Kinison Kinison komentáře u knih

☰ menu

Taoismus pro zdraví - komplexní systém taoistických uzdravujících cviků Taoismus pro zdraví - komplexní systém taoistických uzdravujících cviků Stephen T. Chang

Rodiče ji koupili v době vydání a nijak se jí nevěnovali. Já pročetl začátek, zkusil některé cviky, některé si přepsal do deníčku, když jsem se stěhoval na vysokou školu, a je se mnou s přestávkami tak nějak dodnes. Některé cviky dělám pravidelně, některé výjimečně, některé vůbec a nikdy. Přesto mám pocit, že mé tělo je i za to málo velmi rádo a těší se se mnou.

11.01.2024 5 z 5


Fuzz a Pluck Fuzz a Pluck Ted Stearn

Myslím, že ani po druhém přečtení po letech, kdy jsem tento komiks našel v krabici s knihami, mi toho v paměti nezůstane mnoho.

25.04.2021 2 z 5


Návrat Rudé gardy Návrat Rudé gardy Ian Cameron Esslemont

Konečně jsem se dozvěděl něco více o Rudé gardě, která byla v téměř všech knihách Malazu zmiňována jako nejzarytější nepřítel říše a sem tam se v nich mihnula nebo byla zmíněna nějaká velmi zajímavá postava z Rudé gardy. Stále však spousta "tajemství" zůstala neodhalena.

Přišlo mi, že v knize bylo rozehráno až příliš mnoho paralelních linií a postav bylo tolik, že rejstřík znám už téměř nazpamět. Klidně bych pár skupin vyřadil a na závěrečné bitvě, kterou jsem tedy čekal monumentálnější, by to tolik neubralo.

Protože jsem knihu nemohl dlouho sehnat v tištěné formě, četl jsem ji až po dalších dílech od Esslemonta, tím pádem jsem i věděl, které postavy přežijí (i když v Malazu nikdo nikdy snad úplně neumře) a které potkal jaký osud.

Je to slabší Esslemont přesto stále zábavný.

14.12.2020 3 z 5


Chyťte ho! Chyťte ho! Elmore Leonard

Lehká a krátká satira poměrů v Hollywoodu s "gangsterským" pozadím.

Stejně jako film, který jsem viděl před drahnou dobou a při čtění knihy jsem si nevzpomněl ani na to, že jsem ho viděl, mi tato krátká kniha prosvištěla skrzeva hledí a zanechala pocit, že se nejedná o nijak vyjímečné dílo.

14.12.2020 2 z 5


Učení dona Juana Učení dona Juana Carlos Castaneda

Více než příběh se jedná o dokumentaci procesu transformace učně (neznalého člověka, v tomto případě odkojené západní civilizací) v čaroděje, vědomého člověka schopného pracovat s jinou realitou, kterého učí mexický "čaroděj".

Na mnoha místech byl zbytečný detail postupu (např. jak připravovat durman), ale celkově bylo zajímavé tento proces sledovat a jisté připomenutí dávných setkání s jinou realitou bylo příjemné. Závěrečná strukturní analýza zaujala i jistou obecností pro běžný život.

Neznal jsem a jsem rád, že jsem si doplnil vzdělání.

14.12.2020 4 z 5


Svědectví Svědectví Stephen King

Knihu jsem rozečetl před lety, ale nedokázal jsem se do ní dostat. Nyní mi první část knihy přišla neuvěřitelně čtivá (300 stran za týden) a s ohledem na aktuálnost šíření koronaviru trefně "aktuální" a zajímavá, avšak druhou částí prokousával téměř dva měsíce. Pro Kinga mám slabost, jsem rád, že jsem si rozšířil spektrum Randalla Flagga, ale z toho všeho opisu putování jsem byl fakt unavený.

Naštěstí jsem si v knize "O psaní" přečetl, jak tato kniha vznikala, tudíž jsem byl schovívavý, přesto to bylo v druhé půlce silně nečtivé. Ale už nyní cítím, že několik myšlenek zůstane zakotveno.

A téměř v závěru knihy neuvěřitelně rozesmála věta: "Po pěti minutách seděli vedle sebe a sledovali Sylvestra Stallona, jak ve filmu Rambo IV zabíjí dealery drog po stovkách." Evidentně připsáno až v roce 1988, ale celkem se trefil. Byť o pár dílů a desetiletí vedle. Ale trefil :)

14.12.2020 3 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Základní rysy a prostředí příběhu jsem znal již z hraní počítačových her Duna 1, Duna 2 a z Lynchova filmu a byl jsem proto velmi potěšen, že mi kniha i tak dala mnohé. Propracovaný "vesmír" a filozofii (hezky popsaný v dodatcích), rafinovanou politiku a zejména detaily v každém slově věty.
Četl jsem se zaujetím na dovolené ve Španělsku, kde mi místní vyschlá krajina bojující o vodu atmosféru Arrakis jen umocňovala.
Líbily se mi úvodníky každé kapitoly, které zajímavě doplňovaly a rozšiřovaly příběh. Připadne mi, že Erikson se jimi/formou při psaní Malazu, inspiroval.
Jsem rád, že jsem si konečně doplnil jedno ze stěžejních děl sci-fi.

14.12.2020 5 z 5


Špeky Špeky Rob Grant

Rychlé přečtení, které neutkví. Humor bohužel postrádal lehkost a na mnoha místech byl zbytečně vyhrocený a tlačený až vadil.

09.10.2020 3 z 5


Boletus arcanus Boletus arcanus Miloš Urban

Konec divoký a zmatený, ale jako vášnivému houbaři se mi toto Urbanovo dílko líbilo. Taková jednohubka.

05.03.2020 4 z 5


Obrázky z Holandska Obrázky z Holandska Karel Čapek

Neuvěřitelně trefné a více méně platné v Nizozemsku dodnes. Doporučuji k přečtení před cestou do této země. Je to krátké a doplněné o velmi milé kresby.

11.01.2020 5 z 5


Jablko Žezlo Trůn Jablko Žezlo Trůn Ian Cameron Esslemont

U této knihy už jsem přestal vnímat rozdíl Esslemont-Erikson. Nedokázal bych rozlišit, kdo tento díl napsal. Bavil jsem se totiž skvěle a přečetl ji jedním dechem během vánočních prázdnin.

Děj točící se kolem Darúdžhistánu a jeho temné historie spojené s tyranstvím a odehrávající se po Dani pro Ohaře (někteří doporučují číst před Prachem snů a Chromým bohem) přinesl kopu paralelních příběhových nitek směřujících tentokrát k našlapanému finále jako v Měsíčních zahradách nebo právě Dani pro Ohaře.

Na scénu se dostaly postavy, na které jsem dávno zapomněl, témata, která mě vždy zajímala (kdo jsou doprčic ti Segulehové?) a k tomu řádnou porci nových tajemství, která mě donutila hledat a hledat v již přečtených dílech. Zejména Daň pro ohaře jsem přečetl snad znova.

04.01.2020 5 z 5


Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Příběh zajímavý, ale děsně natahovaný se spoustou odkazů a postav, ve kterých jsem se ztrácel. Masa jmen obyvatel městečka mi splývala a do finále jsem se tak nedokázal tolik dostat. V knize silně rozunuje odkaz Černobylu a líbily se mi promítnuté zkušenosti alkáče a spisovatele. Kingova slabá kniha. Zatím jsem nic horšího od něj nečetl. Ale stále dobrá ve srovnání s běžnou produkcí. Proto 2 hvězdy v kontextu Kinga.

06.12.2019 2 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Důstojné zakončení ságy, uzavření rozběhnutých příběhů, nevadila ani hromada filozofování ke konci. Mám rád, když jsou série/ságy zakončeny. Proto hvězdička navíc. Slza byla.

11.11.2019 5 z 5


Nick Cave - The Birthday Party a další legendární dobrodružství Nick Cave - The Birthday Party a další legendární dobrodružství Robert Brokenmouth

"Vše co jste chtěli vědět o Nickovi Caveovi, ale báli jste se zeptat."

Kniha je sestavena chronologicky od úplných počátků The Boys Next Doors na střední škole až po konec The Birthday Party a vznik The Bad Seeds. Je psána formou vzpomínek a komentářů lidí s kterými Nick Cave hrál, nahrával, spolupracoval, žil nebo prostě jen kalil a stmelena/propojena postřehy autora.

Pro hudební fanoušky a obdivovatele Nicka Cavea je to dobrá kniha pro seznámení se s historií a určitého pochopení, co Nicka formovalo. Pro neznalce/nefanoušky nedoporučuji, je to více o hudbě, skládání, vztazích v hudební skupině než o veselých kalících historkách, které by zabavily.
Navíc bez dostatečné znalosti historických reálií a dobového kontextu a při střídání jednotlivých "mluvčích" a jistých časoprostových odskocích jsem sám měl problém se zorientovat o čem se to vlastně mluví a kdo a proč to vlastně říká. Možná to byl záměr, kterým chtěl jistou chaotičnost a organičnost všeho kolem The Birthday Party podpořit.

Výtisk knihy, který jsem četl, měl poměrně hodně tiskařských chyb a v předposlední kapitole dokonce chybělo několik stran (cca 10 dvojstran bylo bílých) a tak budu muset někdy někde dočíst. Každopádně za to hodnocení nesnižuji.

16.09.2019 3 z 5


Dost bylo kokotů! Dost bylo kokotů! Xavier Crement

Místy vtipné a trefné, ale většinu času jen mlácení prázdné slámy.

30.07.2019 2 z 5


Logika Logika Dan Cryan

Přiblížit logiku formou "komixu" je dobrý nápad a přestože jsem logiku kdysi studoval, tato kniha mi ji přiblížila v přístupnější a mnohdy zábavnější formě a taky trochu zasadila do historického kontextu.

19.06.2019 4 z 5


Noc nožů Noc nožů Ian Cameron Esslemont

"Vše, co jste se chtěli dozvědět o zabrání Říše stínu, aneb taky mít ještě více otázek".

Rychlá kniha o jedné noci v městě Malaz, kdy ... Čtenáři hlavní série Malazu tak nějak tuší, co se stalo, o co šlo, kdo přežil do dalších pokračování, ale chyběly mu detaily. Tady jsou. Ale nečekejte mnoho.

Osobně jsem se docela ztrácel v postavách a situacích, protože mě jejich popis mátnul a postavy tak splývaly. I při zpětném rychlopřečtení klíčových odstavců jsem zcela přesně netušil, kdy kdo s kým a za koho. Toto se naštěstí v dalších knihách Esslemonta zlepší.

Pro milovníky světa Malazu přesto nezbytnost.

17.02.2019 3 z 5


Meč z kamene Meč z kamene Ian Cameron Esslemont

První kniha od Esslemonta, kterou jsem od něj v rámci Malazu četl, a byl jsem velmi mile překvapen. Příběh plynule zapadl do úžasného světa Malazu a přirozeně ho obohatil, psaní/vyprávění si udrželo stejný styl, na který jsem byl zvyknutý od Eriksona, na scéně se objevila spousta postav a lokalit, o kterých jsem v dřívějších dílech slyšel jen z vyprávění a byl jsem zvědavý na podrobnosti, a nebyla nouze o zajímavá překvapení ať už ve vyústění příběhu nebo objevení, kdo že je to vlastně ta postava, o které jsem doteď četl. A opět mě to donutilo šáhnout po předchozích knihách a "pátrat". Těším se na další knihy z prostředí Malazu.

12.12.2018 4 z 5


Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

Povídky začínají být zajímavější, temnější a strašidelnější a kult Cthulhu už začíná vystrkovat růžky. Mnohé se dějově podobají spíše volně plynoucímu snu, ale přicházejí i delší epické povídky a jedna, řekněme, "humorná".

V mnohých se děj nápadně podobá a opakuje ("koupil/zdědil/navštívil jsem dům/palác/přítele, který měl divnou historii/příběh/tajemství, studovali/zkoumali a přišli na to a od té doby se o tom bojím mluvit a jsem rád, že jsem se nezbláznil úplně"), ale to beru, že je dáno obdobím, ve kterém povídky vznikaly, a taky jako daň za chronologické řazení povídek, které stále velmi oceňuji.

11.08.2018 4 z 5


Tajná historie Twin Peaks Tajná historie Twin Peaks Mark Frost

Tato kniha krásně doplňuje chybějící informace do spletitostí vztahů, situací a událostí městečka Twin Peaks, po kterých touží každý fanoušek seriálu. Mnohé mi docvaklo, něco upřesnilo a zejména spousta nových věcí se objevila a s universem TP propojila.

Doporučuji k přečtení ještě před třetí sérií seriálu, kam chronologicky patří. Pro fanoušky povinnost. Jinak nebudete "úplní".

Současně je kniha krásným artefaktem simulujícím fyzickou složku, kterou představuje. Jedna z fyzicky nejkrásnějších knih, jaké jsem měl možnost mít v ruce. Toto vysázet muselo být peklo. Ale asi krásné peklo.

11.08.2018 5 z 5