LucyVillain LucyVillain komentáře u knih

☰ menu

Frame-Up: Zločiny podle komiksu Frame-Up: Zločiny podle komiksu Meghan Scott Molin

Jedná se o detektivní příběh, který je vhodný spíše pro nenáročné čtenáře - pokud máte kriminálek načtených už hodně, tahle stránka knihy vás asi trochu zklame. Pro mě to ale byla první detektivka, kterou jsem kdy četla, takže si nemůžu na nic stěžovat, detektivní části mě bavily. Akorát MG mě - hlavně v druhé polovině knihy - pěkně štvala tím, jak moc se na vlastní pěst míchala do vyšetřování a vystavovala se extrémně nebezpečným situacím.

Co se týká romantické linky, jednalo se o pěkný slow-burn, který nebyl nijak uměle natahovaný a přišlo mi to, že se to celé vyvíjelo velmi přirozeně. Hlavní dvojku jsem si oblíbila rychle, líbil se mi kontrast mezi jejich osobnostmi a jak spolu vlastně dobře fungovali :)

Mimochodem, příběh je psaný ich-formou z pohledu MG a v přítomném čase, na což jsem si kupodivu rychle zvykla - a to říkám jako někdo, kdo silně preferuje er-formu, ich-formě se vyhýbá a kdo přítomný čas naprosto nesnáší.

Jak už jste se možná dočetli z ostatních recenzí, kniha je doslova napakovaná různými hláškami a narážkami na moderní popkulturu, filmy, seriály, komiksy a kdoví co všechno dalšího. Nejsem takový expert, abych to všechno znala, ale kdykoli tam zmínili něco, co znám (Pán Prstenů, Star Wars, Princezna Nevěsta, Marvel, apod.), byla jsem v sedmém nebi.

Celkově knihu doporučuji, je plná všemožných zvratů, nechybí komedie ani akce, zkrátka pěkná a nevšední detektivka, která je sice asi vhodnější pro YA/NA čtenáře, ale myslím si, že může bavit i starší :)

Celá recenze (bez spoilerů) zde: https://lucyvillain.blogspot.com/2022/08/frame-up-zlociny-podle-komiksu-recenze.html

15.08.2022 4 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Na knihu jsem se hodně těšila, už dlouho jsem se chtěla dozvědět o severské mytologii něco více + jsem si chtěla konečně něco přečíst od Neila Gaiman, o kterém jsem toho hodně slyšela. Příběhy jsou napsány velmi prostě, takže se v nich dá dobře orientovat, jednotlivé povídky jsou přímočaré a ani zdaleka ne tak komplikované, jak jsem předpokládala - můj největší problém byl se jmény a názvy, ale to není vina knihy, holt ta severská jména nejsou nejjednodušší na zapamatování. Nicméně ta jednoduchost je místy možná až trochu přehnaná a to především co se týče stylu psaní. Sice nejsem člověk, co by vyhledával dlouhé popisy a květnatá souvětí (většinou preferuji právě jednoduchost a dialogy), ale tady bych asi i ocenila trochu toho pomalejšího tempa. Jednotlivé příběhy mě bavily (severská mytologie je opravdu zajímavá), ale ten styl psaní mě místy celkem nudil, i přes poutavé příběhy mě nedokázal u toho čtení udržet moc dlouho. Ani nevím, jestli tohle dává smysl, ale mám z knihy prostě trochu smíšené pocity. Příběhy skvělé a jsem ráda, že jsem zase o trochu moudřejší, co se týče severské mytologie, ale to samotné čtení jsem si neužila tolik, jak jsem doufala.

Plná recenze:
https://kulturnicek.blogspot.com/2022/02/severska-mytologie-recenze.html

27.12.2021 3 z 5


Supernova Supernova Marissa Meyer

Nejlepší díl série - posledních 200 stran jsem přečetla během jednoho večera, protože to bylo tak napínavé, že od toho zkrátka nešlo odejít. Ono v podstatě ani nebylo kdy, protože to byla jedna dlouhá akční sekvence a nebyla tam žádná pauza na rozdýchání všeho, co se dělo (což může být pro někoho špatně)... tak či tak, za mě šlo o velice epické ukončení trilogie a upřímně si nepamatuju, kdy naposledy jsem z dočtené knihy byla takhle hotová. Navíc jsem nečekala snad žádný ze všech těch zvratů, které se nám odhalily (a že jich bylo sakra hodně), takže o to více nestačím zírat na to všechno, co bylo celou dobu přede mnou, jen jsem si toho nevšimla. Na to, jak jsem si celou první polovinu knihy říkala, jak se tohle celé stihne uzavřít, protože to jde nějak pomalu, to bylo fakt geniální ukončení!

Plná recenze (vč. spoilerů - označených - lze je přeskočit):
https://kulturnicek.blogspot.com/2022/01/supernova-recenze.html

09.09.2021 5 z 5


Protivníci Protivníci Marissa Meyer

Druhý díl se mi zdál o trochu horší než ten první, ale přesto byl stále zajímavý a do čtení jsem se nemusela nutit. Líbí se mi, že se vztah Novy a Adriana vyvíjí dostatečně pomalu (a i uvěřitelně vůči jejich povahám) a konec velice napínavý! Těším se na velké finále :)

Plná recenze:
https://kulturnicek.blogspot.com/2021/09/protivnici-recenze.html

*** SPOILER ***
*** SPOILER ***
*** SPOILER ***
*** SPOILER ***
*** SPOILER ***

Celý první díl jsem čekala, až bude mít Nova možnost mluvit s Kapitánem Chromiem... a jsem ráda, že se to konečně stalo! I když pořád ne úplně tak, jak bych si to přála (snad ve trojce). Akorát mě mrzí, že se stále ani Nova ani Adrian nedozvěděli o tajné identitě toho druhého... byla jsem si skoro jistá, že se ve dvojce Nova dozví o tom, že Adrian je Sentinel a Novino odhalení se nechá na trojku, ale... očividně stále nic, škoda.

17.07.2021 4 z 5


Konec dobrodružství Konec dobrodružství Graham Greene

[ čteno v originále ]
Na začátek musím zmínit, že Graham Greene prostě uměl psát. A to říkám jako někdo, koho málokdy zaujme nějaká "klasika". Seč je tohle první román, který jsem od něj četla, mám za sebou i pár jeho povídek a celkově se mi hrozně líbí styl jeho psaní, i když nejsem zrovna fanoušek knih tohoto stylu.

Kniha se četla dobře, příběh byl dost k zamyšlení a hrdinovy poznámky k ostatním postavám byly místy dost úsměvné. Zajímavostí je , že je celý tento příběh (velice okatě) inspirovaný Greenovou vlastní aférkou. Musím se tedy přiznat, že mě postava Sáry vůbec nebavila (celá část jejích deníků se vlekla a přiznám se, že jsem občas přeskakovala, jak moc mě to nezajímalo), ale naopak hlavního hrdinu jsem si dost oblíbila.

Rozhodovala jsem se, jestli dát 3 nebo 4*, nakonec dávám 4, ale pro mě osobně je to něco mezi.

01.02.2021 4 z 5


Renegáti Renegáti Marissa Meyer

Jedná se o první knihu od autorky, ke které jsem se dostala, a musím říct, že mě okamžitě polapila a nemohla jsem se od ní téměř odtrhnout. Autorka má úžasný styl psaní (i když velkou zásluhu má tady určitě i překladatelka) a děj mě dost bavil. Kdyby byly otevřené knihovny, tak už dávno čtu druhý díl, ale aspoň mám teď šanci vstřebat ten překvapivý konec - musím uznat, že jsem to vůbec nečekala :) Za sebe určitě doporučuju!

Plná recenze: https://kulturnicek.blogspot.com/2021/05/renegati-recenze.html

08.01.2021 5 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Film jsem si naprosto zamilovala, proto jsem se nemohla dočkat až si přečtu i knížku. Určitě mi nevadilo, že jsem děj už znala - a naopak se mi líbilo, když jsem se dočetla o něčem novém. Nápad naprosto skvělý, těším se na pokračování (přemýšlím, že druhý díl přeskočím - vzhledem k tomu, že se jedná o to stejné, jen z pohledu Rhiannon - a vrátím se k němu později; místo toho chci opravdu vědět, jak to celé dopadne ve třetím díle... konec je, stejně jako u filmu, velmi otevřený).

Plná recenze:
https://lucyvillain.blogspot.com/2020/08/knizni-recenze-den-co-den.html

10.08.2020 4 z 5


Štvanice Štvanice Antonio Martín Morales

Po 50 stranách jsem bohužel musela knihu odložit. I když jsem se vážně snažila, nedalo se to číst - styl psaní mi připomínal nevypsaného teenagera, některé věci mi absolutně nedávaly smysl (ta logika postav byla občas fakt...) a přišlo mi, že v příběhu bylo poměrně dost překlepů/hrubek (tady spíše chyba překladatele/korektora).

Je to škoda, podle anotace jsem se na knížku hodně těšila. Bohužel jakmile jsem se na text začala dívat ze spisovatelského hlediska, už to nešlo zastavit. Možná, když nad tím nebudete tolik přemýšlet, tak vás čtení bude bavit... ale to já bohužel nedokázala.

18.10.2019


Koruna Koruna Kiera Cass

Tento díl byl o něco lepší než ten předchozí. Eadlyn prošla výraznou změnou, stala se z ní velmi sympatická postava, na jejímž osudu vám záleží a které je vám mnohdy i líto. Konec mě téměř dohnal k slzám, už od prvního dílu jsem si onoho vítězného mladíka hrozně zamilovala, ale nikdy by mě nenapadlo, že s ním Eadlyn opravdu skončí. Už od samého začátku předchozího dílu jsem si myslela, že bude konec hrozně předvídatelný a byla jsem si poměrně dost jistá s tím, koho si vezme. Autorka mě však příjemně překvapila a myslím, že jsem dlouho nebyla tak spokojená s koncem nějaké série. Uvedla bych jen jeden zápor, který souvisí spíše s překladem a korekcí: ke konci knihy jsem nacházela stále více a více překlepů nebo dokonce i vynechaných slov. Většinou to moc neřeším, ale tady mě to už celkem rušilo.

Plná recenze:
https://lucyvillain.blogspot.com/2020/03/knizni-recenze-koruna.html

15.08.2019 5 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Přes poměrně smíšené recenze jsem se trochu bála, ale nakonec musím říct, že se mi knížka hodně líbila (tady v komentářích budu asi výjimka). Začátek byl poněkud pomalejší, ale jakmile se tam objevili vybraní nápadníci, nemohla jsem se od čtení doslova odtrhnout (a že je to už dlouho, co jsem něco takového mohla říct). Hned po dočtení jsem si musela zajet do knihkupectví a dokoupit další díl a už se těším na to, jak to dopadne - sice mám svůj tip, s kým by Eadlyn mohla skončit, ale už se mi to aspoň nezdá tak jasné, jako na začátku. Jako mínus bych uvedla chování hlavní hrdinky, za které by si občas zasloužila minimálně pohlavek (především v první třetině až polovině knihy, pak už je to lepší)... stále jsem si taky nezvykla na Americu, Maxona a Aspena jako dospělé, přijdou mi jako úplně jiní lidé (ale to by mohlo být i tím, že jsem původní trilogii četla už několik let zpátky).

Plná recenze:
https://lucyvillain.blogspot.com/2020/03/knizni-recenze-dcera.html

22.05.2019 4 z 5


Pod maskou lži Pod maskou lži Tarun Shanker

Musím uznat, že když jsem knihu poprvé objevila, nemohla jsem se dočkat, až se do ní začtu - přeci jen, kombinace viktoriánské Anglie a lidí se schopnostmi, co víc si může člověk přát? Nakonec se mi ten "hype" moc nevyplatil a ačkoliv kniha nebyla vyloženě špatná, musím několik hvězdiček ubrat. Děj se dost táhl (musela jsem se ke čtení mnohdy i nutit), hlavní hrdinka se chovala hrozně nevděčně a ten konec... velké zklamání. Ale nebudu soudit, kniha má přeci jen pokračování (ačkoliv pochybuju, že se k téhle sérii vrátím, nějak ani nemám potřebu zjistit, jak to dopadlo). A jen rada na závěr - neočekávejte nějakou romanťárnu, kolem toho se příběh moc netočí. Hodnotím 3*, ale znovu bych si knihu už nepřečetla, jednou mi to stačilo.

Plná recenze:
https://lucyvillain.blogspot.com/2020/06/knizni-recenze-pod-maskou-lzi.html

08.05.2019 3 z 5


Terienina minulost Terienina minulost Michaela Burdová

Krátké, ale naprosto krásné... jako milovnice Křišťálů Moci (a především postavy Sorgana) nemůžu nic než doporučit všem, kteří měli rádi původní sérii :)

30.12.2016 5 z 5