Geostorky

Geostorky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518336/bmid_geostorky-Q9N-518336.jpg 5 66 22

Geostorky jsou vlastně příběhy skutečných či smyšlených lidí (ať už vědců, či obyčejných smrtelníků) z různých koutů naší planety, do jejichž života zasáhla vesměs negativně síla přírody. Jak sám autor v předmluvě uvádí, tato kniha vznikla na pozadí jeho snahy (zprvu na facebooku a později na twitteru) popularizovat geologické výzkumy a bádání. Ani zpočátku se však nejednalo o jakýsi „nudný výčet vědeckých faktů“, ale o poutavá a dramatická vyprávění, která se měla internetem jako vlákna „hojně šířit, aby se dostala ke spoustě očí a hlavně aby jejich pře¬čtení mělo na čtenáře a čtenářky trvalý dopad“. Je zřejmé, že tím dopadem mělo být prozření a pochopení toho, co se děje kolem nás. Ideálně právě teď. Toho, že v našem časoprostoru vyvolává každá akce reakci. A může jít jen o zdánlivě bezvýznamnou událost, která se odehraje na druhém konci světa, jejíž následky se neukážou hned… Prostředkem tohoto prozření a pochopení mohou být, tak jako v našem případě, právě geovědy, jejichž význam i třeba kvůli sílícím globálním změnám klimatu pozvolna roste a které postupně ztrácejí mezi ostatními obory pověst „otloukánka“. I proto si autor – vědecký milovník sopečné činnosti a všeho kolem ní – vybral do své sbírky pětadvaceti příběhů základní geovědní jevy, které se v historii lidstva zapsaly mezi největší katastrofy.... celý text

Přidat komentář

Aya81
22.04.2024 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, pokud jste na tom jako já. Od školních let mě zajímaly kameny, fascinovaly procesy v zemské kůře a hlavně desková tektonika. Ale všechno jako laika, protože fyzika a chemie.. no, řekněme, že pochopit každý jednotlivý proces mne stálo hodně sil a nějak se mi to ne a ne poskládat dohromady v souvislostech. To byl důvod, proč jsem se vydala úplně jiným, humanitním směrem studia. Na geovědy jsem ale nezanevřela a alespoň jsem hltala informace z časopisů či dokumentů. A teď jsem objevila tuto v pravdě lahůdku! Vše reálné, vysvětleno polopaticky a s příběhem v zádech, v krátké formě storek tak akorát na přečtení při ranní kávě nebo před spaním. Navíc ty překrásné ilustrace! Tahle kniha má jedinou chybu - že těch příběhů není víc... Jsem nadšena!

jiri77
06.04.2024 5 z 5

Hodně dobrá kniha ,která nám přiblíží geologii pomocí povídek, které jsou všechny pravdivé a lehce naučné. Knihu jsem si půjčil v knihovně jen tak naslepo, to jsem ještě nevěděl ,co jsem si půjčil za skvělou knihu.
Doporučuji !


Michelle13
23.03.2024 5 z 5

Bylo to nejen fascinující, ale také osvěžující pohled na geologické výzkumy a bádání. Autor vytvořil neuvěřitelně poutavou sbírku příběhů, které nás vtahují do života lidí různých částí světa, postižených negativními silami přírody. Kniha nás přivádí k pochopení, jak každá akce může vyvolat reakci, ať už se zdá být událost zdánlivě bezvýznamná. Je to poutavé a dramatické vyprávění, u kterého se rozhodně nebudete nudit. Každý příběh je zasazen do kontextu, který nám umožňuje lépe chápat význam geověd v našem světě. Příběhy vám nabízí nejen informace, ale také zábavu, emoce i napětí. Příběhy jsou podávány s takovým uměleckým zpracováním, že se budete stávat součástí každé katastrofy a máte možnost vnímat dopady na lidský život. Kniha vám nabízí hluboké porozumění tomu, jak přírodní síly ovlivňují náš svět.

puczmeloun
08.03.2024 4 z 5

Krátké detektivní* geostorky. Zábavné, zvědavost budící, burcující, informující i obočí a tlak zvedající. Je to výživný mix vulkanologie**, hard geologie, katastrofologie či environmentalistiky s trochou návštěv z vesmírného prostoru. Ano, některé kapitoly se nezdají být úplně geologické, ale když uvažujeme o tom, že část geologů by současné období ráda pojmenovala jako antropocén***, pak to smysl určitě dává.

Potěšil mě i bonusový poznámkový aparát plný textových i vizuálních doplnění. Jen škoda, že odkaz je schovaný až na konci. Sám jsem si ho všiml až když jsem byl v polovině a několik čtenářů jsem jeho existencí překvapil. Všichni jsme si do doby "odhalení" hledali ilustrace sami, kniha k tomu totiž vyloženě svádí. Vše doprovodné má navíc smysl a geostorky tím dostávají úplně nový rozměr.

Pro ještě lepší zážitek a přehlednost čtení by to pak chtělo doplnit nějaké (grafické?) předěly mezi přímo nesouvisejícími odstavci a naopak ubrat přebývající opakující se podměty. Oba "nešvary" se však objevovaly především v prvních kapitolách knihy a ke konci už nijak výrazně nerušily.

* Myšleno samozřejmě s nadhledem, protože by člověk musel ignorovat nadpisy i ilustrace. Navíc pointa je často prozrazena hodně brzy, přesto se první stránky vždy snaží držet čtenáře v napětí...
** Četl jsem několik komentářů o tom, že je "sopečných kapitol" příliš. S tím ale souhlasit nejde, každá měla smysl. Je by asi mohly být více "náhodně" rozprostřeny po knize, než je číst takto ve shlucích.
*** "období, kdy lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém"

Guarnere
12.02.2024 4 z 5

Kniha je napsaná čtivě a velmi srozumitelně. Některé příběhy se mě dotkly velmi, jiné ve mně tolik emocí nezanechaly. Celkově mě však kniha značně rozesmutnila. Chápu, když za nějakými katastrofami stálo lidstvo, které ještě nebylo znalé přírodních procesů do takové míry jako dnešní vědecká obec. Ale to s tím kácením pralesů a ozonem mi nejen dnes nedá spát. Víme, co se stane a přesto v tom ničení pokračujeme. Příroda a celý vesmír je tak provázaný a všechno, co se děje, má svůj důvod, a my lidé přijdeme a myslíme si, že jsme chytřejší. Ach jo.

shenandoah
08.02.2024 5 z 5

Výborně napsáno. Celkem srozumitelně popsána problematika geologie a tektoniky a jak to spolu vše souvisí. Ukazuje, jak je v přírodě vše propojené a jak nepromyšlený zásah člověka (ať už z neznalosti, chamtivosti či ignorace) dokáže pracně budovanou rovnováhu přírody narušit. Některé příběhy jsem znala (výbuch Laki na Islandu), jiné mě překvapily (vraždění vrabců v Číně - to mi hlava nebere, lidská hloupost je opravdu nekonečná), jiné pro mě byly novinkou (zasolování půd v Austrálii). Jen občas mi chyběl dostatek představivosti, uvítala bych víc obrázků, dohledával jsem si je na internetu, ale ani s jeho pomocí si 250 metrů vysokou vlnu stále představit nedokážu.

Hrabalka007
01.02.2024 5 z 5

Výborně napsaná kniha, doufám, že autor bude pokračovat dalším dílem. Jen na mě z ní padl smutek z lidstva, co vše si sami můžeme zkazit a jak je příroda na celé Zemi propojená. Kdo by to byl řekl, že pralesy v Brazílii tak dobře rostou jen proto, že na ně vane jako hnojivo písek ze Sahary. Kdybychom zúrodnili Saharu, zničili bychom pralesy.

Ronnie68
27.01.2024 4 z 5

Tak tohle byla fakt zajímavá kniha... celkem 25 příběhů z celého světa ohledně dějů na planetě (a jejich případné vysvětlení) ..

Hanyzek777
18.01.2024 5 z 5

Tak tohle se mi hodně líbilo. Některé příběhy až neuvěřitelné, jak může lidský zásah - někdy i docela malý - rozehrát řetězec dějů vedoucí ke katastrofě obřích rozměrů. Většina z událostí byla pro mě zcela nová, autorovi se opravdu podařilo vzbudit zájem, takže jsem si dohledávala průběžně další zdroje a trochu tak nakazila celou rodinu.

Anushka1
13.01.2024 5 z 5

Často narážím u svých žáků na základní škole na to, že geologie není moc atraktivní obor a mé snažení jim ji zajímavě představit pak přichází vniveč. Od teď jim budu doporučovat tuto knihu :D
V knize najdete velké množství příběhů lidí, do jejichž života nějakým způsobem zasáhly geologické procesy. A ač jsem více či méně s geologií seznámena, tak hodně příběhů bylo pro mě novinkou a některé mě donutily dohledat si více podrobností či fotky nebo videa. Kapitoly jsou krátké a jasně napsané, takže se nemusíte bát, že byste textu třeba nerozuměli. Není to odborná publikace pro studenty geologie. Ale kniha, která se snaží "běžným" lidem (protože geology považuji občas za ne úplně normální :D ) ukázat, co se kolem nás děje, a že i nepatrná chybná rozhodnutí můžou vést k závažným život ohrožujícím důsledků.

Márinka
23.11.2023 4 z 5

Efekt motýlích křídel. Peklo na Zemi. Kdo jinému jámu kopá... I tak by se daly parafrázovat názvy 25 kapitol této nevšední a velmi zajímavé knihy, např. Prérie vrací úder, Vyhubte všechny vrabce, ujídají nám zrní!, Bílá smrt... Kolegyně ji zařadily do beletrie, ačkoli zpoloviny je naučná. Ovšem v tom dobrém slova smyslu a způsobem, který mě bavil.

Autor skvěle vybalancoval touhu seznámit čtenáře s přírodními vědami s cílem ho udržet při četbě pozoruhodným, i když vesměs tragickým, příběhem. Všechny "storky" jsou napsány podle skutečnosti a oceňuji, že na konci povídky autor vždy napsal, kterou osobu si v zájmu napětí vymyslel. Nutno podotknout, že mnoho jich nebylo.

Johncze
19.11.2023 5 z 5

Kdo by řekl, že se vlákna z Twitteru přetaví do takové povedené knihy. Jasně, kdo Petra sleduje tam, už nějaký ten příběh zná, ale tahle ucelenější forma tomu fakt sedne. Ač geologie možná nezní úplně "cool", popisované jevy jsou opravdu zajímavé a díky příběhům podané hodně čtivě (a vždy se divím, že se fakt staly). Tohle určitě stojí za přečtení a rozšíření obzorů - navíc jsou to výborná témata k otevření konverzace :)

libuse6749
12.11.2023

Když jsem sledovala Teorii velkého třesku, nikdy jsem se nepozastavila nad tím, jak Sheldon Cooper opovrhuje geologií a čímkoliv, co je spjato s kameny. Netušila jsem, že o pár let později sáhnu zcela dobrovolně po knize, která je GEOvěd plná. A to jen proto, že mě přemůže moje zvědavost a touha vědět PROČ

Sám autor, Petr Brož, se představuje jako pološílený veděc a popularizátor vědy, ale po přečtení knížky GEOstorky, si troufám říct, že naprosto přesně ví, co dělá a dělá to skvěle. Dostává informace k publiku, které je GEOvědou nepolíbené.

25 příběhů z celého světa, často s tragickými konci, na kterých nám autor názorně ukazuje zákon akce a reakce. Jak droboučká změna v našem životě občas dokáže spoustít dlouhý řetězec událostí vedoucí k dalekosáhlým důsledkům.

Dočtete se o sopkách, písečných bouřích, suchu, ohni i dešti, ...a dalších úkazech, které ovlivňují život na celém světě.

Každý z příběhů je uzavřen dovětkem prozrazující, zda postavy v dané geostorce byly skutečné či smyšlené.

Mnoho z příběhů mě silně zasáhlo, mohu jmenovat:
Horečka tančících koček
Muž, který přežil konec světa
Vyhubte všechny vrabce, ujídají nám zrní
Źivot na senzitivních jílech
a nemohu zapomenout příběh jedné italské přehrady Navzdory geologii.

Nejen výše zmiňované příběhy mě donutily zastavit, přemýšlet o daném tématu, vyhledat si další informace, shlédnout dostupné videa a fotky.

Ilustrátorka Lucie Škodová navíc obohatila jednotlivé příběhy originálními černobílými kresbami, naprosto vystihujícími daný příběh. Během čtení jsem se často vracela k přehledné mapě světa s miniaturami obrázků znázorňujícími, kde se daný příběh odehrává.

Tleskám za zpracování vědeckých faktů poutavou a čtivou formou.

Deya
06.11.2023 5 z 5

Knížku jsem si koupila v jakémsi zápalu následovaném po mém uvědomění z vlastního nedostatku vědeckých znalostí. Zaujalo mě, že autor vydal knížku s myšlenkou popularizovat geologii, což se mu určitě povedlo. Geostorky byly čtivé a velmi zajímavé. Každý příběh byl svou délkou ideální jako četba místo pohádky na dobrou noc. O většině popisovaných událostí jsem v životě neslyšela, přestože měly obrovský dopad na komunitu a krajinu, ve kterých proběhly. Kniha obsahuje i mapu světa, která pomáhá se čtenáři lépe orientovat, kde se jaká geostorka odehrála. Autor demonstruje sílu přírody, ale také sílu člověka původní krajinu ovlivňovat, ať už v negativním či pozitivním smyslu. Je nutné také vyzdvihnout vizuální podobu knihy, která celý čtenářský zážitek ještě více zpříjemňovala a dělala zajímavějším.

mary2019
27.10.2023 5 z 5

Nejprve bych chtěla poděkovat @knihydobrovsky za zaslání tohoto recenzního výtisku.

Přiznám se, že jsem si knížku vybrala kvůli obálce . Vůbec jsem netušila, co od knížky čekat. Byla to tedy pro mě výzva, protože čtu jiný žánr.

Knížka je velice pěkné zpracovaná. Jak textem, tak ilustrací. Nevím proč, ale myslela jsem, že to bude formou fejetonů nebo že knížka bude ve vtipném duchu. Ale vůbec. Úplně jsem se spletla.

Najdete zde 25 příběhů, kde se dozvíte, jak naše země funguje, jak se chová, co způsobuje například globální oteplování aj.

Musím říct, že mě jeden příběh opravdu zvedl ze židle a vážně mě hodně rozčílil. Konkrétně tedy Geostorka s názvem Horečka tančících koček. Tohle by měl vědět každý a opravdu nechápu, jak mohl někdo něco takového dopustit?!

Zajímavé jsou také Geostorky o sopkách a prachových bouří. .

Autor si dal opravdu práci s textem. Čte se to naprosto skvěle. Příběhy vás pohltí. Poučí. Donutí vás k zamyšlení. Ohromí. Šokují.

Rozhodně doporučuji všem. Tahle knížka je určena každému bez ohledu na to, jaký žánr čte.

Za mě 5 z 5.

jadwiga
16.10.2023 5 z 5

GEOstorky jsou vážně moc povedenou knihou.

Popularizátor vědy Petr Brož zde nabízí dvacet pět příběhů, ve kterých vysvětluje různé, a také velmi zajímavé GEOjevy.

V prvním příběhu popisuje například vznik a projevy cunami, a to nejen z pohledu současnosti, co vše o nich víme, ale také z pohledu minulosti, a tehdy často lépe nevysvětlitelných úkazů, než tak, že si lidé mezi sebou ústně předávali nejrůznější příběhy, ve kterých hrály prim zvířata nebo třeba bohové.

V GEOstorkách se dočtete také o písečné bouři, o sopkách, o poušti, o dešti a o tom, jak geovědní jevy ovlivňují lidské životy na celém světě.

Kniha má ke každému příběhu krásné ilustrace. Myslím, že je vhodná jak pro mladší, tak pro starší čtenáře. Já jsem z ní opravdu nadšená. Moc se mi tento počin líbí.

Joker208
13.10.2023 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha. I když jsem spoustu těch geologických úkazů znal, četlo se to velice dobře. Cením si práce, kterou si autor dal s vyhledáváním všech dat a údajů, aby byly popisy událostí co nejpřesnější. Více českých autorů by se mohlo vydat touto cestou popularizace svých vědních oborů.

PrincaListicka
05.10.2023 5 z 5

Naše planeta a všechny geovědní jevy, které s ní souvisí, jsou nesmírně zajímavé, a i přes moderní technologie lidstvu často dokazují, jak málo o nich vlastně víme. Je však také pravdou, že například ve školním prostředí bývají často opomíjené a přehlížené. A to se právě autoři Geostorek snaží změnit.

Na stránkách této knížky se setkáme s 25 dramatickými příběhy popisujícími mnoho živelných katastrof a osudů lidí, kterých se dotkly. A ačkoliv se zde sem tam objeví smyšlené postavy, události jsou všechny skutečné.
Najdeme zde několik příběhů týkajících se sopek a vulkanické činnosti, sesuvů půdy, tsunami, ale také meteoritů či ozonové vrstvy. Dozvíme se, jak Sahara ovlivňuje deštné pralesy, co se může stát, když nezodpovědně zapálíme skládku nebo špatně naprojektujeme stavbu obrovské vodní přehrady.

Musím říci, že samotné příběhy byly skutečně fascinující. O spoustě zde zmíněných událostí a katastrof jsem nikdy v životě neslyšela, přestože velice významně ovlivnily naši historii. Nepřestává mě fascinovat síla přírody. Někdy stačí jedno neuvážené rozhodnutí, které spustí hotovou lavinu řetězících se reakcí, které si ve výsledku mohou vyžádat životy tisíců lidí. Naše klima i veškeré fungování naší planety je neskutečně křehkou soustavou vzájemně se ovlivňujících prvků, a když jeden z nich odebereme nebo změníme, může to mít nedozírné následky.

U spousty příběhů jsem měla husí kůži, dohledávala jsem si k nim fotografie nebo videa a další, doplňující informace. Kéž by takto poutavých knih o geovědách bylo více, věřím, že by probudily zájem spousty lidí.

Příběh doprovází krásné, tematické ilustrace dotvářející celkový dojem ze čtení. Jsem opravdu velmi ráda, že se v poslední době čím dál tím víc ilustrují i knihy pro dospělé, protože já ilustrace prostě zbožňuji. Velmi se mi líbí také mapa na předsádce knihy, která čtenářům přiblíží, kde přesně se který příběh odehrává.

Jediné, co mi čtení trochu znepříjemňovalo, byla samotná struktura textů. Bohužel mi často připadaly špatně členěné. Někdy se zde postavy mění po odstavcích, ale ty nejsou nijak opticky oddělené, což značně ztěžuje orientaci v tom, o Kom je zrovna řeč. Také mám pocit, že se tu úplně nepovedla redakce. Narazila jsem zde na různé chyby, ale nejvíc mi ale vadilo neustálé střídání času ve větách. Jistě, pochopím, když někdy v rámci budování napětí vypravěč použije přítomný čas. Tady se však občas v rámci jednoho odstavce vystřídal čas minulý, přítomný a budoucí, což už na mě bylo trochu moc. Na tom by asi chtělo do příště trochu více zapracovat.

Tyto drobné nedokonalosti mi však naštěstí zážitek ze čtení a jednotlivých příběhů nezkazily a knihu bych tak doporučila jak milovníkům přírody, kteří by se o ní a jejím fungování rádi dozvěděli něco víc, tak i všem ostatním. Možná se po přečtení této knížky změní jejich pohled na naši planetu a na to, jak je důležité, abychom ji chránili.

marketa9239
30.09.2023 5 z 5

"Prostředí na Zemi je propojený komplexní systém, kde jedno mávnutí motýlích křídel může udělat divy."

O čem je Montrealský protokol? Může být odvátý saharský písek prospěšný? Co vše dokáže ovlivnit výbuch sopky? A víte co jsou to tekuté jíly? Nevíte? A chcete se toto všechno dozvědět?

Tak v tom případě neváhejte a sáhněte po této krásné knize. Říkáte, že geovědy nejsou nic pro vás? To je velký omyl, týkají se nás všech, jelikož obýváme tuto krásnou modrou planetu a s ní tyto geovědy úzce souvisí!

Kniha se četla sama a díky čtivě napsaným příběhům jsem pochopila všechny problémy v knize popsané. Příběhy jsou napínavé a vysvětleny takovým způsobem, že to pochopí úplně každý, a dokonce i ten, který ve škole nedával vůbec pozor! Kéž by tímto stylem dokázali i učitelé podat problematiku jednotlivých věd, to bychom si pak ze školy odnášeli moudrost, poznání a pochopení a věřím, ze by nás ta škola hned více bavila. :)

Nejvíce mě zaujala problematika sopek, všechny zmíněné sopky jsem si vyhledávala a obdivovala jejich krásu, ovšem již s vědomím, jak moc dokáží ublížit a jak dalekosáhlé následky jejich erupce mají.

Jako velikou přidanou hodnotu u knihy shledávám nádherné ilustrace, které každý příběh podtrhnou. A ilustrace máme jistě rádi úplně všichni.

Do své, teda vlastně synové knižní sbírky musím přidat i Vesmírníček, který v něm doufám vzbudí zájem o vědu, tak jako tato kniha vzbudila tento zájem u mě.

katy238
30.09.2023 5 z 5

Geostorky jsou souborem příběhů, kdy se lidské osudy ocitly pod palbou jevů, které byly na zemi od jejího vzniku, ale jejich působení je pro člověka ničivé. Ať už činností člověka ovlivněny byly nebo nikoliv, jejich důsledky jsou strašlivé a začátek málokdy očekávaný. Mnohdy zdánlivě malá lidská chyba odstartovala celý řetězec událostí, který vyústil v šokující závěr. Právě tyto události z různých koutů dějin i světa autor přibližuje v přehledné knize a trpělivě vysvětluje každý jev. Některé příběhy jsou známé a byly zpracovány už dříve například formou dokumentů v televizi (exploze Mount St. Helens), jiné pro mě jsou novinkou (události na jezeře Peigneur). Soubor vyprávění s beletristickým nádechem jsou skvělou volbou pro každého, kdo má šanci se s popsanými jevy setkat, takže pro úplně každého člověka, protože geovědy se týkají každého z nás. Určitě proto nad knihou neváhejte, je to skvělé čtení.

Štítky knihy

geologie

Autorovy další knížky

Petr Brož
česká, 1984
2022  94%Vesmírníček
2023  92%Geostorky

Kniha Geostorky je v

Právě čtených9x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených8x
Knihotéce63x
Chystám se číst85x
Chci si koupit19x