Sladký čtvrtek

Sladký čtvrtek https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123474/bmid_sladky-ctvrtek-clG-123474.jpg 4 189 38

Cannery Row série

< 2. díl

Román světoznámého spisovatele, nositele Nobelovy ceny za literaturu, je volným pokračováním románu Na plechárně. Kaleidoskopický řetěz legračních i smutných, napínavých i tragikomických příhod spojený postavou myslitelského doktora, prolíná stále přítomný zahloubaný filozofický nadhled, který jako by s sebou na každou stránku nesl jakési vnitřní motto: hleďte, jaké je to hemžení, prosté a ubohé, ale lidské; takový je život, a děkujme mu za to, že jej můžeme s těmi prostými, drsnými, ale v jádru čistými lidmi žít, neboť oni jsou tou pravou solí země.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Sweet Thursday , 1954


více info...

Přidat komentář

kopeceli
17.03.2024 5 z 5

Já jsem si knihu tak užila! Bavily mne všechny postavy, jejich dokonalá charakteristika, vývoj. Bavila jsem se hláškami, ale i smutnila s panem doktorem, dojímala se nad Faunou a fandila Susii. Stainbeck byl prostě mistr!

palka452
19.02.2024 5 z 5

Skvěle jsme se bavily


Adiemus
17.03.2023 5 z 5

Kniha, kterou mohu vzít do ruky kdykoliv a znovu se začtu. Tentokrát jsem maně otevřela stránku, kde diskutuje doktor se Zmatkářským Hovnostářem a až mě zamrazilo. Jako by se dnešní mocní inspirovali Hovnostářovými myšlenkami...

jprst
30.12.2021 5 z 5

Dobré, prostě dobré, ostatně jako většina autorových knih."Plechárna" mi sice připadala povedenější, ale možná, že mě ovlivnil jen pocit nastavované kaše, ale na pět hvězd to bez výhrad má.

Teseme
14.07.2021 5 z 5

Hezká kniha, místy dojemná, bravurně napsaná! Doporučuji.

MaggieR
23.03.2021 5 z 5

Po prečítaní SLADKÉHO ŠTVRTKU som musela 1. časti na plechárni ubrať hviezdičku.

Trošku nečakané dielo od Steinbecka veľmi veselé a so šťastným koncom. To sa nedá povedať o iných jeho dielach kde je vykresľovaná hlavne krutá realita. Perfektne sa číta, príjemná zmena. Stale je to veľký Steinbeck akurát tu pridal trošku sentimentalnosti.

S týmto spisovateľom sa vám postavy zapisujú priamo do srdca.

marara
26.01.2021 4 z 5

Vyprávění svérázných postaviček z okraje společnosti. Chvíli trvá, než se člověk začte, ale je to příjemné čtení. Nejvíc mě bavila pasáž, kdy bordelmamá Fauna udílela rady Suzy, jak na muže:

"Ty i já v jednom kuse překypujem zázorama. Starou belu máme, Suzy, ne názory. My prostě papouškujem, co jsme slyšely nebo viděly v biografu. Bojíme se, že když se neprojevíme, zmeškáme autobus.

Teď přicházím k číslu tři: Skoro nikdo neumí naslouchat, a přitém je to tak snadný. Jde to skoro samo, automatick. A docela se přitom i pobavíš. A když mužskej vypravuje něco, co tě koneckonců interesuje, dej mu to najevo. Soustřeď se spíš na jeho myšlenky než na uvažování, co ty na to.

Nehraj si na něco, do čeho máš daleko, a netvař se , že víš něco, co nevíš. Pamatuj, že dřív nebo pozdějc pýcha předchází pád. A k tomuhle, ať už to je třeba za tisícáty, ještě doplněk: Historie nezná příklad, že by se někdo urazil kvůli otázce. Dejme tomu, že pan doktor řekne něco, čemu nebudeš rozumě, tak se zkrátka zeptáš. To nejhezčí na světě, co můžeš udělat pro kterýkoholi člověka, je dopřát mu, aby tě poučil...

Přimět lidi, aby na tebe mysleli, jde těžko, protože maj plný ruce práce s myšlením na sebe. Získat jejich pozornost se dá dvěma třema způsobama: Především mluvit. O těch lidech. Když vidíš něco příjemnýhonebo správnýho nebo hezkýho, pověz jim to. Ale nešvindluj. Nikdy nezačínej hádku, a když nějaká vypukne, počítej do sta, než se do ní namočíš. Na světě nejlepší způsob obrany je držet se stranou. Když si tě pak někdo všimne, chce ze všeho nejdřív pro tebe něco udělat. Nech ho. Nebuď pyšná a netrvď, že to nepotřebuješ nebo nechceš. To je podraz. Lidi jsou celí žhaví dát ti něco, co by se ti líbilo a co potřebuješ. To je vyzkoušený. Funguje to. Zkus to."
No není kouzelná?

Zorka
01.01.2021 3 z 5

Pro mě spíš zklamání. Čekala jsem Steinbecka s velkým S a nějak jsem se tentokrát nemohla začíst - úvod byl opravdu zdlouhavý. Druhá polovina knihy byla výborná, tam jsem už autora poznávala.

deirdre
19.12.2020 5 z 5

Vynikajúca knižka. V tomto zvláštnom čase jej čítanie pôsobilo ako balzam na nervy. Hoci po vojne sa doktor, Mack a ostatní zmenili a tým sa zmenila aj atmosféra na Plechárni, práve to umožnilo Steinbeckovi ísť viac do hĺbky postáv. A aj keď celkovo je knižka presiaknutá takou zvláštnou nostalgiou, humor ani ľahkosť jej nechýbajú. Stretnutie doktora s Jasnovidcom na pláži, Faunina prijímacia miestnosť, bývanie Suzy v kotly, a veľa iných scén, na ktoré nezabudnem. Akurát ma mrzí, že som si Faunine rady do života, čo sa chlapov týka, neprečítala skôr, hm.

helusa2
11.10.2020 4 z 5

Na Plechárně nasadilo velmi svižné tempo. Naladilo mě to v tom duchu, proto mi Sladký čtvrtek přišel poněkud zdlouhavý... Ale dobrý!!! Nevylučuji, že si ještě nějakého Steinbecka dám ;-)

meluzena
10.07.2020 3 z 5

Volné pokračování knihy Na plechárně, leč postrádá její lehkost. Pokud máte rádi nastavovanou kaši, směle do ní. Za mě: neurazí-nenadchne.

Vilma232
26.04.2020 5 z 5

Příjemné setkání s postavičkami spojenými s ulicí Na plechárně v městečku Monterey. Hoši z Grandlehárny i dámy od "Medvěda" a jejich úžasná velitelka paní Fauna, která je vlastně Flora - všichni ví, že jejich Doktor potřebuje životní družku.... Oddechové čtení.

BarboraZ
07.03.2020 5 z 5

Krátké a milé příběhy svérázných postaviček z města Monterey u kterých se pobavíte i zasníte. Doporučuji jako odpočinkovou četbu.

ddkk
16.02.2020 5 z 5

Příjemné pokračování příběhů z Plechárny. Poslouchala jsem jako audioknihu, která mne provázela každou volnou chvilku, kdy jsem nemohla číst...Steinbeckův humor je mi velmi blízký a u Sladkého čtvrtku tomu není jinak. Moc jsme se pobavila, zvlášť u Mackova rozjímání o institutu manželství:

"...Hele, mám teorii a dám ji do placu", řekl Mack, "jestli nejste na poslouchání moc sťatý. Tak ta teorie, až vám ji povím, vás nejspíš pořádně vydejří. Ale než se k ní vyjádříte, nezapomeňte, že ráno je moudřejší večera. Já si myslím, že pan doktor potřebuje manželku!"

"Cože?"

"No, ženit by se s ní nemusel", klidnil je Mack, "víte, jak to myslím."

Neobdařit absint mládence snášenlivostí, čekala by Macka série rvaček hned na místě.

"Prosím, abyste mne nepřerušovali. Hodlám probrat ženskou otázku ve Spojených státech. Vemte si rozvody a jejich příčiny a dojdete k jedině správnému závěru. Jediný člověk, který by neměl mít nic společnýho s výběrem manželky je ten, co si ji má vzít. To je nad slunce jasnější! A stejně jistý je, že když mu nikdo neporadí, skoro vždycky si veme tu nepravou."

"No jo, ale nejnebezpečnější je ženit se vůbec!"

"Máte chlapy, že se bez toho neobejdou," řekl Mack.

"Navrhuješ, abychom pana doktora, našeho nejvěrnějšího přítele, nacpali do manželskýho chomoutu?"

"Žádal jsem vás, abyste nestříleli vod boku a dřív se na to vyspali", upozornil Mack důstojně...

Pro mne za pět a doporučuji.

Jessica007
10.02.2020 5 z 5

Četla jsem knihu Na plechárně a hodně se mi líbila. Takže volné pokračování a tedy tuto knížku Sladký čtvrtek - jsem si nenechala ujít. Navíc se mi hodila do čtenářské výzvy. Příjemné čtení, humor, soudržnost lidí.. Líbila se mi.

VladiKlaisner
07.02.2020 5 z 5

Monterey je městečko které Jacku Steinbeckovi přirostlo k srdci, proto se sem po letech znovu vrací, tentokrát svým románem Sladký čtvrtek. Vtipná a nostalgická knížka mi přijde mnohem propracovanější a zároveň uvolněnější než její předchůdkyně.

smardice
28.01.2020 4 z 5

Knihu Na plechárně jsem zatím nečetla, takže nemohu srovnávat, ale i tak mě tato zaujala soudržností lidí, klidem a pohodou, okořeněné milým humorem, a podbarvené doktorovou krizi, který na vás dýchá při čtení z každé stránky.

bekule
20.01.2020 5 z 5

Tentokrát se celá Plechárna rozhodla že doktor potřebuje ženu stůj co stůj. Snad ještě povedenější pokračování Plechárny. Několik důležitých postav zmizelo, nové přibyly, Mack ustupuje do pozadí a hlavní roli dostávají doktor, Suzy a hlavně "čistá duše" Hazel , ale duch Plechárny stále zůstává. Nádhera.....znovu jsem se díky výzvě zamilovala do Steinbecka a rozhodla se letos si od něj opět přečíst více knih.
..............................................................................................................Výzva 2020/2

Horal123
20.01.2020 4 z 5

Volné pokračování mistrovského díla Na Plechárně. Jak už to tak často bývá když se autor po úspěchu knihy rozhodne pro další pokračování, většinou to nedopadne dobře. Zelený čtvrtek je určitě dobrá knížka, ale Na Plechárně je lepší.

mataj
12.01.2020 5 z 5

Příběh volně navazuje na knihu Na plechárně. Sladký čtvrtek je rovněž výtečná kniha, ale má trošku jinou atmosféru - lehce melancholickou a zádumčivou. A právě pro svoji lehkost a pohodu se mně osobně víc líbila kniha Na plechárně.