Frame-Up: Zločiny podle komiksu

Frame-Up: Zločiny podle komiksu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458307/bmid_frame-up-zlociny-podle-komiksu-Wxy-458307.jpg 4 51 14

Frame-Up série

1. díl >

Michael-Grace neboli MG Martinová od dětství miluje komiksy, sci-fi filmy, seriály a všechno, co má spojitost s popkulturou. Žije v Los Angeles, kde si splnila svůj sen stát se spisovatelkou komiksů, a ve volném čase se věnuje dalšímu velkému koníčku: navrhuje a šije úchvatné kostýmy pro svého nejlepšího kamaráda Lawrence, jinak úspěšnou drag queen v populárních travesti show. V milostném životě se jí příliš nedaří, protože málokterý partner se dokáže vyrovnat s její „ujetostí“ a MG sama všechny považuje za nudné mudly. Její život však náhle změní náhodné setkání s velice hezkým detektivem z protidrogového oddělení, který právě vyšetřuje jeden ze svých případů a čekání ve frontě na kávu si krátí prohlížením fotografie místa činu v mobilu. MG, která mu nahlíží přes rameno, neuniknou spojitosti s dávným příběhem z jejího oblíbeného komiksu. Detektiv hledá jakákoli vodítka k rozluštění případu a požádá ji o pomoc jakožto odbornici v tomto žánru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Frame-Up , 2018


více info...

Přidat komentář

barbora4816
25.07.2023 4 z 5

Zábavně psaný příběh se specifickou, barvitou estetickou a zajímavými, různorodými settingy, což se mi velice líbilo. Hrdinka je celkem fajn, i když v některých věcech se zásadně neshodneme. Je tam opravdu hodně popkulturních narážek. Tempo není příliš vysoké, především v první půlce, která se na můj vkus vyloženě táhla. Divím se, že kniha není zařazená také do romancí, protože romance tvoří minimálně půlku zápletky, ne-li víc. Je poměrně klišé a samotná detektivní linka taky není nijak extra, přesto si mě příběh získal a těším se na další díl.

Janík511
16.06.2023 5 z 5

Super svěží kniha s neotrelou a zábavnou hrdinkou. Místy je na hlavu, jindy má úžasné nápady. Tohle se povedlo. Jdu na druhý díl.


niki-chan
24.01.2023 3 z 5

Hlavní hrdinka je zajímavá postava a dobře se s ní dá ztotožnit, jestli jste geek. Námět příběhu se mi také líbil, ale celkové podání a příliš potrhlé scény kvalitě ubraly.

SBH
27.11.2022 2 z 5

Dobrý nápad, zajímavá anotace, hustá obálka. I úvodní scéna je zatraceně dobrá, takže jsem si libovala. Hlavní hrdinka MG mi sedla, ztotožním se se ženami, jichž je všude moc – jsou příliš barevné, příliš hlučné, příliš chytré.
Počkat, tady narážíme na druhý problém. Tím prvním překvapivě nebylo množství narážek na kultovní příběhy, z čehož usuzuji, že nemám ke geekovi moc daleko. Anebo bylo vše podáno srozumitelně a zvládnutelně. Asi největší potíž jsem měla s celkově splašenou dějovou linkou a potrhlým způsobem vyšetřování. Propojení mezi komiksem a případem jsem do půlky vůbec nechápala, role Bílého králíka, Golden Arrowa, Hooded Falcona a dalších komiksových postaviček jsem horko těžko analyzovala. Po většinu času jsem si připadala jako člověk, který sleduje roztočenou ozářenou disko kouli. Chvíli pěkné, ale po krátkém čase je to úmorné a v důsledku nudné.
Pak mi vadil překlad. Nemluvím o převodu ikonických hlášek do češtiny, mám na mysli obyčejnou gramatiku. Špatné použití spojek, mizerná větná stavba – ano, čeština má volný slovosled, ale není úplně náhodný. Čas od času, a bohužel častěji, než by se mi líbilo, nedávaly věty vůbec smysl, chyběl přísudek, nebo tam byly naopak dva. Opravdu mizerná práce nakladatelství Dobrovský.
Veškerý dobrý dojem poslala do kopru závěrečná scéna na comic conu. Brilantní mozek hlavní hrdinky, o němž jsem měla své pochybnosti už dřív, tentokrát dočista stávkoval. Plán na dopadení pachatele byl hloupý, provedení odfláknuté (klíčový soupis dražených předmětů MG jen znuděně prolétne očima, aby se pak nestačila divit?) a závěrečná honička prostě nesmyslná. Pachatel byl dopaden pouze díky štěstí, a pak nejspíš proto, že byl ještě hloupější než MG. Protože možnost získat (a zničit) kompromitující materiály měl asi milionkrát a já při čtení bušila hlavou do zdi.
Postavy měly náběh na třetí rozměr, který autorka nevyužila, dozvěděli jsme se něco tak akorát o Lawrencovi, Ryan působil jako šedivý stín na pozadí, krásný Matteo jako pouhá kreslená postavička (no jo, komiks), sama MG taktéž. Dialogy vcelku ucházející, ovšem celou atmosféru ničily žhavé hormonální záchvaty, které dívčinu chytaly pokaždé, jakmile milého koutkem oka zahlédla.
V závěru nic moc. Náběh na další díly mě nechává chladnou, jo, mám své tipy na identitu neodhalené postavy, ale příběh mě nevzal za srdce natolik, abych svou ideu ověřovala. Škoda potenciálu.

Ivuška235
23.11.2022 4 z 5

Takový lehký detektivní příběh, fajn román, četl se mi dobře.

LucyVillain
15.08.2022 4 z 5

Jedná se o detektivní příběh, který je vhodný spíše pro nenáročné čtenáře - pokud máte kriminálek načtených už hodně, tahle stránka knihy vás asi trochu zklame. Pro mě to ale byla první detektivka, kterou jsem kdy četla, takže si nemůžu na nic stěžovat, detektivní části mě bavily. Akorát MG mě - hlavně v druhé polovině knihy - pěkně štvala tím, jak moc se na vlastní pěst míchala do vyšetřování a vystavovala se extrémně nebezpečným situacím.

Co se týká romantické linky, jednalo se o pěkný slow-burn, který nebyl nijak uměle natahovaný a přišlo mi to, že se to celé vyvíjelo velmi přirozeně. Hlavní dvojku jsem si oblíbila rychle, líbil se mi kontrast mezi jejich osobnostmi a jak spolu vlastně dobře fungovali :)

Mimochodem, příběh je psaný ich-formou z pohledu MG a v přítomném čase, na což jsem si kupodivu rychle zvykla - a to říkám jako někdo, kdo silně preferuje er-formu, ich-formě se vyhýbá a kdo přítomný čas naprosto nesnáší.

Jak už jste se možná dočetli z ostatních recenzí, kniha je doslova napakovaná různými hláškami a narážkami na moderní popkulturu, filmy, seriály, komiksy a kdoví co všechno dalšího. Nejsem takový expert, abych to všechno znala, ale kdykoli tam zmínili něco, co znám (Pán Prstenů, Star Wars, Princezna Nevěsta, Marvel, apod.), byla jsem v sedmém nebi.

Celkově knihu doporučuji, je plná všemožných zvratů, nechybí komedie ani akce, zkrátka pěkná a nevšední detektivka, která je sice asi vhodnější pro YA/NA čtenáře, ale myslím si, že může bavit i starší :)

Celá recenze (bez spoilerů) zde: https://lucyvillain.blogspot.com/2022/08/frame-up-zlociny-podle-komiksu-recenze.html

Lioncz24
23.05.2022 4 z 5

Měl jsem problém se vcítit do MG, jelikož jsem chlap. Jo zápletka o drogovém vyšetření byla fajn. Trocha akce trocha romantiky s trochou zábavy

Kačka655
22.03.2022 5 z 5

Super oddechová kniha :-) MG je boží a s detektivem skvělá dvojka. Hodně jsme se nasmála :-) Doporučuji a těším se na další díly ( ještě jsou 2) :-)

postrach
17.01.2022 3 z 5

Kniha mě moc nebavila.Není to šálek máho čaje a nejsem věková skupina.Chtěla jsem oddechovku.Taky se hodí do čtenářské výzvy.

kiwizak
16.11.2021 4 z 5

Po stránce kriminálky to bylo takové slabší, po všech ostatních docela neokoukané. Ačkoli mi MG zprvu lezla na nervy tím, jak chtěla být za každou cenu žena s barevnými vlasy, která miluje komiksy a geek, později jsem si ji i oblíbila. Překvapilo mě i zapojení travestitů, drag queens. Je to tam podáno přirozeně, hodilo se to do příběhu. Asi by mi nevadilo přečíst si něco dalšího o MG a Matteovi. Příjemné na odlehčení po náročnější četbě..
* právě piju bylinkový čaj... :)

ancaciz
27.09.2021 4 z 5

Knihu Frame-up: Zločiny podle komiksu jsem se rozhodla přečíst vlastně jen proto, že hlavní hrdinka MG miluje komiksy, sci-fi filmy, seriály, šije cosplay kostýmy a je to prostě správná geekerka, což mi bylo velmi sympatické.

Očekávala jsem komiksovou oddechovku s kapkou dobrodružství a přesně to jsem dostala. Jenže! Tahle kniha vůbec není jen o zločinu, mě na ní zaujalo úplně něco jiného. Najdete v ní asi milion popkulturních a geekovských narážek a nejlepší kamarád hlavní hrdinky je Drag Queen, které MG šije kostýmy na vystoupení (i na ty v knize dojde). Jako bonus jsou do děje ještě tak hezky zakomponované problémy, které musí žena řešit, pokud se chce ucházet o vyšší postavení. Nebo naopak předsudky, které mohou nastat, když ženu osloví cizí muž a ona se automaticky brání.

Vyšetřovací zápletka by sice neuspokojila milovníky detektivek, mě to ale naprosto stačilo, protože to pro mě nebylo to hlavní téma knihy. Romantická zápletka byla zase vzatá trochu zhurta, ač se vlastně rozvíjela pomalu (eh, nevím jestli mi rozumíte), ale předpokládám, že si připravovali prostor do dalších dílů. Čtení jsem si užila a bavilo mě to. Hvězdičkově bych knihu ohodnotila na 3,5

Bess.h
22.09.2021 3 z 5

Trochu jiná kriminálka... že by nový trend? Po té co dlouho vládl trend “severských kriminálek“ kdy vám byla při čtení zima, tu pro mě přišla změna, která mě natolik zaujala, že jsem si tuhle barevnou nenásilnou kriminálku musela koupit. Je veselá, je barevná, je o komiksech a je hlavně z pohledu konzultantky, která k případu přišla jako slepý k houslím. A MG dává vyšetřování svoji osobitost i to, jak je jako totální laik ve vyšetřování úplně mimo mísu. Docela mě to bavilo. Ne že by to oslnilo, ale jako oddechovka dobrý. Narážky na geekovskou kulturu jsou taky v mezí, aby to mainstream čtenář pochopil. Nebo si to alespoň myslím já. Prostě tam nebylo nic, co bych neznala z TBBT nebo z běžného dívání na MCU a Harryho Pottera. DC, starwars, startrek jdou lehce mimo mě, ale pořád znám ty profláklý věci (Hello, my name is Inigo Montoya, you killed my father, prepare to die.) :-D.
Závěrem slušná jízda, autorce se to docela povedlo a pokud napíše něco dalšího tak si to určo koupím. Zvlášť když to bude takhle barevný.

encyklopedie
13.08.2021

...nenadchne, neuškodí.....letní detektivečka, slušně napsaná na vyplnění nicnedělání.... pokračování zase shrábnu.....
není to určitě 100%, .............

Ellinek
11.08.2021 4 z 5

Ale jo. Bylo to barevné a osvěžující, pro mě ve světě temných thrillerů něco neotřelého. Detektivka z jiné strany - žádné brutální vraždy, životem a prací zdeptaní detektivové. Slunečné, dusné a někdy i smradlavé L.A. a parta nadšených geeků. S těmi komiksy to mělo trochu TBBT vibes a to se mi na tom líbilo. Zjištění, že na rozdíl od Mattea rozumím všem dokonalým pop kulturním narážkám, bylo vlastně fajn. :D Zápletka není nijak dech beroucí, příběh není dvakrát velkolepý, ale je to prostě barevné a nadšené, že to člověka baví. Znalci detektivních zápletek odhalí padoucha rychle, ale ničemu to nevadí. Užívala jsem si každý den s MG a těším se na její další dobrodružství. Je to úžasně cáklá holka se skvělými přáteli, až už jsou to její kolegové, Ryan nebo dokonalá Latifa Nile! :D Když jsem tuhle knihu vybalila, řekla jsem si, že půjde do regálu s YA, ale jaké bylo překvapení, že je to detektivka od Vendety! Vtrhla do té ponuré šedi depresivních obálek jako velká voda a já ji za to vlastně miluju. Za mě je to rozhodně krok správným směrem, každá deprese potřebuje nějaké to odlehčení a Meg je skvělou volbou.

Štítky knihy

drogy humor policejní vyšetřování

Autorovy další knížky

2021  80%Frame-Up: Zločiny podle komiksu
2022  83%The Queen Con: Golden Arrow se vrací

Kniha Frame-Up: Zločiny podle komiksu je v

Právě čtených2x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce105x
Chystám se číst36x
Chci si koupit13x