lokonla lokonla komentáře u knih

☰ menu

Brána pekel Brána pekel Leigh Bardugo

(SPOILER) Leight Bardugo se pro mě stala zárukou kvality a v této sérii ji opět předvádí. Je to dospělé, mysteriózní a originální. Ale je pravdou, že občas jsem si připadala, že bych si měla dát před četbou série minimálně semestr studia Božské komedie, protože jsem se občas opravdu nechytala.
Jediné, co bych vytkla jsou vztahy hlavních hrdinů. Ano, chyběla mi tam aspoň nějaká pusa, když už nic. Já vím, že Leight není ze spisovatelek, co by si libovala nad sexuálními scénami ve svých knihách (navždy budu brečet nad Kazem a Inej T_T), ale myslím si, že tady na to byl prostor a nijak by to knize neubralo.

Nezbývá než doufat, že nám příští kniha dodá alespoň tu pusu XD.

01.04.2024 5 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

(SPOILER) Kniha je neuvěřitelně propagovaná všude, kam se hnu. Zaslouženě? Řekla bych, že ano.
Děj začíná okamžitě, bez většího okecávání se hned dostaneme do kvadrantu, kde se celá kniha odehrává. Miluju to tempo. Kniha mi plynula pod rukama jakoby nic.
Celý svět je velmi dobře vymyšlený. Přesto jsem se občas nedokázala oprostit od poznání, že je to slátanina Divergence (rozdělení společnosti), Dvorů (inspirace postavami), Hry o trůny (hlavně v poslední části knihy, kdy nahlédneme za bariéru a nalezneme "bytosti, co by neměly existovat"), Nikdynoci (škola, kde se vraždí) a Z krve a popela (hl. hrdinka poznává, že ne vše je tak, jak všichni říkají). Rozhodně je to ale kvalitní slátanina, takže se to dá považovat za pouhou inspiraci tím nejlepším, co fantasy tvorba nabízí.
Postavy jsou komplexní, vyspělé a hlavně se vyvíjí, což dodává celé knize jistou uvěřitelnost. Rozhodně větší, než kdyby se jednalo o 16ti leté puberťáky. Co se týče vztahu hlavních hrdinů... ano jistě, všichni brečíme nad tím, že to nejde rychle a hlavně hladce, jako u Massové a podobných. Ale když jsem se nad tím racionálně zamyslela, jejich vývoj je jeden z nejuvěřitelnějších, co jsem kdy v knize zažila a velmi se mi líbil postoj Violet k celé jejich situaci (první místo ale stále drží vždy racionální a chladná Leight Bardugo - F pro všechny její postavy, co si zasloužili skončit spolu, ale ona to nedovolila XD).

Knize nemohu dát méně než 5 hvězd, jedná se o skvěle promyšlené dílo, které sice obsahuje jisté fantasy klišé, ale stojí za to si to přečíst a trpět do podzimu, než vyjde v překladu druhý díl.

01.04.2024 5 z 5


Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

(SPOILER) Tak tenhle díl mě neuvěřitelně zklamal. Celé mi to prostě nějak nesedlo (možná to bylo tím konceptem detektivky, na kterou si to hraje nebo nevím). U prvního dílu mě drželo sbližování Bryce a Hunta, ale teď když jsou spolu jsou strašně nudní, hlavně teda on.
Celkově jsem byla hrozně přehlcená informacemi, bylo tam moc postav, každá řešila jiný problém, pohledy se střídaly velmi nepřehledně, v té záplavě informací jsem se tak začala ztrácet v tom, o co jim vlastně ve výsledku jde a ve finále mi bylo už všechno jedno. Nedokázala jsem se do toho vůbec vžít, nikdy jsem nevěděla jestli to co se tam děje je opravdové nebo jestli si zas jen další postava řekla: nikomu to neřeknu, to bude zábava, a pak se tam bude 4 a více kapitol řešit obnovení důvěry. A navrch k tomu všemu - to bylo neuvěřitelně vleklé a zdlouhavé. Podle mě by kniha mohla mít 500 stran a vůbec by to nevadilo.
Také byly za mě postavy až přehnaně emocionální, počínaje Bryce a jejím neustálým truchlením po Danice, kterou jsme ani neměli šanci poznat a konče Ithanem a jeho žalem po bratrovi, kde platí to samé. Ve finále z nich byly jen ufňukanci, kterých mi ani nebylo líto.
Co se týče dalších postav, tak mě u druhé knihy držela linka Ruhna a Lidie (je někdo, kdo její identitu neuhodl už na začátku?). Za mě o hodně uvěřitelnější vztah než Bryce a Hunta, kteří mi v této knize vůbec nesedly a z Hunta se stal jen absolutně nezajímavý muž, co je dobrý jen k tomu, aby svou družku mohl nabít energií nebo jí zachraňovat a nebo pochopitelně uspokojovat.
Dále sexuální scény... no, Massová se stále více boří do hlubokých vod toho, jaké synonymum jde použít pro výrazy penis a orgasmus. Občas jsem se nad těmi výrazy musela opravdu smát a při větě: Při orgasmu z ní vytrysklo světlo, jsem vyprskla smíchy (nebo je to možná překladem?).

Nicméně, ač tedy dostat se na konec knihy bylo trápení, ve finále se všechno nějak spojilo a konec měl spád, který je pro Massovou typický. Ona je unikátní v tom, že i když se vám její kniha moc nelíbí, stejně jí dočtete a stejně tak nakonec dočtete celou sérii. A zde to není jinak, přečtu si 3. díl a to ze dvou důvodů: Ruhn & Lidia a to, že se tam k tomu přimotá noční dvůr. A autorka moc dobře ví, že všichni milujeme dvory, takže si to všichni přečteme :3.

Dávám 3*/5*

23.08.2023 3 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Sepetys se dokáže lidem naprosto nenápadně dostat pod kůži a tam prostě zakotvit. Opět vyzdvihla zajímavý a zapomenutý příběh z historie, který je velmi dobře vystavěný. Kniha velmi svižně ubíhala, nevadilo mi, že se tam střídají pohledy.
Při čtení jejích knih máte pocit, jako byste tam s hlavními hrdinami byli, a všechno s nimi prožívali. Autorka se nebojí pitvat lidské povahy dopodrobna. Tato mikrohistorie mě baví a Sepetys je v tomto mistryní.
Přečetla jsem za jedno odpoledne, nešlo se odtrhnout.

05.08.2023 5 z 5


Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy * antologie

Kniha se mi moc líbila, ano jistě, některé povídky byly slabší než jiné, ale kniha jako celek je super. Rozhodně je skvělá pro někoho, kdo se hledá, kniha otevírá nové obzory. Jsme ráda, že taková kniha v českém prostředí vůbec vznikla.
Na pět hvězdiček se kniha vyšvihla díky krásnému grafickému zpracování.

05.08.2023 5 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Mám od Maasové přečtené všechny série, tak jsem se konečně pustila i do Půlměsíčního města.
Musím říct, že ze začátku jsem byla hodně překvapená prostředím a tím, že se to ubírá směrem detektivky. Z toho jsem byla taková rozpačitá, protože jsem opět čekala klasiku jako ve Dvorech a Trůnu. Nicméně když jsem si zvykla na tempo knihy a prostředí, ve kterém se odehrává, už jsem se od knihy neodtrhla.
Postavy mě bavily (to, že jsou všechny pochopitelně krásné a dokonalé, už ani nekomentuju), příběh byl zajímavý a občas jsem se i zasmála.
Dávám 5*/5* za čtivost a vystavění světa. Uvidíme, kam se to bude odebírat dál.

*
SPOILER
Všechno bylo super, až na konec, kde jsme se opět dostali do starých kolejí. Hlavní hrdinka získá nesmrtelnost, má super sílu a je nepostradatelná. Klasika.

05.08.2023 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Kniha mě nijak moc nenadchla. Nápad s nebem zajímavý, ale tím to končilo. Hlavní hrdinka Bára mi strašně lezla na nervy, obecně mi nesedl styl psaní a fakt, že ta kniha postrádá jakýkoliv příběh či hlubší myšlenku. Ve finále mě spíše zajímala linka s babičkou v nebi.
Dočetla jsem to pouze proto, že jsem to poslouchala jako audioknihu.

05.08.2023 2 z 5


Kolonie Kolonie Sam Marsden

Knihu jsem si koupila, protože se mi moc líbilo téma, kterým se kniha měla zabývat. Nicméně už od první čtvrtiny mě kniha přestala bavit, děj se stočil pro mě nesmyslným směrem. Hlavní hrdinka byla nesnesitelná, jen málo věcí dávalo smysl. Ani prostředí nebylo příliš dobře vysvětleno, přitom to byl opět tak dobrý nápad! Ale autorka všechno podkopala mdlými popisy.
Obecně všechny dobré nápady, co se tam objevují autorka nedotáhne do konce nebo je úplně překroutí.
Za mě velké zklamání. Námět knihy skvělý, ale podle mě by si zasloužil lepší zpracování, klidně i do trilogie (a byla by z toho nová série podobná skvělé Divergenci).

08.04.2023 2 z 5


Rytíři renesančních Čech Rytíři renesančních Čech Václav Bůžek

Kniha není moc dlouhá, je zajímavá a hlavně se dobře a rychle čte - ideální na zkoušku k panu profesorovi.

26.12.2022 4 z 5


9.7.1609 - Rudolfův majestát: světla a stíny náboženské svobody 9.7.1609 - Rudolfův majestát: světla a stíny náboženské svobody Jiří Just

Tato kniha je velmi vděčná, do povinné četby ke studiu je ideální relativní lehkostí čtení a svojí krátkostí. Doporučuji

17.10.2022 5 z 5


Polibky a croissanty Polibky a croissanty Anne-Sophie Jouhanneau

Od knihy snad ani nejde čekat nic moc kvalitního. Knihu jsem si přečetla přímo v Paříži a dodalo to mému cestování super atmosféru.
Bylo to romantické, sladké, předvídatelné. Ideální na léto.

23.08.2022 4 z 5


Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Jako i u prvního dílu i zde platí, že celá kniha je velmi čtivě napsaná, nebo minimálně mě autorka u příběhu udržela celou dobu. Už si nejsem moc jistá tím příběhem, líbil se mi více první díl, kde to bylo sice pomalé, ale z dobrého důvodu. Tady už mi přijde, že autorka někde až zbytečně natahovala a kvůli tomu mnoho věcí stále opakovala dokola.
V druhém díle se něco více dozvídáme o světě, který autorka vymyslela. Ano, ten dává smysl, i když jsem z šokujících informací nijak šokovaná nebyla a přešla to s chladnou hlavou.
Někdo má problém s hlavní hrdinkou, mě se tady Poppy líbila, stejně jako v prvním díle. Její myšlenkové pochody naprosto chápu, protože je mám dost podobné (v jednu chvíli se pro něco rozhodnu a za pět vteřin je to zase úplně jinak). Case zatím moc nepobírám, ale snad se to v dalších dílech zlepší.
Jak už jsem četla níže v recenzích... ano, 'Bohové' už začíná být lehce otravné (a přiznejme si, že tohle prostě patří jen a jen do Nikdynoci).

Podle mě by se kniha dala srazit na 250 stran a spojit s 3. dílem a vůbec ničemu by to neuškodilo. Ale i tak, jejich příběh mám zkrátka ráda a je to prostě Rhys a Feyre vibe :D.

31.05.2022 5 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Často se setkávám s názorem (a nahrává tomu i hodnocení knih), že ten 2. díl je lepší. Já to mám naopak, mě se prostě líbilo jak si tady k sobě hlavní hrdinové hledali cestu a celkově, jak byla popisována životní situace hlavní hrdinky. Upřímně Poppy mě u příběhu udržela, protože je uvěřitelná, sympatická a dokážu se s ní ztotožnit.
Kniha je velmi čtivá a docela často jsem se i zasmála. Líbí se mi i ten svět, který zde autorka vystavěla, i když se o něm dozvídáme spíše v druhém díle.
Doporučuji jako oddechovku.

31.05.2022 5 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Řekněme si, že tuto knížku jsme si nikdo neletěl do knihkupectví koupit kvůli kvalitnímu příběhu, tak už to prostě je a nikomu z nás to nevadí, protože tohle je prostě pecka.
Jestli něco Massová umí, je to stavět vztahy mezi lidmi, hrát si s nimi a rozvíjet je nebo ničit. Ta kniha je co se týče rozvoje vztahu hlavních hrdinů opravdu skvělá a velmi uvěřitelná, neustále jsem jim během čtení fandila. Sexuální scény opět více než kvalitní, že? Navíc je to čtivé, ale to ona prostě umí.
Miluju tu sérii, miluju ty postavy a nemůžu se dočkat další knihy.

31.05.2022 5 z 5


Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Velmi silná kniha s příšerným příběhem (ovšem v tom dobrém slova smyslu, ale je to zkrátka velmi těžké téma). Pohnutky hlavní hrdinky jsou naprosto děsivé, ale uvěřitelné. Neumím si představit, že celý můj život definuje někdo jiný. Kniha je perfektně napsaná, tak dobře, že mi z toho co se tam dělo bylo často zle. I tak ale velmi doporučuji, řekla bych, že to v člověku otevře určitou vyšší míru pochopení.

31.05.2022 5 z 5


Polibek Polibek Anna Todd

Před knihami jsem viděla všechny filmy, které jsou venku a jednička ještě jde, ale dvojka a trojka byly ve střižně hozeny do náhodného generátoru scén, to mi nikdo nevysvětlí.
Každopádně jsem nechtěla autorku kritizovat skrze filmy, protože to přeci jen není úplně její práce na 100% a tak jsem se rozhodla si na knihy udělat názor sama.
Že to je psané velmi jednoduchých jazykem, to celkem chápu, je to pro mladší čtenáře. Příběh je ale jinak děsný, strašně mi vadí, jak se neustále hádají a usmiřují, je to prostě pořád to samé dokola a po desáté už mě to fakt teda nebavilo. Hlavní zápletka taky není úplně top.
Co musím ale vypíchnout, je víceméně realisticky podaný pohled na intimitu v páru a sex. Líbí se mi, že je to velmi opatrné, něžné, jdou na to pomalu a když už k sexu dojde není to úplně procházka růžovou zahradou. Když už nic, tak alespoň z tohohle si něco ty děcka vezmou.
Překvapil mě konec, který je úplně jiný než ve filmu.

16.02.2022 1 z 5


Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Brigid prostě umí psát, nad její knihu si sednete ráno a večer ji dočtete. Tato kniha byla o chlup slabší než Dopisy, ale i tak je to prostě výborná kniha, která má co předat, zamýšlíte se nad situacemi, co hrdinové prožívají, žijete to s nimi.

16.02.2022 5 z 5


Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

No... nějak pořádně nevím, co si o knize mám myslet. První polovina byla naprostá katastrofa, chyběly pořádné popisy prostředí a postav, nedokázala jsem se do postav zamilovat nebo je nenávidět, bylo mi to zkrátka jedno. Od druhé poloviny už to bylo alespoň dějem lepší, stále chyběly popisy, takže když si chci vybavit něco z knihy, nemám tušení, kde byli, jak to tam vypadalo... nic.
Miluju, když jsou v knihách mapy, tahle byla ale úplně k ničemu, protože absentující popisy krajiny tady nahradili šotci, kteří dokázali přenášet z místa na místo, což byl od autorky velmi lenivý počin, který jí sice vše zjednodušil, nás ale okradl o poznávání jejího světa. Zároveň jsem za celou knihu nepochopila, kde byl celou dobu ten svět lidí, který na mapě vůbec není, to se jako 'překrývají' nebo kde jako je.
Celé mé hodnocení zachránilo posledních cca 30 stran, kde se stalo neuvěřitelně moc zvratů, že z toho šla hlava kolem, zároveň tady máme skvělou půdu pro pokračování.
Doufám, že v druhé knize bude více popisů míst, kde se pohybují a nebude to mít sestupně zajímavý příběh.

SPOILER
Tak nějak obecně se všichni shodli, že to je vykrádačka YA fantasy knih, ano je. To bych autorce i odpustila, ale ta Selekce tam? To bylo naprosto zbytečné, protože autorka s tím vůbec dál v knize nepracovala, hlavní hrdinka se s ostatními dívkami ani jejich 'programem' nijak nesetkávala. Vůbec nepobírám, proč měla autorka potřebu to tam cpát. Ta linka mi tam hrozně vadila.

16.02.2022 4 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Kniha má skvěle vystavěný svět, který dává smysl a nic mě tam v jeho zákonitostech nerušilo. Autorka umí velmi trefně popsat prostředí, což mi přijde, že se poslední dobou nějak opomíjí v knihách pořádně dělat.
Celý příběh byl velmi miloučký, zároveň napínavý a i vtipný.
Skvělá kniha, která se čte sama a nebudeme si lhát, všichni ji milujeme, protože to je prostě standalone .

16.02.2022 5 z 5


Barbarská Evropa Barbarská Evropa Karol Modzelewski

Kniha je obsahově velmi zajímavá ale strašně obtížně se čte. Přesto její přečtení stojí určitě za to, člověku to rozšíří obzory do vod historie, kterým se ne úplně každý věnuje.

16.02.2022 3 z 5