na plechárně Na plechárně John Steinbeck

Nehledejte příběh, nepřemýšlejte. Prostě se nechte unést tou prostotou a lehkostí. Zdánlivě obyčejné autor dokáže popsat tak, že tam kde je na první pohled bída a bol, se ve skutečnosti skrývá svoboda a lidskost.
A mimochodem, nejen krásný obsah, ale i forma. Tj. obálka a grafická úprava od Pavla Růta.

24.08.2014 4 z 5


Sviňák Sviňák Irvine Welsh

Moje druhá Welshova kniha po Postelových tajemstvích mistrů kuchařů. Do poloviny jsem měla problém u ní vydržet díky surovějšímu a vulgárnějšímu stylu vyprávění. Nicméně to přece dělá Welshe Welshem. Pak se začala rozkrývat pohnutá Robertsonova minulost díky "druhému vypravěči" a rázem bylo dočteno. Takže těm, kteří by se nemohli stejně jako já "začíst" vzkazuji: "Vydržte, stojí to za to!".

14.08.2014 4 z 5


První kroky v podnikání První kroky v podnikání Martina Václavíková

Velmi čtivě a poutavě napsaná kniha. Nenásilně nabádá čtenáře k hledání odpovědí na základní otázky pro úspěšný start podnikání.

22.07.2014 5 z 5