Prebudená mágia

Prebudená mágia https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486644/bmid_katja-prebudena-magia-DyA-486644.jpg 4 20 10

Katja série

1. díl >

V srdci Trésie leží domov lesných víl, kam nikdy nevstúpila ľudská noha. Ochraňuje ho kráľovná víl Aria, ale aj pevná ruka trésijského vládcu Regula. A práve vďaka tejto záštite sú trésijské polia a sady každoročne plné nepoškodenej úrody. Čo ak by ale chcel niekto tento vzťah narušiť, zasadiť klin medzi dve prosperujúce krajiny a rozpútať vojnu? Na severe existuje kráľovstvo, ktoré sa dlhé desaťročia zmieta v chudobe, no vo výrobe zbraní z najkvalitnejšej bermegskej ocele nemá konkurencie široko-ďaleko. A tak sa spustí lavína intríg, ktorých cieľom bude iba jedno – získanie moci a bohatstva. Kdesi uprostred toho sa ocitne aj Katja, trésijská princezná. Za celý život nevystrčila päty z rodného Elldorenu a to ju neustále burcuje priečiť sa svojmu otcovi. V jeden večer sa ale stáva svedkom únosu víly a tak sa spolu s priateľom Rodanom a verným gryfónom Briamom púšťajú na cestu plnú dobrodružstva. Stretajú tajomnú družinu zo znepriateleného severu a napriek počiatočným vzájomným nesympatiám a rozdielom majú jeden spoločný cieľ – priviesť vílu späť do jej domova. Katja odišla z Trésie plná odhodlania dokázať otcovi, čoho je naozaj schopná. Vtedy však netušila, do čoho sa zapletie. Takmer zabudnuté proroctvo, vyrieknuté dávno pred jej narodením, ožíva a na prah jej kráľovstva klope vojnový konflikt.... celý text

Přidat komentář

Hanulka
04.04.2024 5 z 5

KATJA

Aloha Perníčci, už jste určitě postřehli tuto fsntasy knihu Katja, která má už venku 3.díly.
A mě se do ruky dostal první díl této serie.
Moc bych chtěla poděkovat autorce Natalia Fox.

Tato kniha se řadí do žánru Young Adult Fantasy a upřímně jsem se ze začátku trochu bála, jak se tento příběh bude číst, na začátek tam bylo docela dost postav, ale po pár stranách, kdy jsem se naladila na autorčin styl psaní, se příběh četl samo.

Katja je hlavní hrdinka tohoto příběhu a zároveň princezna, ve které se najde i štipka rebelky. Když je svědkem únosu víly, rozhodne se zjistit co se to děje a vydává se na výpravu se svými přáteli.
A zde začíná nebezpečná cesta, jak to nakonec dopadne? To abyste se dozvěděli, musíte přečíst knihu.

Musím říct, že čím dál tím víc obdivuji SK tvorbu. A k ní přidávám i tuto knihu. Katja je zajímavý fantasy příběh, který v sobě skrývá nejen lásku a přátelství, ale i magii. A když se to dobře napíše, vznikne z toho něco neskutecného.

Jak už jsem zmiňovala, když jsem si zvykla na styl autorky, kniha se četla svižně a ani nevíte a jste na konci a obracíte poslední stránku se slovy - "to už?" můžou za to krátké kapitoly, což oceňuji.
Zároveň ilustrace v příběhu dodávají šmrnc a obálka? Já sice vybírám knihy podle anotace, ale musím říct, že obálka je plná magie.

Upřímně jsem si dost oblíbila Argosa ano i Katja měla své kouzlo, které nevyprchalo ani po přečtení knihy.
Závěr knihy je nabitý a ano, zaklapnete knihu a budete mít pár otázek, ale od toho tu máme druhý díl.

Za mě další super příběh od SK autorky.

Vaše MM

recenzienika657
17.03.2024 4 z 5

#katja #prebudenamagia @natali.fox.official @enribook.vydavatelstvo

Katja séria od slovenskej autorky a ja s radosťou ju zaraďujem medzi moje Topky, kde sú Jazdci smrti od @michala.barankova_autor a sci-fi sériu od @u_sialky

Začiatok bol trošku kostrbatý... Preskakovali sme s osoby na osobu, strácala som sa v postavách a aj opisy a štýl písania bol akoby si autorka neverila, či ešte nemala ucelené kam sa bude dej uberať. Akoby skúšala, čo jej sadne.

Avšak potom... Prešli sme len na Katju a celé dobrodružstvo sa mohlo začať. Autorka sa rozpísala, víla z čarovného lesa je unesená a Katja sa rozhodne so svojím kamarátom zistiť čo sa deje. Gryfón Briam má spojenie s Katjou a je jej verný spoločník, položil by za ňu aj život a na ceste ich chráni. Stretnú skupinu zo zaujímavým Argusom, ktorý sa mi páčil charakterovo.

Ako som postupovala v deji bol vidieť obrovský posun u autorky a ja som si už ani nevšímala písmenká a okolie, ale predstavovala som si scenáre a príbeh mi bežal hlavou. Toto nie každý autor dokáže, aby ma pohltil dej. Dúfala som, aby mi Mirko spal čo najdlhšie a ja som si užila dobrodružstvo, mágiu a dočítala 1. časť série. Tento svet bol skvelo vykreslený a dotvorený krásnymi kresbami.

Koniec bol akčný a mňa zdvíhal zo stoličky, ale v dobrom. Niečo málo sa vysvetlilo, ale napätie zostáva a otvorili sa aj nové otázky. Skvelo vymyslené a otvorené pre ďaľšie dobrodružstvo Katje.

#fantasy #magia #vila #gryfon #dobrodruzstvo #priatelia #recenzianika #spolupracasnikou #bookstagramsk


Monuschka
04.11.2023 5 z 5

Ač nejsem příznivcem fantasy žánru a nedávno jsem se s jednou fantasy knihou opravdu trápila, hecla jsem se a zkusila ještě tuto. A musím přiznat, že jsem si knihu užívala.
Dle mého pocitu je opravdu bravurně napsána. Nechybí zde intriky, kterými se, jak vidno, nejen lidský svět hemží, nechybí zde samozřejmě krásné přátelství a rostoucí láska mezi znepřátelenými krajinami. Jak v příběhu Romea a Julie .
Ač bychom si přáli svět bez intrik, nenávisti, závisti a jiného zla, tak to sotva je možné. Tak, jak není možné, aby bylo jen světlo bez tmy. Ale můžeme se pokusit to zlo alespoň omezit. Nemyslím, že toto není možné.
Dobrodružství Katjy a jejích přátel jsem si užívala, připadala jsem si jako v pohádce. Vykreslení postav se mi též líbilo. A co bylo úžasný, tak ten pergamen. Já vím, že máme možnosti v podobě notebooků, mobilů, ale pergamen byl TOP. Ten chci.
Kniha má navíc i krásnou obálku a ještě úžasnější kresby uvnitř. Četla jsem ji ve slovenštině, což jsem si velmi užívala, neboť slovenštinu miluji. A protože je to první díl tetralogie, budu doufat, že se dostanu i k dalším dílům.
Tuto jsem četla díky štafetě.

jitka_dankova
22.10.2023 5 z 5

První díl rozsáhlé fantasy tetralogie od slovenské autorky, která je, chtě nechtě a zamýšleně i nezamýšleně, inspirována sérií Eragon od Christophera Paoliniho. Fascinovaly mne neotřelé nápady (kouzelný pergamen), zajímavá zápletka a propracovaný svět, který autorka stvořila. Jen bych si to všechno přála prožívat s jinou hrdinkou, bohužel.
Její charakter mi přišel hrozně moc nekonzistentní (hlavně první díl versus druhý), její rozhodování, některé rozhovory i fňukání (v druhém díle) mi nesedělo. Prostě jakoby postava neměla svůj charakter, ale pro každou část knihy (srovnávám hlavně s druhým dílem) se chovala jako někdo jiný, koho jsem nepoznávala. Absolutně jsem se s ní nemohla nijak ztotožnit, poznat ji a pochopit, těžko se mi popisuje, kde byl vlastně problém.
Romantická linka a vůbec vznikající vztahy v tomto díle mi nepřišly špatné, jen jim podvědomě něco chybělo, ve druhém díle už jsem lépe vnímala, co mi tam chybí a kde jsou hlavní trhliny - nic nešlo opravdu do hloubky. Ani to, co podle mne mělo, mohlo. Sice se slovy autorka snažila popsat nějaké hlubší city, ale chování postav, jednání, rozhovory byly s těmi vznosnými řečmi prostě v rozporu.
Za propracovanost, neotřelost a zajímavé nápady si kniha rozhodně zaslouží vysoké hodnocení. Jen škoda, že mi nedokážou postavy přirůst k srdci.

marketa9239
24.08.2023 5 z 5

Wau, potřebuji další díl! :) Tak tahle čtyři slova vystihují mé pocity z této krásné knihy.
Young adult fantasy patří mezi mé nejoblíbenější žánry - ano vím, že do této věkové kategorie už nepatřím ale to mě od jejich četby neodradí. Pohadky a příběhy plné pohádkových bytostí a magie miluji od mala a Katja má všechno z toho.

Katja je nádherným příběhem o přátelství, náhodných setkáních, lásce, zradě a taky o určitém druhu magie. Ta magie se opravdu teprve v tomto díle probouzí a já se už nemůžu dočkat dalších dílů, abych se dočetla, jak si s ní autorka "vyhrála".

Kniha se mi četla lehce, svižně a nechtěla mne pustit k vaření, takže to znamená, že je to pro mne dokonalé počtení! Závěr byl dokonalý. Měla jsem pocit, že tento díl byl pěkně uzavřen a velmi nadchnul pro další díl.

Velké plus davám i krásné obálce a ilustracím uvnitř knihy

Kicuska
02.02.2023 5 z 5

Svet plny fantasy tvorov
Velakrat sa stretavam s nazorom, ze slovenski autori nevedia pisat fantasy. Dovolim si tvrdit, ze toto je uz len mýtus.
Autorka vytvorila svet plny zaujimavych tvorov, krajin a bytosti, ze by to chcel kazdy vidiet na vlastne oci. Dej prijemne napreduje, kde nechybaju zapletky a akcia, dobrodruzstvo a laska. Viete priblizne vydedukovat, co sa asi bude diat, je to napisane tak, ze aj sami si spojite sledy udalosti a rozsvieti sa vam ziarovka v hlave, co mam ja osobne velmi rada. Kniha je prenadherne ilustrovana, takze si niektore casti viete velmi zivo predstavit.
Skoda by bolo neprecitat si tento poklad zo slovenskej tvorby.

Knihochod
15.01.2023 3 z 5

Obálka, rovnako ako ilustrácie, ktoré príbeh nádherne dopĺňajú a pomáhajú čitateľovi lepšie si predstaviť určité momenty v deji, sú pohladením pre oči. Čo však moje oči nepohládzalo bol troška zvláštny štýl písania autorky a neustále používanie časovania slovies v podobe zastaviac, píšuc, idúc, …, čo skrátka nepôsobi prirodzene a skôr to kazí celkový dojem z inak výborne vymysleného príbehu.

Princezná Katja, protagonistka nášho príbehu, mi, kvôli nedostatku vnútorných pohnútok, vďaka ktorým by ju čitateľ dokázal lepšie a najmä hlbšie spoznať, pripadala veľmi plytká. A áno, síce sa dozvieme, že je iná ako ostatné, no môžeme iba hádať, prečo tomu tak je.

Čo sa týka princa Argosa, to je z môjho pohľadu protagonista ako má byť: sú nám jasné jeho ciele, vieme, prečo sa rozhodol urobiť to či ono, … Dúfam, že v druhej časti sa na podobnú úroveň dostaneme i pri Katji.

Na záver poviem iba toľko: pokiaľ máte chuť na príjemne rozprávkový príbeh plný tajomstiev, akcie i nejakej tej romantiky, a nevadí vám koniec, ktorý vás nechá v napätí do vydania ďalšej časti, Katja by mohla byť niečo pre vás.

Ja ju však hodnotím ako priemer, ktorý má veľmi silný potenciál, avšak vyššie spomenuté skutočnosti jej ho skrátka znižujú.

robin9739
22.08.2022 4 z 5

Jedná o klasické kouzelné fantasy, kterých bohužel je spousta. Příběh je dobrý, má spád a odehrává se v něm spousta menších osobních příběhů, které tvoří povedený celek. Nechybí samozřejmě ani romantika, ta je zde povedená a trochu jinak pojata, dost tajemně a přirozeně. Bojové a akční scény jsou dobře popsány. Celkově knihu hodnotím pozitivně, mám sice radši rozvětvenější a temnější fantasy ale to je můj osobní pohled. Tato kniha si určitě najde své čtenáře, a to převážně u těch co mají rádi YA literaturu.

MonaR0se
27.03.2022 4 z 5

Kniha Katja: Prebudená mágia je debut a zároveň prvý diel novej fantasy série od autorky Natali Fox a ja som bola zvedavá, ako sa slovenská autorka popasuje s týmto, na Slovensku dosť problematickým žánrom. Po dočítaní musím uznať, že sa s ním popasovala dôstojne.

Začiatok bol pre mňa jemne problematický. Ťažšie sa mi dostávalo do tohto príbehu, úvod mi veľmi nesadol a dlhšie som si zvykala na štýl písania a začiatočné skoky v deji (čo bol ale môj veľmi subjektívny pocit a je možné, že iný čitateľ to bude vnímať inak). No niekedy po prvej štvrtine sa to celé rozbehlo a Katjin príbeh ma chytil a pohltil.

Autorka namixovala správnu dávku akcie, tajomstiev, napätia a interakcií medzi postavami. Fantasy svet a jeho bytosti boli pekne vykreslené, všetko som si vedela živo predstaviť (čomu dopomohli nádherné kresby a celkovo fantastický vizuál knihy). V príbehu tak môžete naraziť na rôzne kráľovstvá, víly, chiméry, gryfónov a zaujímavo vykreslenú mágiu.

Sadli mi aj rôznorodé postavy, nie vždy som s nimi súhlasila, nie každá mi bola sympatická, no zároveň som ich konanie či rozhodnutia dokázala pochopiť. Potešil ma aj akčný záver, v ktorom sa až do poslednej stránky stále niečo dialo. Niečo sa odhalilo, niečo sa ešte viac zamotalo, niečo bolo predvídateľné, niečo ma, naopak, milo prekvapilo. No najviac oceňujem, že ma to perfektne navnadilo na ďalší diel.

Kedysi som fantasy žáner milovala, teraz som ním už trošku presýtená a máločo ma nejako výrazne ohúri či prekvapí, no tato slovenská fantasy bola pre mňa jednoznačne milé prekvapenie a som rada, že som dostala možnosť prečítať si ju. Hoci obsahovala pre mňa jemné chybičky krásy, na debut je to jednoznačne nadpriemerné a ja som zvedavá s čím príde autorka v ďalšej časti.

Vknihách
14.03.2022 5 z 5

Slovenská autorka,píšuca pod pseudonymom, nám priniesla na pulty kníhkupectiev svoj debut. Ide o dosť, dovolím si tvrdiť, riskantný žáner, pretože náš trh je zaplavený YA fantasy zo zahraničia. To však neznamená, že domáci autor pohorí. Som veľmi rada, že som mala možnosť čítať autorkinu prvotinu.
Natalin štýl písania skvelý. S textom som sa skamarátila od prvých riadkov. Nie som jazykovedný odborník,no mne úplne stačí,ak sa neopakujú slová vo vetách a autor vie s našim ľubozvučným jazykom narábať. A to Fox vie. Vyhrá sa so slovami tak, že podá mladému čitateľovi potrebné informácie bez opakovaných fráz. A teda. Okrem nádherných ilustrácií (nielen na obálke) máme šikovný popis bytostí, prostredia, postáv a situácií, ktoré sú nenásilne vsadené do samotného deja. Toto na fantasy zbožňujem. V niektorých príbehoch nás autor vhodí do deja a spolieha sa našu predstavivosť, či nám veci objasní až po xy stranách. V Katji nič také nehrozí. Spomenie sa legenda? Áno, máme ju v texte šikovne pretlmočenú. Objaví sa bájny gryfón? Natali nám ho nielen opíše,ale aj znázorní na ilustrácii. Zaujímavosťou je tiež pomenovanie kapitol,namiesto zvyčajne použitého číslovania. Samotné kapitoly sú krátke, čo zaručuje dynamiku deja a vy len neradi pustíte knihu z ruky. Okrem postáv (o každej si vieme podľa popisu spraviť úsudok), zápletiek (, ktorých nie je prehnane veľa,no zároveň sa stále niečo deje), bojov(áno,aj na život a na smrť) sa mi veľmi páčilo, že na prvý pohľad nepodstatný detail sa v príbehu po pár stranách stane dôležitou súčasťou deja. Romantická linka v tomto žánri nesmie chýbať. Je príjemná, nenásilná a som zvedavá ako to s hlavnými hrdinami bude v ďalšej časti. A čo vytknem? Ja teda nemám čo!

Autorovy další knížky

Natali Fox
slovenská, 1989
2022  86%Prebudená mágia
2023  84%Zrodení z mágie
2024  90%Magické relikvie I.