kristyna6527 kristyna6527 komentáře u knih

☰ menu

Narušení Narušení Susanna Kaysen

Po x letech konečně překlad jedné z mých nej... Škoda, že je v prvním českém překladu tolik chyb a neobratných výrazů.

19.02.2021 5 z 5


Ofélie se učí plavat Ofélie se učí plavat Susanna Kubelka

Dívčí román pro čtyřicátnice.

30.01.2021 1 z 5


Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

Myslím, že kdo se těšil na moment překvapení a čekal na mysteriózní odhalení případu, ten byl asi zklamaný a to zejména proto, že kniha není příliš obrazotvorná. Je snadné ztratit se v geo a biologických popisech i v postavách. Co se mi ale moc líbilo byly myšlenky prostupující knihou a líčení vztahu majoritní společnosti k Eskymákům. Dá se v ní najít spousta jednoduchých, ale materiálně založenou společností zapomenutých pravd. Jazyk, kterým ke mně kniha hovořila byl příliš pěkný, než abych knihu odsoudila po technické stránce - kvůli závěru.

27.01.2021


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Když mam potřebu nechat odumřít pár mozkových buněk, radši sáhnu po Třeštíkový. Od Hartla jsem přečetla 2 věci a měla jsem pocit, že mi IQ kleslo minimálně o 20 bodů :/ Seriál Ulice v knižním vydání.

19.01.2021 odpad!


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

První kniha mě zaujala, měla hororový potenciál, byla čtivá, lákala k dalším dobrodružstvím. Ke konci se už zvrhla na čtivo pro páťáky, další díly jsem už dočetla se sebezapřením, dávala jsem tomu šanci, že to třeba nějak zajímavě dopadne ... nedopadlo, nuda a šeď. 3/2 body za to, že jsem se autorem nechala nachytat na všechny díly.

19.01.2021 2 z 5


Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Dobrá je, i když mám radši Jakubiskův pohled na věc :)))

19.01.2021


Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Alenka v kraji divů… a za zrcadlem Lewis Carroll (p)

Alenka je jízda od začátku do konce. Dospívání, hledání identity, drogy, ale i autorova zakázaná láska, to všechno tam je, ... myslim, že v dětství jsem nebyla schopna ji zcela pobrat, asi jsem se tehdy spokojila se světem fantazie, už tehdy mě bavila a děsila zároveň. V dospělosti jsem k ní znovu přišla díky hodinám dětské britské literatury, kde pro mě dostala další fascinující rozměr. Narozdíl od anglické verze si ale myslím, že se spousta věcí v čj bohužel ztratila v překladu.

19.01.2021 5 z 5


120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Jediná kniha, kterou jsem fakt neměla buňky dočíst.

19.01.2021 odpad!


Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

Neprávem tady tak podceňovaná knížka, dávám plný počet. Některé knihy nejsou od toho, aby člověka pobavily, ale aby se vryly pod kůži, protože právě třeba prožíváme svojí “hodinu z olova” ... taková podle mě Denemarková je ... schopná vidět, vnímat, ale i sdělit věci/činy/pocity, o kterých jiní pokrytecky mlčí nebo je z pohodlnosti přechází. Jejímu obsahu ani formě sdělení se nedá nic vyčíst.

19.01.2021 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Mornštajnovou mám moc ráda, nicméně toto je dle mého její prozatím nejslabší kniha.

19.01.2021 2 z 5