Černá smrt

Černá smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492244/bmid_cerna-smrt-SWv-492244.jpg 4 231 68

Nepopsatelná hrůza ve víru času. Mysteriózní thriller od mistra temnoty. V roce 2008 záhadně zmizí sedmnáctiletá Julie a případ otřese celým horským městečkem, odkud dívka pochází. Nejhorší ovšem je, že se do vyšetřování musí pustit její vlastní otec, náčelník četnictva Gabriel Moscato. V zoufalém pátrání nastane zvrat, když se zmatený Gabriel jedné noci probudí v místním hotelu a za okny padají mrtvá ptačí těla. Záhy se na recepci dozvídá, že se píše rok 2020 a jeho dcera je pohřešována už přes dvanáct let...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Il était deux fois , 2020


více info...

Přidat komentář

šipek
15.02.2024 5 z 5

Za mě dost neskutečný příběh, ale od vynikajícího autora. Kniha mě moc bavila a vřele doporučuji milovníkům tohoto žánru.

Žanek_Hantec
10.02.2024 5 z 5

Magořina jaxviňa. Betálný. Jako špica veliká, jen škoda, že tam nebylo přesně popsaný, jak došlo k temu, že měl na dvanáct jařin v řepě pustevnu. Ale sténě Žralok je Žralok, hodim čekanku na březnovó novodur bichlu.


terimila
14.01.2024 4 z 5

Hodně dobré. Začátek je naprosto strhující. Rozmotávání Gabrielova tajemství a toho, co dělal posledních 12 let, je totálně dechberoucí. Když se dostal do trezoru u své matky a našel tam, co tam našel, myslela jsem, že vyletím z kůže. Paráda.
Wow-dojem, učiněnej první polovinou, mi ale trochu zkorigovala půlka druhá. Několikanoční pátrání, kdy oba bývalí parťáci překvapivě snadno proletěli několika setkáními, místy a odhalili, co se odhalit dalo, ty jsem ještě nějak snesla... i když přitažené za vlasy to bylo dost. Ale ty dva Gabrielovy úniky a vyřešení problémových osob, jakož i řešení situace ze strany těch dalších... to už mi přišlo moc. Trochu narychlo a trochu moc unáhlený. Taky jsem na konci postrádala vysvětlení toho, co a proč se vlastně stalo Gabrielovi - proč právě tehdy, proč právě tohle... a co ti ptáci?
Ale celkově to stálo zato a bylo to to hodně dobré seznámení s autorem. Myslím, že sáhnu i po dalších.

Janaves
27.12.2023 4 z 5

Napínavé čtení, Nedokončený rukopis se mi líbil víc.

seabook04
09.12.2023 2 z 5

První polovina naprosto skvělá - příběh se nám otevírá jednou zajímavější a temnější záhadou za druhou a jako čtenář jste natěšení na to, co vše přijde. No jenomže když to přijde, za moc to nestojí.

Zhruba po polovině knihy a seznámení se s většinou důležitých postav a dějových linek, které se v současnosti potkávají, jste jako čtenář doslova nabušení a čekáte, co přijde teď. No a tak za druhou polovinou knihy přichází smotaná, nelogická a přeplácaná vysvětlení, které naprosto (doslova) zabíjejí počáteční temnotu a potenciál a v některých případech i otevřené linky zaplácají jakoby se vlastně vůbec nestaly...

Charakteristika a barevnost postav v první polovině byla naprosto perfektní! Nevíte, kdo jaký doopravdy je, co (ne)skrývá, na čí je straně, jakou má roli... ale opět, po druhé polovině se toto všechno "jakoby nic" vytratí a je zaplácnuto vysvětlením, které jakoby si autor na poslední chvíli vytáhl z rukávu.
To stejné vlastně platí i u stylu psání autora - první polovina je tajemná, jazyk barvitý, dialogy i myšlenky postav brilantní a druhá? Otočka o 180 stupňů...

Byla to moje první kniha od autora a časem se do dalších pravděpodobně pustím, jelikož pevně věřím, že negativní hodnocení této knihy ovlivnila druhá polovina knihy a témata zvolená při uzavření příběhu, která mi tady prostě nesedla - ne obecně, ale do samotné příběhu...prostě nedošlo k takovému tomu uspokojivému secvaknutí skládačky, což je za mě u thrilleru / detektivek must-have.

Hodnocení: 2,5/5*

konicekbily
29.10.2023 5 z 5

Nereálná zápletka, ale tak dobře zpracovaná a postupně objasňovaná a za vynikajícího vypravěčského umění autora, mi dala pohodu při čtení. Ve střední části si tempo uvadalo, celkový dojem je velmi dobrý!

jarin58
17.10.2023 5 z 5

Už samotný název vypovídá že půjde že zde nepůjde o jednoduchý námět.Kniha je hned od začátku napínavá,kolikrát jsem si říkal kdy dojde autorovi dech,ale vzase něco vytáhl z rukávu.Za mně plný počet hvězd.

Petronela16
22.09.2023 1 z 5

Absolutne suhlasim s MíšaS a uz viac ani neviem čo k tomu dodať a ani sa mi to veľmi nechce.S autorom končím, zrejme nie som cieľová skupina.

nada3314
08.09.2023 5 z 5

Franck Thilliez se tímto počinem stává můj oblíbenec v rámci žánru thrillerů přidávám si ho na seznam a budu chtít číst vše, co napsal! Už v první knize Pokoj mrtvých, kterou jsem od něj přečetla si mě získal svým osobitým propracovaným stylem, který mi neskutečně sedl. I když jsou jeho romány trochu delší, tak u čtení jsem se ani trochu nenudila a nepřišlo mi, že by tam bylo něco navíc. Takhle vymazlený a do detailu propracovaný thriller se čte vážně krásně a naprosto sám.

Věřím, že jeho drsný styl bude sedět všem milovníkům thrillerům a dokonce i těm co mají radši trochu tvrdší kousky. Takže klidně i pro chlapy! Franck umí navodit atmosféru a vše do detailu popsat, tak, že se při čtení o hlavní hrdiny bojíte, na hrudi Vás z toho tíží, prostě dokáže přenést emoce, tak dokonale, že máte pocit, že tam jste v ději s nimi.

Jsem trochu smutná z toho, že jsem se do jeho knih nepustila dříve! Nevím, proč mi to trvalo tak dlouho. Na 100% doporučuji a nemůžu se dočkat, až se pustím do další autorovy knihy vidím to asi na Nedokončený rukopis protože jsem si až pozdě všimla, že je v zahraničí vedený jako 1. díl a Černá smrt je 2. díl. U nás to není označeno, takže jsem je četla opačně, ale nevadí i tak jsem si čtení užila.

ester4597
16.07.2023 3 z 5

@muj_dousek_knihy
Setkání s tímhle autorem bylo pro mě první setkání a zároveň bylo příjemné.
Thriller mi přišel opravdu originální a zatím jsem se s tímhle zpracováním a myšlenkou příběhu nesetkala.
Občas jsem se ztrácela. Například jsem nevěděla kdo mluví, ale po nějaké době jsem se zorientovala. Kniha se mi četla pomaleji, ale příběh byl fakt super.
Dlouho jsem nečetla něco tak promyšleného do posledního puntíku.
Děkuji @albatrosmedia za poskytnutí knihy

Magdalenkačte
06.07.2023 4 z 5

V roce 2008 zmizí z malé vesničky ve Francii mladá, sedmnáctiletá dívka Julie. Po jejích stopách se vydává náčelník četnictva a zároveň její otec Gabriel Moscato.
Zvratem v příběhu je moment, kdy se Gabriel probudí v místním hotelu, a zjišťuje, ze je rok 2020 a Julii hledá marně už 12 let. Současně z nebe padají mrtvá ptačí těla a to celou vesnici šokuje.
Gabriel se následně setkává s bývalým kolegou Paulem a tomu vnukne myšlenku v pátrání po Julii oficiálně pokračovat.
Přijít na to, co se vlastně před 12 lety stalo je složité, ale oba muži v průběhu času narazí na tajné společenství a jejich zvracený motiv je žene dál.
Je možné, že Julie stále žije? A jak se do celého příběhu připlete výzkum na univerzitě v Polsku?

Mě osobně ze začátku kniha moc nebavila, protože jsem nechápala ten časový posun Gabriela a vlastně ani ty mrtvé ptáky, ale pak se to rozjelo takovým způsobem, že akutně potřebuji další knihu od Francka Thillieze Nedokončený rukopis, abych zjistila další souvislosti.

Anniee
17.06.2023 4 z 5

Je to čtivá kniha, o tom žádná. Děsivá, krutá, místy nechutná. Ale proč má proboha tolik stránek a tak moc se táhne? První polovina je neskutečná, tápete spolu s hlavním hrdinou a zadržujete dech. A v druhé polovině si často jen říkáte ať už to skončí, kam že se to vlastně může až dostat. Do jakého extrému.
To všechno ale člověk zkousne. Věc, kterou nechápu nejvíc, je ta, že u nás to není vedený jako druhej díl, zatímco všude jinde Jo? Všude jinde je pokračování a u nás jen další standalony? To mi nepřijde moc oukej.

MíšaS.
15.06.2023 2 z 5

Zdlouhavý, přeplácaný nesmysl. To bylo to první, co mi po přečtení knihy napadlo. Začátek jakž takž, zápletka s pamětí dobrá, ale pak to šlo do kytiček. Ke konci jsem už i přeskakovala. Za mě to nemá ani na průměr...

Petras_ka
23.05.2023 4 z 5

Neopísateľná hrôza vo víre času - tento popis, ktorý sa nachádza na zadnej strane obálky je pre túto knihu úplne výstižný. Napínavý, desivý, zvrátený thriller, ktorý vás núti čítať ďalej a ďalej.

Aya81
18.05.2023 5 z 5

Tak to byla jízda.. nemám co dodat, napětí střídalo znechucení, skvěle vystavěné až do konce. Jen to možná chtělo začít předchozí knihou, což jsem netušila. Ale nevadí, knihu jsem si užila.

Markiibuks
02.05.2023 5 z 5

Něco tak temného a děsivého jsem ještě nečetla. Knihu jsem zhltla během tří dnů. S každou další stránkou jsem byla šokovanější a napjatější , jak tohle jen dopadne, myslím, že i mnohdy jsem zapomínala dýchat. Nečekala jsem, že by Julie byla živá, ale tohle bylo víc než překvapující. Rozhodně doporučuji přečíst.

tulip131
27.03.2023 4 z 5

Děj je samý zvrat, vše komplikuje ztráta paměti a ti co by mohli skutečnosti objasnit, jsou mrtví.

ArwenAragorn
25.03.2023 5 z 5

81%
Gabriel ji něžně objal a pak o krok ustoupil. Stál tam, tiše brečel a oběma rukama si zakrýval ústa. Připadal si jako vězeň, který se po mnoha letech dostane na svobodu a najde všechno změněné, tváře i svět, a uvědomí si, že čas, který strávil mezi čtyřmi stěnami, už nikdy nedokáže nahradit.
__________________________________________________________________________________________________________________
Pozor SPOILER:
Skvělý, ale velmi temný, depresivní, příšerně zvrácený thriller. Na začátku jsem se trochu zarazila v tom časovém posunu, ale nápad je to dobrý. Jinak je thriller napínavý a jak už je u Francka Thilieze obvyklé, velmi čtivý. Jen konec jsem si představovala jiný. Zloduši jsou sice potrestáni (vlastně se navíc zabili sami), ale žádné světýlko naděje tady není. Kdyby aspoň autor nechal přežít Julii, on ale rozhodl jinak. Tak se celý thriller stává velice bezútěšným a to je vlastně i jeho další charakteristika.
Určitě doporučím, i když je to nejstrašnější kniha, kterou jsem zatím od autora četla. Po ní by byla dobrá volba romantika nebo pohádka.

Hanina61
19.03.2023 5 z 5

Hodně temné, stejně jako "Nedokončený rukopis"... A nad spletitou prokombinovaností příběhů z "Nedokončeného rukopisu" a "Černé smrti" nelze než žasnout, svědčí o autorově genialitě... Obě se četly jedním dechem a víc netřeba dodávat...

kubule
24.02.2023 5 z 5

...další skvělé dílo autora...jak temné a děsivé může být jednání člověka...a pak si vzpomenete, že jste absolvovali výstavu BODY a přijde vám to ještě děsivější...jsem zvědavá, s čím přijde příště...a už teď se těším...

Štítky knihy

thrillery zmizení lidí

Autorovy další knížky

Franck Thilliez
francouzská, 1973
2016  85%Syndrom E
2019  80%Krvavý anděl
2021  89%Pandemie
2019  89%Strach
2017  88%Smrtící DNA

Kniha Černá smrt je v

Právě čtených5x
Přečtených264x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených16x
Knihotéce172x
Chystám se číst225x
Chci si koupit59x
dalších seznamech9x