Geostorky
Petr Brož
Geostorky jsou vlastně příběhy skutečných či smyšlených lidí (ať už vědců, či obyčejných smrtelníků) z různých koutů naší planety, do jejichž života zasáhla vesměs negativně síla přírody. Jak sám autor v předmluvě uvádí, tato kniha vznikla na pozadí jeho snahy (zprvu na facebooku a později na twitteru) popularizovat geologické výzkumy a bádání. Ani zpočátku se však nejednalo o jakýsi „nudný výčet vědeckých faktů“, ale o poutavá a dramatická vyprávění, která se měla internetem jako vlákna „hojně šířit, aby se dostala ke spoustě očí a hlavně aby jejich pře¬čtení mělo na čtenáře a čtenářky trvalý dopad“. Je zřejmé, že tím dopadem mělo být prozření a pochopení toho, co se děje kolem nás. Ideálně právě teď. Toho, že v našem časoprostoru vyvolává každá akce reakci. A může jít jen o zdánlivě bezvýznamnou událost, která se odehraje na druhém konci světa, jejíž následky se neukážou hned… Prostředkem tohoto prozření a pochopení mohou být, tak jako v našem případě, právě geovědy, jejichž význam i třeba kvůli sílícím globálním změnám klimatu pozvolna roste a které postupně ztrácejí mezi ostatními obory pověst „otloukánka“. I proto si autor – vědecký milovník sopečné činnosti a všeho kolem ní – vybral do své sbírky pětadvaceti příběhů základní geovědní jevy, které se v historii lidstva zapsaly mezi největší katastrofy.... celý text

Úžasná kniha. Moc mě bavila, všechny příběhy jsou opravdu zajímavé a utkví člověku v mysli. Skvěle srozumitelně napsáno. Doporučuji.

Tak tady doporučuji z 10/10 přečíst všem věkovým skupinkám . Nejen, že si oživíte trošku těch vědomostí, ale taky se dozvíte určitě dost nového. Strhující reálné příběhy, nenechají snad nikoho chladným. Myslím si, že se tady záměr autora - přiblížit geovědu všem, a to hlavně laické populaci, určitě povedl.

Pro popularizaci tématu asi nešlo udělat víc. Některé příběhy jsou strhující a přitom neznámé. Škoda, že kniha začíná těmi (subjektivně) méně zajímavými. A také, že dokreslující příběhy byly občas trochu schematické, hlavně jejich začátek se malinko opakoval… Určitě vyhledám další knihy autora.

Poslední knihu roku 2024 jsem četl s velkým zájmem, v jiný méně hektický čas jistě přečtená za dva dny. Ač kniha malého formátu, přesto veliká obsahem. Líbí se mi knihy kde příběh uvede téma a to je pak populárně naučným textem vysvětleno. Mnoho událostí jsem znal, zde však rozbor povědomí o nich posunulo na jinou úroveň. Kniha je to povedená a ještě zamíchá pořadím top 10 knih za tento rok.

Přečetla jsem cca půl knihy, určitě to nebylo špatné, v mnoha směrech určitě obohacující, ale nakonec jsem knihu odložila s tím, že asi není úplně pro mě. To jí ale neubírá na kvalitě, proto hodnotím takto vysoko i přesto, že nechávám v rozečtených na jindy.

Zajímavá a poučná kniha o přírodních zákonitostech, které platí, a lidstvo je musí respektovat. Strhující jsou příběhy islandské sopky Laki, Mount St.Helen v Kaskádovém pohoří, nebo Mont Pelée na ostrově Martinik.
Horší jsou pomníky, které si lidé postaví sami vinou ignorace, namyšlenosti a hrabivosti. Otrávení zálivu Minamata, zničení města Centralia, katastrofa přehrady Vajont a mnoho dalších geostorek!

Dle mého je to kniha, která by se měla povinně číst na základních školách (přinejhorším alespoň některé její kapitoly). Jednoduše, bez vědeckých a odborných termínů, je zde popsáno to, co by každý člověk měl vědět. V knize je spousta událostí, o kterých jsem ani netušila, že se udály, natož abych věděla, jak obrovský mají dopad na naši planetu. Neskutečně poučné, přitom velmi čtivé.

Musim uznat,ze na toto tema cokoliv napsat,je kunst a navic aby to bylo citelne. Z knihy jsem nadseny,psano moc hezky,vecne a zabavne. Pecka

Po přečtení anotace jsem trošku propadla panice, do čeho jsem se to vlastně přihlásila :)
Musím přiznat, že jsem byla mile překvapena! Knížka byla prostě super!
Jednotlivé příběhy fantasticky popisují nejrůznější přírodní zásahy (někdy ovlivněné naším chováním) do lidských životů. Všechno je to psáno srozumitelným jazykem a doplněno o spoustu zajímavých informací (neustále jsem googlila fotky). Nestačila jsem se divit, co všechno je možné a co předchází důsledkům...
Od knížky jsem se nemohla odtrhnout a přečetla jsem ji za jedno dopoledne, protože to prostě bylo WOW!

Soubor zajímavých a poučných povídek, především o životním prostředí.
Jistě stojí za to si přečíst, já teď při posezení s přáteli dávám příběhy k dobru.
Občas mi trochu nesedl styl vyprávění a přeskakování v ději, ale to je především můj problém.

Naprosto skvělá kniha, pokud jste na tom jako já. Od školních let mě zajímaly kameny, fascinovaly procesy v zemské kůře a hlavně desková tektonika. Ale všechno jako laika, protože fyzika a chemie.. no, řekněme, že pochopit každý jednotlivý proces mne stálo hodně sil a nějak se mi to ne a ne poskládat dohromady v souvislostech. To byl důvod, proč jsem se vydala úplně jiným, humanitním směrem studia. Na geovědy jsem ale nezanevřela a alespoň jsem hltala informace z časopisů či dokumentů. A teď jsem objevila tuto v pravdě lahůdku! Vše reálné, vysvětleno polopaticky a s příběhem v zádech, v krátké formě storek tak akorát na přečtení při ranní kávě nebo před spaním. Navíc ty překrásné ilustrace! Tahle kniha má jedinou chybu - že těch příběhů není víc... Jsem nadšena!

Hodně dobrá kniha ,která nám přiblíží geologii pomocí povídek, které jsou všechny pravdivé a lehce naučné. Knihu jsem si půjčil v knihovně jen tak naslepo, to jsem ještě nevěděl ,co jsem si půjčil za skvělou knihu.
Doporučuji !

Bylo to nejen fascinující, ale také osvěžující pohled na geologické výzkumy a bádání. Autor vytvořil neuvěřitelně poutavou sbírku příběhů, které nás vtahují do života lidí různých částí světa, postižených negativními silami přírody. Kniha nás přivádí k pochopení, jak každá akce může vyvolat reakci, ať už se zdá být událost zdánlivě bezvýznamná. Je to poutavé a dramatické vyprávění, u kterého se rozhodně nebudete nudit. Každý příběh je zasazen do kontextu, který nám umožňuje lépe chápat význam geověd v našem světě. Příběhy vám nabízí nejen informace, ale také zábavu, emoce i napětí. Příběhy jsou podávány s takovým uměleckým zpracováním, že se budete stávat součástí každé katastrofy a máte možnost vnímat dopady na lidský život. Kniha vám nabízí hluboké porozumění tomu, jak přírodní síly ovlivňují náš svět.

Krátké detektivní* geostorky. Zábavné, zvědavost budící, burcující, informující i obočí a tlak zvedající. Je to výživný mix vulkanologie**, hard geologie, katastrofologie či environmentalistiky s trochou návštěv z vesmírného prostoru. Ano, některé kapitoly se nezdají být úplně geologické, ale když uvažujeme o tom, že část geologů by současné období ráda pojmenovala jako antropocén***, pak to smysl určitě dává.
Potěšil mě i bonusový poznámkový aparát plný textových i vizuálních doplnění. Jen škoda, že odkaz je schovaný až na konci. Sám jsem si ho všiml až když jsem byl v polovině a několik čtenářů jsem jeho existencí překvapil. Všichni jsme si do doby "odhalení" hledali ilustrace sami, kniha k tomu totiž vyloženě svádí. Vše doprovodné má navíc smysl a geostorky tím dostávají úplně nový rozměr.
Pro ještě lepší zážitek a přehlednost čtení by to pak chtělo doplnit nějaké (grafické?) předěly mezi přímo nesouvisejícími odstavci a naopak ubrat přebývající opakující se podměty. Oba "nešvary" se však objevovaly především v prvních kapitolách knihy a ke konci už nijak výrazně nerušily.
* Myšleno samozřejmě s nadhledem, protože by člověk musel ignorovat nadpisy i ilustrace. Navíc pointa je často prozrazena hodně brzy, přesto se první stránky vždy snaží držet čtenáře v napětí...
** Četl jsem několik komentářů o tom, že je "sopečných kapitol" příliš. S tím ale souhlasit nejde, každá měla smysl. Je by asi mohly být více "náhodně" rozprostřeny po knize, než je číst takto ve shlucích.
*** "období, kdy lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém"

Kniha je napsaná čtivě a velmi srozumitelně. Některé příběhy se mě dotkly velmi, jiné ve mně tolik emocí nezanechaly. Celkově mě však kniha značně rozesmutnila. Chápu, když za nějakými katastrofami stálo lidstvo, které ještě nebylo znalé přírodních procesů do takové míry jako dnešní vědecká obec. Ale to s tím kácením pralesů a ozonem mi nejen dnes nedá spát. Víme, co se stane a přesto v tom ničení pokračujeme. Příroda a celý vesmír je tak provázaný a všechno, co se děje, má svůj důvod, a my lidé přijdeme a myslíme si, že jsme chytřejší. Ach jo.

Výborně napsáno. Celkem srozumitelně popsána problematika geologie a tektoniky a jak to spolu vše souvisí. Ukazuje, jak je v přírodě vše propojené a jak nepromyšlený zásah člověka (ať už z neznalosti, chamtivosti či ignorace) dokáže pracně budovanou rovnováhu přírody narušit. Některé příběhy jsem znala (výbuch Laki na Islandu), jiné mě překvapily (vraždění vrabců v Číně - to mi hlava nebere, lidská hloupost je opravdu nekonečná), jiné pro mě byly novinkou (zasolování půd v Austrálii). Jen občas mi chyběl dostatek představivosti, uvítala bych víc obrázků, dohledával jsem si je na internetu, ale ani s jeho pomocí si 250 metrů vysokou vlnu stále představit nedokážu.

Výborně napsaná kniha, doufám, že autor bude pokračovat dalším dílem. Jen na mě z ní padl smutek z lidstva, co vše si sami můžeme zkazit a jak je příroda na celé Zemi propojená. Kdo by to byl řekl, že pralesy v Brazílii tak dobře rostou jen proto, že na ně vane jako hnojivo písek ze Sahary. Kdybychom zúrodnili Saharu, zničili bychom pralesy.

Tak tohle byla fakt zajímavá kniha... celkem 25 příběhů z celého světa ohledně dějů na planetě (a jejich případné vysvětlení) ..

Tak tohle se mi hodně líbilo. Některé příběhy až neuvěřitelné, jak může lidský zásah - někdy i docela malý - rozehrát řetězec dějů vedoucí ke katastrofě obřích rozměrů. Většina z událostí byla pro mě zcela nová, autorovi se opravdu podařilo vzbudit zájem, takže jsem si dohledávala průběžně další zdroje a trochu tak nakazila celou rodinu.
příroda geologie přírodní katastrofy Země (planeta) přírodní zajímavosti záchrana planety lidská populace příběhyAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
2024 | ![]() |
PETR BROŽ působí v Geofyzikálním ústavu Akademie věd ČR, kde zkoumá mimozemské sopky.
Jedná se o populárně naučnou literaturu. Na tuto knihu mě nalákal knižní kanál Poklady (nejen) z knihobudky. Pokud bych neviděl tuto knihu na jejím kanálu, tak je malá pravděpodobnost, že bych si knihu přečetl, což by byla škoda, protože se mi líbila.
Jedná se o sbírku 25 neuvěřitelných příběhů ze světa geověd. Část z nich lze najít na autorově twitterovém účtu. Příběhy jsou skutečné. Některé postavy jsou skutečné, jiné vymyšlené, ale na samotných příbězích to nemá žádný vliv. V závěru u každého příběhu je uveden Dovětek, ve kterém se dočteme, jestli jsou postavy smyšlené či nikoliv.
Kniha je zajímavá a dozvěděl jsem se hodně nových informací, o kterých jsem doposud nevěděl. Příběhy jsou krátké a všechno je srozumitelně vysvětleno.
V knize se dočteme o různých sopkách a jejich erupci, o tsunami, sesuvech půdy, budování přehrady jedné italské přehrady a její následné katastrofě, o důležitosti Amazonského pralesa, o meteorech z Marsu, které dopadly na Zemi, o ozónové vrstvě a jiných tématech.
Zajímavá byla také kapitola Horečka tančících koček (příběh jednoho japonského zálivu), Loď v nesnázích (vznik jednoho ostrova), Vyhubte všechny vrabce, ujídají nám zrní! (příběh z dob čínské kulturní revoluce), Když hoří země pod nohama (příběh města Centralia), Bílá smrt (příběh z Austrálie).
Pokud dojde k nějakým geologickým dějům na určitém místě, v samotném ohnisku dění, můžou se tyto děje projevit také na místech vzdálených několik tisíc kilometrů.
Udivovalo mě jednání některých lidí, kteří v touze po bohatství hazardovali se životy ostatních lidí, anebo si dostatečně neprostudovali materiály a nevyslechli si názory odborníků nebo jejich stanovisko nebrali v potaz a následkem toho došlo ke katastrofickým následkům.
Geologie je důležitá věda, která popisuje různé procesy odehrávající se na zemi, a díky jejím poznatkům můžeme předpovědět například erupci sopky, tsunami, zemětřesení a další jevy. Díky tomu můžeme provést příslušná opatření, abychom zachránili lidské životy.
Při četbě této knihy jsem si vzpomněl na předmět Geologie na střední škole, který jsme měli v 1. ročníku. Také vzpomínám na předmět Mineralogie a krystalografie na vysoké škole.
Možná bych uvítal, pokud by se v závěru knihy vyskytoval slovníček pojmů, které autor použil v knize pro rychlou orientaci v textu.
Na počátku každého příběhu se nachází černobílá ilustrace. Ilustrace se nacházejí také na jiných místech v knize (různé mapy, schémata). Ilustrátorkou je LUCIE ŠKODOVÁ. Autor Petr Brož a Lucie Škodová jsou přátelé.
Na přední a zadní předsádce se nachází mapa světa s vyznačenými události, o kterých se dočteme v této knize.
V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ a O AUTORECH.
V úplném závěru se nachází čárový kód. Po jeho naskenování se dostaneme na autorovy internetové stránky. Autor má také svůj kanál na YouTube s názvem Dr. Petr Brož.
Kniha má pěknou obálku.