Tajemství obsidiánu

Tajemství obsidiánu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466900/bmid_tajemstvi-obsidianu-1Hj-466900.jpg 4 188 42

Tajemství obsidiánu série

1. díl >

Soukromá elitní škola v Praze. Dívka, která nemá tušení o svém předurčení. Kluk ze starého královského rodu démonů. Osud, kterému se nedá vyhnout… První díl české fantasy, který si nemůžete nechat ujít! Sedmnáctiletá Anna žije se svým poněkud podivínským dědečkem vcelku normální život. Právě vstupuje do závěrečného ročníku střední školy a jediné, po čem touží, je zdárně udělat maturitu. O temném světě, jehož je řízením osudu součástí, nemá nejmenší tušení, dokud se jí na zádech neobjeví podivné znamení. Damien pochází ze starého královského rodu démonů a ani trošku se mu nelíbí otcův příkaz – má předstírat, že je středoškolským studentem, aby našel nebezpečného zaklínače. Dosud nezasvěcený nepřítel zatím nemá o svém osudu tušení a jako jediný dokáže démony zabít. Navíc se prý ukrývá mezi studenty prestižní školy v Praze. Damien ho touží rychle najít, zlikvidovat a zmizet. Věci se však zkomplikují. Dokáže se postavit své rodině i zažitým tradicím? A tuší vůbec, kdo je ta dívka, do které se zamiloval? Tajemství obsidiánu je první díl plánované young adult fantasy trilogie zkušené české autorky.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , CooBoo
více info...

Přidat komentář

Brambora_Šeby
18.03.2024 4 z 5

Příběh hezký, zakázaná láska jako z katalogu, jen do té Prahy to nějak nesedělo. Akce sice moc nebylo, ale toho se snad dočkáme v dalším díle.

Anor505
28.11.2023 4 z 5

Dlouho jsem měla chuť na YA fantasy „něcojakostmívání, takže mi Tajemství obsidiánu krásně padlo do noty. Prostředí soukromé střední školy v období Halloweenu bylo fajn, stejně jako toulky uličkami staré Prahy.
Anna byla po dlouhé době velmi sympatická hlavní hrdinka, která se chovala přiměřeně ke svému věku a přitom mi nelezla na nervy. Příběh byl napínavý, přehledný a tajemství postupně odkrývaná. Romantické linky bylo tak akorát a jsem zvědavá, jak to démoni vlastně s láskou mají, nejspíš to nebude jen tak.
Jednu hvězdičku jsem ubrala za posledních pár kapitol, kde mělo napětí a tempo příběhu gradovat, ale to se bohužel moc nepovedlo. I tak jsem ráda, že mám druhý díl doma a můžu hned číst dál.


Lidska_ctecka
27.11.2023 4 z 5

V podstatě mě vytáhla ze čtecí krize. Nebo mě alespoň "donutila" si na čtení najít čas a po delší době si to opravdu užít. Skvělá fantasy s velkou dávkou romantiky, takže ideál. Navíc originální - nevěděla jsem, co si mám myslet a dokázala překvapit. Čte se opravdu rychle, ani jsem nevnímala, jak děj rychle postupuje a najednou konec prvního dílu...

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Ďalšia skvelá kniha!

Pre milovníkov YA Fantasy ako stvorená

Kniha ma zaujala hneď od prvej strany, síce musím povedať, že hlavná hrdinka Anna má neskutočne vytacala ale priznaj me si koho by nestala celá situácii okolo nej!

Damien - typický zlý chlapec, krásny s úžasným úsmevom a temnou stránkou ale treba uznať, že zrovna po takých nám srdce plesá

Dej bol výborný, zahalený tajomstvom a strany som hltala jednu za druhou a ten koniec?

Nutne potrebujem ďalšiu časť !

marketa9239
10.10.2023 3 z 5

Za mě velmi povedené YA fantasy. Přála jsem si zase být náctiletou a poprvé se zamilovat

Velmi se mi líbili citáty k jednotlivý kapitolám, každý z nich jsem si musela opsat :)

Démoni jsou oblíbeným námětem a tady jsou možná až moc sympatičtí, mno uvidíme v dalších dílech :) Každopádně třeba Damienem bych se nechala "posednout" velmi ráda

Na českou tvorbu jsem zde našla až pro mě nadbytek amerických klišé (středoškolské party jak z High School Musical, potřeba být všude s hrnkem velkého kafe a neuvěřitelná ostraha školy), po debatě s autorkou jsem pochopila, že je to už typické i pro české "puberťáky" - až na tu střeženou školu.

Našla jsem zde pár nesrovnalostí, které nejdou zveřejnit tak abych nedala spoiler...mno doufám, že budou v dalších dílech vysvětleny. Netrpělivě tedy budu vyhlížet druhý díl, který bych měla mít co nevidět v rukou.

sidonka
07.10.2023 4 z 5

Stále si k tomuhle žánru hledám cestu a s touto knihou opět posun, prima prostředí Prahy a hodně zajímavý příběh

petulkapeta
01.10.2023 5 z 5

,,Je mi to fuk,musim ji za každou cenu ochranit. I kdyby mě měla navždycky nenávidět. Hlavně že bude žit."
Ooo jak ja to miluju,skvela napsany příběh takova zakázaná laska k zomu všemu demoni,tajemno,parada...

Jidu
03.08.2023 5 z 5

Já se prostě čím dál tím víc přesvědčuji, že jsem byla pěkná trubka, když jsem se vyhýbala českým autorům. Takhle zpětně absolutně nechápu, proč jsem to dělala. Tohle byla taková paráda!

Originální a neskutečně krásně vykreslený svět démonů a zaklínačů vás zkrátka pohltí. Hlavní hrdinka je klasická nanynka, která vám zaručeně bude pít krev svojí naivitou, ale to k tomu zkrátka patří. No a Damiena budete milovat, to nejde jinak.

Oceňuji, že to není klasická upířina, že si autorka opravdu dala práci s vymyšlením světa, v kterém se děj odehrává. Je to fakt něco jiného a neskutečně se mi to líbí. I samotná elitní soukromá škola se povedla, není to ledajaká střední.

Zkrátka a dobře nemám co vytknout. Je to dokonalé a já nutně potřebuji další díl, protože konec je teda neskutečně otevřený!

Stanislava27
03.08.2023 5 z 5

Na začiatku vás autorka zoznamuje s hlavnými hrdinami Annou, Jasmínou a Alexom,ktorí chodia spolu do súkromnej školy v Prahe. Po príchode nového spolužiaka Damiána sa príbeh rozbehne a poviem vám že to bola riadna jazda wauu.... prežívala som spolu s nimi celý príbeh.
Veľmi sa mi páči, že autoka dala do knihy aj historické fakty , ktoré knihu urobili o to ešte zaujímavejšou :)
Len mi bolo ľúto, že sa tak rýchlo skončil
A už sa neviem dočkať pokračovania, ktorý určite bude stáť za to :)

Kto ešte nečítal tak by to mal napraviť :) určite odporúčam
Za mňa rozhodne 5* /5*
@petra_martiskova veľmi pekne ďakujem.

Kate3003
20.07.2023 2 z 5

Pro mě první kniha, kterou jsem od autorky četla a bohužel maličko zklamání. Nemůžu říct, že by celý příběh byl nějak hrozný nebo, že by se kniha špatně četla. V knize se, ale objevilo spoustu nelogických maličkostí, které mi pokazily celkový dojem.
Z knihy jsem měla pocit, že původně nebylo vůbec v plánu zasadit celý příběh do Prahy potažmo do České republiky. Když už se náhodou u postavy objeví české jméno, tak u postavy ke které to podle jejího popisu vůbec nesedí. Střední škola celkově působí taky spíš z amerického filmu než z Prahy a i to že se spolu všichni domluví v pohodě jedním jazykem (zřejmně češtinou) mi moc nesedělo.
Pak také to co Anna ve svém věku smí a nebo naopak nesmí dělat mi moc nedávalo smysl a vysvětlení proč to tak je mi nepřišlo úplně fajn. Celkově nelogických věcí týkající se věku postav bylo v knize docela dost.
V knize byla velmi často použitá různá přirovnání a drobné odbočky od hlavního děje, které by tam za mě vůbec nemuseli být. Na to že je to rozjezd série tak svět nebyl moc představen. Chápu, že vlastně ani hlavní hrdinka netuší co se kolem ní děje, ale asi bych chtěla vědět víc.
Abych nebyla jen negativní pojďme se podívat i na lepší stránky této knihy. Autorka má skvělý styl psaní, který se strašně snadno čte, takže jsem knihu přečetla v podstatě za den. Postavy byli docela sympatické, za mě asi nejvíc Damien a Cedrik. Anna na můj vkus někdy byla až moc naivní a asi ukňouraná je ten správný výraz.
Našla jsem několik částí u kterých jsem se dobře pobavila a i nápad na propojení zaklínačů a démonů mě zaujal.
Konec zůstal velmi otevřený a i to je jeden z důvodů proč jsem se rozhodla v sérii pokračovat. Takže přestože hodnocení je slabší budu číst dál a jsem zvědavá jestli se můj dojem z knihy u dalšího dílu zlepší, protože kniha se mi četla opravdu velmi dobře.

lucie5019
22.06.2023 5 z 5

Tahle knížka byla dokonala!! Naprosto vhodná na podzimní a zimni večery, ale vlastne se da cist kdykoliv:) Anna, Damien i Cedrik (vlastne vsechny postavy:) mi byly moc sympaticke. Svět v teto knize je dokonale vymyšlený, az jsem nestacila zirat. Celkove mě dej vtáhl, napinal a bavil dohromady. Sice nejake veci sly uz vytusit dopredu (napriklad kdo je Damien) ale i tak to byla skvela knížka! Přečetla jsem ji asi za 2 dny a byla jsem opravdu mile prekvapena:)

Jujlili
19.06.2023 2 z 5

Za mě velká slabota a zklamání... Čekala jsem od knihy daleko víc a to já nemívám problém ani se slabšími díly. Nachází se tam hromada nepřesností, zvláštních spojů různých situací, divně česky nečeské nesmyslné multikulturní prostředí nebo například časté opakování specifických výrazů. Mimo jiné autorka taky očividně netuší, jak se vyjadřují mladiství a snaží se to kamuflovat výrazy, které se používaly tak v osmdesátkách. Také zde dochází k zvláštní směsici spisovné a nespisovné mluvy (která nejspíše měla dodávat autentičnost postavám), ve výsledku ale působí dost zvláštně. Při vyprávění z pohledu různých postav nedochází je změně stylu vyprávění a tak různé úhly pohledu vlastně nemají moc smysl (ale to už je detail). Také mi vadilo, že zápletku jsem viděla na míle daleko (vlastně tam ani moc nebyla) a připadalo mi to až jako promarněný potenciál dobrého nápadu. Obecná mytologie démonů v knize mi připadala jako zvláštní splácanina všeho možného.
Pro mě (jako pro dosti nenáročného čtenáře) bylo dost těžké donutit se k posledním 40 stránkám, protože mi bylo jasné jak to dopadne a netáhlo mě tam žádné napětí. V tom jsem se trochu mýlila, protože je konec dosti otevřený, takže se vlastně nedozvíte nic.
Abych nekončila na špatnou notu: knihu jsem přečetla za odpoledne, takže určitě čtivá je, není složitá na projití (bohužel možná jaksi na úkor obsahu). Já sérii určitě nedočtu, věřím ale, že čtenářkám kolem čtrnácti let (pro které je nejspíše kniha určená) bude kniha připadat více než v pořádku.

michaella03
05.06.2023 5 z 5

České autory/ky obecně příliš nečtu, tady jsem se ale nechala zlákat obálkou a anotací, které vypadaly slibně. A jak moc mile překvapená jsem byla!
Příběh je napsán neuvěřitelně čtivě, paní spisovatelka má dar vyprávět (její série mě vytáhla ze čtecí krize; o to víc mám její knihy raději), žádná zbytečná omáčka ani strohé popisy, všeho je tak akorát. Navíc kouzelné prostředí Prahy (a vlastně celé České republiky), propojení historie, zakomponování královské rodiny a promyšlené fungování světa, k tomu sympatické postavy v čele s Damienem a Annou, mezi nimiž zvolna a postupně panuje čím dál větší chemie. Nemohu opomenout ani Cedrika, který mi přirostl k srdci díky jeho hláškám, sarkasmu a vztahu k hlavní dvojici. S těmi všemi po celou dobu cítíte, smějete se s nimi, fandíte jim. Korunu tomu ovšem nasazují popkulturní narážky, které prostupují celou knihou Jsi slizkej had, nemám tě rád., Vampýrská akademie, Šíleně smutná princezna, Xena
Ve světle dalších dílů je tento opravdu spíš rozjezdový, přeci jenom se teprve s celým světem a jeho chodem seznamujeme, připravujeme se na nadcházející střet, stejně jako Anna.
Zkrátka a jasně, právě jsem narazila na mou novou oblíbenou sérii a nové postavy, které jsem si neskutečně oblíbila. Já jsem nadšená, za mě super :).

M.C.SMITH
04.04.2023 4 z 5

Holčičí Zaklínač moderní doby.
Trochu Stmívání, trochu Vampýrská akademie.
Kniha byla čtivá a místy i vtipná. Četla se jako po másle.
Příběh je oddechový. Pro náctileté slečny naprosto ideální. Nejsem už cílová skupina, ale čtení jsem si přesto užila.
Autorka si dala hodně záležet, aby všechno zapadlo do sebe a měla všechno promyšlené, což je velké plus.
Kniha se mi líbila a já se s chutí pustím do druhého dílu. Jsem zvědavá, co se bude dít dál.

Wajny
21.01.2023 4 z 5

Kniha je velmi čtivá, příběh graduje a je tu nespočet tajemství. Opravdu mě zaujaly kapitoly z pohledu Damiana, které byly hezkým zpestřením a přiblížily nám tak jeho pohled na věc. Autorka má vše promyšlené, vše dává smysl a konec mě nalákal na další díl.

Autorčin styl psaní je velmi dobrý, hlavně popisy míst byli perfektní. V nejednu chvíli jsem si připadala jako když tam opravdu jsem.

Není zde vymyšlen nový svět, ale vše se odehrává v současné Praze. To bylo za mě skvělé, protože Staré město, uličky, temná zákoutí a historky z něj mají tu správnou tajemnou atmosféru. Jen mi sem trochu neseděla mezinárodní škola, která měla svá pravidla, ale zároveň působila hodně česky (např. oběd v kuchyni).

Pojetí démonů je perfektně zpracované. Líbí se mi, že jsou rozděleni a mají i svou vlastní královskou rodinu. Nápad se zaklínačem je povedený, ale chybělo mi o něm více informací (jak fungují, nějaké společenství...), které snad budou v dalším díle. V některých věcech, ale vidím velkou podobnost se sérií Svůdné zlo (dobro/zlo, atmosféra knihy, hlavní postavy), takže jsem zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet dál.

Hlavní postavu jsem si oblíbila docela rychle, ale v některých situacích mi přišla hodně naivní a taky mi vadilo, že se nesnažila více pídit po tajemstvích a docela lehko se nechala odbýt. Líbí se mi, že to není žádná superžena, ale opravdu normální holka, která řeší běžné věci a tedy i démony. Hodně se mi líbilo, jak prožívala pocity nevědomosti a to, že celý život žije ve lži.

U Damiana jsem trochu na vážkách. Na jednu stranu hodně rychle odkryl, jaký vlastně je, ale na druhou stranu moc nevíme, co ho všechno k tomu vede, kolik mu vlastně je...a co vše za svého "života" zažil. Občas na mě působil jako hodný hošánek a možná bych od něj čekala trochu víc drsnosti a temnosti.

Více mě zaujal Cedric, jeho sarkastické řeči jsou perfektní. Další zajímavou postavou je děda (stařík) a opravdu se těším až se o něm dozvíme více, hlavně o všech jeho tajemstvích.

Romantická linka byla na mě až moc rychlá. Od začátku je sice cítit jistá chemie mezi Annou a Damianem, ale chybí mi zde romantické a více dialogů mezi nimi. Takhle to na mě nepůsobí moc opravdově. Taky mi trochu chybělo objasnění, proč se vlastně do sebe zamilovaly, zda Damian prožíval nějaký vnitřní boj nebo je to běžná věc mezi démony.

Napínavý fantasy příběh s romantickou linkou, kde hlavní roli hraje zaklínačka a démon, můžu určitě doporučit!

Instagram - Nikmakbooks

Damonka12
24.12.2022 4 z 5

4,5 tato česká fantasy mě velmi mile překvapila, prostředí Prahy je skvěle zpracované a v knize není žádné typické klišé. Musím říci, že jsem byla opravdu nadšená a těším se na další díl.

Blančitos
19.11.2022 3 z 5

Tedy musím říci, že jsem docela zklamaná. První cca polovina knihy byla docela fajn, přesně takové oddechovka, jakou jsem čekala. Ale ta druhá... To byl tak neskutečně kvalitativní sešup dolů, že mu jen tak není rovno. Aneb jak dokáže autor zabít docela fajn knihu na pár stranách. A pak už se to jenom vezlo, klišé následovalo klišé, z naší hlavní hrdinky byla jenom hromádka hormonů atd. Dávám tomu 2,5/5 a upřímně vůbec nevím, jestli se pustím do dalšího dílu...

Pollyester
23.10.2022 1 z 5

Prostředí Prahy + , v první třetině knihy sem si říkala fajn tohle má dobrej základ co se z toho vyždíme?! Za mě nic moc . Nějaký situace a fráze vystřižený ( bezostyšně) z "tvajlajt" Hodně věcí nedávalo smysl a jiný byli dost na sílu. Jako oddychovka čtení paráda ,po pokračování sáhnu jen pro pobavení

tynka65
22.09.2022 5 z 5

Miluji přesně takovéhle "holčičí" fantasy s prvky romantiky. A moje holčičí dušička tady byla uspokojena na plné čáře. Skvělé postavy, dobře vymyšlený svět a prostředí Prahy. Knížku jsem zhltla asi za dva dny.

suiteki
22.08.2022 5 z 5

Zaujala mě antonace, ale kniha daleko předčila má očekávání.
Příběh byl skvělý a určitě je to jedna z knížek ke které se vrátím.

Štítky knihy

pro dívky romantika království

Autorovy další knížky

Petra Martišková
česká, 1977
2021  78%Tajemství obsidiánu
2018  88%Léto na vodě
2017  85%Útěk za láskou
2017  88%Léto s frajerem
2022  87%Kouzlo obsidiánu

Kniha Tajemství obsidiánu je v

Právě čtených3x
Přečtených207x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených13x
Knihotéce152x
Chystám se číst156x
Chci si koupit34x
dalších seznamech10x