Úvod do soukromého práva: Obecná část

Úvod do soukromého práva: Obecná část https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379031/mid_uvod-do-soukromeho-prava-obecna-cas-olH-379031.png 5 5 2

Studenti, kteří jsou na samém začátku své cesty za poznáním práva, mají možnost se seznámit v Obecné části s principy soukromého práva, stejně jako s jeho systematickým uspořádáním a základními pojmy a instituty. Při zpracování jednotlivých kapitol se spoluautoři inspirovali zahraničními (zejména rakouskými) učebními texty už proto, že "nové" české soukromé právo zaznamenalo v řadě ohledů návrat k "evropským kořenům".... celý text

Přidat komentář

Set123
22.04.2022 4 z 5

No, co si budeme nalhávat, publikace toho obsahuje spíše méně než více. Upřímně i sylaby, které jsme ke studiu dostávali byly dohromady tak třikrát obsáhlejší.

Platí zde však „ale“. Ono to není úplně od věci. Jednoduchý stručný a neproblematický text dokáže být kolikrát velice osvěžující. Publikace obsahuje základní kostru obecné části (§1 - §654) Občanského zákoníku z roku 2012. Na nějakých sedmdesáti stránkách je to, uznejte, celkem zhuštěné. Dostane se vám tedy poměrně mnoho odkazů typu „dohledejte si v zákoně“, „viz judikatura“, „toto přesahuje rozsah publikace“. A upřímně? Proč ne?

Jedná se text, který rychle osvěží strukturu zákoníku, nesnaží se jít do hloubky. Ostatně pokud do hloubky chcete, přečtěte si komentář. Tato forma publikace má ještě jednu velkou výhodu. Ve společnosti panuje obecná neznalost byť základní právní úpravy, na základkách se neučí nic. Což je dost problematické a existence společnosti podle toho vypadá. Tato publikace se mi zdá výt pro laiky zcela perfektní. Není složitě psána, neobsahuje složité termíny... Za přečtení rozhodně stojí každému.

MagdalénaD
11.07.2020 5 z 5

Perfektní na rychlé utřídění informací v hlavě či zopakování základů.