Lymril Lymril komentáře u knih

☰ menu

Cikáda Cikáda Shaun Tan

Ta blbost má 32 stran.... Během toho se přece nestihnu naštvat, rozbrečet, řvát: "NE!", z plných plic a pak se rozbrečet štěstim.........
Safra práce Tan!
Děláš mě víc labilní než normálně :(
Máš štěstí že mám pro tvoje knížky slabost....

03.07.2021 5 z 5


Krásná temnota Krásná temnota Fabien Vehlmann

Tohle bylo.....Wow.....Jsem překvapená jak dlouho po dočtení mi to leželo v hlavě. Už teď jí mám přečtenou 2x. Dám tomu měsíc a něco a přečtu si ji znovu. Pokaždé najdete něco nového, čeho jste si předtím nevšimli. Gift that keeps on giving :D
Poznámka pro rodiče - nope, pro děti to fakt neni. Ani si nemyslim, že by z toho byly nějak vystresované po přečtení, ale ta kniha jim prostě nic neřekne.
Případný SPOILER:
Myslela jsem si jak mě bude znervózňovat mrtvola holčičky, ale to se mnou nic nedělalo. Co bylo děsivé bylo to, jak....zvláštní skřítci byli. Jaké společenstvo vybudovali, jak spolu interagovali a hlavně jak rozuměli jenom sobě (například co se týče bolesti - chápali ji na sobě a nechtěli aby je něco bolelo, ale jiným klidně ubližovali aniž by se zamysleli nad tím, že jim by se to taky nelíbilo), jak byli nepouční a jak rychle se vzpamatovali z různých tragédií. Jako by se nic strašného nestalo... Jakoby pořádně sami nic necítili....
Zvláštní... Ale pěkné...
Lépe řečeno, krásné.

03.07.2021 5 z 5


Sen neboli měsíční astronomie Sen neboli měsíční astronomie Johannes Kepler

Hej hej lidičky z předmětu: Novověká filosofie a věda! :)
Ničeho se nebojte a do Keplera se s chutí dejte. Je to vážně moc hezké, čtivé a kdybyste náhodou nestíhali, tak na konci je jakési celkové pojednání o tom, o čem kniha je a jaký měla pro společnost význam.
Keplera doporučuji všema deseti!

03.07.2021 5 z 5


Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem Galileo Galilei

Vítám všechny účastníky předmětu: Novověká filosofie a věda :)
Kepler a Galileo se (alespoň mně) čtou mnohem líp jak knihy o mravech a vývoji duše.
Astronomii nerozumím!!!! Ale zde to ani není potřeba. Čtivé a velmi pěkné.

03.07.2021 5 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

Fascinuje mě, jak všichni shodili Nanu, ale Zabijáka vyzdvihují. U mě naprosto opačně. Nejhorší byl asi můj postoj k postavám. Ze začátku jsem málem brečela, že nemůžu Gerveaise poradit, co má udělat, aby její život dopadl dobře. Na konci knihy jsem si už jenom říkala, tak si umři, no, zavinila sis to sama...

03.02.2019 3 z 5


Měsíce Měsíce Karel Toman (p)

Krátké, rychlé a docela i pěkné. Lehké na porozumění a na rozbor (maturanti musejí přečíst-neskutečně si zjednoduší život), ale že by mě to nějak ovlivnilo, nebo pohladilo po duši, to ne.

09.01.2019 3 z 5


Mám v hlavě myš Lenku Mám v hlavě myš Lenku Zdeněk Svěrák

Vybrali opravdu hezké písničky, které se dobře hrajou na klavír - i pro začátečníky.

02.01.2019 4 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

No... je vidět, že jde o třetí díl. Nápady došli...

02.01.2019 2 z 5


Ferda - z deníčku štěnětě Ferda - z deníčku štěnětě Zuzana Francková

Nedávno jsem objevila v knihovně. Knížku mi mamka koupila když jsme jeli na hory (a já si zapomněla vzít vlastní -ten hysterák jste měli vidět :D ). Paráda, zvláště pro mladší čtenáře

02.01.2019 4 z 5


Křest svatého Vladimíra / Král Lávra / Tyrolské elegie / Epigramy Křest svatého Vladimíra / Král Lávra / Tyrolské elegie / Epigramy Karel Havlíček Borovský

A je to tady. Koupila jsem si Borovského génia vcelku :D

02.01.2019 5 z 5


Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

Babča má obrovskou knihovnu plnou starých knížek. Když si k ní zapomenu vzít svoje čtivo, tak se přehrabuju těma stoletýma bichlema co tam má. Náhodou (díky bohu za ně!!!) jsem tam našla Tyrolské elegie od Borovského. Už předtím jsem byla překvapena, že mě povinná četba baví, ale tohle je jiná liga. Tohle je prostě skvělí. Všem doporučuji!!! (Je dobré vědět něco o životě borovského - kamarádce jsem knížku půjčila, ale jelikož nevěděla nic o jeho životě, tak jí to zas tak nenadchlo.)

02.01.2019 5 z 5


Havran (dvojjazyčná kniha) Havran (dvojjazyčná kniha) Edgar Allan Poe

Takhle se to dělá!

02.01.2019 4 z 5


Příšerné příběhy vánoční Příšerné příběhy vánoční Chris Priestley

P.A.R.Á.D.A!!!!Některé povídky jsou výborné, jiné ještě lepší :D

02.01.2019 5 z 5


Staré pověsti české Staré pověsti české Jana Eislerová

Ségra má povinně udělat referát do školy na tuhle knížku. Je malá, tak jsem jí s tím pomáhala a abych vůbec věděla o čem bude psát, tak jsem si to musela přečíst. Pro mladší děti moc hezky udělané - jak zpracování příběhu, tak ilustrace. Mladším dětem definitivně doporučuji :)

02.01.2019 3 z 5


Pohádky a obrázky Pohádky a obrázky Vladimír Sutějev

Urovnávám knihovničku a našla jsem v ní tenhle poklad. Paráda.

02.01.2019 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Máj, extra známý, našimi učiteli nám neustále vnucovaný a mnou nenáviděný. Perfektně ho umim rozebrat a četla jsem ho pětkrát, ale nemůžu si pomoci... STRAŠNĚ HO NESNÁŠIM!!!!!!!
Jestli se vám líbí, super, ale já ho opravdu nedávám. Ne proto, že ho po nás neustále vyžadují, ale protože je to (dle mého naprosto neodborného názoru) o ničem!!!

30.12.2018 odpad!


Legendy: Draci Legendy: Draci Jakub D. Kočí

Některé kapitoly byly naprosto senzační!!! Jiné už bohužel tolik ne :(

27.12.2018 2 z 5


Tahle kniha tě miluje Tahle kniha tě miluje PewDiePie (p)

O. MUJ. BOŽE.
Nebudu lhát. Jsem velká fanynka Felixe, ale ani to mi nebrání (myslím a doufám) v tom objektivně zhodnotit jeho knihu. Četla jsem ji v originále a dostala jsem se k ní náhodou. Šla jsem vyzvednout pro kamarádku knížku do anglické knihy a najednou tam byla. Kniha co mě miluje. Už dlouho jsem věděla, že ji vydal, ale nějak jsem neměla sílu a ani čas na to si ji objednat. A jak vidno, ani jsem nemusela, našla si mě sama. Nedokážu si moc představit, jak určité slovní hříčky přeložili do čeština (jako: emberace your miss steak), ale za anglickou verzi dám určitě 5 hvězdiček. Je to vtipný, je to zlý, je to sarkastický, je to smutně realistický, ale hlavně!!!! Ta knížka mě miluje, jak bych mohla říct ne?
BACHA!!!
Já jsem na jeho typ humoru zvyklá a ráda ho vyhledávám, ale někomu by nemusel přijít úplně k duhu. Radši prolistujte a zjistěte, zda vám vyhovuje než si ji přečtete, ale já se opravdu skvěle bavila :)

27.12.2018 5 z 5


Poštovní úřad Poštovní úřad Charles Bukowski

Je to syrový. Strašně syrový. Jestli máte rádi pořádně propečené maso se stovkou příchutí, tak ruce od Bukowského pryč. Jestli ale máte chuť na něco pořádně nechutného, primitivního, syrového a špinavého, pak je ta nejlepší volba.

26.11.2018 5 z 5


Faust a Markétka Faust a Markétka Johann Wolfgang Goethe

Kniha přečtená, já spokojená, ale pořád si říkám: proč je to tak krátký. Všichni mě děsili, jak to bude dlouhé a složité dílo. Tohle nebylo špatný a docela to šlo. Tak se teda seberu a jdu za češtinářkou. "Paní učitelko, četla jsem správného Fausta?"
"Četla, ale ještě existuje pokračování, kde stvoří homunkula a nakonec spoiler"
"Váu, to zní fakt dobře, tak já si pro to zajdu do knihovny."
Já v knihovně :"Dobrý den, tohle jsem přišla vrátit a prosím druhý díl."
"Jaký druhý díl?"
"No, druhý díl Fausta. S tim homunkulem a tak."
"Jo, vy asi myslíte tohle"
Příde knihovnice s knížkou, která by nakrmila Africkou vesnici.

Já - aha, tak tohle bude ta dlouhá část od který mě všichni odstrašovali :D

Mám ji teď doma a jsem moc spokojená. Prvotní Faust - Faust a Markétka - 1. část tragédie, byla ale super odpich na Bichloidního Fausta. :)

Mně osobně se líbilo a doporučuji (není to tak dlouhé a může to ve vás probudit chtíč po druhé části).

24.10.2018 4 z 5