Markiibuks Markiibuks komentáře u knih

☰ menu

Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Skvělé čtení jako vždy. Užila jsem si to od záčátku do konce. Jen škoda, že jsem už dočetla a další díl zatím v nedohlednu. Nemůžu se dočkat.

01.02.2024 5 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Anthony Doerr

To bylo tak překrásné čtení. Já, bohužel, neznám taková slova, která by dokonale vystihla, jak se mi tato kniha líbila. Bylo to jako zblízka hledět na okno pokryté ledovými květy a bát se zhluboka vydechnout, aby ta krása nezmizela. Neuchopitelna a nepopsatelna krása, kterou jsem nalezla ve všech Doerrovych knihách. Je to výjimečná kniha. A mě zbývá jen poděkovat, že jsem si něco takového mohla přečíst.

27.11.2023 5 z 5


Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

I když je u mě Josef Škvorecký pan spisovatel, bylo pro mě těžké to číst, proto jsem nedočetla. Není to chyba knihy..

27.11.2023 3 z 5


Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Četla jsem tuto knihu jen proto, abych měla splněný další bod do čtenářské výzvy 2023. No, a řeknu vám, byla to opravdová výzva. Omlouvám se všem fanouškům Stephena Kinga, ale co to bylo? I když jsem z toho byla trochu rozpačitá, musím dát palec nahoru, protože pan King opravdu umí. Nejen, že mě přinutil do dvou v noci číst, ptotože jsem prostě potřebovala vědět, zda se podaří kletbu zlomit, do rána by to rozhodně nepočkalo. Dokonce jsem o tom i přemýšlela. Proč takový konec? Takže nakonec dávám tři hvězdy.

20.10.2023 3 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Bylo to hezké, milé čtení. Nevím, čím to je, ale tento díl serie se mi zatím líbíl ze všeho nejvíc. Vřele doporučuji, ale pozor při čtení budete mít neodolatelnou chut na čokoládu.

20.08.2023 5 z 5


Rudé orchideje ze Šanghaje Rudé orchideje ze Šanghaje Juliette Morillot

No, tohle teda bylo drsné čtení. Příběh byl moc hezky napsán. Nedokázala jsem číst tak jako jindy, musela jsem si dávat pauzy, abych vstřebala ty hrůzy. Pro mě jedna z nejlepších knih, které jsem letos přečetla. Myslím, že ji jen tak nedostanu z hlavy, že na ni nezapomenu. Uloží se mi někde tam, kde již mám Loutkaře z gheta a Nejmenuji se Miriam. Drsné příběhy, na které nelze zapomenout.

12.08.2023 5 z 5


Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Otomar Dvořák

Teda, já nemám slov. Tahle kniha, to bylo něco tak neskutečně krásného. Jsem ráda za tuhle cestu do minulosti, kdy jsem mohla spolu s Janem Nerudou navštívit řadu předních osobností té doby, stát u zrodu Národního divadla, almanachu Máj a prožít Nerudovy strasti i štěstí. Proč se takto Národní obrození nevykladá ve školách. Škoda jen, že neexistují skutečné cesty do dob dávno minulých, tolik bych si přalá potkat Jana Nerudu po boku s Vítězslavem Hálkem v Praze na zámeckých schodech a dát si s nimi skleničku mělnického U Ježíška ....

02.08.2023 5 z 5


Eiffel: Příběh životní lásky slavného stavitele Eiffel: Příběh životní lásky slavného stavitele Nicolas d'Estienne D'Orves

(SPOILER) To byla taková krása. Vůbec jsem netušila, jaký dojemný příběh se za touto známou stavbou skrývá. Věž jsem na vlastní oči ještě neviděla, ale vím, že až se tak stane, vybaví se mi, jak zoufalý a zlomený Eiffel nechává za zády odjíždejici fiakr se svojí láskou. Co všechno museli dva lidé obětovat, aby měla Paříž svůj monument. Knihu vřele doporučuji, zlehounka něžně se dotkne srdce, jako kapka ranní rosy stébla trávy.

04.07.2023 5 z 5


Stehlík Stehlík Donna Tartt

Pro mě jedna z nejúžasnějších knih, které jsem četla. V knihovně si mě sama našla, zvrátila se v polici v okamžiku, kdy jsem si vytahovala knihu o polici níž. Přečetla jsem si anotaci a... Hm, to zní zajímavě. Následně jsem ji zhltla v práci během tří nočních směn. Dostala se mi víc, než jen pod kůži. Tato kniha ve mě doslova něčím pohla, protože po přečtení můj dosavadní život začal nabírat zcela jiný směr,a to v pozitivním slova smyslu. Jsem velmi ráda, že jsem si mohla přečíst něco tak mistrovsky napsaného. Možná vám budu připadat pošetilá, ale já nevěřím, že to tenkrát v knihovně byla jen náhoda, cosi, co sama nedokáži pojmenovat, mi prostřednictvím tohoto románu umožnilo v období, kdy jsem si připadala v životě ztracená, najít spravný směr. Takže tuto knihu beru jako svůj soukromý maják, který svým světlem prozářil mou temnotu.

13.06.2023 5 z 5


Stará škola Stará škola Petr K. Procházka

Úžasná knížka. Nebudu lhát, když řeknu, že jsem čekala zhola něco jiného, když jsem knihu otevírala, byla jsem však mile překvapena. Nemůžu jinak, pět hvězd.

10.06.2023 5 z 5


Římská čest Římská čest Simon Scarrow

Opět jsem si s Catonem a Makronem skvěle užila. Takže nemůžu jinak než pět hvězd. Jen se mi nechce uvěřit, že to bylo již dvacáté dobrodružství. Nemohu se dočkat toho jednadvacátého.

02.06.2023 5 z 5


O čem se nemluví O čem se nemluví Kelly Rimmer

Myslím, že by takovéto knihy měli prodávat i s balíčkem papírových kapesníčků. Ne, vážně, je to krásný a dojímavý příběh. Kniha se mi líbila, bylo to neskutečně čtivé, nešlo dát z ruky. Určitě doporučuji..

08.05.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Když jsem knihu natěšeně otevírala a začetla se do prvních stránek, tohle jsem v žádném případě nečekala. Tolik zoufalství a beznaděje v jedné knize. Surové a děsuplné téma, ale mistrovsky zpracováné. V momentě, kdy mi došlo, co je vlastně Les, mě obešel chlad. A ten konec.... Celou dobu jsem věřila, že cácoře svitne alespon trošinku naděje a světla do budoucna, ale tohle je prostě život a ten často nemívá štastné konce. Jen mě zamrazilo, při myšlence, kolik takových cácor je tam venku. Je hrozné, když bezmocné a zoufalé dítě nenalezne nikde zastání, pomoc. A už vůbec ne ve vlastní rodině. Pasáž, kdy děvčátko opouští maminka a s jakou láskou pak připravuje vánoční balíček pod stromeček, mě doslova rvala srdce z těla. Já.. dočetla jsem před malou chvílí a jsem totalně paralyzována, šokována, zděšena, ale štastná, že jsem si tohle mohla přečíst. Děkuji, paní Mornštajnová. Je to úžasná kniha... Musím pochválit i obal knihy, moc se mi líbil a myslím, že k tomu, co se píše uvnitř dokonale pasuje. Vzkaz těm, kteří váhají, zda se mají pustit do čtení. Neváhejte, tohle prostě musíte číst.

02.05.2023 5 z 5


Černá smrt Černá smrt Franck Thilliez

Něco tak temného a děsivého jsem ještě nečetla. Knihu jsem zhltla během tří dnů. S každou další stránkou jsem byla šokovanější a napjatější , jak tohle jen dopadne, myslím, že i mnohdy jsem zapomínala dýchat. Nečekala jsem, že by Julie byla živá, ale tohle bylo víc než překvapující. Rozhodně doporučuji přečíst.

02.05.2023 5 z 5


Doktor z Varšavy Doktor z Varšavy Elisabeth Gifford

Kniha se mi velmi líbíla. Je to smutný a dojímavý příběh. Je dobře, že vznikají takovéto knihy, aby se nezapomnělo. Janusz Korczak dostal možnost zachránit se, ale rozhodl se zůstat s těmi nejbezbranějšími, až... Musela jsem knihu často odkládat, její písmena byla rozmazaná, tak mě to celé dojímalo. Rozhodně doporučuji k přečtení.

03.04.2023 5 z 5


Češtinářky Češtinářky Veronika Valíková

Kniha se mi velmi líbila, ač nejsem učitelka. Její čtení jsem si doslova užívala, přečteno na jeden zátah, i když na konci jsem byla "smutná", že je konec. Hlavní hrdinka mi neskutečně sedla, jako by jsme se spolu znaly od jakživa. Paralela skutečného života a příběhů z knih se mi neuvěřitelně líbila, v těchto pasážich jsem se s knihou vyloženě "mazlila". Dokonce mě inspirovala k přečtení dvou knih, které znám, také jsme se o nich učili na střední, ale dosud zůstaly mnou opomenuty. Takže za mě super četba.

03.04.2023 5 z 5


Násilí Násilí Alexander Staffa

Kniha mě zklamala, zbytečné rozvláčné popisy cest, schůzi. Dialogy zvláštní, musela jsem si je číst několikrát, abych vůbec věděla, kdo to říká. Příběh se téměř nikam nevyvíjel. Vydržela jsem do strany 176. Kniha je o ničem, i když slibovala silný a zajímavý příběh. Kdyby po mě někdo chtěl výtah z těch 176 stran, mnou přečtených, vůbec bych nevěděla, co psát.

03.04.2023 1 z 5