marketa9239 marketa9239 komentáře u knih

☰ menu

Cesty hrdinov Cesty hrdinov Ivana Molnárová Dubcová

Krásné oddychové čtení. Humorem protkaná dantasy, kde o dobrodružství a akci neni nouze. Ja se s knihou skvěle bavila a doporučuji si hnihu přečíst, každý si zde najde něco svého:)

08.04.2024 5 z 5


Ten, co kráčí se Smrtí Ten, co kráčí se Smrtí Barb Rýdl

Co musím vyzdvihnout nejvíce je grafická úprava knihy. Takhle pestrou knihu jsem ještě v ruce nedržela, kniha lahodila mému oku a barevné ilustrace nádherně doplňovaly příběh.

Tak jak je pestře barevná kniha, tak přesně taková je i Smrt. Nečekejte žádného kostlivce s kosou, Smrt z této knihy je neuvěřitelně upovídaná a extravagantní dáma a věřím, ze si ji zamilujete stejně jako já.

Příběh má detektivní zapletku, podkreslenou hned několika příhodami z různých světů. Jedna ze zápletek nás i hezky naladí na druhý díl, který doufám přijde co nejdříve.

Pokud je opravdu smrt taková jako v této knize, tak se na tu svoji smrt těším. Každý zvelebuje život a na smrt tak nějak zapomínáme. Miluju tohle téma a celkově příběhy související se Smrtí. Zde je opravdu úžasná ale ne dokonalá bytost, je to bytost která má ráda humor a je i omylná, což se mi líbí. Dokonalost je prostě nepřirozená a nemám ji u postav ráda.

Knihu doporučuji všem, co si libují v crazy účesech, všem co si dovolí sklenku vína před spaním a všem těm, co na smrt zapomínají.

24.03.2024 5 z 5


Kláru si chce koupit každý Kláru si chce koupit každý Heliodor Šimanik

Jak lehce dokážeme odsoudit někoho koho neznáme? Kde je hranice mezi tím být dobrý a zlý? Jak se popasovat s těžkostmi, které nám život přináší? Co nás čeká po smrti? Proč děláme závěry u situací o kterých pořádně nic nevíme?

Tato útlá kniha obsahuje jeden příběh ale velkou spoustu moudrých vět.
Občas jsem se v ději zasekla, je zde dost zvratů a některé počínání postav je velmi zvláštních. Velmi se mi líbili otazky v knize kladené, které mne nutili i dost přemýšlet nad životem.

Knihu jsem.jiste nečetla na posled, ihned si ji objednávám a věřím, ze při dalším čtením mi kniha ukáže zase něco jiného.

"Máme plnou hubu keců o lidství, ale čím dál sofistikovaněji se dokážeme masově zabíjet."

"Když se mi totiž v životě
přihodilo něco zdánlivě špatného, často se později ukázalo, že
mě to něčemu naučilo, nebo rovnou posunulo ke štěstí.
A když ne, tak potom je nutné uvažovat proč se to stalo. Pokud
totiž nepochopíš, proč se ti tyhle věci dějí, budou se opakovat až
do tvého zmaru."

"Nikomu nezačinej
pomáhat kvůli falešné touze zavděčit se Bohu, protože on má
obličej rozdělený na dvě zcela opačné půlky. Takže pokud chceš
pomáhat chudobným a trpícím, tak jenom s myšlenkou dostat
lidstvo do bezpečného středu, ne sebe do ráje."

18.03.2024 5 z 5


Obvinená Obvinená Lucia Sasková

Probudit se a zjistit že jsem zavřená na psychiatrii aniž bych věděla proč, je moje noční můra. Psychothrillery mámvelmi rádaa vždysi jejich čtení užiji, i kdyžmi někdy přivádílehkénoční můry.
Autorka si v této knize "vyhrála" s různými diagnózami - od depresí až po rozdvojenou osobnost.

Knihu jsem přečetla za jediný den a nebyla jsem schopná ji odložit. S každou strankou jsem čekala, jak se bude psychický stav hrdinky vyvíjet. Byla jsem i napnutá, kdo že je ten tajuplný muž, který ji z venku pozoruje.Bylo překvapující zjistit kdo je a jakou má v ději roli. Příběh je plný zvratů a závěr je brilantní a neočekavaný.

Malé minus bych dala tomu, že ne všechny souvislosti byli vysvětleny, ale možná se jen stalo, že jsem je v záplavě informací nepostřehla.

Obvinená je skvělý thriller, který si prostě musíte přečíst! :)

07.03.2024 5 z 5


Zemři, Kaine: Svatyně Zemři, Kaine: Svatyně Ludmila Svozilová

Wau! Tohle byla neskutečný příběh. Většinu knihy jsem vubec nechápala co se děje a když uz jsem si myslela, že jsem na něco přišla, tak mne vzápětí aurorka vyvedla z omylu. Nejčastější slova, která ze mě šla, bylo - Tohle jsem nečekala. Od začátku po konec se motáte v příběhu, mozek se vám může zavařit a prostě hltáte jednu stranu za druhou.

Postavy jsou brilantní. Hlavní hrdinka je sympatická a inteligentní postava. U dalších postav prostě myslíte, jak jsou fajn a za nedlouho měníte svůj názor a nebo naopak. Sajn mne velmi zaujal, ja do poslední chvíle netušila co si o něm mám myslet.

Smekám klobouk před autorkou a jejím umem navodit tu spravnou tajuplnou atmosféru v příběhu a nemůžu se dočkat, jak se mi do ruky dostane druhý díl.

07.03.2024 5 z 5


Barva nachu Barva nachu Alice Walker

Román je velmi silným příběhem utlačované černé ženy. Celie nemá téměř žádná práva a je nucena muže ve svém životě poslouchat na slovo. Příběh je to smutný, ovšem později se Celie díky pomoci své "kamarádky" staví na své vlastní nohy a my můžeme pozorovat nárůst sebevědomý a také získání vnitřní ženské síly, která se nebojí mužům postavit.

Velmi se mi líbilo, jak rodina zde vždy drží při sobě a to i tak, že spolu vychází i třeba bývalé manželky či milenky. Rodinná soudržnost pro mne byla velmi inspirativní.

Chvíli jsem si zvykala na styl psaní, který je velmi jednoduchý, například je zde úplná absence uvozovek a slova jsou gramaticky špatně psaná. Tento fakt ovšem dal větší uvěřitelnost, že dopisy psal někdo, kdo nemá nijak vysoké vzdělání.

Kniha ziskala dvě nejdůležitější literární ceny a byla i zfilmována Stevenem Spielbergem.

Knihu doporučuji všem ženám, které si myslí, že je jejich život těžký. Po přečtení jistě svůj názor přehodnotíte. :)

06.02.2024 4 z 5


Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

Tak tento kousek není nic pro slabší povahy.Kniha je nacpaná okultismem, démony, brutálními přestřelkami a sexem, spoustou sexu.

Filip je zřizencem důchoďáku, což je ústav pro lidi posedlé démony. Demoni neboli Déčka jaou pěknou sebrankou a vymítání ani jejich zabití je na dlouho nezdrží a tak je Filip chytá a zavirá pravě do důchoďaku. Vše se ovšem jednoho dne pořádně pokazí a nebe se začne zbarvovat do ruda. Filip se svojí sestrou mají být nástrojem pro přivolání samotného Lucifera na naši hříchem protkanou zem. Jejich matka je tak trochu potížistka s velkou zálibou v okultismu a v obcování s démony.

Kniha je plná akce, která zaplňuje snad všechny stránky knihy. Jen je škoda, že je ta akce pořád stejná a tak v půlce knihy vás už nic nepřekvapí a to včetně konce. Jako oddechovka pro milovníky brutálního humoru a pro tak trochu úchylné povahy je to bomba čtivo. Ja jsem si teda čtení užila. :)

Postavy jsou takové surové bych řekla, nikdo se s ničím nemaže a nenajdeme zde ani jednu svatou duši, ačkoliv někteří hrdinové tu běhají v mnišských rouchách. Velmi mne zaujal Hromádka, i když v bližším kontaktu bych s ním asi být nechtěla.

Knihu doporučuji všem, co rádi kouří Chesterfieldky, všem co ví, co je to pentagram a všem co milují černý humor a kofolu

29.12.2023 4 z 5


Pán nočních můr Pán nočních můr Jana Kvičerová

Za mě je tato kniha opravdu vydařená a čtení jsem si užila.

V knize si autorka bravurně vyhrála s otázkou dobra a zla - každé Světlo má v sobě Temnotu a naopak. Je jen na každém, k čemu se vice priblíží a Temné bytosti mohou mít větší srdce než Světelné bytosti.

Fantazie a Imaginace je zde stěžejní - díky ní se vytváří sny a je po něm pojmenovaný celý jeden svět. Velmi se těším, jak si autorka vyhraje i s těmi ostatními. Tento mi doslova vzal dech.

Hlavní hrdinka, není doslovně hrdinkou. Má spoustu chyb a je uvěřitelná. I když své zlomené srdce léčí spíše jak zhrzený muž Via je mi prostě neuvěřitelně sympatická, držela jsme ji palce a opravdu dost se rozčilovala při nespravedlnost s ní spojenou.

Konec mne velmi překvapil, byl smutný a srdcervoucí. Teda alespoň mé srdce plakalo a bude netrpělivě vyhlížet další díl abych mohla sledovat jak se osud Annuvie bude nadále formovat.

Knihu doporučuji všem, co mají krásné sny, ale i těm, které navštěvují noční můry. Všem, co si myslí, že jsou jejich rodiče krutí a všem co se nebojí fantazie.

20.10.2023 5 z 5


Nel - Příběh Cornelie Fetterlyové Nel - Příběh Cornelie Fetterlyové Kristyna Andrews (p)

Knihu jsem zaregistrovala už nějaký čas zpátky, no popravdě jsem se o ni vůbec nezajímala a ani dál nestudovala. Díky růžové obálce a obrázku mladé ženy jsem knihu zařadila jako další romanťárnu a těm se radši vyhýbám. Ano, staré dobré rčení "Nesuď knihu podle obalu " mi ukázalo jak moc jsem se spletla. Pod touto sladkou obálkou se ukrývá skvělé sci-fi pro ženy a asi nejen pro ně.

Kniha se mi četla pěkně. Většinu knihy se seznamujeme s hlavní hrdinkou Cornelii a jsme svědky její neuvěřitelné proměny, ať již po fyzické ale především i psychické stránce.
Nel se mi ze začátku moc nezdála, na mne byla až moc něžné, milé a dokonalé "stvoření". Ovšem postupem času se mi libila víc a víc. Velmi mne bavilo sledovat, jak Nel bojuje sama se sebou, s jejími přesvědčeními a jejími hodnotami. Do příběhu se dostává i několik vedlejších postav a někteří jsou teda pořádní mizerové.

Konec příběhu je jedna velká akce, která nám otevírá dveře k druhému dílu. Ten doufám bude vydaný co nejdříve, jelikož jsem velmi zvědavá jak půjde Nel za pomstou a jaké další hrdinky se objeví.

Knihu doporučuji všem vědátorkám, pacifistkám, nanicovatým zbohatlíkům a všem co se nebojí prát za sebe a lásku jejich života. :)

16.10.2023 5 z 5


Tajemství obsidiánu Tajemství obsidiánu Petra Martišková

Za mě velmi povedené YA fantasy. Přála jsem si zase být náctiletou a poprvé se zamilovat

Velmi se mi líbili citáty k jednotlivý kapitolám, každý z nich jsem si musela opsat :)

Démoni jsou oblíbeným námětem a tady jsou možná až moc sympatičtí, mno uvidíme v dalších dílech :) Každopádně třeba Damienem bych se nechala "posednout" velmi ráda

Na českou tvorbu jsem zde našla až pro mě nadbytek amerických klišé (středoškolské party jak z High School Musical, potřeba být všude s hrnkem velkého kafe a neuvěřitelná ostraha školy), po debatě s autorkou jsem pochopila, že je to už typické i pro české "puberťáky" - až na tu střeženou školu.

Našla jsem zde pár nesrovnalostí, které nejdou zveřejnit tak abych nedala spoiler...mno doufám, že budou v dalších dílech vysvětleny. Netrpělivě tedy budu vyhlížet druhý díl, který bych měla mít co nevidět v rukou.

10.10.2023 3 z 5


Geostorky Geostorky Petr Brož

"Prostředí na Zemi je propojený komplexní systém, kde jedno mávnutí motýlích křídel může udělat divy."

O čem je Montrealský protokol? Může být odvátý saharský písek prospěšný? Co vše dokáže ovlivnit výbuch sopky? A víte co jsou to tekuté jíly? Nevíte? A chcete se toto všechno dozvědět?

Tak v tom případě neváhejte a sáhněte po této krásné knize. Říkáte, že geovědy nejsou nic pro vás? To je velký omyl, týkají se nás všech, jelikož obýváme tuto krásnou modrou planetu a s ní tyto geovědy úzce souvisí!

Kniha se četla sama a díky čtivě napsaným příběhům jsem pochopila všechny problémy v knize popsané. Příběhy jsou napínavé a vysvětleny takovým způsobem, že to pochopí úplně každý, a dokonce i ten, který ve škole nedával vůbec pozor! Kéž by tímto stylem dokázali i učitelé podat problematiku jednotlivých věd, to bychom si pak ze školy odnášeli moudrost, poznání a pochopení a věřím, ze by nás ta škola hned více bavila. :)

Nejvíce mě zaujala problematika sopek, všechny zmíněné sopky jsem si vyhledávala a obdivovala jejich krásu, ovšem již s vědomím, jak moc dokáží ublížit a jak dalekosáhlé následky jejich erupce mají.

Jako velikou přidanou hodnotu u knihy shledávám nádherné ilustrace, které každý příběh podtrhnou. A ilustrace máme jistě rádi úplně všichni.

Do své, teda vlastně synové knižní sbírky musím přidat i Vesmírníček, který v něm doufám vzbudí zájem o vědu, tak jako tato kniha vzbudila tento zájem u mě.

30.09.2023 5 z 5


Prebudená mágia Prebudená mágia Natali Fox

Wau, potřebuji další díl! :) Tak tahle čtyři slova vystihují mé pocity z této krásné knihy.
Young adult fantasy patří mezi mé nejoblíbenější žánry - ano vím, že do této věkové kategorie už nepatřím ale to mě od jejich četby neodradí. Pohadky a příběhy plné pohádkových bytostí a magie miluji od mala a Katja má všechno z toho.

Katja je nádherným příběhem o přátelství, náhodných setkáních, lásce, zradě a taky o určitém druhu magie. Ta magie se opravdu teprve v tomto díle probouzí a já se už nemůžu dočkat dalších dílů, abych se dočetla, jak si s ní autorka "vyhrála".

Kniha se mi četla lehce, svižně a nechtěla mne pustit k vaření, takže to znamená, že je to pro mne dokonalé počtení! Závěr byl dokonalý. Měla jsem pocit, že tento díl byl pěkně uzavřen a velmi nadchnul pro další díl.

Velké plus davám i krásné obálce a ilustracím uvnitř knihy

24.08.2023 5 z 5