Základní práva

Základní práva https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386581/bmid_zakladni-prava-icn-386581.jpg 5 6 3

Publikace je komplexním zpracováním problematiky základních, resp. lidských práv. Po uvedení do teorie základních práv, tedy do otázek týkajících se terminologie, původu těchto práv, jejich obsahových specifik, forem působení, i subjektů oprávněných a povinných, se práce dále zabývá interpretačními a aplikačními specifiky základních práv, zejm. otázkami souvisejícími s omezováním těchto práv a standardy přezkumu případných omezení. Prostor je pak věnován i samotnému právnímu zakotvení v pozitivním právu a s tím související vymahatelnosti základních práv, jakož i vnitrostátnímu, mezinárodnímu a evropskému mechanismu právní ochrany. Speciální prostor je věnován ústavní stížnosti a stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva. V dalších částech se práce podrobně a strukturovaně věnuje jednotlivým základním právům, počínaje obecným zákazem diskriminace a právem národnostních menšin, přes jednotlivá osobní, politická a hospodářská a sociální práva, až po právo na právní ochranu (spravedlivý proces). Kniha bude sloužit jednak jako učební pomůcka, jednak jako praktický průvodce pro každého, kdo se s problematikou základních práv setkává, zejména ve své profesní praxi.... celý text

Žánr:
Právo , Učebnice a slovníky

Vydáno: , Leges
více info...

Přidat komentář

ales1009
23.06.2023 5 z 5

Vynikající publikace o základních právech od akademiků z PF v Olomouci.

MagdalénaD
22.06.2020 5 z 5

Málokterá knížka "do školy" se četla tak snadno. Možná je to tématem, každopádně ale oceňuji vybalancování šíře tématu a míry podrobnosti. Na cca 560 stranách jsou probrána všechna zásadní lidská práva, nechybí ale ani mnoho odkazů na judikaturu a aktuální vývoj.


Miliarda
20.01.2019 5 z 5

Vynikající učebnice poskytující zevrubný vhled do problematiky základních lidských práv. Ačkoliv se jedná o odbornou literaturu, je tato učebnice velmi čtivá, což je u tohoto druhu literatury vždy nelehkým úkolem. Učebnice je velmi dobře strukturovaná, kdy ke každému lidskému právu poskytuje několik nezbytných informací (zákonná východiska apod.), dále tato dá do kontextu nejdůležitější judikatury (a jejich výstupů) a o každém základním právu poskytne řadu souvisejících zajímavostí. Pokud chcete získat podrobný, ale přesto "zábavný" vhled do uvedené problematiky, rozhodně obstaráním této učebnice neuděláte žádnou chybu.

Štítky knihy

právo

Autoři knihy

Maxim Tomoszek
česká, 1979
Michal Bartoň
česká, 1976
Jan Kratochvíl
česká, 1951
Jiří Jirásek
česká, 1932
Martin Kopa
česká, 1985

Kniha Základní práva je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x