karel bradac karel bradac komentáře u knih

☰ menu

Likvidátor Likvidátor Honza Slívka

To byla jízda, vůbec bych nečekal od mladého autora takovou smršť. Kotletovi roste těžká konkurence :-) Bylo to ve zkratce to napínavé postapo fantasy prošpikované akčními bojůvkami a porno sekvencemi. To se nám chlapům líbí, jojo :-)

29.12.2023 5 z 5


Necrobox Necrobox Petr Heteša

Tohle dílko se velmi povedlo, zábavné, ujeté, nabité úchylnostmi, je tam možná trochu méně akce, ale zase vyváženo tunami erotiky. Pulpový brak splněn na 100% !

18.12.2023 5 z 5


Koniáš & Bakly - Mrtví muži Koniáš & Bakly - Mrtví muži Miroslav Žamboch

A jejda! Na spojení obou hrdinů v jednom románu jsem se těšil "jak malý kluk". Výsledek je rozpačitý, Koniáš se s Baklym ani jednou nepotká, celá kniha je slepena ze čtyř různých málo souvisejících dějových linií - 1) dění okolo Koniáše, 2) okolo Baklyho, 3) okolo jejich nepřítele Varatchiho, 4) nějaké intermezzo s neznámým hledačem pokladů.

Konstrukce knihy mi trochu připomíná vědecký elaborát - teď to je o Baklym a kapitola se i tak jmenuje, teď za se o Koniášovi, teď o protivníkovi. Do půlky knihy toto autor přesně dodržuje, za půlkou knihy ale v některých kapitolách děje přeskakuje, pak to zase dodržuje. Tohle nemohu hodnotit čtenářsky příznivě.

Konec je takový americko akčně předvídatelný, plus je tam jasná zmínka o dalším pokračování a otevření dvířek pro další díl.
Hrozně jsem si přál číst o tom, jak se bok po boku postaví Koniáš s Baklym a čelí různým smrtelným nebezpečím a v závěru vymydlí všechny nepřátele. Tak to tam bohužel nenajdete ani omylem.

Ale zábavné to bylo, to upřít nechci.

08.11.2023 3 z 5


Spálená země: kniha první Spálená země: kniha první Jakub Hoza

Krásně brutální postapo, plné hlášek. Odsýpá to jedna báseň. Nejenom Kotleta řádí v české kotlince!

01.10.2023 5 z 5


Nemoáry Nemoáry Martin Moudrý

Jsem naštvanej, že jsem tuhle slátaninu musel dočítat. Dalo to zabrat. Proč jsem se na to nevykašlal? Protože Kříže, Záblesky a Sféra se mi líbily. Iustuse jsem přetrpěl, nic proti homosexuálům, ale číst o tom je utrpení. No a tohle byla poslední knížka, kterou jsem od Moudrého neměl splněnou, tak to přeci dočtu, ne? Ježiši, dobře mi tak! Takže homoscény zpět, děj se příšerně vleče, nedává to smysl, akční scény tak 2%, kniha okamžitě letí z domu. A Martine, v tomhle duchu už nic nikdy nepiš, normálně se na to vykašli, jako fakt...

16.04.2023 1 z 5


Billy Silver Billy Silver Daniel J. Volpe

To byla pecka, přečteno jedním dechem! 100% splatter punk! Škoda, že od autora, který je jinak docela plodný, u nás zatím nic jiného nevyšlo.

05.03.2023 5 z 5


Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

Kniha se mi líbila, následující kritiku berte spíše jako zamyšlení.
V celé Legii mi přijde, že Kotletovy knihy děj někam posunují, zatímco Sněgoňové tvoří pouze výplňové texty. Vůbec netvrdím, že by jedny od druhých byly zásadně horší, nezábavnější nebo hůře napsané. Prostě tehdy, když autoři tvořili osu celé série (bylo-li to vůbec tak), si tak nějak Franta uzurpoval ty hlavní dějové události na svou stranu.
Asi po 10 letech jsem dostal chuť na smažák :-)

03.03.2023 3 z 5


Darkblade, Temná čepel - Krvavá vláda Darkblade, Temná čepel - Krvavá vláda Dan Abnett

Ideální vstupní brána do temného světa fantasy Warhammeru, v krátkých příbězích dostanete naservírováno fluidum fantastického světa, který je dále rozvíjen v mnoha následujících knihách.

15.01.2023 4 z 5


Za hranici nemožného Za hranici nemožného Nimsdai Purja

Zajímavý popis honby za 14 osmitisícovými vrcholy na čas. Určitě se jedná o rekord, který dlouho nebude překonán, o samotných podrobnostech výstupů v knize moc není. Autor se často opakuje s vykreslováním potíží se získáváním financí, propagací, politikařením a komunikací s horolezeckým světem. Často a otravně jsou zde popisovány egoistické boje o tom, který výstup je ten pravý - s kyslíkem / bez kyslíku, s šerpou / bez šerpy, alpský styl / ostatní ... něco jako když se přes média hádali naši Holeček s Jarošem, po pár stránkách to už otravuje.
Hodně a až brutálně zajímavá byla kritika ostatních horolezců, kteří v krizových situacích nepomohou a hlídají si jen svoje pohodlí. Po přečtení asi dvacítky horolezeckých knih jsem si jen upevnil názor, že mezi vysokohorskými horolezci je spoustu soupeřivých egomaniaků, lhářů, magorů a sobců a s tímto prostředím se musí počítat, neustále se to zhoršuje.
Kniha je zajímavá, ale popisuje vlastně smutný a nenásledováníhodný svět.

27.12.2022 3 z 5


Hellboy: Ztracená armáda Hellboy: Ztracená armáda Christopher Golden

Zajímavý a krásně brakový příběh, který však snižuje jeho literární zpracování. Nevím, zda za to může autor či překladatel, ale 15-letým by tato úroveň asi stačila. Pro ty, kdo mají něco načteno a libují si v uvěřitelných postavách a chemii a vtipu v dialozích (třeba jako Sněgoňová, Kopřiva, Kotleta), bude tohle číst utrpení. Ještě vyzdvihnu, že kniha je bohatě a pěkně ilustrovaná.

06.12.2022 1 z 5


Duchové K2 Duchové K2 Mick Conefrey

Tohle byla hodně podrobně zpracovaná historie jedné neobyčejné hory. První dvě třetiny byly opravdu záživné, poslední zase vážně divná: nevím, zda to autor jen přehnal, nebo to tak skutečně bylo ... ale příběh tolik ovládla italská mentalita, horolezecká ega a testosterony, že si z knihy odnáším jen silný pocit trapnosti nad celou italskou expedicí, po jejich letech hádání, soudních sporů a obviňování. Tohle bylo fakt trapné a modlil jsem se, aby už byl konec. Ale to kritizuji samotný příběh a události, nikoli autorovu práci, napsané to bylo pěkně.

22.11.2022 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Kniha je zasazena do hodně zajímavého skoro-dystopického prostředí, které je pěkně vymyšleno. Na druhou stranu knihu sráží slabý příběh, v podstatě bez konce, a postavy jsou mizerně prokreslené. Je vidět, že to psala žena, motiv s dítětem a rodinnými vztahy byl vlastně až otravný.
Znovu a znovu tleskám domácím autorům, jaké umějí vymyslet příběhy, zápletky, šokující odhalení, postavy se kterými žijete ... tohle na to nemá. Horror to není vůbec.
Kdyby svoje vlastní dobrodružství do autorčina světa zasadili třeba Kopřiva, Kotleta, Sněgoňová, Žamboch, ... byla by to pecka. Takhle tak za 50 %.

15.11.2022 2 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Ke knize jsme se dostal na doporučení od jiných čtenářů horrorů. Bylo to zklamání. Hrdinové jsou nudní, motiv vyšetřování stojí na vodě, v ději se toho moc neděje. Ale autor umí chytlavě psát. Takže bych to označil za řemeslně dobře odvedenou práci s mizerným námětem. Jsem v úžasu, že se dle recenzí tolik lidí při čtení bálo :-)
Další knihy tohoto autora již přeskočím ...

07.11.2022 1 z 5


10x Anděl posledního soudu 10x Anděl posledního soudu * antologie

Velmi dobrá antologie především sci-fi a trochu fantasy povídek, která zapadla. Sešli se zde naši nejlepší autoři, kteří dříve spolupracovali ve volné skupině Rigor Mortis.

19.10.2022 4 z 5


Magořina Magořina Carlton Mellick III

Tohle byla naprosto odporná, šílená a megazábavná jízda. Fujtajbl. Kdy už vyjde něco dalšího?

28.09.2022 5 z 5


Ultimus Ultimus Ondřej Neff

Na tuhle knížku jsem se těšil a byl jsem hrozně zklamán, zůstala dokonce nedočtena. Děj neodsýpá, je to hrozně ukecané a plné nepřehledných dialogů a novotvarů, ve kterých se ztrácíte a po čase začnou jen otravovat.

Běžný úryvek z konverzace Perly a Nedomého:
"Měří jen pár základních parametrů kognitivního charakteru. Tahle kognice! To je nejhorší zdroj frustrace autonomních entit. Každý se zajímá o kappabyty paměti, ale jak se entita cítí, o to se nestará nikdo. My ale disponujeme nejnovější verzí Dwarfova testu ...

Je mi líto, to se nedá.

09.09.2022 1 z 5


Invaze Invaze Roman Bureš

Tohle byla hodně silná bichle. Autor má úctyhodně vymyšlené a propracované fungování pekla a nebe, umí vyprávět, čte se to pěkně. Kdo však bude očekávat knihu nabitou akcí, bude zklamán, první bitva je v podstatě až po 550 stranách, předtím je to o sociální a politické fikci, ve které můžete na mnoha místech najít paralely s naší historií i současností. Podobnost s akčním prvním dílem raději nehledejte.

18.07.2022 3 z 5


Opona Opona Ondřej Hübl

Super kniha, první půlka je ještě trochu sranda, i když z části mrazivá, druhá je už těžce thrillerová. Odsýpá to celé, moc pěkně napsané a hlavně vymyšlené.

Varování: Málem jsem knihu nezačal číst po přečtení recenze v Respektu od Petra A. Bílka. Ještě že jsem na něj nedal! Kniha je super a recenze je podivný text, z něhož mám zpětně pocit, že recenzent knihu ani nečetl nebo nepochopil nebo si s autorem vyřizuje nějaké soukromé účty. Pane Huble, nenechte si tím zkazit náladu a pište. Umíte to moc pěkně a i Mrtvá labuť byla báječná.

23.05.2022 5 z 5


Ocelové srdce Ocelové srdce Albert Čuba

Zajímavě a záživně napsané, správně řízné a syrové, jen tak dál.

17.05.2022 4 z 5


Zkáza Jezerní kotliny Zkáza Jezerní kotliny Petr Hugo Šlik

Pěkné pokračování, nese se v duchu foglarovského světa plus trochu protiuhelného lobby, ale vlastně to tam hezky zapadá.

12.03.2022 4 z 5