Sen neboli měsíční astronomie

Sen neboli měsíční astronomie https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201047/bmid_sen-neboli-mesicni-astronomie-201047.jpg 5 4 2

Ve svém slavném Snu, vydaném až po autorově smrti, si slavný astronom Johannes Kepler pokoušel představit, jak to vypadá na Měsíci. Text je pozoruhodný nejen jako důkaz Keplerovy jasnozřivosti a abstraktní logiky, ale i pro jeho básnickou imaginaci a svéráznou formální strukturu.

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Somnium seu Opus posthumum de astronomia Lunari , 2004


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
10.12.2023 4 z 5

Nenechte si namluvit, že jde o nějakou raně novověkou sci-fi. Je to geometrie, samá geometrie, a já mám strašně špatnou prostorovou představivost! :o)
No dobře, člověk by mohl Sen považovat za naučnou povídku, pokud by ignoroval autorovy vědecké poznámky a zdůvodnění, výrazně převažující nad vlastním vyprávěním (v knize odlišeno umístěním, barvou a velikostí písma). Navíc kromě poznámek tu máme (ještě menším písmem) i poznámky k poznámkám, doplněné odbornými překladateli. Čistě technicky není jednoduché knihu číst.
Keplerovi jde především o "otevření mysli" čtenáře pomocí jeho přenesení na jiné pozorovací místo. Tak lze rozlišit, co z našeho poznání je pouhým pohledem pozemšťana, a co platí obecněji. Značnou část knihy pak zabírá detailní domýšlení a propočítávání astronomie z pohledu měsíčňanů. A k tomu poměrně divoké spekulace o jejich životě, čehož jsem už ochutnala v autorově Rozpravě s Hvězdným poslem.

"Všichni vykřikují, že pohyby hvězd kolem Země a nehybnost Země jsou viditelné očima. Na to odpovídám, že očím měsíčňanů je vystavena rotace naší Země a nehybnost jejich Měsíce. Jestliže by snad řekli, že měsíční smysly mého měsíčního lidu se klamou, stejným právem na to odpovídám, že pozemské smysly obyvatel Země se klamou a pozbývají rozumu."

"Dvanáct nebeských znamení, slunovraty, rovnodennosti, tropické roky, siderické roky, rovník, kolury, obratníky, polární kruhy a nebeské póly. To vše je spjato s maličkou koulí Země a trvá v pouhé představě pozemšťanů. Přenášíme-li představivost k jiné kouli, je nezbytné všechno chápat přizpůsobeně."

"Hle, jak úzkostlivě se spěchám opravit, aby nějaký čerstvý pozorovatel těchto věcí nesestoupil z Měsíce a neusvědčil mě z omylu!" :o))

Lymril
03.07.2021 5 z 5

Hej hej lidičky z předmětu: Novověká filosofie a věda! :)
Ničeho se nebojte a do Keplera se s chutí dejte. Je to vážně moc hezké, čtivé a kdybyste náhodou nestíhali, tak na konci je jakési celkové pojednání o tom, o čem kniha je a jaký měla pro společnost význam.
Keplera doporučuji všema deseti!


Autorovy další knížky

Johannes Kepler
německá, 1571 - 1630
2016  96%Hvězdný posel / Rozprava s Hvězdným poslem
2004  95%Sen neboli měsíční astronomie
2016  91%O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“
2011  0%Dioptrika
2020  90%Nová astronomie

Kniha Sen neboli měsíční astronomie je v

Přečtených5x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst14x
Chci si koupit8x