MagdalénaD MagdalénaD komentáře u knih

☰ menu

Právo cenných papírů Právo cenných papírů Jarmila Pokorná

Většina přečtena už minulý rok (2019) a pak v zimě 2020, posledních pár stránek jsem ale doklepla dnes. Fajn knížka, která doplnila super přednášky a semináře, sama o sobě je ale podle mě dost složitá, obecné věci se tam opakují v těch konkrétnějších (třeba převody zaknihovaných CP ve všemožných mutacích). Hlavní důraz je kladen na směnky (jak překvapivé), celkem rozsáhlá kapitola se věnuje i akciím.

27.09.2020 4 z 5


Úvod do soukromého práva: Zvláštní část Úvod do soukromého práva: Zvláštní část Kateřina Ronovská

Stále fajn na rychlé zopakování či úvod do začátku, zde ale hodnotím méně pozitivně než u obecné části. Zde totiž - ze své podstaty věci - přílišná stručnost je místy spíše na škodu než k užitku.

02.08.2020 4 z 5


Občanské právo hmotné 3 Občanské právo hmotné 3 Jiří Švestka

Fajn na hlubší pochopení věcných práv. U některých kapitol je hodně znát, že na knize pracoval kolektiv autorů (nekoresponduje podrobnost či se některé věci opakují).

18.07.2020 5 z 5


Úvod do soukromého práva: Obecná část Úvod do soukromého práva: Obecná část Kateřina Ronovská

Perfektní na rychlé utřídění informací v hlavě či zopakování základů.

11.07.2020 5 z 5


Občanské právo hmotné 2 Občanské právo hmotné 2 Jiří Švestka

Na rychlé zorientování se či zopakování není špatná, hodně částí ale připomíná spíše parafrázovaný zákon. Ohledně náhradních forem péče možná mohlo být v knize uvedeno přehlednější porovnání. Na druhou stranu, jedná se poměrně o útlou knížečku, pro potřeby hlubšího proniknutí do rodinného práva jsou tu asi jiné publikace.

11.07.2020 4 z 5


Základní práva Základní práva Jan Kratochvíl

Málokterá knížka "do školy" se četla tak snadno. Možná je to tématem, každopádně ale oceňuji vybalancování šíře tématu a míry podrobnosti. Na cca 560 stranách jsou probrána všechna zásadní lidská práva, nechybí ale ani mnoho odkazů na judikaturu a aktuální vývoj.

22.06.2020 5 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Má nejmilejší dětská knížka, ke které se čas od času vracím i v dospělosti. Po tolikáté čtená a stále v sobě má to kouzlo.

13.06.2020 5 z 5


Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Opět jsem se nechala ovlivnit Instagramem a docela se to vyplatilo.
.
Knížka ve mě zprvu vyvolávala smíšené pocity a na prvních desítkách stran jsem si říkala, zda není trochu moc šita "horkou jehlou". Stále si myslím, že některé pasáže by zasloužily lepší editaci nebo alespoň větší rozpracování. Na druhou stranu ta "jednoduchost" dávala knize spád a přestože se jedná o literaturu faktu, četla se úplně sama, nešlo ji odložit. Dočtenou jsem ji měla velmi rychle a jsem si naprosto jistá, že se k ní budu vracet. Spousta myšlenek pro mě byla nových, zajímavých a přiléhavých. Určitě si mnoho lidí pomyslí, že kniha vlastně žádná moudra nenabízí, ale osobně se s tím tak úplně neztotožňuji. Spousta drobných myšlenek mě donutila se nad sebou minimálně zamyslet.

09.06.2020 5 z 5


Rozhodčí řízení v mezinárodním a vnitrostátním obchodním styku Rozhodčí řízení v mezinárodním a vnitrostátním obchodním styku Naděžda Rozehnalová

Je těžké hodnotit naučnou knihu, kde o určitých tématech víte hodně (takže máte pocit, že v knize je to vysvětleno příliš jednoduše a nedostatečně), a o určitých zase skoro nic (takže čtete jednu stránku 3x a stále nechápete). Rovněž musí být velmi těžké napsat knihu o rozhodčím řízení, která se snaží o skloubení vnitrostátních i mezinárodních aspektů, a navíc má ambice podat komplexní výklad. Sama teď zakouším, jaké to je psát o pouhé dílčí části, a není to procházka úplně.
.
Tahle učebnice je podle mě dobrým odrazovým můstkem do tématu arbitráží, pokud vás to opravdu zajímá. Hodně pasáží působí složitě, protože problematika složitá opravdu je, a to může dost čtenářů odradit. Zároveň to není taková ta kniha, kde ji přečtete jednou a většinu věci pochopíte a zapadnou vám. Na druhou stranu je to jedna z mála publikací v českém jazyce, která se snaží o nějaký komplexnější výklad a zároveň nemá tisíc stran.

04.06.2020 4 z 5


Mediační, prorogační a rozhodčí doložky o řešení přeshraničních sporů Mediační, prorogační a rozhodčí doložky o řešení přeshraničních sporů Michal Malacka

Moc sympatická knížka. Na malém prostoru se věnuje jak prorogačním, rozhodčím tak mediačním doložkám a u vybraných problémů jde do hloubky, zaobírá se širokou škálou české i zahraniční judikatury.

03.05.2020 5 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Jedna z těch knížek, která se čte sama. Příběh je velmi dotažený, stále žasnu nad skvělým rozvržením střídání časových horizontů tak, aby se prozradilo předem jen něco. Rovněž jsem byla překvapená, jak dobře jsem se vžila do slepoty. Perspektiva Marie-Laury skutečně oplývala spoustou jiných smyslových vjemů a já je dokázala plně vnímat s ní. Souhlasím s komentářem Alli, že úplně poslední kapitola je tam jaksi "navíc". Celkově jde ale o velmi pěknou a čtivou knížku.

03.05.2020 5 z 5


Podáváme ústavní stížnost Podáváme ústavní stížnost Jaroslav Benák

Příjemná knížka, která mi rozhodně se sepsáním ústavní stížnosti pomohla.

10.04.2020 5 z 5


Bohemia Bohemia Jan Svěrák

Váhám, zda ohodnotit 3 nebo 4 hvězdičkami...
Upřímně, ta kniha nebyla špatná a co ji nelze upřít - už dlouho mě tak nepotěšilo vykreslení charakteru. Trochu mě mrzela ta snaha o zobecnění na celý český národ, ale hlavní postava sama o sobě měla duši a to se mi líbilo.
Oproti tomu dějová linka byla dost slabá, resp. taková "ani ryba ani rak". Nepotřebuji strhující zápletku, aby mě kniha bavila, ale pak očekávám něco, co tomu dodá hloubku. A to mi tady maličko chybělo. Vnímala jsem, že je tam jakási snaha o příběh a strhující zápletky (sex, 11. září, smrt, ...), ale nějak mě to nedokázalo pohltit.

10.04.2020 4 z 5


O výživě O výživě Andrea Jakešová

Ty, co znají IG profil Nehladu, asi značná část informací nepřekvapí, nicméně pro ostatní je kniha určitě plná nových a stravitelným způsobem prezentovaných informací. Velmi mě zaujala hlavně kapitola o spočítání denního příjmu a o tom, kolik sacharidů, bílkovin a tuků by měl člověk sníst. Super počtení, hvězdička dolů za (pro mě) chaotické uspořádání kapitol.

10.04.2020 4 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Jestli bylo Becoming od Michelle Obamové kniha, která musí oslovit každou ženu, tak toto je dle mého kniha, která musí oslovit každého člověka bez ohledu na pohlaví. Prostřednictvím rozhovoru máme možnost nahlédnout do práce lékaře, vyhlášeného neurochirurga, se kterým sice nemusíme ve všem souhlasit, ale přesto můžeme získat povědomí o jeho každodenní práci a všem, co je s ní spojeno. Skvělá kniha, která se četla úplně sama a která byla - s ohledem na některé podobnosti právnických a lékařských profesí - velmi inspirativní.

31.12.2019 5 z 5


Americké putování Americké putování Jana Rovenská

Jednoznačně dobrý kup! Cestopis z 80. let popisuje zážitky manželů-reportérů z jejich cest po USA. Oproti dnešním cestopisům ve stylu "Byl jsem tady, dal jsem si kávu a pozoroval okolí" jdou manželé Rovenští hodně do hloubky. Dávají nahlédnout do historie jednotlivých států a zprostředkovávají rozhovory se zajímavými lidmi. Popisují, jak se Amerika mění, nevynášejí ovšem ukvapené soudy. Bylo rozhodně zajímavé, čist knihu, která popisuje vývoj Sillicon Valley a "komjůtrů", jak autoři počítače nazývají. Bylo úsměvné číst o negativních vlivech půjčoven VHS kazet na kinematografický průmysl, naopak při popisu Dvojčat mě mrazilo.

28.11.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Je těžké hodnotit knihu, od které jsem měla velká očekávání. Počet hvězdiček jsem ze 4 na 5 změnila několikrát, až jsem se rozhodla, že 4 by byly jenom na základě přehnaných očekávání. Stále je to velmi dobrá kniha. Hana a Hotýlek byly možná maličko víc strhující a promyšlenější, tady se mi ale zase víc líbilo situování a téma obecně. Na konci bych snesla více než jen oslovení/otázku, ale to je jen preference člověka nemajícího rád otevřené konce.

22.11.2019 5 z 5


Daně a správa daní Daně a správa daní Michal Radvan

Sympatická knížka o sympatickém počtu stran, která vysvětlí základy daňového práva i úplným dosud-ignorantům, jako jsem já. Na hlubší prostudování to není, ale jako rychlý úvod do problematiky poslouží více než dobře.
(Vzhledem k tématu už nejsou některé údaje aktuální, ale to s ohledem na rok vydání nepřekvapí)

22.11.2019 5 z 5


Edda Edda neznámý - neuveden

Rozhodně jiná kniha, než jaké obvykle čtu. Pro nemožnost porovnání s čímkoli relevantním ponechávám bez hvězdiček. Osobně to pro mě spíš byla zajímavá zkušenost něco podobného si přečíst, než že bych toužila propadnout tomuto žánru.

22.11.2019


Trestní právo hmotné Trestní právo hmotné Jiří Jelínek

Poprvé přidávám knížku, kterou jsem nečetla celou. A tady jsem dokonce nečetla celou polovinu, tj. zvláštní část. Tu první polovinu jsem ale přečetla tolikrát, že to co do "objemu" rozhodně za ten celek vydá. Učebnice (min. ta obecná část) je moc fajn, dobře se mi z ní učí a patří k mým nejoblíbenějším.

12.10.2019 5 z 5