kejty95 kejty95 komentáře u knih

☰ menu

Nemám žádné jméno Nemám žádné jméno Dagmar Hilarová

Knih na toto téma už pár přečtených mám a těžko se takové tituly na těžší tématiku hodnotí.. obzvlášť, když Vás až tak nezaujmou. Pro mne to nebyla kniha, kterou bych chtěla číst v každé volné chvilce, nevtáhla mě.. a bohužel mi přišlo, že ono místo bylo popisováno s určitou lehkostí, která mi k tomu prostě nejde..

18.03.2022 2 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Jelikož je kniha psaná jako scénář, čte se velmi rychle. Vcelku mě bavila, i když na konci jsem si řekla, že vlastně o nic moc nešlo. Raději bych zfilmovanou verzi, případně divadelní, ale nebylo to špatné.

22.01.2020 4 z 5


Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Tato kniha se již nedá skoro nikde sehnat. Neprodává se další vydání, v knihovnách jsem jí také moc neviděla. Potom mi ji sehnal snoubenec a já byla strašně šťastná, chtěla jsem ji mít ve své knihovně. Jedna z těch, které se čtou jedním dechem, moc p. Vrbu obdivuji, že i za takových podmínek sebral tolik síly a odvahy to vše uskutečnit.

Tyto knihy a výpovědi obětí by rozhodně neměly být zapomenuty..

15.01.2020 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Jelikož je kniha psaná jak román je toto "stravitelnější" než třeba přímo výpovědi lidí z konc.táborů a celkově toto téma holokaustu.. už od začátku jsem tušila, co se skrývá za chováním Hany, ale i přesto se četlo rychle a vtáhlo mě to. Občas jsem se ale musela zastavit a v hlavě si srovnat postavy, trochu mě to mátlo (např. když jsem pár dní nečetla a pak se ke knize vrátila)..

Když si ale člověk uvědomí, že je zde vyprávěno o osudu jedné "obyčejné" rodiny.. a kdyby se narodil třeba o pár let dřív, mohlo ho potkat to samé a teď člověk řeší úplně jiné věci, oproti tomuto mnohdy úplné maličkosti (za což ostatně vždy po přečtení nějaké takové knihy děkuji, že si uvědomím). Člověk by si opravdu měl vážit svobody a své rodiny.. Bolí mě srdce při pomyšlení, co vše lidé v kc museli zažívat, ale vůbec si nedokážu představit, jak se po těch prožitých hrůzách a ztrátách začlenit zpět do normálního života.. zde jde vidět, že tak jednoduché to není.. viz kůrky chleba všudemožně atd. .. V jiných knihách jsou postavy, které si tímto prošly pak popsány jako: "žily šťastně a spokojeně s občasnými nepříjemnými sny či vzpomínkami.." jak už níže psal jeden čtenář. Zde ne a to mě zaujalo, protože je to dle mě bohužel realističtější..

21.02.2019 5 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Musím přiznat, že tuto knihu jsem bez slz přečíst nezvládla.. Kapitola věnovaná pouze pokusům mi pak nedala spát a za ten den jsem zvládla přečíst jen ji.. A také jak píší ostatní čtenáři níže, někdy jsem musela knihu i na chvíli odložit a vstřebat to.. opravdu hodně mě to vtáhlo. A když jsem mohla, tak jsem četla a četla. Paní Viola byla bezesporu silná žena, opravdu silný příběh, doporučuji přečíst, ale je třeba počítat s tím, že to člověka rozhodí..

06.02.2019 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Knihu jsem měla k maturitě a dobře se četla.

22.01.2019 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Tuto knihu jsem měla k maturitě a nelituji času stráveným nad četbou. Doporučuji.

22.01.2019 4 z 5


Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Hans-Joachim Lang

I když jsem od knihy čekala trochu něco jiného, zaujala mě. I když jak už psali jiní čtenáři, je to hodně o doktorech a jejich asistentech a příběhy obětí tam tak rozebrány nejsou.. taky mi vadilo zbytečně hodně letopočtů a jmen, co člověku stejně nic moc neřeknou. Ale i tak docela silná kniha.. ty zrůdnosti, co se děly..brr.

22.01.2019 4 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Nevím proč, ale tato kniha mě nějak "nevtáhla". Mě ani mého taťku. Nějak jsem se nedokázala začíst i přesto, že je zde tak doporučována..

22.01.2019 odpad!


V pekle plynových komor V pekle plynových komor Shlomo Venezia

Tato kniha ve mě hodně zanechala.. člověk by jí nejraději přečetl jedním dechem, ale zároveň musí určité pasáže rozdýchat.. je to opravdu silný příběh a když si představím, že takové hrůzy se opravdu děly, pořád to moje mysl nějak nemůže pochopit.. jak je tohle možné?! určitě doporučuji přečíst lidem, které tohle téma zajímá..

22.01.2019 5 z 5


Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

Myslím, že skvělá oddechová knížka. "Projíždíte" svět a vše vidíte pohledem a pocity třech odlišných lidí. Dobrodružství člověka vtáhne a je fajn, že jak se do toho vžijete, fotky to ještě umocňují.

Doporučuji :)

22.01.2019 5 z 5