Obvinená

Obvinená https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478479/bmid_obvinena-j5t-478479.jpg 4 19 8

Úspešná slovenská spisovateľka Lucia Sasková sa vo svojom najnovšom desiatom románe opäť vracia k téme ľudskej psychiky, ktorou zaujala čitateľov už v románoch Nebezpečná a Rozpoltená. Napínavý príbeh s detektívnou zápletkou poukazuje na tajomné zákutia ľudskej duše a krehkosť duševného zdravia. Hlavná hrdinka sa ocitá na psychiatrickej klinike na treťom poschodí, z ktorého sa väčšina pacientov nikdy nedostane, keďže je vyhradené pre najťažšie prípady. Kedy a ako sa tam ocitla? A najmä prečo? Netuší. Má nesmierny strach z ľudí, dostáva záchvaty paniky, trpí depresiou a agresívne správanie jej nedovoľuje racionálne myslieť. Lekári sa jej snažia pomôcť, no ona nie je schopná spolupracovať. Časom sa dozvedá, že je obvinená z najťažšieho zločinu – z vraždy. Vôbec si nespomína, že by ju spáchala, a tak má jediný cieľ: rozpamätať sa. Kto je tajomný muž, ktorý stáva v noci pod jej oknom? Ako sa dostane z oddelenia, odkiaľ niet návratu? A nájde sa niekto, kto uverí, že je nevinná a na psychiatriu vôbec nepatrí?... celý text

Přidat komentář

marketa9239
07.03.2024 5 z 5

Probudit se a zjistit že jsem zavřená na psychiatrii aniž bych věděla proč, je moje noční můra. Psychothrillery mámvelmi rádaa vždysi jejich čtení užiji, i kdyžmi někdy přivádílehkénoční můry.
Autorka si v této knize "vyhrála" s různými diagnózami - od depresí až po rozdvojenou osobnost.

Knihu jsem přečetla za jediný den a nebyla jsem schopná ji odložit. S každou strankou jsem čekala, jak se bude psychický stav hrdinky vyvíjet. Byla jsem i napnutá, kdo že je ten tajuplný muž, který ji z venku pozoruje.Bylo překvapující zjistit kdo je a jakou má v ději roli. Příběh je plný zvratů a závěr je brilantní a neočekavaný.

Malé minus bych dala tomu, že ne všechny souvislosti byli vysvětleny, ale možná se jen stalo, že jsem je v záplavě informací nepostřehla.

Obvinená je skvělý thriller, který si prostě musíte přečíst! :)

Dydy7
25.02.2024 4 z 5

Je to moja prvá kniha, od autorky a popravde, som moc nevedela, do čoho idem, ale chcela som to skúsiť - a musím povedať, že táto kniha, sa veľmi ťažko hodnotí, ale nie preto, že by bola zlá, ale preto lebo, bola dosť náročná, keďže sa odohráva na psychiatrickej klinike - hlavnej hrdinky, mi bolo ľúto, práve preto, ako sa ku nej správali, celý čas, som jej verila a zastávala som si ju, neverila som tomu, že by dokázala zavraždiť Dalibora...

Z Alexa, som bola miestami tiež zmätená, ale už od začiatku, som bola na strane hlavnej hrdinky, aj keď mi dala tiež dosť zabrať!

A keďže neprezradím viac, môžem povedať len to, že poslednej vete v knihe, som nedokázala uveriť ...

Keď budete knihu čítať, bude sa vo vás striedať zlosť, hnev, beznádej, nespravodlivosť, smútok, nádej a budete mať plno otázok - hlavne jedna ma celkom zaujíma úplne najviac : Čo sa stalo s Martinom?


kramlinka88
16.02.2024 4 z 5

Po delší době jsem si dala slovensky psanou knihu a musím říct, že opět nezklamala :-)

Hlavní hrdinka se probouzí v psychiatrické léčebně. Zmatená, bojácná, ale bojovná a nepamatuje si vůbec nic z bezprostřední minulosti.
Jediné co ji zajímá je, jak a proč se tam dostala a hlavně, jak se dostat pryč.

V průběhu léčby jí ošetřující lékař sdělí pravý důvod toho, proč je v jeho péči. Je obviněná z vraždy. Netuší však koho zabila, jak, ani proč. Prožívá stavy naprosté bezmoci, navíc dostává tlumící léky a to rozpomínání se také moc nepomáhá :-/

Může lékařům věřit? Opravdu jsou na její straně ? Kdo je záhadný cizinec, který postává pod jejím oknem a pozoruje ji ?
Bude mít možnost si s ním promluvit ? Dozví se pravdu ?

Co vše dokáže zvládnout nemocná mysl? Je opravdu vše tak, jak se nám na první pohled zdá ?

Kniha je plná zvratů, nakonec nevíte komu věřit a komu nevěřit. Je to skvěle napsáno :-)

Hlavní hrdinka mě svým chováním trošku štvala, občas byla na ránu :-D Ale celkově se mi kniha líbila a určitě bych ji doporučila dál :-)

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Musím veľmi pochváliť autorku za to, že som sa pri tejto knihe cítila ako pacient tretieho poschodia

Pri otvorení knihy ihneď vplujete do deja na psychiatrickej liečebni. Čovekmi oceňujem lebo zbytočne omáčky okolo knihách fakt nemám rada.

Celý dej potom máte pocit, že vy sami ste pacientom nadopovanym liekmi pretože aj keď som prišla s nejakou teóriou ,autorka ju v podstate hneď vylúčila.

Stav hlavnej hrdinky (ktorej meno ak ste si nevšimli sme sa nedozvedeli za celých 278 strán) bol príšerný! nikdy by som nechcela takto dopadnúť!

svetlé stranky, keď už som si myslela, že bude v všetko v poriadku , šup a zas odznova ten istý kolotoc.

Záver bol prekvapivý i keď k tomu postupne moje myslenie dochádzalo , aspoň v niečom som sa napokon nesplietla.

Ale posledná veta ... to bolo, že

určite knihu veľmi odporúčam a určite si prečítam i iné aitorkyne knihy ak sú aspoň spolovice tak písaná ako táto tak to bude psychojazda

Erinyie
15.10.2023 5 z 5

Toto bylo mé první setkání s knihou autorky, a musím říct že mě autorčin styl naprosto pohltil.

Naše hrdinka se probouzí na psychiatrickém oddělení, nepamatuje si nic, neví proč a za jakých okolností se zde dostala ani jaké k tomu vedly kroky, má jediný cíl zjistit proč je zde zavřená a vymyslet jak se odsud dostane.

Hrdinka se v průběhu léčby dozvídá krutou pravdu a to proč je zde zavřená, je obviněná z vraždy a její jediná možnost je vzpomenout si. Jsou skutečně lékaři na její straně nebo je její léčba předem zmanipulovaná tak aby pod náporem léků a nátlaku při terapiích se přiznala k vraždě kterou možná nespáchala?

Přicházíme k otázce, co vše je schopná naše mysl zvládnout? A jak rychle je člověk schopný si vybudovat závislost.

Když se objeví tajemný muž který věří že onu vraždu nespáchala kniha dostane nový náboj a vyplují na povrch další zvraty a pravdy, komu může naše hrdinka věřit? Může vůbec někomu?

Kniha je nabitá zvraty a každá nová kapitola odhaluje jiný kout mysli a plánu který každou stránkou do sebe zapadá jak kousky puzzlí.

Při dočítání posledních stránek jsem zůstala němě koukat, kniha je tak skvěle napsaná že jsem věřila každičkému pohnutku naší hrdinky, až do poslední věty.

Pokud hledáte knihu kde se hluboká beznaděj střídá s depresí, bezmocí, láskou nadějí a nenávistí tak tady máte vše na jednom místě.

Skvělá kniha

Temika
15.07.2023 5 z 5

WOW!!!
První setkání s touto slovenskou spisovatelkou...téma lidské psychiky, napínavý příběh s detektivní zápletkou poukazující na tajemné zákoutí lidské duše a křehkost duševního zdraví...
SPRAVODLIVOSŤ NEVÍŤAZÍ VŽDY. Víťazia ĺudia, ktorí ju vedia ovpyvniť. (str. 277)
Anotace:
Hlavná hrdinka sa ocitá na psychiatrickej klinike na treťom poschodí, z ktorého sa väčšina pacientov nikdy nedostane, keďže je vyhradené pre najťažšie prípady. Kedy a ako sa tam ocitla? A najmä prečo? Netuší. Má nesmierny strach z ľudí, dostáva záchvaty paniky, trpí depresiou a agresívne správanie jej nedovoľuje racionálne myslieť. Lekári sa jej snažia pomôcť, no ona nie je schopná spolupracovať. Časom sa dozvedá, že je obvinená z najťažšieho zločinu z vraždy. Vôbec si nespomína, že by ju spáchala, a tak má jediný cieľ: rozpamätať sa. Kto je tajomný muž, ktorý stáva v noci pod jej oknom? Ako sa dostane z oddelenia, odkiaľ niet návratu? A nájde sa niekto, kto uverí, že je nevinná a na psychiatriu vôbec nepatrí?
Příběh, který je plný zvratů až do poslední tečky v knize!
Kniha se neskutečně dobře četla. Je velmi zdařile napsaná. Plynulost děje, provázanost, nečekané reakce, odhalení, nasměrování jinam, to vše vás provází celou knihou.
Začátek, konec, bezmoc, smrt, chuť žít, štěstí, zmatek, deprese, zklamání, naděje...vše je v příběhu obsaženo.
Jednoznačně 5*/5!

barbara2455
19.05.2022 5 z 5

Velmi dobre...ako vzdy od Saskovej...aj ten koniec...len som si neji ista ci som ho pochopila spravne...

Jurajovamaka
28.10.2021 5 z 5

Autorka touto NOVINKOU opäť nesklamala. Silný príbeh, ktorý drží čitateľa v napätí od začiatku po koniec...
Dej sa odohráva v prostredí psychiatrie a je plný zvratov a nečakaných udalostí...v závere autorka čitateľa opäť prekvapuje, lebo je úplne iný, ako očakáva...
Na príbehoch od Lucky mi vždy vadí len to, že sa neviem dočkať jej novej knihy a potom ju tak rýchloooo prečítam :-)
Takže VÁM túto knihu určite ODPORÚČAM
Skvelý nápad na darček :-)